Dodaj do ulubionych

Zapomniane rymy

02.05.15, 15:04
Kurcze, myślałam że wiersze powinny posiadać rytmikę/tempo/ i rymy.
Okazuje się, że wystarczy napisać po trzy słowa w rzędzie
i kilkanaście linijek.

I nazwać to cudo......"Białym wierszem"

Obserwuj wątek
    • bobarbara Re: Zapomniane rymy 02.05.15, 15:09
      cyt. z bloga
      "Geoffrey Miller, psycholog ewolucyjny (....), już w tekście o wieku twórcy, postawił hipotezę, że zdolność rymowania demonstruje większą wartość naszych genów: ta restrykcja nakładana na i tak niełatwą sztukę werbalizacji stanów wewnętrznych pokazuje, że osobnik, który opanował ją w stopniu większym niż inni, dysponuje wyższą inteligencją, lepszym mózgiem i w ogóle jest lepiej przystosowany"

Czy , tzw. "Białe wiersze", to upadek inteligencji?
      Konia z rzędem temu, kto da dobry argument przeciw tej tezie.
      • zlota.sowa Re: Zapomniane rymy 03.05.15, 17:05
        bobarbara napisał(a):

> cyt. z bloga
        > "Geoffrey Miller, psycholog ewolucyjny (....), już w tekście o wieku twórcy, po
        > stawił hipotezę, że zdolność rymowania demonstruje większą wartość naszych genó
        > w: ta restrykcja nakładana na i tak niełatwą sztukę werbalizacji stanów wewnętr
        > znych pokazuje, że osobnik, który opanował ją w stopniu większym niż inni, dysp
        > onuje wyższą inteligencją, lepszym mózgiem i w ogóle jest lepiej przystosowany"
        >
        > Czy , tzw. "Białe wiersze", to upadek inteligencji?
        > Konia z rzędem temu, kto da dobry argument przeciw tej tezie.

Dobra, dobra. Powiedz to Szymborskiej. I gromadzie grafomanów produkujących rymy częstochowskie, niewątpliwie znamionujące "wyższą inteligencję".
        Poezja to stan duszy i refleksje, jaki wywołuje; czasem po prostu dobra zabawa intelektualna skondensowanym tekstem. Jeśli ma rym i rytm, to tym lepiej i trudniej, ale to kwestia techniczna.
        Mnie czasem udawało się nawet zgrabnie coś powierszować, ale poezji na pewno pisać nie potrafię.
        Inna rzecz, że jeśli już ktoś decyduje się na formę wiersza, to wypadałoby pilnować rytmu i wszystkich innych reguł gatunku, inaczej po prostu wstyd.

AdamS
    • mim_maior Re: Zapomniane rymy 03.05.15, 19:44
      Myślę jednak ze przy odrobinie oczytania (niekoniecznie w poezji) łatwo jest odróżnić dobry wiersz od złego, nawet jeśli nie ma rymów. Albo i ma.
      Poezja to coś więcej niż rytm, rym i tempo. To nawet więcej niż melodia, która się zawsze w wierszu ukrywa. To raczej zapis tego, co się mieści pomiędzy słowami i choć tego nie przeczytamy, to czytając czujemy.
      Trochę zagmatwałam, ale wystarczy przypomnieć, że najwięksi (i najdawniejsi) poeci pisywali bez rymów. Rzymianie i Grecy starożytni chyba w ogóle rymów nie używali, a jak tu Horacemu odmówić geniuszu, gdy się czyta jego pieśni?
      • bobarbara Re: Zapomniane rymy 04.05.15, 12:00
        Dziękuję za pozytywne podejście do tematu.
        Napisałam tzw. "Biały wiersz"
        Nawet niezły.
        Jednak, nie przekonam się do takiej poezji.
        Moja dusza lubi skład i ład.
        • mim_maior Re: Zapomniane rymy 05.05.15, 08:01
          Na szczęście rymowanie ciągle nie jest zabronione :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka