Dodaj do ulubionych

Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25

02.03.07, 21:17
Pierwszy radziecki film fabularny, sf, reż. Jakuba Protazowa wg powiesci sf
A.Tołstoja pt. "Aelita, kobieta o błękitnej twarzy". Czytalem "Aelitę" w 1950
roku i strasznie przeżywalem przygody radzieckich rewolucjonistow na Marsie!
Obserwuj wątek
    • buran3 Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 05.03.07, 12:19
      Аэлита — фантастический роман Алексея Толстого о путешествии землян на Марс,
      написанный в 1923. Толстой начал писать роман в эмиграции в 1922 году. Критики
      сдержано восприняли роман. И.Бунин обвинил Алексея Николаевича в пристрастии к
      бульварной литературе. Первый вариант «Аэлиты» вышел в 1923 году и имел
      подзаголовок «Закат Марса». Роман, проникнутый глубокой чувственностью,
      изначально не был рассчитан на подростков. В 1937 году Толстой переработал его
      для Детгиза, и в таком, гораздо более невинном, виде «Аэлита» издаётся по сей
      день.

Jak rozumiem czytałeś go już w "niewinnym widie".
      • qubraq Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 05.03.07, 13:45
        buran3 napisał:

> Аэлита — фантастический р0ман Алексея Tолстого ....
        > .................................................

Piekny język rosyjski jest jednoczesnie bardzo refleksyjny i bije sie ze zbyt
        malo go znam zeby dokładnie zrozumiec powyższy tekst, bede sie staral go
        przeczytac i zrozumiec ale będę serdecznie "dźwięczny" jesli zechcesz to
        napisac po polsku oddając w miare mozliwosci ducha tekstu...

> Jak rozumiem czytałeś go już w "niewinnym widie".

a mozesz "pojaśnić" co masz na myśli? smile)
        • qubraq Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 05.03.07, 13:48
          qubraq napisał:

>... i bije sie

... przepraszam! miało byc "boje się..." smile)

ze zbyt
          > malo go znam zeby dokładnie zrozumiec powyższy tekst, bede sie staral go
          > przeczytac i zrozumiec ale będę serdecznie "dźwięczny" jesli zechcesz to
          > napisac po polsku oddając w miare mozliwosci ducha tekstu...
          >
          > > Jak rozumiem czytałeś go już w "niewinnym widie".
          >
          > a mozesz "pojaśnić" co masz na myśli? smile)
      • buran3 Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 05.03.07, 14:09
        Powieść napisał Tołstoj na emigracji. Niejakiemu Buninowi (chyba temu od alei)
        nie spodobała się Aelita, gdyż zbliżona była do literatury bulwarowej, czyli
        chyba takiej do pociągu.
        Powieść nie była przeznaczona dla podrostków, czyli młodzieży, jaką zapewne
        byłeś w tym 50 roku. I dopiero w 1937 roku Tołstoj przerobił ją na taką
        młodzieżową wersję, bardziej niewinną i tak od tej pory jest wydawana. Ciekawe
        co zawierała ta wersja nie dla młodzieży.
        • qubraq Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 05.03.07, 17:51
          Hmm... w 1950 roku bylem juz w siodmej klasie a ksiazka na pewno byla
          przedwojenna i jesli dobrze pamietam to byl tam wątek miłosny... Zreszta w tym
          czasie tez czytalem "Na druga Planetę" i "Na srebrnym Globie" oraz "Oliwinowy
          Pas" o radzieckim inzynierze G.... (nie pamietam nazwiska)...
          Przywieźlismy ze Lwowa ogromna bibliotekę domu dziecka na Kadeckiej i dopiero w
          1949 i 50 roku UB dbralo sie nam do tych książek i zabrali nam czesc ksiązek
          niebezpiecznych i trzymali w powiatowej bibliotece w osobnym pomieszczeniu ale
          ze bibliotekarka tez byla ze Lwowa wiec mozna bylo po znajomosci cos
          czasem "wypożyczyc" ...
          • buran3 Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 06.03.07, 14:05
            To byłeś wtedy "szatan z siódmej klasy".
            • qubraq Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 06.03.07, 19:02
              buran3 napisał:

> To byłeś wtedy "szatan z siódmej klasy".

No, byłem byłem; ale pierwszą ksiązką Kornela Makuszynskiego ktora przeczytalem
              był "List z tamtego swiata" ktora to ksiązke dostałem w 1948 roku na pomorskim
              konkursie recytatorskim w Bydgoszczy a "szatana" dopiero juz w liceum...
              Zteszta ja bylem poważny facet... od 1947 roku czytywalem regularnie acz z
              niejakim zamętem w głowie "Problemy" i pozostalem im wierny do samego konca...
          • qubraq Danił Granin! 23.03.07, 11:34
            napisałem:

> ...w tym czasie tez czytalem..."Oliwinowy Pas" o radzieckim inzynierze G....
            >cryingnie pamietam nazwiska)...

Przypomnialem sobie - autorem książki byl rosyjski pisarz Danił Granin a ksiązka
            wówczas zaliczana do fantastyki, byla o poszukiwaniu w głebinach ziemi "oliwinu"
            - dla mnie wtedy czegos absolutnie tajemniczego takiego jak "equilibrum".
            Czy ktos z państwa czytał tę książkę?
            • qubraq Re: Danił Granin! 23.03.07, 18:30
              qubraq napisał:

> Przypomnialem sobie - autorem książki byl rosyjski pisarz Danił Granin

oj chyba cos pochrzanilem - bohater nazywal sie inzynier Garin a autorem chyba
              nie byl Granin... nie pamietam, moze Aleksander Grin?

a ksiązk
              > a
              > wówczas zaliczana do fantastyki, byla o poszukiwaniu w głebinach
              ziemi "oliwinu
              > "
              > - dla mnie wtedy czegos absolutnie tajemniczego takiego jak "equilibrum".
              > Czy ktos z państwa czytał tę książkę?
              • kacap_z_moskwy Re: Danił Granin! 23.03.07, 23:46
                kratkoe.ru/soderzhanie/tolstoi_alexey/giperboloid_inzhenera_garina/
                Tu jest skrot ksazki Alekseja Tolstoja "Gierboloid inzenera Garina". Ja tez w
                mlodosczi czytalem ja i ogladalem film z kilka razy.
                • qubraq Re: Danił Granin! 24.03.07, 00:12
                  Denis, dzieki, ale sie naczytam ... smile) !
        • kacap_z_moskwy Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 05.03.07, 23:29
          No Iwan Bunin to nie "Niejaki Bunin", a tylko welki pisarz rosyjski, ktorego
          ucza jusz w szkole. Ja osobiscze jego opowiadania uwelbiam.
          lib.ru/BUNIN/
          A "Aelite" czytalem. Zreszta ze, chyba, wiekszosc chlopakow w moim czasie to
          czytali.
          • buran3 Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 06.03.07, 14:08
            Bunin to nie tylko wielki pisarz rosyjski, ale nawet noblista. Ja czytałem
            dawno "Tiomnyje alei", dlatego w ten sposób o niego spytałem. A ty co jeszcze
            polecasz z Bunina?
            • qubraq Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 06.03.07, 20:46
              buran3 napisał:

> Bunin to nie tylko wielki pisarz rosyjski, ale nawet noblista. Ja czytałem
              > dawno "Tiomnyje alei", dlatego w ten sposób o niego spytałem. A ty co jeszcze
              > polecasz z Bunina?

Jesli wolno zartobliwie sie wtrącić to polecam Stanisława Bunina, mojego
              ukochanego!
              • buran3 Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 07.03.07, 09:42
                Ale Stanisław gra, a nie pisze. Ale za polecenie dziękuję.
                Natomiast co się tyczy Bunina pisarza, to wydaje mi się, że spotkał go los
                większości noblistów. Wszyscy wiedzą, że wielkim pisarzem był, ale właściwie
                nikt jego książek nie czyta. Oczywiście oprócz dzieci w szkołach (one też
                często nie czytają, tylko korzystają ze streszczeń), i po takim obowiązku,
                nabierają obrzydzenia do Bunina na całe życie.
                Podobnie jest też z polskimi noblistami. Na przykład po lekturze
                obowiązkowej "Chłopów", kto przeczytał coś więcej, np."Wampira" albo "Ziemię
                obiecaną"(a pewnie wszyscy obejrzeli film)?
                • hajota Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 07.03.07, 10:47
                  Nie "wszyscy", bo nie tylko ja wracam do Bunina, ale i znam parę osób, które to
                  czynią.
                  Co do "Chłopów" - w szkole jakoś udało mi się nie przeczytać, przeczytałam z
                  przyjemnością o wiele później. "Ziemię obiecaną" też.
                  • buran3 Re: Dzisiaj "Aelita" na TVP Kultura godz. 23:25 07.03.07, 10:54
                    A co polecasz Buninowskiego i dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka