01.08.02, 14:54
jestem w 7 miesiącu ciąży i wyniki badań mojej krwi wykazują, iż mam mało
czerwonych krwinek" (3.38), co jeść by poprawić ten wynik??
Obserwuj wątek
    • aleksandra.cichocka Re: krew 06.08.02, 12:45
      Modyfikację diety w czasie ciąży powinno się przeprowadzać pod kontrolą
      prowadzącego lekarza. Ja przedstawię Pani, które składniki żywności mają wpływ
      na zawartość czerwonych krwinek i w jakich produktach się one znajdują.
      Na ogół przyczyną niedokrwistości (anemii) jest niedobór w pożywieniu żelaza.
      Może ją wywołać także zbyt małe spożycie produktów zawierających kwas foliowy
      (witamina z grupy B), niezbędny w procesie powstawania krwinek czerwonych.
      Sprzyja jej również niedostateczna zawartość w diecie witaminy B12, która jest
      konieczna do wytwarzania hemoglobiny i witaminy C, która zwiększa
      przyswajalność spożywanego żelaza.
      Najłatwiej przyswajalne przez organizm jest żelazo tzw. hemowe,
      którego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, drób. Bardzo
      dużo żelaza zawiera wątróbka, ale ponieważ zawiera ona bardzo dużo witaminy A,
      kobiety w ciąży nie powinny jej jeść, bo może wystąpić nadmiar tej witaminy, co
      może być szkodliwe dla dziecka. Z produktów roślinnych dużo żelaza zawierają
      fasola, groch, soja, soczewica, ale są to produkty wzdymające, więc w
      zaawansowanej ciąży mogą być źle tolerowane. Żelaza dostarczają także kasze
      (głównie jaglana, gryczana, jęczmienna), płatki owsiane, musli, ciemne
      pieczywo. Smaczny deser bogaty w żelazo mogą stanowić suszone owoce. Do warzyw
      bogatych w żelazo należą szpinak, buraki, groszek zielony a najwięcej zawiera
      go natka pietruszki. Jest ona jednym z najbogatszych źródeł zarówno witaminy C,
      kwasu foliowego, jak i wielu innych witamin.
      W produktach zbożowych i warzywach zawarte jest żelazo tzw. niehemowe,
      które jest gorzej wchłaniane, niż to pochodzące z mięsa. Wykorzystanie przez
      organizm żelaza z produktów roślinnych można znacznie zwiększyć spożywając je
      łącznie z nawet niewielkim dodatkiem mięsa, czy wędliny. Przyswajalność żelaza
      zwiększa witamina C. Dodatek do kanapek papryki, rzodkiewek, pomidora,
      posiekanego szczypiorku lub koperku, pozwoli na pełniejsze wykorzystanie
      żelaza. Dużo witaminy C zawiera kapusta (zarówno biała, czerwona, włoska, jak i
      brukselka i pekińska), szczególnie zjadana w postaci surówek, bo gotowanie
      niestety niszczy tę cenną witaminę.
      Najbogatszymi w witaminę C owocami są: owoce dzikiej róży, czarne
      porzeczki, truskawki (również mrożone), kiwi, cytrusy, maliny.
      Natomiast kawa i inne napoje zawierające kofeinę hamują wchłanianie
      żelaza.
      Przy niedokrwistości trzeba dbać o pokrycie zapotrzebowania organizmu
      na kwas foliowy. Zawierają go: zielonolistne warzywa - szpinak, sałata,
      brokuły, natka pietruszki, cykoria, wszelkie odmiany kapusty, cebula; pomidory,
      warzywa strączkowe; pomarańcze, banany; ciemne pieczywo, kasze; orzechy,
      migdały.
      Niedokrwistość na tle niedoboru witaminy B12 dotyczy głównie ludzi po
      50 r.ż. Witamina ta znajduje się tylko w produktach zwierzęcych, w największych
      ilościach w mięsie, w umiarkowanych ilościach w mleku i jego przetworach. Życzę
      szybkiej poprawy morfologii i radosnego macierzyństwa. Pozdrawiam wszystkie mamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka