wujaszek_joe Ja jestem 10.03.15, 18:44 ale nic motoryzacyjnego nie przychodzi mi do głowy :) Odpowiedz Link
bassooner Re: Ja jestem 10.03.15, 18:50 to ja chociaż coś zacytuję, a propos kupna samochodu: Myślę, że przyszedł czas przedstawić moją Tereskę (Lancia Thesis) auto zakupione od kolegi Brygadzista1 w maju 2014 za cenę okazjonalną. Auto miało trochę przygód i niesprawności, które wyszły po przywiezieniu auta do domu: - uszkodzona klimatyzacja - dziura w przewodzie aluminiowym - uszkodzony connect (trzaski w głośnikach podczas cichego słuchania muzyki) - wyjące piasty przednie - bijące półosie - EPB - skrzynia po nagrzaniu robi "bum" i comforttronic fault - wysokie ale miękkie tylne sprężyny - uwalony wentylator od nawiewu - niedziałające wentylatory chłodnicy - niedziałające spryskiwacze szyby - maska przełożona z innego auta - drzwi lewe tylne też przełożone z innego auta - nie pasował odcień - źle naprawiony lewy błotnik - prawy tył po dzwonie - kontrolka poduszek - samopoziomowanie refeltorów Na liczniku widniał przebieg 109 tys. km Po dogłębnych oględzinach już w domu stwierdziliśmy, że auto może pochodzić z powodzi, która miała miejsce w Magdeburgu w 2012 roku - a z tego miasta właśnie pochodziła Tereska. W błotnikach przednich za reflektorami i w różnych zakamarkach był normalnie muł-szlam rzeczny. Dość silna korozja na różnego rodzaju elementach zawieszenia. Tapicerka bagażnika powichrowana w trzy d..y. W środku auto w bardzo dobrym stanie - jak by miało z 50 tys. km być może cała tapicerka była wymieniona - diabli wiedzą. Komputer po podłączeniu pokazał przebieg 390 tys. ale numer sterownika nie zgadza się z numerem tego, który był fabrycznie założony. Zaznaczę, że i tak to auto w porównaniu do tych, które były oferowane na sprzedaż i które oglądałem i tak było w całkiem niezłym stanie a cena była adekwatna do stanu. Auto zostało prawie całkowicie naprawione - została do zrobienia skrzynia biegów. Oczywiście naprawy dokonywałem nie w ASO i za bardzo rozsądne pieniądze. Auto zostało rozmontowane i zabezpieczone antykorozyjnie, pomalowane w całości, ma zamontowaną instalację LPG. Póki co zrobiłem nią 15 tys. km kumpel zawsze mówił, że każde auto ma swojego klienta ;-) Odpowiedz Link
tomek854 Re: Ej! Jest tu kto? 10.03.15, 23:51 Jam ci jest. I mentalnie się przygotowuję do walnięcia większego tekstu o żywiołach w kontekście motoryzacyjnym po tym, jak wczoraj wróciłem ze Skye, widząc po drodze kilka leżących po rowach pojazdów tudzież śladów po takowych przygodach (wiatr wiał teoretycznie w porywach do 90mph, ale w pewnym momencie na Skye jak jechałem wzdłuż moża i wyjechałem nagle zza góry, to miałem wrażenie, że mnie całkowicie uniosło i przestawiło o dwa metry... Ale jeszcze w sumie nie wymysliłem, co by napisać, więc musicie się zadowolić tym teaserem :) Odpowiedz Link
bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 15:44 "miałem wrażenie, że mnie całkowicie uniosło i przestawiło o dwa metry..." nie pal Tomuś nie pal... ja Trabim po palonku rondo na Ratajach objechałem wg moich odczuć kilkanaście razy, a de facto zrobiłem 3/4 okrążenia ;-) Odpowiedz Link
pizza987 Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 21:37 tomek854 napisał: jak jechałem wzdłuż moża i wyjechałem nagle zza góry Oryś, łomatko, powiedz że z telefonu pisałeś i to słownik zmienił, błagam.... Odpowiedz Link
crannmer Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 22:02 pizza987 napisał: > Oryś, łomatko, powiedz że z telefonu pisałeś i to słownik zmienił, błagam.... Nie pije akurat do tego konkretnego postu, lecz od tak naszla mi sie refleksja. Otoz ogolnie mam wrazenie, ze dosc czesto na polskich forach zdarzaja sie uwagi o ortografii. Jednakze jest to ortografia selektywna. Za pomylenie rz i z czy o i u mozna zostac zmieszanym z gleba. Natomiast erratyczne stosowanie spacji (w tym i konsekwentne niestosowanie spacji za znakami interpunkcyjnymi), kreatywne jednostki fizyczne i przedrostki, anglosaskie separatory dziesietne czy hamerykanski przecinek miedzy podmiotem, a orzeczeniem nikogo specjalnie nie podnieca. Skad ta popularna niekonsekwencja? Odpowiedz Link
bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 13:04 stąd, że orta ci w okienku podkreśli, a brak spacji tudzież inne ww błędy już nie ;-) Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 21:56 Żyję :) Szykujemy Maksa powoli do gimnazjum, więc reszta spraw trochę idzie w kąt. (nikt nie patrzy?) No trochę z jakimś dużym leksusem się pościgałem (ale w ramach ograniczeń) ;) 135 KM/1200 kg dawało radę :P Wyprzedziliśmy ciężarówki i nie mógł mnie dogonić :D Ot nudna nubira kombi hehehe.... Odpowiedz Link
bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 13:11 dobra... a tak wygląda silnik w wyżej opisanym, nowo zakupionym modelu Lancii... Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 14:14 Dżizas.... ktoś się, za przeproszeniem, zes....ł na tą klawiaturę?! Odpowiedz Link
t-tk Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 14:44 O, jako że poruszyliśmy temat rozebranych silników to też się zgłaszam. Silnik w escorcie wyglądał o wiele ładniej, po strzale paska oberwało pięć zaworów. I teraz najlepsze: naprawiłem go. Odpowiedz Link
truskava Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 23:13 mrzagi01 napisał: > Dżizas.... ktoś się, za przeproszeniem, zes....ł na tą klawiaturę?! Przez moment naszło mnie na gorącą czekoladę, ale już mi q..wa przeszło. Odpowiedz Link
wujaszek_joe Re: Ej! Jest tu kto? 13.03.15, 08:30 to jest czerwony silikon silnikowy, gdy się już dotrze z silnikiem to brązowieje. można brać w ciemno. :) Odpowiedz Link
wiktor_l Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 10:37 I ja się melduję Bassie. Bywam. Aczkolwiek mam drugiego juniora od kilku tygodni więc sprawdzam ile człowiek w moim wieku może przeżyć bez snu. No i zamawiam kombi w tym tygodniu. Odpowiedz Link
bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 12:21 wiktor_l napisał: > I ja się melduję Bassie. Bywam. Aczkolwiek mam drugiego juniora od kilku tygodn i więc sprawdzam ile człowiek w moim wieku może przeżyć bez snu. No i zamawiam kombi w tym tygodniu. Szybko się uwijasz... pozazdrościć ;-) i na co się zdecydowałeś... a propos kombi ;-) Odpowiedz Link
wiktor_l Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 13:58 A co tam, czas to pieniądz :). na co się zdecydowałem - na 97 procent znow a6. Znów mi BMW coś nie pasuje. Merc E ma gigantyczny bagażnik, ale najsilniejszy diesel jest słaby. Jeszcze z 22 lata pożyję i w końcu kupię... Odpowiedz Link
sven_b Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 19:37 Wiktor, bierz Caddy. Będziesz zadowolony;) Odpowiedz Link