Dodaj do ulubionych

Amblyopia czyli leniwe oko

20.09.17, 00:18
Dostałam własnie taką diagnozę, ale coś nie pasuje, bo jak czytam i jak tez mówiła lekarka, to się zaczyna w dzieciństwie a ja miałam idealny wzrok az do momentu nadejścia dalekowroczności naturalnej wraz z upływem lat. No i to jedno oko teraz, na które prawie nic nie widzę...
Obserwuj wątek
    • specjalista_szkla_com Re: Amblyopia czyli leniwe oko 20.09.17, 09:08
      Amblyopia czyli niedowidzenie, w Pani przypadku jednego oka, mogła nie zostać wcześniej wykryta ponieważ prawdopodobnie oko dobrze widzące całkowicie przejęło funkcję widzenia (a oko niedowidzące zostało wyłączone z procesu widzenia obuocznego). Czy w przepisanej korekcji ma Pani różnicę w mocach między jednym, a drugim okiem? Jeżeli tak, to jak dużą?
      • ann.38 Re: Amblyopia czyli leniwe oko 20.09.17, 22:29
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem ze ja mogłam nie zorientować się ze widzę gorzej na jedno oko, ale podczas badań wzroku- w szkole pracy juz byłoby to wykryte. czy dobrze myslę? Od około 3 lat kiedy zorientowalam się, ze zaczyna mi doskwierać dalekowroczność (mam 49 lat) to wtedy tez zauwazylam ze lewe nieco slabsze ale teraz to praktycznie tylko widzę jakiś zarys konturów większych przedmiotow. Nie dostalam zadnych okularow, bo normalnie widzę całkiem dobrze a do czytania tez całkiem dobrze słuzą te sprzed 3 lat, kiedy nie bylo tak duzej roznicy widzenia. Oprocz niedowidzenia to lewe oko czasem łzawi (nie mocno i nieczęsto), czasem mam wrazenie ze coś tam wpadło i generalnie wrazenie zamglenia. Czy jest szansa, ze to jednak coś innego? Badanie bylo dosyć dokladne, dno oka itd.. A jezeli to faktycznie leniwe oko, to jakie są w Polsce (mieszkam za granicą) obecnie zalecane metody postępowania?
        • specjalista_szkla_com Re: Amblyopia czyli leniwe oko 21.09.17, 15:20
          Prawidłowo przeprowadzone badanie wzroku powinno wykryć już dużo wcześniej istnienie niedowidzenia. Możliwe, że pogorszenie widzenia jest spowodowane inną przyczyną/stanem chorobowym, który wymaga szerszej diagnostyki. Może warto skonsultować się z jeszcze innym okulistą.
          Natomiast leczeniem niedowidzenia zajmują się specjaliści prowadzący terapię widzenia (Vision Therapy). Niestety jeżeli chodzi o niedowidzenie u osób dorosłych, to z tego co wiem, nie ma potwierdzonej, w 100 % skutecznej, metody leczenia.
          • ann.38 Re: Amblyopia czyli leniwe oko 21.09.17, 21:41
            Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka