Dodaj do ulubionych

PROBLEM Z KLIMA!!!

12.08.06, 15:45
Witam ja mam taki problem mam od niedawna alfe romeo 156 i mam z nia problem
otóz po załaczeniu zapłonu klima włancza sie automatycznie gdy ja wyłaczam
włancza sie ponownie tuz po uruchomieniu silnika ma ktos jakis pomysł jak to
obejsc albo jak ten problem rozwiazac?
Obserwuj wątek
    • kurtz25 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 12.08.06, 21:52
      zobacz na forum.temat programowania klimy byl dokladnie opisany.Pozdrawiam
    • malgoska1 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 14.08.06, 00:51
      Witam.

> Witam ja mam taki problem mam od niedawna alfe romeo 156 i mam z nia problem
      > otóz po załaczeniu zapłonu klima włancza sie automatycznie gdy ja wyłaczam
      > włancza sie ponownie tuz po uruchomieniu silnika

Jak dla mnie, to akurat świetny patent. Wsiadasz, uruhamiasz auto i temp.
      wewnatrz dąży do odpowiedniej dla Ciebie bez żadnego kombinowania...

Zobacz tu:
      www.alfa156.net/tech/ac.html
      Pozdrawiam,
      Maciej Loret
      • piotr_tk Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 14.08.06, 14:44
        u mnie tez tak sie dzieje, gosc od klimy mówi ze nie wolna zapalac silnika na
        włączonej klimie bo mozna uszkodzić spreżarke od klimy.proponuje zmienic
        ustawienia u elektryka.
        • malgoska1 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 14.08.06, 15:01
          Witam.

> u mnie tez tak sie dzieje, gosc od klimy mówi ze nie wolna zapalac silnika na
          > włączonej klimie bo mozna uszkodzić spreżarke od klimy.proponuje zmienic
          > ustawienia u elektryka.

Myślę, że większość jeździ tak jak ja, a jeszcze nie słyszałem (albo nikt się
          nie chwalił), że miał problemy ze sprężarką...
          Czy przypadkiem sprężarka nie włącza się dopiero po rozuchu silnika?

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
          • klaudiusz76 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 14.08.06, 15:39
            Wlacza sie po rozruchu, zauwaz, ze jak odpalasz auto to chwile na rozruch nie
            dziala klima.
            • lebiedz86 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 16.08.06, 16:45
              wszystko sie zgadza tylko ta cała kombinacja u mnie nie działa :( znaczy działa
              klima sie nie włacza gdy tem jest ustawiona na max a gdy np jest na min klima
              dalej sama sie włacza i nie wiem co z tym dalej robic masz ktos moze jakis
              pomysł?? moze to wina przekaznika ?? jest jakis inny sposób na
              przeprogramowanie klimy?
              • piotr_tk Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 16.08.06, 16:49
                ja tez próbowałem wg tej instrukcji i nie da sie zmienić. a moze nic nie
                ruszać? czy komus padła sprężarka przez to ze automatycznie sie załącza klima?
                • lebiedz86 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 16.08.06, 17:14
                  piotr_tk napisał:

> ja tez próbowałem wg tej instrukcji i nie da sie zmienić. a moze nic nie
                  > ruszać? czy komus padła sprężarka przez to ze automatycznie sie załącza klima?

nie ma mozliwosci zeby padła sprezarka poniewaz ona sie załacza dpiero po
                  chwili od uruchomienia silnika. jest to jednak nie zdrowe dla silnika bo gdy
                  jest zimny opór stwarzajacy przez sprezarke jest niekorzystny dla pracy zimnego
                  silnika. hym tylko pytanie jak przprogramowac ta klime zeby było dobrze ??
                  pozdrawiam
    • maarp Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 16.08.06, 23:54
      "Klimatyzacja (zmiana trybu pracy w wersji z roku 1997). Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:
      ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
      ustaw pokrętło temperatury na max;
      ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
      ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
      ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
      pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
      przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
      Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji. Czujnik termometru temperatury zewnętrznej znajduje się na dole obudowy prawego, zewnętrznego lusterka."
      Cytat z CuoreSportivo
      • lebiedz86 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 17.08.06, 14:54
        tak własnie robiłem tylko ze to niestety nie działa ='(
        • alcol Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 17.08.06, 15:17
          Nie wiem czy dobrze pamiętam ale u mnie według tej instrukcji też nie
          zadziałało a dopiero jak pokrętło temp. skierowałoem nie na max a na min.
          Dziwne ale dałbym głowe ze tak własnie było ;)
          • lebiedz86 Re: PROBLEM Z KLIMA!!! 17.08.06, 17:11
            tego wariantu tez próbowałem niestety bezskutecznie :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka