20.05.03, 22:56
Chciałabym się dowiedzieć, jak należy traktować wyniki uzyskane przy
obliczaniu wskaźnika BMI. Jestem osobą dosyć szczupłą, jednak mimo wszystko
wydaje mi się, że jakbym trochę poćwiczyła i schudła wcaleby mi to nie
zaszkodziło (ah ten tłuszczyk... :).
Z jednej strony chciałabym się odchudzać, z drugiej wg. wskaźnika BMI
powinno być dokładnie odwrotnie (wynika z niego, że mam niedowagę). Znam
osoby o szczuplejsze ode mnie, które mają jednak wyższe BMI - w moim
przypadku jest to 16,8 . Czy można jakoś obiektywnie stwierdzić niedowagę,
odpowiednią masę ciała, nadwagę itp.? Czy są jakieś czynniki, które mogą w
jakiś sposób wpływać na wyniki otrzymywane przy obliczaniu BMI?
Obserwuj wątek
    • easy123 Re: BMI 20.05.03, 23:08
      nefele napisała:

> Chciałabym się dowiedzieć, jak należy traktować wyniki uzyskane przy
      > obliczaniu wskaźnika BMI. Jestem osobą dosyć szczupłą, jednak mimo wszystko
      > wydaje mi się, że jakbym trochę poćwiczyła i schudła wcaleby mi to nie
      > zaszkodziło (ah ten tłuszczyk... :).
      > Z jednej strony chciałabym się odchudzać, z drugiej wg. wskaźnika BMI
      > powinno być dokładnie odwrotnie (wynika z niego, że mam niedowagę). Znam
      > osoby o szczuplejsze ode mnie, które mają jednak wyższe BMI - w moim
      > przypadku jest to 16,8 . Czy można jakoś obiektywnie stwierdzić niedowagę,
      > odpowiednią masę ciała, nadwagę itp.? Czy są jakieś czynniki, które mogą w
      > jakiś sposób wpływać na wyniki otrzymywane przy obliczaniu BMI?

BMI jest relatywnie dobre. Sa jeszcze bardziej dokladne metody obliczania procentowej zawartosci tluszczu w organizmie. Sa one bardziej specjalistyczne i wymagaja na ogol fachowca, ktory do za ciebie zrobi albo kupna przyrzadu. Nie spodziewaj sie jednak zupelnie innych wynikow.
      Bycie zbyt chuda stwarza dodatkowe ryzyko chorob zakaznych, dlatego nie zaleca sie schodzenia w dol za bardzo. Czy przypadkiem nie jestes anorektyczka?
      • nefele Re: BMI 20.05.03, 23:19
        Wlasnie o to chodzi, ze nie jestem! Odzywiac sie staram racjonalnie - nie
        zawsze mi to wychodzi, ale ogolnie pochlaniam duze ilosci jedzenia, mam dobre
        wyniki wszystkich badan. Czasami tylko, jak przezywam jakies silne stresy to
        zdarza mi sie, ze chudne 3kg w kilka dni a potem musze dlugo to nadrabiac, ale
        nie mozna powiedziec, zebym byla anorektyczka.
        Czy mozna powiedziec, ze jest jakas granica, do ktorej mozna schudnac, zeby
        nie bylo to niebezpieczne dla zdrowia?
        Jesli chodzi o BMI to ja mam 176cm wzrostu i waze 52kg, moja przyjaciolka przy
        175 wazy 60kg, ale nie mozna powiedziec, zeby byly jakies duze roznice miedzy
        nami (wcale nie jest grubsza), ja mam moze troche drobniejsza budowe. Czy BMI
        moze zalezec od budowy, np. grubosci kosci itp?
        • easy123 Re: BMI 21.05.03, 05:06
          nefele napisała:
          Czy BMI
          > moze zalezec od budowy, np. grubosci kosci itp?

Sa rozne inne wskazniki ktore biora pod uwage budowe ciala, grubosc faldow skornych w roznych miejscach ciala, obliczaja zawartosc tluszczu metoda elektroniczna albo obliczaja procent tluszczu poprzez wazenie w wodzie.
          Wszytkie maja te wade, ze nie ma do nich odpowiednich wzorcow populacyjnych. Czyli mozna dokladnie policzyc co i ile ale nikt ci nie powie czy jestes w grupie ryzyka czy nie.
          A BMI jest moze prostackie ale bardzo duza ilosc prac naukowych czyni je bardzo przydatny w ocenie ryzyka chorob.
        • midm Re: BMI 21.05.03, 10:43
          Mi sie wydaje, ze BMI uwzglednia w jakims stopniu budowe ciala, norma jest
          miedzy 20 a 25 i to jest przy przecietnym wzroscie rozrzut ok. 15 kg.
          Drobnokoscisci powinni miec blizej dolnej granicy, grubo blizej gornej. Co do
          zas samych efektow wizualnych to poza tym, ze cialo jest roznie zbudowane co
          moze, co moze maskowac lub przydawac wagi to zalezy to tez od ilosci masy
          miesniowej i tluszczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka