paenka 22.08.06, 13:50 Czy ktos wie na czym polega kastracja psa? Jakie sa zalety i wady, wskazania i przeciwskazania? Jakie zmiany w zachowaniu psa po takim zabiegu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: Kastracja 22.08.06, 13:59 mój pies był kastrowany. Informacje zaczerpnęłam z tych stron: www.vetserwis.pl/kastracja_pies.html przed zabiegiem i tak spanikowałam i odbyłam rozmowy z weterynarzami. Nasłuchałam się od postronnych osób o jakichś grożących niedowładach, torbielach..... a to wszystko bujdy - chyba że weterynarz jest popaprańcem. Kastracja eliminuje obawę o guzy w obrębie narządów płciowych w tym guza gruczołów piersiowych (nie wiedziałam, że i psy tym sa zagrożone). Ze skutków dot.zmiany zachowania. Przez pierwsze pół roku pies może mieć większy apetyt i trzeba uważać żeby nie utył. Mniej znaczy, mniej wącha ślady po sukach, mniej interesuje się cieczkującymi sukami (mój pies ma czasem przebłysk popędu), a tak - to jest taki jak był przez zabiegiem. Żywy, wesoły, chętny do zabawy, niekonfliktowy... no zmalało tylko zainteresowanie sukami. Przeciwskazania są takie jak dla zabiegów w narkozie, czyli zdrowe najważniejsze narządy - serce, wątroba, nerki... no i brak uczulenia na narkozę. Odpowiedz Link
paenka Re: Kastracja 22.08.06, 15:56 No wlasnie a jak to wyglada pies bez jader?Nie dziwnie? Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: Kastracja 22.08.06, 17:20 no mój jest bardzo owłosiony i wogole nie widać. Nawet siusiaka niezbyt mu widać. Odpowiedz Link
ulka73 Re: Kastracja 22.08.06, 22:24 www.sterylizacje.pl czy jakoś tak cały serwis - sterylizacje i kastracje. Zabieg, żywienie po, przygotowywanie do...itd. Ulka Odpowiedz Link