29.12.04, 23:56
Zupelnie uczciwie, czy i jak pomogliscie (pomozecie) ofiarom jednej z
najwekszych tragedii tego stulecia?
Czy uwazacie, ze pomoc finansowa pojedynczego czlowieka zmienia cokolwiek w
sytuacji ludzi, ktorzy w tej chwili cierpia?
Jak mocna jest Wasza wiara w to, ze Wasze datki dotra rzeczywiscie do
potrzebujacych?

piotr

PS
Za odpowiedzi typu "bull shit" dziekuje z gory! Nie ma co niepotrzebnie sieci
obciazacsmile))
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Tragedia 30.12.04, 00:01
      Nic nie zrobiłam, ale wpłacę parę złotych na konto PAH lub Lekarzy Bez Granic.
      Wystarczy, że połowa z pracujących w POlsce ludzi wpłąci pojednej złotówce, a
      zbierze się ponad milion Euro. Za to można zapewnić konkretna pomoc. Nie
      koniecznie muszą to byc ekipy ratownicze, ale np. koszt odbudowy wodciągu w
      jakiejś miejscowości, czy budowy szkoły. Ci ludzie muszą TAM dalej zyć.
      ps. Używanie słów w obcych językach mozna wytłumaczyc brakiem znajomości tychże
      (języków) przez niektórych uczestników forumwink
      • piotr-61 Re: Tragedia 30.12.04, 00:15
        wedrowiec2 napisała:

> Używanie słów w obcych językach mozna wytłumaczyc brakiem znajomości tychże
        > (języków) przez niektórych uczestników forumwink

Ciesze sie z tego, ze to wlasnie Ty, ktos, kto na tym forum ma juz cos do
        powiedzenia, powiedzial smile))

piotr
    • skynews Re: Tragedia 30.12.04, 00:10

Śmiecie na wejściu, śmiecie na wyjściu!
    • wywrot53 Re: Tragedia 30.12.04, 00:20
      Ile moglam przelałam.
      Dla zainteresowanych wpłata na PAH:
      Pieniądze na pomoc ofiarom kataklizmu można wpłacać na konto w Banku BPH nr:

30 1060 0076 0000 3310 0006 4490 z dopiskiem „Azja”

Napewno moje pare groszy nie uratuje nikogo, ale wspólnie jest szansa smile

Witaj Piotrze smile)
      Kopę lat smile)

Jeśli chodzi o pisanie w obcych językach,uważam to za malutki nietakt w
      stosunku do nie znających, ale to jest tylko moje zdanie. W zasadzie mi to nie
      przeszkadzasmile Omijam takie posty smile
      • ada296 Re: Tragedia 30.12.04, 00:25
        zaraz odpiszę numer konta
        witam panie i Piotra smile
        jak miło Piotr, że jesteś smile
        • piotr-61 Re: Tragedia 30.12.04, 00:38
          ada296 napisała:

> jak miło Piotr, że jesteś smile

Czy mezszczyznom wypada plakac ze wzruszenia?

piotr
          • ada296 Re: Tragedia 30.12.04, 00:41
            już wiem smile
            chcę zpobaczyć Twoje łezy wzruszenia smile
            pamiętam, że kiedyś Ty mnie do łez wzruszenia doprowadziłeś smile
            • piotr-61 Re: Tragedia 30.12.04, 00:45
              ada296 napisała:

> już wiem smile
              > chcę zpobaczyć Twoje łezy wzruszenia smile

Wystarczy fotka czy musi byc w naturze?

> pamiętam, że kiedyś Ty mnie do łez wzruszenia doprowadziłeś smile

Teraz dopiero dalas do pieca!!! Ja?! Ciebie?! Musze przepraszac czy mam byc
              dumny? smile))

piotr
              • ada296 Re: Tragedia 30.12.04, 00:52
                przestań smile
                pamiętam Twoją pomoc udzieloną mi w bardzo dla mnie tajemniczej sprawie smile
                najpierw może być fotka smile
      • piotr-61 Re: Tragedia 30.12.04, 00:27
        wywrot53 napisała:

> Napewno moje pare groszy nie uratuje nikogo, ale wspólnie jest szansa smile

Mysle bardzo podobnie!

>
        > Witaj Piotrze smile)
        > Kopę lat smile)

Milo wrocic gdzies, gdzie ktos wita Cie slowami "Witaj, kope lat!"

>
        > Jeśli chodzi o pisanie w obcych językach,uważam to za malutki nietakt w
        > stosunku do nie znających, ale to jest tylko moje zdanie. W zasadzie mi to
        nie
        > przeszkadzasmile Omijam takie posty smile

Mi to rowniez za bardzo nie przeszkadza. Zawsze sobie jednak mysle, ze zamiast
        wkladac tyle energii w napisanie postu, na ktory tak czy tak nikt nie
        zareaguje, byloby prosciej owa energie zuzyc na napisanie tekstu, ktory wniesie
        cokolwiek do dyskusji smile)

piotr
        • mammaja Re: Tragedia 30.12.04, 00:47
          Dziekuje za podanie konta.Tez skromnie dolacze .
    • black5 Re: Tragedia 30.12.04, 01:04
      > PS
      > Za odpowiedzi typu "bull shit" dziekuje z gory!
      "bull shit" znaczy bycze g-wno
      myslisz, ze zaimponowales?
      • firefox1.0 Re: Tragedia 30.12.04, 01:11
        To raczej sarkastyczna uwaga na ten chamski post:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=18972516&a=18973397
        • ada296 Re: Tragedia 30.12.04, 01:14
          ależ tutaj jest nowych twarzy....
          witam
          • firefox1.0 Re: Tragedia 30.12.04, 01:16
            Witam rowniez smile
          • morsa Re: Tragedia 30.12.04, 01:19
            Wsrod wielu organizacji, ktore
            przyjmuja wplaty dla ofiar
            wybralam Czerwony Krzyz.
          • skynews Re: Tragedia 30.12.04, 01:20

Ada,niektórzy lubią sobie samym odpowiać,ale cóż zrobić.
            • firefox1.0 Re: Tragedia 30.12.04, 01:23
              Umie po polsku i bez klniecia!!!
              • skynews Re: Tragedia 30.12.04, 01:33

Najpierw cyniczne wejście typu:
                "Wczoraj ogladalem program w niemieckiej TV, w ktorym turysci skarza sie, ze
                nie moga poleciec na swoj wymarzony urlop bo nikt nie dba o to aby plaze byly
                posprzatane ( w domysle: ze zwlok ofiar)
                Co Wy na to?
                Autor: piotr-61"
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=18972516
                ...a następnie robi się śliski jak ślimak i podlizuje się.

Powtarzam: eat shit and die
    • tom_tam Re: Tragedia 30.12.04, 07:19
      jeden z moich kolegow z pracy - "fan" urlopow zimowych w tropikach, jest
      wlasnie od tygodnia na Malediwach - katastrofa NIE poszkodowany jak i cala
      wyspa na ktorej przebywa - mial "szczescie"
      Wczoraj w pracy kolezanka rozmawiala z Nim telefonicznie, jak wroci (po Nowym
      Roku) - opowie nam szczegoly.
      On - nie panikuje (jak czesc nie dotknietych katastrofa turystow) i ja popieram
      Jego postawe.
      Wiem ze piszac z Niemiec, ktorych Obywatele beda stanowic liczna grupe
      zagranicznych ofiar i ogladajac doniesienia TV w sprawie "pomocy" Rzadu RFN dla
      mieszkancow dotknietego katastrofa Regionu - mozesz miec mieszane odczucia.

Podzielam Twoja obawe iz medialny szum w konfrontacji z rzeczywistymi srodkami
      wyasygnowanymi przez Rzad RFN - 2 czy 3 mln € + AIRBUS sanitarny Bundeswehry,
      w porownaniu z np.Japonia (40 mln $) jest hmmm.... (delikatnie mowiac) "skromne"

Jak w innych przypadkach - politycy zobowiazani do konkretnych dzialan: bija
      propagandowa "piane" i wypinajac meznie piers - apeluja o prywatne datki
      Obywateli, a skasowane juz w formie podatku srodki na "miedzynarodowa pomoc"
      zachowujac dla politycznej kreacji aktualnej "wizji" porzadku miedzynarodowego.
      Sorry, ale nie umiem na to inaczej patrzec, szczegolnie w sytuacji "zapedow"
      rowniez obecnego Rzadu RFN do zdobycia miejsca dla Niemiec w Radzie
      Bezpieczenstwa ONZ.

Tragedia biednych ludzi - mieszkancow tego Regionu i rodzin turystow ktorzy w
      tym kataklizmie stracili zycie, dotknela mnie podobnie jak wiekszosc w
      miare "normalnych" ludzi Swiata.
      Nie znamy "dnia i godziny" - potwierdzilo sie po raz nastepny.

pozdrawiam,-
      tom
      • skynews Re: Tragedia 30.12.04, 08:14

tom_tam napisał:

>"Podzielam Twoja obawe iz medialny szum w konfrontacji z rzeczywistymi srodkami
        wyasygnowanymi przez Rzad RFN - 2 czy 3 mln € + AIRBUS sanitarny Bundeswehry,
        w porownaniu z np.Japonia (40 mln $) jest hmmm.... (delikatnie mowiac)
        "skromne"<

Najmniejszy i najtanszy AIRBUS kosztuje 49 milionów dolarów bez wyposażenia
        medycznego i personelu.
        Większe AIRBUSY(np.A380) nadające się jako "latające szpitale" kosztują
        282 miliony dolarów,również bez wyposażenia medycznego i personelu,a godzina
        lotu lącznie ze startem i lądowaniem kosztuje ponad 20 tysięcy dolarów.

hmmm.... (delikatnie mówiąc) "skromne"
        • tom_tam Re: Tragedia 30.12.04, 08:56
          a... to nie bardzo sie zrozumielismy p.Skynews smile

Airbus sanitarny Bundeswehry nie jest "podarunkiem" dla kogokolwiek tylko
          przeznaczonym "Nur für Deutsche" czyt. ranne ofiary wsrod niemieckich turystow!
          do przetransportowania ich do Szpitali na terenie Niemiec!.
          Nie Airbus jest "podarunkiem i pomoca" tylko jego jednorazowy lub ew.kilka
          REJSOW i pokrycie ich kosztow jest ta " pomoca".
          O uzyciu go do "innych celow" czy pomoc innym niz niemieccy turysci osobom jest
          mozliwe WYLACZNIE w drodze absolutnego wyjatku! - zgodnie z oswiadczeniem
          Kanclerza.

P.Piotr znajacy z autopsji doniesienia niemieckich mediow - odebral to zapewne
          w odpowiednim kontekscie.

pozdrawiam,-
          tom
          • jutta Re: Tragedia 30.12.04, 10:44
            W obliczu takich tragedii jak ta, wychodzi z nas człowieczeństwo lub całe
            zło ...

Wybrałam PAH.
            • marialudwika Re: Tragedia 30.12.04, 13:44
              Wkurza mnie niepomiernie jak widze w tutejszej tv ,jakie tlumy stoja w
              kolejkach po petardy etc. i jakie ilosci pieniedzy na to "idzie".Czy nie byloby
              bardziej po ludzku wydac ich na pomoc ofiarom tej strasznej tragedii?
              Niestety czlowieczenstwo jest w zaniku...
              ml
              • verbena1 Re: Tragedia 30.12.04, 14:26
                Jestem wstrzasnieta rozmiarem tej tragedii.
                Nie wiem juz kogo bardziej zalowac, zyjacych ,ktorzy stracili wszystko czy
                umarlych.
                Ogladam wiadomosci i slysze te przerazajace liczby 100tys.zabitych tysiace
                zaginionych. Trudne do uwierzenia.
                Nie potrafie o tym pisac brak mi slow.
                W Holandii na jedno tylko konto podane w tv zebrano w ciagu dwu dni prawie 3
                miliony euro. Dolozylam tez swoja czastke ,mysle ze kazda kwota jest tym
                nieszczesnym ,ktorzy przezyli potrzebna.
                • lablafox Re: Tragedia 30.12.04, 15:13
                  Myśmy też dołożyli się , własnie wrócilismy z "miasta".
                  Ogrom tragedii jest wstrząsający.
                  Myśle sobie ML ,że może Ci ludzie, o których piszesz podświadomie cieszą
                  się ,że to nie oni.
                  • marialudwika Re: Tragedia 30.12.04, 16:32
                    Mozliwe..Ale uwazaam ,mimo wszystko,ze to niesmaczne...
                    Zrobilam blad piszac zamiast JE ICH,ale jak czlowiek zdenerwowany to tak bywa.
                    ml
                    • tom_tam Re: Tragedia - wiadomo wiecej 30.12.04, 21:03
                      Juz wiadomo iz bedzie to rowniez najwieksza katastrofa od czasow Wojny ktora
                      dotknela Obywateli Niemiec.
                      Do tej pory nie udalo sie ustalic losu ponad 1000 oficjalnie (przez Biura
                      Podrozy) spedzajacych w tym regionie urlop. Ponad 200 (juz oficjalnie) ofiar
                      smiertelnych sposrod niemieckich turystow.
                      Lzej rannych nikt nie liczy - turysci z regionow dotknietych katastrofa sa
                      sciagani masowo samolotami do Kraju, wiekszosc z nich jest w szoku i nie chce
                      rozmawiac z dziennikarzami.
                      Wspominany Airbus sanitarny jest spodziewany ok. polnocy z pierwsza tura
                      najciezej rannych.
                      Jak podaje RTL - nie ma znaczenia jakiej sa narodowosci - liczy sie wylacznie
                      stopien zagrozenia.
                      Ofiarnosc obywateli - nie ma granic, zebrano juz ok 50 mln €, sam widzialem na
                      miescie kwestujacych przedstawicieli UNICEF, Caritas i DRK , numery kont
                      Organizacji Pomocowych sa bez przerwy wyswietlane na "bannerach" wiekszosci
                      programow telewizyjnych.
                      Jak zawsze - Organizacja "Lekarze bez Granic" b.sprawnie organizuje wysylke
                      pomocy w formie sprzetu med., lekarzy i personelu medycznego.

THW - wyspecjalizowana w akcjach ratunkowych Pomoc Techniczna - juz instaluje
                      na miejscu (Indonezja) 3 Stacje uzdatniania wody pitnej co zaspokoi
                      zapotrzebowanie ok 90.000 miejscowych Obywateli.

Negatywy: wielu krewnych (Niemcow) ktorych los jest nieznany - leci "na slepo"
                      w rejony katastrofy by na wlasna reke szukac zaginionych czy ich cial.
                      Nie sa w stanie nic pomoc - utrudniajac tylko akcje fachowym Ratownikom bo sami
                      wobec widoku ilosci ofiar wymagaja opieki conajmniej psychologa lub duchownego.

Straszna to tragedia a dla dotknietych nia miejscowych obywateli - szczegolnie.
                      • onkwe Re: Tragedia - wiadomo wiecej 31.12.04, 16:48
                        Piotr napisal:

Zupelnie uczciwie, czy i jak pomogliscie (pomozecie) ofiarom jednej z
                        najwekszych tragedii tego stulecia?

-----------

A ja uczciwie mysle, ze to jest bardzo nie na miejscu pytanie...
                        • tom_tam Re: Tragedia 31.12.04, 19:06
                          na tym forum "nie ma niestosownych pytan! - sa tylko niestosowne odpowiedzi"!
                          czyt. ich autorzy.
                          Takie to czasy Szan.Onkwe
                          Nie wiem jak "u Was" - mam na mysli amerykanski Kontynent, ale w Europie
                          (Srodkowej - przynajmniej) jako "sukces" podaje sie iz handel sprzedal w tym
                          roku o 30% mniej fajerwerkow bo... apelowano o zbiorke srodkow dla ofiar
                          katastrofy pod haslem : zamiast zakupu "rakiety" przeznacz te pieniadze na
                          ofiary tsunami....
                          Sylwestrowo-Noworoczne telewizyjne Show "wzbogacone" zostana (zapewne) apelami
                          o datki na ten cel, firmy telefoniczne zrobia "interes" na setkach extra
                          stalych polaczen do meldowania wplat dokonanych przez widzow.
                          Na koniec tych przedstawien wpol-rozebrane panienki wniosa olbrzymich
                          wymiarow "czek" znanego Banku na ktorym beda umieszczone milionowej wysokosci
                          (deklaracje) wplaty na ten szczytny cel sad

Transmitowany na cala Europe tradycyjny koncert noworoczny Wiener
                          Philharmoniker, na znak "solidarnosci" z dotknietymi katastrofa bedzie
                          pozbawiony wykonania konczacego go zawsze "Radetzkymarsch" - J.Strauß-a (Ojca).

Jak pozyjemy jeszcze troche, uczestnicy towarzyskich for internetowych beda sie
                          poczuwali zobowiazani do zamieszczenia na podlaczonych do nich stron
                          internetowych - scannu przelewu bankowego dokonanego z tej, czy podobnej okazji.
                          Czym kto wiekszy "sukces" (w tym finansowy) w zyciu osiagnal - ten zaprezentuje
                          przelew na wyzsza kwote.
                          Reszta - "niech wie"!.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku,-
                          tom
                          • onkwe Re: Tragedia 31.12.04, 19:31
                            A wyobraz sobie Szan TT, ze doszly mnie sluchy o fajerwerkowej akcji
                            charytatywnej.... I to doslownie doszly, bo w sluchawce, w czasie rozmowy
                            miedzykontynentalnej ze stolica nad Wisla, gdzie do polnocka jeszcze ladnych
                            kilka godzin, juz rozswietlaja z hukiem niebo przeroznej masci kolorowe
                            gezjery...
                            Radujcie sie bracia rodacy ! Wszak tsunami nami nie zatrzesie...sumienie tez
                            niekoniecznie...

zyczenia odwzajemniam....
                            • onkwe Re: Tragedia 31.12.04, 19:49
                              PS...

"Nie wiem jak "u Was" - mam na mysli amerykanski Kontynent, "...
                              -------------

"u nas", czyli W Kanadzie...

www.cbc.ca/story/world/national/2004/12/31/colombo-041231.html
                              • tom_tam Re: Tragedia 31.12.04, 20:13
                                dzieki Onkwe.

Ciesze sie nawet, ze mieszkamy (Ty i ja) w rejonach gdzie podobne nieszczescia
                                nam nie groza.
                                Rejon katastrofy jest coprawda preferowanym miejscem spedzania zimowych urlopow
                                w tropikach (rel.tanio - jak "u Was" - Karaiby) - ale "my wszyscy" (czyt. wyzej
                                postawieni w hierarchii rozwoju cywilizacyjnego) umiemy zadbac o nasze interesy
                                na calym Swiecie - "uspokaja" mnie to rowniez sad(

Nie wiem czy znasz jez.niemiecki ale jest w tej sprawie ciekawy arytkul w Der
                                Spiegel:
                                www.spiegel.de/panorama/0,1518,335155,00.html
                                "Rozne rodzaje pomocy: telewizja dla dla turystow, - ognisko dla tubylcow"
                                Eeeh...

pozdrawiam,-
                                tom
                                • onkwe Re: Tragedia 31.12.04, 21:11
                                  >Nie wiem czy znasz jez.niemiecki ale jest w tej sprawie ciekawy arytkul w Der
                                  > Spiegel:
                                  -----------

znam...Danke smile

Kanadyjczycy turystycznie zima zwykle kieruja sie w cieple rejony Ameryki
                                  Srodkowej. Meksyk a glownie Cozumel, Cancun, Playa etc, sa prawdziwa mekka...,
                                  Hawaje rowniez popularne.
                                  Natomiast wielu "naszych" tzw "snow birds", czyli emerytow z zaskorniakiem,
                                  osiada w poludniowych stanach ..Stanow..wink
                                • onkwe Re: Tragedia 31.12.04, 21:28
                                  P.S.

Sch....e...

"Im Krankenhaus wurden verletzte Thais nur behandelt, wenn sie kurz davor waren
                                  zu sterben. Ansonsten wurde zuerst den Menschen aus dem Westen geholfen",

Nawet w tak tragicznych okolicznosciach, gdy nieszczescie dotyka wszystkich,
                                  bez wzgledu na plec, wiek, stan posiadania, narodowosc, wyznanie, zawsze
                                  potrafimy dokonac podzialu na rownych i rowniejszych...
                                  Wstyd mi, ze naleze do tych drugich...
                                  Ide zalac robala...
                                  • firefox1.0 Re: Tragedia 31.12.04, 22:24
                                    Jakby ci bylo naprawde wstyd to bys pojechal pomagac w Azji, Afryce czy
                                    gdziekowliek gdzie potrzeba pomocy.
                                    Siedzisz sobie w cieplym domku przed telewizorem i udajesz ze ci wstyd po to
                                    zeby poczuc sie lepiej.
                                    • tom_tam Re:firefox 31.12.04, 23:22
                                      firefox,-
                                      mam propozycje

Sprobuj pisac o ... sobie albo o problemie "bezosobowo".
                                      Mysle iz Ty nie masz specjalnego pojecia o samej pomocy w tym konkretnym
                                      przypadku a juz napewno nie wiesz co i gdzie w tej chwili porabia Onkwe.

Pyskowki, rozroby i insynuacje - to moze nie ten watek i nie ci uczestnicy?

Z Twojego wpisu wnosze, ze albo jestes teraz na miescu katastrofy albo Tobie
                                      nie jest wstyd i udajesz cokolwiek....
                                      Innej alternatywy nam nie pozostawiles/as! smile

Milego wieczoru Tobie zycze,-
                                      tom
                                      • firefox1.0 Re:firefox 31.12.04, 23:27
                                        > Sprobuj pisac o ... sobie albo o problemie "bezosobowo".

Dlaczego Ty tego nie robisz?
                                        Ja o wstydzie nic nie pisze wiec nie widze powodu dla ktorego mam sie tlumaczyc.
                                        Jesli jednak chcesz miec lepsze samopoczucie to mozesz czuc wstyd.
                                        Tylko dlaczego ni stad ni zowad czujecie wstyd teraz a nie wczesniej gdy rzuca
                                        sie bomby ludziom w Iraku, morduje miliony w Darfur czy umieraja z glodu miliony
                                        w Afryce?
                                        • tom_tam Re:firefox 31.12.04, 23:55
                                          a) przeczytaj swoj wlasny wpis - doczytasz sie i o wstydzie,-

b) nie wiesz jaki jest moj a pewnie i Onkwe stosunek do wojny w Iraku - lub
                                          jakiejkolwiek "innej" proby militarnej przemocy uzytej do roztrzygania sporow
                                          politycznych.

c) Katastrofy tego rodzaju jaka nawiedzila ostatnio pld. Azje nie maja NIC
                                          wspolnego z czyimkolwiek politycznym czy religijnym przekonaniem.
                                          Tragedia spotkala jeden z najbardziej biednych Regionow Swiata gdzie do calego
                                          nieszczescia wlasnie polityczne roznice i ambicje miejscowych
                                          i obcych politycznych "zbawicieli" utrudniaja skuteczna pomoc.

To moze nie jest pora i miejsce na dyskusje o "niesprawiedliwosci" w Swiecie
                                          a ja i chyba Onkwe przezywszy juz pare lat mozemy wymienic nasze poglady w/s
                                          sytuacji, nie probujac jednoczesnie "zbawiac" Swiata.
                                          Zapewniam Ciebie, ze i Ty, nawet jak spakujesz plecak i w ten rejon polecisz "z
                                          pomoca" to jak znam takie okolicznosci, wczesniej- czy pozniej staniesz wobec
                                          alternatywy: strzelac do ludzi w sprawie ktora jest Ci obca albo byc
                                          zastrzelonym przez tych dla ktorych Ty bedziesz "intruzem".

Nie bralem czynnego udzialu w takich akcjach ale od tych ktorzy wielokrotnie
                                          sie z taka sytacja zetkneli - od czasu wojny w Wietnamie - wiem, ze w
                                          rezultacie nie ma innej alternatywy.
                                          Tak bylo w Sudanie, Bangla-Desch, Afganistanie, jest- w Sri-Lance czy Jeruzalem.

pozdrawiam,-
                                          tom
                                          • onkwe Re:firefox 02.01.05, 21:31
                                            Cos mi sie wydaje ze kolega(?) firefox jest tak zajety lataniem z misjami
                                            specjalnymi ( oczywiscie charytatywnymi i na koszt wlasny ), miedzy Indonezja,
                                            Sri Lanka, Irakiem a Afryka, ze nieczesto bedziemy mieli okazje cieszyc sie jego
                                            (?), niewatpliwie intrygujaca, obecnoscia na forum ..wink
                                            A szkoda....na pewno ma wiele ciekawych i pouczajacych opowiesci dla nas,
                                            maluczkich, w zanadrzu...
                                            • morsa narodowa trauma 03.01.05, 15:32
                                              Nadal brak jakiejkolwiek informacji
                                              o losach wielu ludzi.
                                              • morsa Re: narodowa trauma 03.01.05, 15:33
                                                serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2474815.html
                                                • tom_tam Re: narodowa trauma 04.01.05, 10:36
                                                  Juz wiadomo iz nie Niemcy a wlasnie Szwedzi beda najliczniejsza nacja
                                                  europejska poszkodowana w katastrofie.
                                                  W Niemczech, chyba po raz pierwszy, wczoraj w odpowiedzialnie i rozsadnie
                                                  przygotowanym programie TV (Beckmann) konfrontacja z goscmi programu ktorzy
                                                  przezyli ta katastrofe.
                                                  Juz racjonalne, choc pelne emocji relacje ludzi ktorzy pojechali na wypoczynek
                                                  i w oczekiwaniu atrakcji (nurkowanie, plaza w tropikalnej oprawie) a dzieki
                                                  sprzyjajacym okolicznosciom ledwo "uszli z zyciem".
                                                  Mimo, ze Niemcy od pierwszego momentu zorganizowali specjalny Sztab w tutejszym
                                                  MSZ do kordynacji akcji ratunkowej - krytyki dotknietych katastrofa i ich
                                                  rodzin, jak w Szwecji, nie brakuje.
                                                  Do zorganizowanej przez MSZ telefonicznej "hot-line" nie mozna sie godzinami
                                                  dodzwonic a jesli juz to informacje udzielane sa tam conajmniej skape.
                                                  Nie prowadzi sie tam "pozytywnej" listy turystow przebywajacych w rejonie
                                                  katastrofy i potwierdza sie wylacznie przypadki ofiar stwierdzonwe "urzedowo".

Czesc powracajacych turystow jest wstrzasnieta przebiegiem "akcji ratunkowej" w
                                                  miejscu katastrofy.
                                                  Poszczegolne Biura Podrozy wywoza SWOICH turystow wlasnymi samolotami(w strachu
                                                  przed ew.odpowiedzialnoscia finansowa i roszczeniami) - nawet tych ktorzy NIE
                                                  chca wyjezdzac i nie byli wogole poszkodowani, a ci ktorzy rzeczywiscie
                                                  potrzebuja pomocy - ranni czy rzeczywiscie poszkodowani turysci indywidualni -
                                                  dnie i noce oczekuja na szanse uzyskania miejsca w maszynach liniowych.

Skorumpowane administracje miejscowe dostarczaja wszelkiej pomocy turystom ze
                                                  Swiata - wlasnymi obywatelami nie zajmujac sie wogole i niechetnie lub w
                                                  rejonach nie eksploatowanych turystycznie - "zapominajac" o Nich wogole sad.

Dziesiatki tysiecy miejscowych nie maja czesto co jesc czy czystej wody do
                                                  picia i dachu nad glowa - turysci w "snieznobialych skarpetkach" wyklocaja sie
                                                  o... miejsce w rzedach foteli Boeningow podstawionych do ich transportu sad.

Wreszcie zaczyna sie mowic o negatywnych stronach popularnej i masowej
                                                  turystyki ktora gosciom z "cywilizowanego" Swiata umozliwia "za grosze" urlopy
                                                  w stylu: plaza, slonce i dyskoteka a miejscowym umozliwia tylko przezycie na
                                                  granicach minimum egzystencji i to w czasach gdy nie ma zadnej katastrofy czy
                                                  nieszczescia.

Mentalnosc buddystow jest inna niz katolikow czy muzulmanow.
                                                  Lzy czy "wrzaski rozpaczy" kobiet znane z migawek jednostkowych ofiar
                                                  konfliktow w Swiecie arabskim - w Sri Lance, Indiach czy Indonezji sa objawiane
                                                  cichym cierpieniem i usmiechem zazenowania rzeczywistych i masowych ofiar
                                                  i ich rodzin.

Szwedzi, Niemcy czy Amerykanie sa "wstrzasnieci" katastrofa w przerwach
                                                  korzystania z dobrodziejstw cywilizacji - ofiary (rzeczywiste) -
                                                  przepraszaja "wstrzasnietych" ze istnieja sad

Co za Swiat sad
                                                  • skynews Re: narodowa trauma 04.01.05, 10:55

Szok!
                                                    Nie nazywa sie to wszystko "Ordinary World"?

"But I won't cry for yesterday"(Duran Duran)
                                                  • piotr-61 Re: narodowa trauma 04.01.05, 20:48
                                                    skynews napisał:

>
                                                    > Szok!

Szok?!

A ja myslalem, ze:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=18972516&a=18973397
                                                  • skynews Re: narodowa trauma 04.01.05, 21:03

Tak szok,drugi już zresztą,pierwszy po Twoim cynicznym wpisie.
                                                    Nie rżnij głupa i nie "myśl" tyle bo jeszcze myśliwym zostaniesz.
                                                  • piotr-61 Re: narodowa trauma 04.01.05, 21:08
                                                    skynews napisał:

>
                                                    > Tak szok,drugi już zresztą,pierwszy po Twoim cynicznym wpisie.

Siadaj. Z rozumienia tekstu pisanego: "niedostatecznie"!

> Nie rżnij głupa i nie "myśl" tyle bo jeszcze myśliwym zostaniesz.

Fakt. Zlosliwoscia potrafisz nadrobic. Powiedzialbym: "bardzo dobrze"!
    • no_no Re: Tragedia 04.01.05, 12:55
      Taka była wola "Nieba".
      Z nią się zgodzić nam potrzeba.

Bóg jest twoją miłością...

no_no
      • glodn_y Re: Czy to forum ojca dyrektora? 04.01.05, 21:11
        no_no napisał:

> Taka była wola "Nieba".
        > Z nią się zgodzić nam potrzeba.
        >
        > Bóg jest twoją miłością...
        >
        > no_no
        Ku...fa jeszcze jeden(a) nawiedzony,jakby jedna ruda nie wystarczyła
        Ada coś wyniuchała ,że na czas sie wyniosla.
        Buuuuuuuuuuuuuu.......
    • no_no Re: Tragedia - Uwaga! Leci do nas Mr. T. Sunami. 07.01.05, 15:16
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,2482056.html
      • kanoka Re: Tragedia - Uwaga! Leci do nas Mr. T. Sunami. 07.01.05, 15:39
        Niestety, żeby się bronić przed zagrożeniem, trzeba je rozumieć sad(
        Jest to straszne - zwłaszcza w obliczu takich tragedii, ale prawdziwe....
        polityka.onet.pl/162,1210428,1,0,artykul.html
        W papierowym wydaniu ostatniej Polityki ponadto w temacie jw.:
        - o kosztach "tsunametru" ostrzegającego o tsunami (relatywnie niewielkie)
        - o ostrzeżeniu przez Japończyków całego regionu Azji Południowej (było 6
        godzin czasu na ewakuację), alenikt nie wiedział, jak należy zareagowac na
        sygnał ostrzegawczy, bo do tej pory podmorskich trzęsień ziemii tam nie było
        - o powszechnej ofiarności i...o tych ,którzy chcą się nadal dobrze bawić, bo
        przyjechali tu na urlop....
        - o swoistej i obłędnej "teologii tsunami'
        i o wielu innych sprawach, o których warto przeczytać.

Strasznie to wszystko jest smutnesad((((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka