Dodaj do ulubionych

dieta owocowo-warzywna

10.02.15, 12:39
Ja właściwie jestem teraz na diecie wegańskiej, co prawda nie zwłasnej woli, ale po badaniu na opóźnioną alergię pokarmową i okazało się, że nietoleruje wielu produktów. Teraz moja dieta wygląda tak: zero mięsa, praktycznie zero produktów roślinnych, rzadko mogę jeść jajka, musze uważać, na jakiś czas zero pieczywa (gluten).
Ale przyznam, że nie jest źle. Rośliny strączkowe można przyrządzić podobnie do mięsa. Człowiek się najada i o dziwo, chociaż to strączki czuję się lekko! Za owocami nie za bardzo przepadam, ale wypijam je w koktajlach warzywno-owocowych i jakoś daję radę. Po miesiącu schudłam już 3 kg :)

Czy ktoś jest na podobnej diecie? Jak efekty?
Obserwuj wątek
    • marius_z_mariusz Re: dieta owocowo-warzywna 12.02.15, 09:22
      Ja jestem na podobnej diecie od ok. 3 miesięcy. Również nie toleruje wielu pokarmów. Z tego względu, moja dieta opiera się głównie na warzywach i owocach. Schudłem już 7 kg! Czuję się świetnie!
      • aldo-naa Re: dieta owocowo-warzywna 12.02.15, 11:28
        oczywiście nie miało być zero produktów roślinnych, tylko odzwierzęcych - czyli masło, mleko, smietana i pochodne.

to widze, że jesteś na tej diecie trochę z przymusu, tak jak ja :) na razie nie jest mi ciężko, ale boję się, że po pewnym czasie zacznę mieć ochotę na zachcianki. Ty jak sobie radzisz? nie masz chwili słabości? Czy od czasu do czasu robisz sobie tak zwany joker day? :)
      • o.la2 Re: dieta owocowo-warzywna 23.03.15, 18:07
        skoro nie tolerujesz wielu pokarmów, to czym się tak spasłeś?
    • nejtaan Re: dieta owocowo-warzywna 25.02.15, 20:26
      trzeba jesc kasze , duzo ziol jesc.. warzywa rowniez ale owoce maja duzo cukrów
      • kryska1959 Re: dieta owocowo-warzywna 18.03.15, 10:08
        Najgorzej, ze nie mozna tych produktow kupowac na zapas, czyli nie wchodze az tak w gre korzystanie z roznych promocji.
    • anetkapoterka Re: dieta owocowo-warzywna 26.02.15, 10:16
      Nie wiem czy zdecydowałabym się na dietę wegańską, tzn nie mam nic przeciwko temu, no ale to chyba już za dużo ograniczeń...
      • aldo-naa Re: dieta owocowo-warzywna 23.03.15, 10:35
        dieta wegańska tylko na początku wydaje się taka zła. jeśli dobrze się ją rozplanuje i ma się chęć do eksperymentów w kuchni, to wychodzą naprawdę pyszne i pełnowartościowe posiłki, które smakiem i konsystencją nie różnią sie od mięsnych dań, a korzyści zdrowotne niezliczone. szkoda, że wiele osób dietę wegańska i wegetariańską postrzega, jako chwilową zajawkę na oczyszczanie organizmu albo wymysł ego świrów :)
        • aldo-naa Re: dieta owocowo-warzywna 23.03.15, 10:35
          eko* ;)
        • juukass Re: dieta owocowo-warzywna 24.03.15, 17:36
          chyba za bardzo lubie mieso i to w kazdej postaci zeby sie tak poswiecic :)
        • juukass Re: dieta owocowo-warzywna 26.03.15, 09:56
          wczoraj w top chefie byly 3 mega potrawy, ktore przyrzadzili kucharze, gdzie czesc z jurorow podsumowala: po takich daniach mocno sie zastanowie czy nie zostac weganem :)
          wydaje mi sie ze to taki stereotyp, ze jest to nudne, bezplciowe jedzenie.
          ale nie dla kazdego, tak jak nie dla mnie bo bym sie baaardzo ograniczyla i pozbawila przyjemnosci jedzenia jakia mam z mieska i ryb :)
    • juukass Re: dieta owocowo-warzywna 28.03.15, 09:55
      z jakiej poradni korzystalas? ja juz ich wiele przerobilam a ciagle wracalo do tego samego + kilka kolejnych kilogramow, bardzo mozliwe ze trafialam do amatorow udajacych profesjonalistow...
      • aldo-naa Re: dieta owocowo-warzywna 29.03.15, 19:33
        no właśnie, to tylko stereotyp, że wegańskie jedzenie jest nudne i bez smaku :) oczywiście na siłe nikogo nie przekonam, ale chociaż mogę poprosić was o ograniczenie ze względów zdrowotnych. mięso, przyczynia się do mniejszej absorbcji witaminy D, a jej długotrwały niedobór tworzy doskonałe środowisko do powstania nowotworów. samo mięso w sobie niestety też jest teraz fatalnej jakości - produkowane masowe ze zwierząt żywionych sterydami, antybiotykami i paszą najgorszego sortu. niestety, dzisiejsza żywność to praktycznie sama chemia i trzeba być świadomym konsumentem. @juukass, jeśli to do mnie pytanie, to ja byłam w klinice vimed w warszawie i polecam
        • juukass Re: dieta owocowo-warzywna 30.03.15, 13:05
          aldo-naa to fakt, teraz we wszystkim jest chemia. trzaseba sie na wiosne wziac za uprawianie wlasnego ogrodka :)
          • aldo-naa Re: dieta owocowo-warzywna 01.04.15, 10:29
            :) tak by było najlepiej, ale niestety, ja np. nie mam zbytnio takich możliwości, chociaż kil;ka doniczek na balkonie planuje zasadzić. ale robiąc zakupy na bazarkach, halach warto rozmawiać ze sprzedawcami, wtedy można ich wyczuć i dowiedzieć się wiele ciekawego na temat sprzedawanych produktów
    • palsgard Re: dieta owocowo-warzywna 01.04.15, 22:48
      Czy Twoja dieta wypełnia całe zapotrzebowanie na składniki odżywcze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka