Dodaj do ulubionych

Relacje macochy z pasierbem

19.06.15, 16:22
Witam !
Od zawsze interesowały mnie stosunki członków rodziny zrekonstruowanej. Postanowiłam teraz na podstawie różnych wypowiedzi zbadać naukowo jak kształtują się relacje między macochą a przybranym dzieckiem. Zwracam się serdeczną prośbą do Pań, aby odpowiedziały Panie mi na kilka nurtujących mnie pytań, a mianowicie:
1) Czy pomagam rozwiązywać problemy swojemu pasierbowi/ pasierbicy?
2) Czy rozmawiam z przybranym dzieckiem o wszystkich sprawach, jeśli tak to jakich?
3) Jak traktuję dziecko mojego męża/ partnera?
4) Czy kocham przybrane dziecko jak własne, jak tak to dlaczego?
5) Jak udało się mi zaakceptować cudze dziecko?
6) Czy mam jakieś konkretne zasady, których się trzymam w kontaktach z pasierbem?

Za wszystkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczna. Mam nadzieję, że uda nam się wyprowadzić z tych wypowiedzi
Obserwuj wątek
    • sofija_biala Re: Relacje macochy z pasierbem 20.06.15, 05:54
      A dla której gazety ten wywiad?
      • kobie-ta89 Re: Relacje macochy z pasierbem 20.06.15, 13:23
        to nie jest wywiad tylko po prostu interesuje mnie ten temat, a dodatkowo studiuje na pedagogice i chciałabym podjąć się tego tematu w pracy dyplomowej
        • sofija_biala Re: Relacje macochy z pasierbem 20.06.15, 16:47
          I potem taka "studentka" ma może pomagać rodzinom "paczłorkowym" jako specjalista? Boszz...

Jak się planujesz wpakować w związek z dzieciatym, to miej jaja i nie udawaj na forum.
          Jeśli naprawdę cię to interesuje zawodowo, to sobie poczytaj "macochy" od powstania, materiału jest dosyć na kilka wieczorów. Będą tam odpowiedzi na wszystkie twoje "naukowe'' pytania. Czemu cudzysłów? Ot, moje odpowiedzi poniżej...
          1) Czy pomagam rozwiązywać problemy swojemu pasierbowi/ pasierbicy? tak
          2) Czy rozmawiam z przybranym dzieckiem o wszystkich sprawach, jeśli tak to jakich? nie
          3) Jak traktuję dziecko mojego męża/ partnera? jak dziecko mężą
          4) Czy kocham przybrane dziecko jak własne, jak tak to dlaczego? nie
          5) Jak udało się mi zaakceptować cudze dziecko? tak
          6) Czy mam jakieś konkretne zasady, których się trzymam w kontaktach z pasierbem? tak

Postawę typu: "dajcie mi bo chcę" toleruję co najwyżej u sześciolatków.
    • mazoko Re: Relacje macochy z pasierbem 22.06.15, 07:47
      1) Czy pomagam rozwiązywać problemy swojemu pasierbowi/ pasierbicy? tak o ile poprosi o pomoc
      2) Czy rozmawiam z przybranym dzieckiem o wszystkich sprawach, jeśli tak to jakich? tak - o wszystkich sprawach jakie interesują dziecko odpowiednio do jego wieku
      3) Jak traktuję dziecko mojego męża/ partnera? jak każde dziecko
      4) Czy kocham przybrane dziecko jak własne, jak tak to dlaczego? nie
      5) Jak udało się mi zaakceptować cudze dziecko? normalnie dziecko to dziecko
      6) Czy mam jakieś konkretne zasady, których się trzymam w kontaktach z pasierbem? zasady w kontaktach z pasierbem czy tez własnym dzieckiem czy jakimkolwiek są takie same

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka