ewa2560 17.02.08, 14:56 mam pytanie do lekarzy czy od migreny można umrzeć ja tez jestem lekarzem ale takie zdznie miałam od mojej pacjentki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eni40 Re: pytanie dolekarzy 17.02.08, 15:48 i pytasz o to tu na forum migrenników?nie spotkalam sie tu z lekarzem..a juz na pewno nie specjalizujacym sie w migrenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: pytanie dolekarzy 17.02.08, 16:49 ewa2560 napisała: > mam pytanie do lekarzy czy od migreny można umrzeć ja tez jestem > lekarzem ale takie zdznie miałam od mojej pacjentki Wybacz podejrzliwość, Ewo, ale jakoś wątpię, czy jesteś lekarzem. Lekarze nie szukają wiedzy fachowej na internetowych forach społecznościowych, tylko w podręcznikach i wśród innych lekarzy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o leczeniu migreny, to poczytaj podręczniki do neurologii. Znajdziesz tam m.in. informacje o przewlekłym stanie migrenowym, który stanowi zagrożenie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: pytanie dolekarzy IP: 77.203.23.* 17.02.08, 19:45 Co to znaczy "stanowi zagrozenie zycia"...Mozna umrzec czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 Re: pytanie dolekarzy 18.02.08, 20:16 no mozna..ja umre jak sie powiesze z ciaglego bolu..sory za sarkazm ale smieszy mnie ten wątek..i pani doktor jego zalozycielka Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: pytanie dolekarzy 20.02.08, 10:23 Mozna dostac wylewu od ktorego mozna umrzec czyli tak, technicznie mozna umrzec przez migrene. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 Re: pytanie dolekarzy 20.02.08, 19:58 wiem mini wiem..smieszy mnie tylko to pytanie zadane przez ekarza zwyklym migrenowcom..a ze mam brzytwe na języku to przeciez wiesz..czasami ostrze mi wyłazi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Pytanie do minnie = Venus? IP: 77.203.54.* 24.02.08, 22:06 Co ma migrena wspôlnego z wylewem krwi do môzgu? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Pytanie do minnie = Venus? 24.02.08, 23:10 Migrena zwieksza ryzyko wylewu. Mam materialy ale po angielsku: headaches.about.com/od/migrainediseas1/a/mx_stroke_risk.htm www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&uid=7711619&cmd=showdetailview&indexed=google www.sciencedaily.com/releases/2004/12/041220010315.htm www.migraines.org/myth/mythreal.htm ""In addition to being disabling, Migraines can be life-threatening. To put this in perspective, more people died from Migrainous Stroke last year than were murdered with handguns. The World Health Organization in 2004 in a Blue Book report noting that Migraine & Headache disorders are a global public health calamity. Dr Peer Tfelt-Hansen, president of IHS, explained:"" jestem pewna ze jak wrzucisz w Googla "migrena ryzyko wylew" w sowim jezyku to znajdziesz duzo informacji. W migrenie, poniewaz dochodzi do skurczu i w zwiazku z tym niedokrwienia, dosc powszechne sa mini wylewy niedokrwienne. Stad u migrenikow mozna spotkac tzw white matter lesions na MRI lub tomografii. cos o waszym prezydencie Chirac headaches.about.com/b/2005/09/06/french-president-jacques-chirac-hospitalized.htm www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1046/j.1468-2982.1989.0904277.x www.cbc.ca/health/story/2004/12/13/stoke-migraine041213.html headaches.about.com/cs/glossary/g/wht_mtr_lesions.htm Osoby ktore doznaly wylewu z powodu migreny znam z forum USA. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Pytanie do minnie = Venus? 26.02.08, 07:06 Ale aby nie bylo paniki i niepotrzebnego zamartwiania sie - smierc z powodu wylewu niedokrwiennego spowodowanego migrena jest bardzo rzadka. Migrena do wylewow krwawych podobno raczej nie predysponuje. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś