Dodaj do ulubionych

Szarpnięcia

23.10.05, 13:54
Witam-jak w temacie-co moze być przyczyną szarpnięć podczas odejmowania gazu
i delikatnym jego "muskaniu"? Gdy pedał gaz jest wciśnięty np na trasie
wszystko jest w porządku.Jednak jazda w mieście jest irytująca.Ponoć to temat
rzeka ale moze jednak ktoś coś wie?:)
Alfa Romeo 33 1.7 IE
Obserwuj wątek
    • hr.dracula Re: Szarpnięcia 23.10.05, 21:20
      Zapewne błąd sondy lambda.
      • peter775 Re: Szarpnięcia 23.10.05, 21:58
        hr.dracula napisał:

> Zapewne błąd sondy lambda.

Tzn wystarczy wymienić sondę? Czy przy okazji takiej wymiany należy jeszcze coś
        sprawdzić (wymienić)?
        • hr.dracula Re: Szarpnięcia 24.10.05, 12:03
          > Tzn wystarczy wymienić sondę? Czy przy okazji takiej wymiany należy jeszcze
          coś
          >
          > sprawdzić (wymienić)?

Tzn. po pierwsze - sprawdzić sondę , bo może być sprawna (zazwyczaj jej
          żywotność nie przekracza 100kkm).
          Po drugie - w przypadku sprawności sondy ocenić stan ukladu paliwowego -
          reduktor ciśnienia , wtryskiwacze , przepustnica.
    • roll automat czy man ? 23.10.05, 22:29
    • alex982 Re: Szarpnięcia 24.10.05, 10:30
      Witam!
      Na mój gust to raczej nie jest sonda. Mam 33-ke na gaźnikach i mam dokładnie
      ten sam objaw. Odejmuje noge z gazu i samochodem strasznie szarpie. Po dodaniu
      słychać lekki stuk (sprzęgło?). Taki objaw mam odkąd kupiłem autko, od 20tyś. i
      po prostu nauczyłem się tak obchodzić z gazem i sprzęgłem, by tę niedogodność
      wyeliminować. Nadmienie że w tym czasie wymieniłem też kompletne sprzęgło.
      Pozdrawiam
      • peter775 Re: Szarpnięcia 24.10.05, 10:48
        Tak-podobny objaw właśnie po odjęciu gazu- ale nie ma żadnych stuków podczas
        przyspieszania- przyspiesza płynnie.Dodam,ze czasem ten objaw znika i pojawia
        się na nowo i tak na przemian:) Jeźdzę w 80% po mieście i jazda w kolumnie,
        dodawanie minimalne gazu i głaskanie pedału jest wtedy męczące. Jeśli nie sonda
        to co to moze być? Na początek zmienie sondę-od czegoś trzeba zacząć
      • hr.dracula Re: Szarpnięcia 24.10.05, 11:59
        Porównania IE z gaźnikowym są nie na miejscu :) W gażnikowcu stawiam na defekt
        aparatury zapłonowej.
        • alex982 Re: Szarpnięcia 24.10.05, 19:27
          Witam!
          Ani jedno ani drugie!
          Dziś przypadkiem przy wymianie sprężyn wyszedł na jaw pewien mały defekt -
          urwana centralna poduszka pod silnikie, znajduje się ona bardzo blisko skrzyni
          biegów i ona jest za to odpowiedzialna za te szarpnięcia. Skrzynia biegów w tym
          miejscu rusza się razem z silnikiem przez co drążek zmiany biegów skakał przy
          włączaniu i odłanczaniu napędu.
          Swoją drogą: nie wie ktoś przypadkiem gdzie takie poduszki można dostać w
          Okolicach Katowic? Nie szukałem jeszcze ale mechanik nie znalazł więc domyślam
          się że zajmie mi to troche czasu. W gre wchodzi oczywiście tylko nowa sztuka.

Pozdrawiam
          • peter775 Re: Szarpnięcia 25.10.05, 14:17
            To o czym pisze alex982 to raczej zupełnie inna sprawa (urwana poduszka
            itp).Zawieszenie silnika i skrzyni jest ok- silnik "nie skacze" w samochodzie:)
            Chodzi raczej o coś w rodzaju zbyt gwałtownego hamowania silnikiem.
          • peter775 Re: Szarpnięcia 25.10.05, 14:21
            alex982 napisał:
            > Swoją drogą: nie wie ktoś przypadkiem gdzie takie poduszki można dostać w
            > Okolicach Katowic?

Popytaj np tutaj:

www.emf.krakow.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=15
            Lub tu:
            firmy.pkt.pl/firma/total-moto__czesci_do_samochodow_wloskich_a3R5MDZfMjMzMzRfX0theWFiYV9hZHMw.html

Kupowałem u nich kilka razy różne części.Powinni coś zorganizować.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka