Dodaj do ulubionych

Wydawnictwo FOKSAL

19.05.14, 09:44
Czy wydawnictwo terminowo płaci tłumaczom i czy w ogóle płaci? Krążą dziwne plotki.
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Wydawnictwo FOKSAL 19.05.14, 16:38
      Jeśli chodzi ci o Grupę Wydawniczą Foksal to powiem tak: To, co słyszałaś, to nie są plotki. Niestety. I nie dotyczy to wyłącznie tłumaczy.
      • skajstop Re: Wydawnictwo FOKSAL 19.05.14, 17:10
        Czyżby autorom też nie płacili? Obiło mi się coś kiedyś o uszy, ale ze dwa lata temu, kiedy jeszcze nie było grupy. I chodziło o WAB... Czyżby stare kłopoty wróciły?
        • misia1245 Re: Wydawnictwo FOKSAL 19.05.14, 17:30
          Podobno. Koleżanka podpisała z nimi umowę na przekład i nie dostała zaliczki. Obiecują, że przyślą, ale nie przysyłają i dziewczyna nie wie, co robić - a raczej, czy robić.
        • isa1001 Re: Wydawnictwo FOKSAL 20.05.14, 10:59
          Kontaktując się z nimi mam wrażenie, że władzę po utworzeniu GWF przejęło WAB. Na wszystkich szczeblach natykam się na osoby, które wcześniej pracowały w tym właśnie wydawnictwie. I proporcjonalnie do wielkości firmy wzrósł u tych osób poziom arogancji.
    • ub3rs3tz3r Re: Wydawnictwo FOKSAL 05.06.14, 15:56
      Płacić, płacą, ale faktem jest, że zdarzają im się baaardzo irytujące (i niezgodne z warunkami zawartymi w umowie, a tym samym z obowiązującym prawem) opóźnienia płatności. Jest to o tyle przykre, że pod żadnym innym względem nie mam im nic do zarzucenia i przyjemnie współpracuje mi się z ichnimi redaktorami.

Jeśli wymiana maili z redaktorem prowadzącym nie przynosi rezultatów, radzę napisać do kogoś wyżej postawionego, np. do dyrektor działu wydawniczego.
    • autorka.ksiazek Re: Wydawnictwo FOKSAL 10.06.14, 11:59
      Po pierwsze: nie płacą w terminie - zapłata za wykonaną pracę kilka tygodni po terminie, to nie jest dobry i oczekiwany standard.
      Po drugie: zdarzają się żenujące sytuacje z zagubionymi - nie wiadomo kto i kiedy - rachunkami czy umowami. Ja miałam/mam dwie takie sytuacje - jedna dotyczyła rachunku, druga umowy.
      Po trzecie: mam wrażenie, że nie uruchamiają procedury wypłaty bez upomnienia się o nią.
      Dla mnie to naganne i bardzo nie fair...
      Szczerze powiedziawszy, to zapłacili mi sześć tygodni później niż powinni, "pod groźbą", że dopóki nie zapłacą, to nie przekażę im następnego tekstu.
      W tej chwili straciłam ten argument - nie mam następnej umowy - w związku z tym nie wiem kiedy doczekam się spływu kolejnej należności. A termin minął 18 kwietnia...

• autorka.ksiazek Re: Wydawnictwo FOKSAL 10.06.14, 12:31
        Jedyną rzeczą powyżej standardu w GW Foksal są stawki. Nie mogę napisać ile, ale to znacznie więcej niż wspomniane w jedym z postów 1000zł brutto za arkusz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka