Dodaj do ulubionych

Co wybrać - cc czy sn?

28.05.15, 11:55
Jestem w drugiej ciąży, skończony 31 tydzień. Pierwszy poród siłami natury, bez komplikacji. Teraz dzidziuś ułożony jest pośladkowo, i lekarz oznajmił mi że nawet jeśli się nie odwróci to trzeba rodzić sn. Nie wyobrażam sobie porodu pośladkowego, uważam że to za duże ryzyko dla dziecka i dla mnie. Mam możliwość załatwienia zaświadczenia od okulisty o odklejającej się siatkówce. I teraz mam dylemat - czy to zaświadczenie pokazać na kolejnej wizycie (w 34 tydz) i wtedy już obojętnie co by się działo szykować się na cesarkę, czy czekać do ostatniego momentu bo może dziecko się odwróci?
Obserwuj wątek
    • jojka84 Re: Co wybrać - cc czy sn? 28.05.15, 20:14
      niestety z dzieckiem ułożonym pośladkowo nie masz do ostatniej chwili pewności, czy się odwróci. Ja w pierwszej ciąży miałam od samego początku córkę ułożona pośladkowo i modliłam sie żeby sie nie odwróciła. I na szczeście sie nie odwróciła, ale słyszałam o przypadkach, że dziecko potrafiło się dzień przed porodem odwrócić i zamiast cc kobietki musiały rodzić same. Ja na Twoim miejscu bym jeszcze się nie stresowała, bo masz jeszcze trochę czasu do porodu i jeśli na ostatnim usg wyjdzie że się dziecko nie odwróciło to dopiero będziesz sie martwić
    • betka1984 Re: Co wybrać - cc czy sn? 28.05.15, 23:12
      Miałam identyczną sytuację jak Ty. Pierwszy sn, potem ułożenie miednicowe. Do końca liczyłam, że się obróci. Lekarze namawiali mnie na sn, ale intuicja podpowiadala, że lepsza bedzie cesarka (chociaz chcialam sn). W 36 tyg uprosiłam lekarza o kwalifikacje do cc. Umowilismy sie, ze jak zmienie zdanie albo sie obroci to bedzie porod sn. Nie obrocilo sie. Dziecko okazalo sie duze i z takimi wymiarami, ze lekarz wyjmujac go stwierdzil, ze bardzo dobrze ze nie zgodzilam sie na sn, bo nie dalabym rady. Podobno mozesz. odmowic sn przy takim polozeniu, nawet jesli pierwszy byl sn. Ja mialam tylko takie wskazanie. No i u mnie dziecie w 35 tyg bylo tak nisko, ze lekarz orzekl, ze szanse na obrot sa niemal zerowe.
      • betka1984 Re: Co wybrać - cc czy sn? 28.05.15, 23:26
        I lekarz mi wyraznie powiedzial, ze przy takim wskazaniu, na izbie robia usg i wtedy ostateczna decyzja jaki porod. Moze sprobuj w ten sposob? Na obrot podobno sa szanse nawet do dnia porodu. Na razie, tak jak radzila kolezanka bym poczekala.
        • dama-pik2 Re: Co wybrać - cc czy sn? 29.05.15, 10:52
          Dziękuję za porady. Zaświadczenie od okulisty załatwię (wizytę mam w przyszłym tyg), ale rzeczywiście jeszcze poczekam i nie pokażę lekarzowi, licząc na obrót dziecka. Mam tylko pytanie - czy jeśli okulista napisze, że wskazanie jest do cc to na izbie przyjęć mogą mnie zmusić do naturalnego porodu (nigdy nie wiadomo na kogo się trafi na dyżur). Chodzi o sytuację, gdyby rzeczywiście dziecko się nie odwróciło i leżało pośladkowo i zdecydowałabym się na poród przez cc.
          • betka1984 Re: Co wybrać - cc czy sn? 30.05.15, 22:27
            Raczej nie powinni jeśli masz na skierowaniu wyraźnie napisane, że cc. Ale pewności nie mam. Mnie lekarz poradził, żeby w sytuacji, gdy ktoś będzie kwestionował decyzję o cc, stanowczo powiedzieć, że nie wyrażam zgody na sn przy takim położeniu dziecka, kazać to wpisać do dokumentacji i zażądać ew. odmowy na piśmie. Nie testowałam tej wersjismile
            • kinga.tygiel Re: Co wybrać - cc czy sn? 17.08.15, 13:58
              Pewnie już po porodzie, mam nadzieje że przy takim położeniu dziecka miałaś cc smile
    • korali99 Re: Co wybrać - cc czy sn? 13.07.17, 20:17
      Ja dla bezpieczeństwa wybrałabym CC i nie czekałabym na ostatnią chwile. Wtedy wszystko dzieje się szybko a jak masz wskazania i ustalony termin cesarki to możesz na spokojnie przygotować się do porodu. Zdrowie dziecka jest najważniejsze.

Jak ja miałam cesarkę to ginekolog ustalał ze mną termin operacji i na wszystko byłam przygotowana. Pojechałam na spokojnie dzień wcześniej a rano o dziewiątej godzinie było po wszystkim.
    • matkiupadki Re: Co wybrać - cc czy sn? 17.08.17, 22:41
      Jesli dziecko się nie odwróci to cesarkę masz jak w banku, więc możesz czekać.
    • tremula Re: Co wybrać - cc czy sn? 24.08.17, 14:07
      Generalnie moja sąsiadka urodziła półtora tygodnia temu i miała cesarkę. Poszłam do niej na chwilę pogratulować a tu sąsiadka już śmiga, co pani zrobić kawka, herbatka aż w szoku byłam. W końcu powiedziałąm, że bardzo dobrze zniosła ten poród chyba że tak szybko już w formie jest, a ona że dali jej jakieś znieczulenie i miała zalecenie leżeć na wznak na łóżku, że trochę ją głowa bolała, ale to od znieczulenia. No i generalnie wskazania do cesarki jakieś tam miała, ale któregoś dnia przyszedł do niej mąż i powiedział, żeby poszła do prywatnej kliniki na cesarkę, bo on ma pieniądze i najwyżej odłoży w czasie kupno nowego tv, ale chce żeby ich dziecko przyszło na świat w komfortowych warunkach i przy dobrej obsłudze (sąsiadka miała zabieg w prywatnej klinice Iatros w Waw, ale obsługa ponoć świetna i komfort po porodzie, osobna sala itd.)
    • matkiupadki Re: Co wybrać - cc czy sn? 12.09.17, 11:20
      Ja miałam super cesarkę, ale nie planowaną (chciałam rodzić naturalnie i próbowałam). Dużo też zależy od podejścia - jak widzisz im bardziej dziewczyny się bały porodu, tym gorzej zniosły operację i rekonwalescencja była dłuższa. Niestety tak to jest. Swoją całą cesarkę opisałam tuta - krok po kroku. Zajrzyj jeśli chcesz się dowiedzieć jak to wygląda, co tam kiedy podłączają ile trwa itd. matkiupadki.pl/jak-przezyc-cesarke-zeby-przezyc-cesarke-czyli-wszystko-co-wiem-o-cesarskim-cieciu-z-autopsji-bez-cenzury/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka