seledynx 21.12.08, 11:27 Kochani wrzucie coś, chodzi o piosenki melodie stepu rosyjskiego, ukraińskiego, takie tęskne, solo, zespół, z akordeonem choć nie tylko w tle Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bestraga Re: piosenki stepów 21.12.08, 11:43 ja bym tez chętnie posłuchała!Tak, takie teskne i "rozległe"! Odpowiedz Link
bestraga Re: piosenki stepów 21.12.08, 15:03 co wrzucić? Jakies nazwisko spiewajace (ja nie wiem kto moze spiewac po ukraińsku i tesknie ), na przykład , ale cyrylicą , abym mogła zrobic "kopiuj" ,( bo nie mam cyrylicy.) i pospacerowała sobie po YOUTUBE. Odpowiedz Link
lacietis пишы на здоl 21.12.08, 20:11 bestraga napisała: (...)( bo nie mam cyrylicy.)(...) to wejdź sobie kochaniutka na www.translit.ru - wal w łacińskie klawisze do woli - a i tak będziesz grażdanką pisać! Nawet po białorusku i ukraińsku! Odpowiedz Link
bestraga Re: пишы на & 21.12.08, 21:17 ojej, zapomniałam , ze mozna i tak,Gapa ze mnie, ale i tak czasami nie wiem jak to stransliterować.A tak przy okazji , na przykład co to za malarz rosyjski (tak mysle !) co to nazywa sie Kuindzhi Arkhip Ivanovich ???? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: пишы на & 22.12.08, 00:54 Archip Iwanowicz Kuindżi pochodził znad morza Azowskiego na pograniczu Rosji i Ukrainy, był Grekiem z Mariupola, żył w XIX wieku (1841-1910, był uczniem Ajwazowskiego, dużo eksperymentował z tzw. farbami asfaltowymi - "świecącymi". Przepieknie w tym materiale wychodziły obrazy nocy ze świecącym księżycem. Niestety, farby te okazały się niezbyt trwałe, "zjadały" pigment, zaś później traciły właściwość świecenia się. Dlatego obrazy Kuindżego obecnie wyglądają nieco inaczej, aniżeli w chwili powstania. Oprócz tego, jest problem z ich eksponowaniem: światło, szczególnie słoneczne przyśpiesza proces rozkładu farb asfaltowych, więc należałoby obrazy trzymać w zamknięciu. Jeżeli dziwi cię nazwisko, to na Ukrainie często można spotkać nazwiska o rodowodzie tureckojęzycznym - tatarskie, karaimskie, gagauzkie. Dośc często Grecy Pontyjscy miewają podobne nazwiska. Jak wposzesz do wyszukiwarki YANDEXu nazwisko cyrylicą (dokładnie wg brzmienia i zasady pisania "ż" oraz "sz" z literą "i"), możesz nawet obrazy pooglądać. Odpowiedz Link
bestraga Re: пишы на & 22.12.08, 01:21 dzieki za informacje , farby "asfaltowe" trwały krótko , bo faktycznie były nietrwałe (Courbet tez ich uzywał), ale dobrze wiedziec co i kto.A to nazwisko mnie bardzo zmyliło, obrazy widziałam, bardzo piekne te ksiezycowe pejzaże, ale poniewaz nie byłam pewna nazwiska(myslałam ze to jakas dziwna transliteracja angielsko jezyczna)wiec w ogóle sie z tego Kuindzi wycofałam.Dzieki! Odpowiedz Link
lacietis Re: пишы на sdorovyjia 22.12.08, 22:10 Nie wiem czy dobrze, Cię zrozumiałem i czy właśnie o to Ci chodzi. jeśli chodzi o pisanie w translicie, to nad oknem do pisania masz napisane jaki klawisz, lub klawisze trza nacisnąć by uzyskać tę a nie inną bukwę. Ale pewnie aż taka gapa nie jesteś i sama to zauważyłaś... (((-; ps.W systemie istnieje grażdański układ klawiatury - tylko trza jakiegoś speca od kompów, by Ci go wyciągnął - i wówczas jednym kliknięciem możesz przejść na "cyrylicę" w dowolnej wersji. Tyle, że wówczas męczysz się z podpisywaniem klawiszy... Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: пишы на s 24.12.08, 01:42 BArdzo cię proszę: nie pisz więcej o "grażdance" lub "grażdańskim układzie": "grażdanka" - to uproszczony krój liter cyrylicy wprowadzony za czasów Piotra Wielkiego, zresztą, był to jego pomysł. Ponieważ poprzedni krój miał korzenie w tekstach cerkiewnych, w odróżnieniu od niego nowy prostszy krój określono jako "grazdański". Ale rosyjski alfabet (niezależnie od kroju)prawidłowo nazywany jest cyrylicą, choć tak do końca nie jest pewne, czy tak naprawdę Cyryl (Konstanty) był jego autorem. Odpowiedz Link
lacietis grażdanin Kirył 24.12.08, 20:08 О извени!!! Rozumiem, że tworzenie przymiotników i innych form pochodnych od "grażdanka" może być nieco zabawne dla znających rosyjski (bo tu od razu i "grażdanskaja wojna") - i traktuje to trochę z przymrużeniem oka. Rzeczywiście cyryliczny (zdaje się) jest o wiele poręczniejszym terminem. Ale samej grażdanki będę bronił, jak konstytucyjnego porządku RF! (((-; Wiem, że to Piotr Alieksiejewicz nakazał wprowadzenie tej reformy (Ulianow W.I. też 90 lat temu łapkę do dzieła przyłożył) - ale cóż z tego. Obecny alfabet rosyjski, a na jego wzór również: białoruski, ukraiński, bułgarski, macedoński, serbski, mongolski i sam Gospod' wie jakie jeszcze - to grażdanka - która może jest i forma rozwojową cyrylicy (niemal na pewno nie stworzonej przez Konstantego), ale jednak zauważalnie inną. Bo tak na upartego można by twierdzić, że alfabet łaciński i sama cyrylica, to nadal tylko alfabet grecki... A zresztą nie o to chodzi... Może to przekora, może snobizm - ale "My" znający jerzyk i realia rosyjskie znamy tę nazwę - podczas gdy dla profanów, to tylko cyrylica - chodź prawdziwej cyrylicy najczęściej w życiu nie widzieli... (((-: Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: grażdanin Kirył 25.12.08, 10:14 Miło, że o tej porze zabrałeś się za kwestię alfabetów)). Ponieważ na forum nie obowiązuje zasada bokserów - nie uzywać zawodowych umiejętności wobec osob postronnych (w domysle laików),- pozwalam sobie po prostu pisać o rzeczach, które przez całe moje życie stanowiły pewną częśc moich zajęć zawodowych. Stąd twierdzenie, że to, co nazywasz "grażdanką", jest jedynie formą rozwojową (i jednocześnie tylko pewnym krojem liter)ALFABETU, zwanego cyrylicą. IStniała ( i istnieje nadal, choc marginalnie) głagolica. My, Czesi, Słowacy, Słoweńcy, Chorwaci, Sorbowie (Łuzyczanie), Kaszubi, Słowińcy, Ślązacy używamy adaptowanych form łacinki (i, oczywiście, różnego kroju liter - tradycyjnego i stylizowanego, kroje zresztą się z czasem zmieniają; a na potrzeby róznorodnych wydawnictw są tworzone wciąż nowe). Natomiast na bazie cyrylicy też powstaja adaptowane alfabety narodowe. I osobno - kroje. Nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie nazywał ukraińskiej narbutówki osobnym alfabetem! A wojna obywatelska nie ma tu nic wspólnego z tematem! Raczej już pojęcie sprzeciwu obywatelskiego - byleby był uzasadniony. Świątecznie pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
lacietis Re: grażdanin Kirył 26.12.08, 17:56 Postaram się nie rozwijać nadmiernie tematu: 1.Merytorycznie, mam jednak wrażenie, że różnica miedzy cyrylicą, a grażdanka, jest nieco większa niż tylko krój liter - i jest bliska, różnicy miedzy cyrylicą, a alfabetem greckim. 2.wersje dostosowawcze łacinki dla różnych języków (również słowiańskich) - to tak jak "alfabet rosyjski", a "białoruski", czy "serbski" - ale to nadal grażdanka. 3.Jednak polska tradycja mówi o: Łużyczanach, Serbołużyczanach, bądź Serbach Łużyckich - no bo skoro Sorbowie - to i Slowency i Slovenci (co by jeszcze bardziej utrudniło ich odróżnianie) Hrvati. 4.nigdy nie twierdziłem, ze grażdanka ma cóś wspólnego z wojną domową - po prostu takie mam pierwsze skojarzenie ze słowem "grażdanskij/ka" А теперь спор завершаю и Вас поздравляю! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: grażdanin Kirył 27.12.08, 08:36 Извини, что цепляюсь! Толковый словарь Ушакова: "гражданка" - русский гражданский ШРИФТ, созданный и введённый при Петре I вместо ЦЕРКОВНОСЛОВЯНСКОГО. Брокгауз и Ефрон: см. "Амстердамский шрифт". См.: Г.М.Барышников, "Русский гражданский шрифт" в "Новости Полиграфии" 8/2006. Nie, żebyn chciała, by moje było na wierzchu, ale nasze forum jest źródłem wiedzy (mimo że absolutnie nie musi, ale wiem, że jest, niestety)dla niektórych osób, więc pragnę wnieść jasność w pewne zawodowe kwestie. Sapientis sat! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: grażdanin Kirył 27.12.08, 08:53 Aha, przepraszam, ale reguła dla pierwszoklasistów (co prawda, szkoła rosyjska, ale w polskiej, jak zaczynają nauke rosyjskiego, też o tym się mówi na samym początku: [жы], [шы] pisz z literą "и". A propos polskiej lingwistycznej tradycji w nazewnictwie ludów słowiańskich: napisałam "Sorbowie (Łuzyczanie)" - ale też nie precyzowałam dalej, bo tam są 2 grupy. Zresztą, nie po to odeszłam w bok od podstawowego wątku dot. piosenek ukraińskich. Po prostu uważam, że kiedy z pozycji zawodowca mogę poprawić nieścisłość, powinnam to robić (uzasadienie w poście obok). No i uważam, że nie należy ponownie изобретать велосипед. Są fachowe opisy i odniesienia słownikowe, trzymajmy się ich! A co do "Grażdanskiego", to ostatnio zawrotna karierę zrobiło pojęcie "Grażdanskij brak" i wyraz "grażdanskij/aja" chyba już prawie nikomu nie kojarzy się z wojną (choć to nie znaczy, ze "brak" nie moży nia się skończyć;-P). Odpowiedz Link
lacietis Re: grażdanin Kirył 27.12.08, 15:03 Голубка! A gdzież to napisałem ж,albo ш z ы?... ja w ogóle nie przeczę - bo jestem dysortografikiem - ale jakoś nie mogę znaleźć. no chyba, że tak w ogóle powiadamiasz Nas (mnie?) o tej ważnej zasadzie ortografii rosyjskiej... (-: Że SErbów Łuczyckich (a dokładniej języków łużyckich) są dwie grupy - to ja wiem - ale nie bardzo rozumiem... Jak jeden rodzaj to Serbowie, a jak dwa to już Sorbowie? A poza tem С наступающим! ps.Но мои ассоцяции - это мои ассоцяции. Вам ближе "гражданский брак" - а мне "г.война" - Конец базара! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: grażdanin Kirył 16.01.09, 22:52 "Шы" - topic twojego postu z 21.12.08! Serbowie mieszkają obok Słoweńców, Chorwatów, Czarnogorców, Albańczyków, Macedończyków, Węgrów. Sorbowie - nasi sąsiedzi na południowym zachodzie. NAzywani także Łużyczanami od Nysy Łużyckiej. Ассоциации, действительно, у каждого свои. Ale prosiłabym jednak nie używać wyrazu, który, niestety, w tym znaczeniu istnieje w języku блатняков: "базар". Pradawne "базарить" - hałasować, rozmawiać w kilka osób naraz ma mało wspólnego ze znaczeniem "bazaru" - rozmowy w środowisku kryminalnym. Odpowiedz Link
rusek11 Re: grażdanin Kirył 18.01.09, 21:43 w tym znaczeniu istnieje w języku > блатняков... jesli juz to блатных,he Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: grażdanin Kirył 19.01.09, 18:42 Не только. Широкие круги как блатных, так и нынешних "крутых", которые не из блатных, но рисуются - на самом деле просто бескультурные блатняки - любят это (и не только это словцо. Odpowiedz Link
lacietis kto z kiryłem, a kto z grazdanoczkoj (((-; 27.12.08, 15:16 Bo Ty (jak sadzę) jesteś kobieta - wiec wolisz chłopców - i dlatego Kirył(-lica), a ja wolał bym raczej z jakąś grażdanoczką! I nie namawiaj mnie na żadnego: Cyryla/Kiryła/Konstantego - ani jego brata Metodego! (czy uwierzysz jak Ci napiszę, że mieszkam na ul.Cyryla i Metodego - ale ona się tak nazywała już wcześniej). Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: kto z kiryłem, a kto z grazdanoczkoj (((-; 30.12.08, 10:25 Jak jeszcze w Wa-wie, to fajne miejsce jest! Bo o Cyrylu na Pradze zawsze sie mowiło dobrze, ale o tych jego Metodach... JAk by nie było, zyczę szczęśliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link
qubraq Re: piosenki stepów 21.12.08, 18:33 www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=29747&genreid= www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=42874&genreid= Odpowiedz Link
qubraq Re: piosenki stepów 21.12.08, 18:36 Niestety, pierwszy link musisz wklepać do explorera, nie udalo mi sie go uaktywnić - wybacz Andrzej Odpowiedz Link
qubraq Re: piosenki stepów 21.12.08, 18:34 www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=29747&genreid= www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=42874&genreid= Odpowiedz Link
bestraga Re: piosenki stepów 21.12.08, 19:02 Pieknie wybrałes- baaaaardzo stepowe!Typu .."suchego przestwór oceanu "...i nic tylko "jedźmy ,nikt nie woła!" Dzieki! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: piosenki stepów 22.12.08, 01:14 A własnieże tych "stepowych" jest tu mniej. Chór pochodzi ze Lwowa, gro repertuaru galicyjsko-zakarpackie. Tych z centrum i wschodu Ukrainy jest mniej. Ale jest jedna ciekawostka: "Gej, naływajte..." przed wojna była piosenką zabronioną, za jej wykonanie lub posiadanie tekstu (w przypadku przeszukania ) mozna było trafic za kraty za "nacjonalizm ukraiński". A za Chruszczowa melodia ta (ale bez tekstu lub jedynie z 1.zwrotką) stała się wizytówką Państwowego Akademickiego choru im.Wiriowki. Odpowiedz Link
bestraga Re: piosenki stepów 22.12.08, 01:24 tez dziekuje ! Lubie wiedzieć ! ja wybrałam spod tego linku kilka i bardzo były rozlewne...EEEch ! Odpowiedz Link
tmu Re: piosenki stepów 22.12.08, 08:13 torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=1364455 Rosyjskie piosenki ludowe w wykonaniu Fiodora Szalapina torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=1138486 Chor cerkiewny. Spiewy cerkiewne i piosenki ludowe torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=510811 Chor Swiesznikowa torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=577017 Chor Donskich kozakow torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=588561 Chor Piatnickiego torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=213324 Koledy, ukrainskie i rosyjskie piosenki ludowe w wykonaniu Iwana Kozlowskiego. Jeden z najlepszych tenorow opery rosyjskiej. Odpowiedz Link
qubraq Re: piosenki stepów 22.12.08, 18:15 To ja z kolei dziekuje za te linki z torrents.ru będę sobie słuchać! Natalio miła, chyba sie nie dziwisz ze jakos tak preferuję Dudaryk Nazawżdy, to moja "ojczyzna lwowszyzna", wiele z tych pieśni spiewały mi mama i piastunka; Jak wklepac chór im. Wieriowki zeby mi sie pokazaly jego płyty na tym moim Russiandvd? moglabyś Odpowiedz Link
qubraq Re: piosenki stepów 23.12.08, 22:31 Tmu - czy mozesz mi podac link na chór im. Wieriowki? Odpowiedz Link
tmu Re: piosenki stepów 24.12.08, 08:53 mp3forum.com.ua/out.php? url=http://ukrsong.narod.ru/htmls/verevki.html paffka.com/news/a-7028.html A tu trzeba zalogowac sie muzoboz.net/audio/folk/334-nacionalnyjj-ukrainskijj-narodnyjj-khor-im..html Przypadkowo znalazlam to – moze kogos zaczekawi : -)) torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=1361938 Стары Ольса - Гераічны эпас (Спевы рыцараў і шляхты Вялікай Літвы Odpowiedz Link
qubraq Re: piosenki stepów 24.12.08, 13:14 tmu napisała: > mp3forum.com.ua/out.php? > url=http://ukrsong.narod.ru/htmls/verevki.html serdeczne - wigilijne dzięki!!! Andrzej Odpowiedz Link
sedona Lube i Michalkow 19.01.09, 19:41 Czy sa gdzies jeszcze jakies utwory spiewane przez Michalkowa i Lube razem? To jest cudowne, znam jeszcze KONIA, od ktorego przez tygodnie nie moglam sie oderwac. Odpowiedz Link
herr7 trochę inna muzyka... 19.01.09, 22:13 pl.youtube.com/watch?v=tpMy4xbkwxc&feature=related pl.youtube.com/watch?v=aVsGYV4Grwk&feature=related pl.youtube.com/watch?v=GSi8GNSPxEA&feature=related pl.youtube.com/watch?v=iCgIswP7jPY&NR=1 Odpowiedz Link