IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 16:41
Dzień dobry! Pytanie do pani Ekspert. Chcę podać oryginalny deser - alkoholowe galaretki własnej roboty. Galaretki mają formę sześcianów, podam je w pucharkach. Nie wiem jakie sztućce podać - łyżki deserowe czy widelce deserowe. A może widelczyki do ciasta? Te pierwsze wydają się trochę za wielkie. Z drugiej strony nie wiem czy widelczyk do galaretki to dobry wybór. Zastanawiam się też nad dodaniem bitej śmietany do deseru, ale to chyba jeszcze bardziej komplikuje wybór sztućców. Co by Pani poradziła?
Obserwuj wątek
    • ekspert_ewa.sawicka Re: Galaretka 26.10.10, 19:08
      Galaretkę (także tę ozdobioną bitą śmietaną) jemy łyżeczką. Jeśli łyżki deserowe przy pucharkach sprawiają wrażenie zbyt masywnych, proponuję podać łyżeczki do lodów lub herbaty (uprzednio sprawdzając, czy wykrojone przez Panią sześciany swobodnie się na nich zmieszczą). Zdecydowanie nie widelczyki, choć taki wybór - zważywszy na to, że galaretka będzie pokrojona - na pierwszy rzut oka może się wydawać praktyczniejszy.
      • Gość: cukierniczka Dziękuję i jeszcze pytam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 23:14
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podejrzewam, że będzie trochę chybotliwie na łyżeczkach. Dźgnąć widelcem byłoby praktyczniej, ale skoro Pani nie pozwala... smile Mam łyżeczki do lodów, ale właśnie sobie uświadomiłam, że mam też na dnie szuflady widelce do lodów! Co by Pani powiedziała na taki wybór? Dwa w jednym!
        • kol.3 Re: Dziękuję i jeszcze pytam 27.10.10, 19:24
          Polecam powrót do lektury szkolnej - B. Prus "Lalka", fragment kiedy Wokulski dyskutuje z Izabelą Łęcką na temat jedzenia ryby oraz picia rosołu z baraniny prosto z garnka. Pozwala zachować dystans.
          • Gość: :-) Re: Dziękuję i jeszcze pytam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 20:47
            Rzeczywiście, jak się nie posiada wiedzy, to najlepiej zachować dystans - od stołu.
            • kol.3 Re: Dziękuję i jeszcze pytam 28.10.10, 16:49
              Lektur się nie czytało, to się nie wie o co chodzi.
              • Gość: cache Re: Dziękuję i jeszcze pytam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 18:27
                Lekcji dobrych manier się nie odebrało, to się wsadza nos w nieswoje sprawy i prawi impertynencje na prawo i lewo.
          • Gość: cukierniczka Re: Dziękuję i jeszcze pytam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 18:42
            Nie rosół z baraniny, a baraninę z ryżem palcami. Rosół z garnka. Za rekomendację dziękuję, ale moje galaretki będą podane w czasie dość eleganckiego (mam nadzieję) obiadu, a nie w okopach czy na bezludnej wyspie po katastrofie liniowca.
          • chayah Re: Dziękuję i jeszcze pytam 10.07.19, 18:03
            Stary wątek, ale wyciągam, bo ten fragment o rybie i baraninie moja ulubiona scena z "Lalki"... wink
            • minniemouse Re: Dziękuję i jeszcze pytam 11.07.19, 12:54
              no popatrz ja przeczytałam Chłopów a Lalki jakoś nie
        • ekspert_ewa.sawicka Re: Dziękuję i jeszcze pytam 29.10.10, 18:28
          Gość portalu: cukierniczka napisał(a):

> Podejrzewam, że będzie trochę chybotliwie na łyże
          > czkach. Dźgnąć widelcem byłoby praktyczniej,

Widzę, że jest Pani przywiązana do wizji widelczyków, na które sprężyste, dobrze schłodzone galaretki nadziewają się jedna po drugiej łatwo i w całości. Proszę jednak wyobrazić sobie, że goście postanowili delektować się deserem nieco dłużej, a galaretki postały na stole i pod wpływem temperatury stały się klejące i mniej zwarte (a taka jest przecież ich natura). Nadzianie takich cząstek na widelczyk może skończyć się nieestetycznym rozdziobaniem deseru i porzuceniem go w połowie, gdy okaże się, że galaretka rozpada się lub zsuwa z widelczyka zanim na dobre opuści pucharek.

Dlatego optuję za łyżką, jako bardziej stabilną, choć przyznaję, że łatwiej nią czerpać, gdy galaretka jest w całości, nie w cząstkach.

Może - skoro łyżki deserowe są za masywne - wyjściem z sytuacji jest pokrojenie galaretki na mniejsze sześciany, tak by bez problemu mieściły się w zagłębieniu łyżeczki do lodów lub herbaty? Proszę sprawę przemyśleć. Życzę udanego obiadu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka