Dodaj do ulubionych

Objawy psychozy.

28.12.12, 16:22
Mogą to być:

długo trwająca depresja
chwiejność nastroju
zapalczywość - zwłaszcza u osób, które dotąd brały wszystko lekko
uderzająca potrzeba samotności, która przedtem nie występowała
postępująca zgorzkniałość
nieufność w stosunku do ludzi
stwierdzenie przez chorego, że każdy jest przeciw niemu, że nikt go nie kocha
grożenie gwałtem sobie i innym osobom lub wprowadzenie tego w czyn
chory może usiłować popełnić samobójstwo,
przestaje interesować się pracą i rodziną
zajmuje się zanadto swymi marzeniami
nie potrafi zająć się przez dłuższy czas jedną sprawą
zachowuje się i mówi bezsensownie,
postępuje tylko według swoich myśli, które nie maja związku z rzeczywistością
nie poznaje przyjaciół
nie wie gdzie jest, nie orientuje się w czasie
podaje nie prawdziwe informacje o sobie.
może twierdzić, że przeznaczony jest do specjalnej misji,
przywiązuje niezwykłą wagę do religijnych rozmyślań, chociaż przedtem nie interesował się sprawami religii
przybiera postawę nadsłuchującą
przejawia zaburzenia pamięci.
Obserwuj wątek
    • agata.em Re: Objawy psychozy. 28.12.12, 16:47
      źródło?
      ile czynników musi występować jednocześnie?
      coś tu nie gra
      chyba że ja jestem w psychozie nieustającej :D
      • ditta12 Re: Objawy psychozy. 28.12.12, 16:58
        www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/1001451-charakterystyka_chor%C3%B3b_psychicznych_psychoza_depresja_schizofrenia.html
        A to tak odnośnie tych religijnych rozmyślań mi się na oko rzuciło ;)
        • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 28.12.12, 17:48
          Ditta już ze mną prawie wporządku, przeszedłem co miałem przejść ,psychoza była makabryczna,kontroli nie straciłem i bym nie stracił,nie będę Ci tu pisał o anomaliach pogodowych itd.. biorę leki w mini dawkach,i jest super.Świadomość świata jest inna no i to że zmieniam powoli swoje postępowanie w stosunku do wszystkiego to też jest ważne.
          Przemyślenia co do wielu spraw są trafne,jakieś plany na przyszlość też będzie się budowało.
          Póki co wszystko jest jak na najlepszej drodze.Myślę że za kilka dni kompletnie wszystko wróci do normy.
          • ditta12 Re: Objawy psychozy. 28.12.12, 18:29
            Psychoza nie schodzi tak szybko.Jest osłabiona lekami ale trwa jeszcze jakiś dłuższy czas,nawet powiedziałabym że długi.Przynajmniej ja tak miałam.
            To w jedną i drugą stronę tak samo działa.Powoli się rodzi,narasta,osiąga swój punkt kulminacyjny i odpuszcza aż do całkowitego zaniku.
            • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 05:43
              Ditta czyli co moja psychoza jest tak samo sfingowana jak gazeta i artykuły Michnika?
              Czy ja jestem zdrowy a Michnik finguje a może na odwrót?:D
              • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 06:00
                Podsumuje może gazetę wyborczą, prawda dla ogórków:D
                • mifredo Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 06:28
                  A juz myślałam, żeś ditta własnemi słowy to opisała,
                  a to tylko przedruk:(
                  Samemu na sobie trudno stwierdzić czy dopadła psychoza czy nie,
                  najlepiej to stwierdza otoczenie, bliscy,
                  powinno się mieć zaufanego człowieka w celu takiej oceny i dla własnego czasem bezpieczeństwa.
                  • mifredo Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 07:05
                    Właśnie nadeszła.
                    w nocy to było jakieś dziwne gadanie
                    a teraz gdzie indziej spanie
                    i znowu czujna muszę być,
                    olzapinę musi zażyć...:(
                    • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 07:37
                      www.youtube.com/watch?v=_sUrkn9ztAg
                      • ditta12 Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 10:39
                        mifredo napisała:
                        <A juz myślałam, żeś ditta własnemi słowy to opisała,
                        a to tylko przedruk:( >

Pewnie u każdego psychoza inaczej wygląda więc nie mogę sama sobie wypisywać w punktach jakie są jej objawy u wszystkich i myślę ze autor też tego nie jest w stanie sprecyzować.
                        To co napisane jest o manii pasuje bardzo:

Mania: Mania stanowi przeciwieństwo depresji. Objawy tej choroby to przede wszystkim:

tok myślenia jest przyspieszony,
                        chory jest ciągle podniecony ruchowo,
                        przedsiębiorczy,
                        uciążliwy dla otoczenia,
                        wszędzie wywołuje sprzeczki, d
                        opuszcza się grubych a nawet okrutnych żartów,
                        niemal nie odczuwa potrzeby snu.
                        jego życie wygląda tak, jakby przebiegało w szybkim tempie lub płynęło wartkim strumieniem
                        może wplątać się w nieodpowiednie erotyczne przygody lub kłopoty finansowe

Ja nie mam schizofrenii a ponieważ Uwierz tak wiele rozmyślał o Mesjaszu,wierze itp no to podałam tę informację jako przykład.
                        Nie jestem psychiatrą i nie będę snuć własnych teorii przecież.Jeżeli podaję jakąś informację to muszę się podeprzeć czyjąś mądrością.
                        • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 11:43
                          Ditta nie podałem przykładu o mesjaszu, wiec że nie ma dla człowieka rzeczy niemożliwych na tym świecie, ja to wiem a czy wy? to tego nie wiem.Wiem w każdym bądź razie że tym mesjaszem nie będę:D
                          • ditta12 Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 12:08
                            "przywiązuje niezwykłą wagę do religijnych rozmyślań, chociaż przedtem nie interesował się sprawami religii"

Możliwe że zawsze interesowałeś się sprawami religii.

<wiec że nie ma dla człowieka rzeczy nie
                            > możliwych na tym świecie>

Dla mnie jest rzeczą niemożliwą że to ja jestem odpowiedzialna za pogodę na przykład.:)

• uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 12:41
                              Nie wiem Ditta pod ch... to wielbłąda:D ty wiesz swoje ja wiem swoje:)
                              Wiec że się ogarnełem i wiem co z czym jeść.
                              • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 12:44
                                Nie wiem Ditta może każdy z nas na innym poziemie świadomości funkcjionuje, ale wątpię w to że ty nie rozumiesz,myslę że rozumiesz doskonale! chyba że się mylę.
                                • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 12:47
                                  Myślę że można sobie odpuścić pierdy dla głupków.
                                  • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 12:59
                                    Ditta napiszę Ci tak przytaczanie autorów ksiażek,objawów schizofrenicznych, stanów schizofrenicznych to nie dla mnie.Czy taki Kępiński czy inny atutor który się wypowiada na temat schizofrenii tak faktycznie mnie nie interesuje i nie mam zamiaru marnować czasu na czytanie jakichś przemyśleń i stwierdzeń jakichś pisarzy w tym temacie.Chociażby nie wiem jakie działa napisali i jaka popularność osiągneli.
                                    Ty masz swój świat ja mam swój, może to te same światy:) ja wiem co w trawie piszczy i ty wiesz, może tak ,może nie kto to wie.
                                    • ditta12 Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 13:06
                                      <ale wątpię w to że ty nie rozumiesz,myslę że rozumiesz doskonale! chyba że się mylę.>

Nie napisałam ze nie rozumię ale że:

<Dla mnie jest rzeczą niemożliwą że to ja jestem odpowiedzialna za pogodę na przykład.:) >

Jeżeli zaś chodzi o silne przekonanie o czymś ,gdy byłam w psychozie to miewałam też.
                                      Obecnie mam tak zwaną remisję i nic z tych rzeczy raczej nie miewam.
                                      • uwierz_w_to Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 13:25
                                        Wiesz każdy chyba kiedyś w psychozie dochodzi do jakiegoś poziomu, jeden dalej drugi bliżej.
                                        Na przeszkodzie stoi wiele czynników zewnetrznych co powoduje u ludzi ostra psychozę z gorączką kończącą się szpitalem.Niektórzy do końca życia nie zrozumieja mimo tego że dostali szansę może od Boga:), a ty mnie nie ciagnij za język za duzo chciał byś wiedzieć:D
                                        Ja i tak skrawek opisuję ale i tak za dużo:)
                                        • ditta12 Re: Objawy psychozy. 29.12.12, 14:07
                                          <a ty mnie nie ciagnij za język za duzo chciał byś wiedzieć:D >
                                          a gdzież bym tam śmiała ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka