Dodaj do ulubionych

Ej! Jest tu kto?

10.03.15, 18:37
Czy wszyscy pomarli ;-)
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Ja jestem 10.03.15, 18:44
      ale nic motoryzacyjnego nie przychodzi mi do głowy :)
      • bassooner Re: Ja jestem 10.03.15, 18:50
        to ja chociaż coś zacytuję, a propos kupna samochodu:

Myślę, że przyszedł czas przedstawić moją Tereskę (Lancia Thesis)

auto zakupione od kolegi Brygadzista1 w maju 2014 za cenę okazjonalną.

Auto miało trochę przygód i niesprawności, które wyszły po przywiezieniu auta do domu:
        - uszkodzona klimatyzacja - dziura w przewodzie aluminiowym
        - uszkodzony connect (trzaski w głośnikach podczas cichego słuchania muzyki)
        - wyjące piasty przednie
        - bijące półosie
        - EPB
        - skrzynia po nagrzaniu robi "bum" i comforttronic fault
        - wysokie ale miękkie tylne sprężyny
        - uwalony wentylator od nawiewu
        - niedziałające wentylatory chłodnicy
        - niedziałające spryskiwacze szyby
        - maska przełożona z innego auta
        - drzwi lewe tylne też przełożone z innego auta - nie pasował odcień
        - źle naprawiony lewy błotnik
        - prawy tył po dzwonie
        - kontrolka poduszek
        - samopoziomowanie refeltorów

Na liczniku widniał przebieg 109 tys. km

Po dogłębnych oględzinach już w domu stwierdziliśmy, że auto może pochodzić z powodzi, która miała miejsce w Magdeburgu w 2012 roku - a z tego miasta właśnie pochodziła Tereska. W błotnikach przednich za reflektorami i w różnych zakamarkach był normalnie muł-szlam rzeczny. Dość silna korozja na różnego rodzaju elementach zawieszenia. Tapicerka bagażnika powichrowana w trzy d..y.
        W środku auto w bardzo dobrym stanie - jak by miało z 50 tys. km być może cała tapicerka była wymieniona - diabli wiedzą. Komputer po podłączeniu pokazał przebieg 390 tys. ale numer sterownika nie zgadza się z numerem tego, który był fabrycznie założony.
        Zaznaczę, że i tak to auto w porównaniu do tych, które były oferowane na sprzedaż i które oglądałem i tak było w całkiem niezłym stanie a cena była adekwatna do stanu.

Auto zostało prawie całkowicie naprawione - została do zrobienia skrzynia biegów. Oczywiście naprawy dokonywałem nie w ASO i za bardzo rozsądne pieniądze. Auto zostało rozmontowane i zabezpieczone antykorozyjnie, pomalowane w całości, ma zamontowaną instalację LPG. Póki co zrobiłem nią 15 tys. km

kumpel zawsze mówił, że każde auto ma swojego klienta ;-)
        • pluto1977 Re: Ja jestem 10.03.15, 23:11
          Ostatnie zdanie- święte słowa !
    • tomek854 Re: Ej! Jest tu kto? 10.03.15, 23:51
      Jam ci jest. I mentalnie się przygotowuję do walnięcia większego tekstu o żywiołach w kontekście motoryzacyjnym po tym, jak wczoraj wróciłem ze Skye, widząc po drodze kilka leżących po rowach pojazdów tudzież śladów po takowych przygodach (wiatr wiał teoretycznie w porywach do 90mph, ale w pewnym momencie na Skye jak jechałem wzdłuż moża i wyjechałem nagle zza góry, to miałem wrażenie, że mnie całkowicie uniosło i przestawiło o dwa metry...

Ale jeszcze w sumie nie wymysliłem, co by napisać, więc musicie się zadowolić tym teaserem :)
      • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 15:44
        "miałem wrażenie, że mnie całkowicie uniosło i przestawiło o dwa metry..."

nie pal Tomuś nie pal... ja Trabim po palonku rondo na Ratajach objechałem wg moich odczuć kilkanaście razy, a de facto zrobiłem 3/4 okrążenia ;-)
      • pizza987 Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 21:37
        tomek854 napisał:

jak jechałem wzdłuż moża i wyjechałem nagle zza góry

Oryś, łomatko, powiedz że z telefonu pisałeś i to słownik zmienił, błagam....
        • crannmer Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 22:02
          pizza987 napisał:
          > Oryś, łomatko, powiedz że z telefonu pisałeś i to słownik zmienił, błagam....

Nie pije akurat do tego konkretnego postu, lecz od tak naszla mi sie refleksja. Otoz ogolnie mam wrazenie, ze dosc czesto na polskich forach zdarzaja sie uwagi o ortografii. Jednakze jest to ortografia selektywna. Za pomylenie rz i z czy o i u mozna zostac zmieszanym z gleba. Natomiast erratyczne stosowanie spacji (w tym i konsekwentne niestosowanie spacji za znakami interpunkcyjnymi), kreatywne jednostki fizyczne i przedrostki, anglosaskie separatory dziesietne czy hamerykanski przecinek miedzy podmiotem, a orzeczeniem nikogo specjalnie nie podnieca.

Skad ta popularna niekonsekwencja?
          • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 13:04
            stąd, że orta ci w okienku podkreśli, a brak spacji tudzież inne ww błędy już nie ;-)
        • tomek854 Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 20:15
          Akurat naprawdę z telefonu :)
    • tiges_wiz Re: Ej! Jest tu kto? 11.03.15, 21:56
      Żyję :)
      Szykujemy Maksa powoli do gimnazjum, więc reszta spraw trochę idzie w kąt.

(nikt nie patrzy?)
      No trochę z jakimś dużym leksusem się pościgałem (ale w ramach ograniczeń) ;) 135 KM/1200 kg dawało radę :P Wyprzedziliśmy ciężarówki i nie mógł mnie dogonić :D
      Ot nudna nubira kombi hehehe....
      • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 13:11
        dobra... a tak wygląda silnik w wyżej opisanym, nowo zakupionym modelu Lancii...

https://forum.lanciapolska.org/download/file.php?id=38018
        • mrzagi01 Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 14:14
          Dżizas.... ktoś się, za przeproszeniem, zes....ł na tą klawiaturę?!
          • t-tk Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 14:44
            O, jako że poruszyliśmy temat rozebranych silników to też się zgłaszam.
            Silnik w escorcie wyglądał o wiele ładniej, po strzale paska oberwało pięć zaworów.
            I teraz najlepsze: naprawiłem go.
            • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 14:55
              samemu;-)
              • t-tk Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 18:37
                Samemu to zepchnąłbym go ze skarpy ;)
          • truskava Re: Ej! Jest tu kto? 12.03.15, 23:13
            mrzagi01 napisał:

> Dżizas.... ktoś się, za przeproszeniem, zes....ł na tą klawiaturę?!

Przez moment naszło mnie na gorącą czekoladę, ale już mi q..wa przeszło.
            • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 13.03.15, 00:15
              niech będzie, że to Nutella ;-)
              • wujaszek_joe Re: Ej! Jest tu kto? 13.03.15, 08:30
                to jest czerwony silikon silnikowy, gdy się już dotrze z silnikiem to brązowieje.
                można brać w ciemno.
                :)
                • wiktor_l Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 10:37
                  I ja się melduję Bassie. Bywam. Aczkolwiek mam drugiego juniora od kilku tygodni więc sprawdzam ile człowiek w moim wieku może przeżyć bez snu.

No i zamawiam kombi w tym tygodniu.
                  • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 12:21
                    wiktor_l napisał:

> I ja się melduję Bassie. Bywam. Aczkolwiek mam drugiego juniora od kilku tygodn i więc sprawdzam ile człowiek w moim wieku może przeżyć bez snu. No i zamawiam kombi w tym tygodniu.

Szybko się uwijasz... pozazdrościć ;-)
                    i na co się zdecydowałeś... a propos kombi ;-)
                    • wiktor_l Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 13:58
                      A co tam, czas to pieniądz :).

na co się zdecydowałem - na 97 procent znow a6. Znów mi BMW coś nie pasuje. Merc E ma gigantyczny bagażnik, ale najsilniejszy diesel jest słaby. Jeszcze z 22 lata pożyję i w końcu kupię...
                      • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 14:09
                        a z jakim motorkiem?
                        • wiktor_l Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 14:24
                          trzylitrowy ropniok z dwoma turbinami
                          • sven_b Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 19:37
                            Wiktor, bierz Caddy. Będziesz zadowolony;)
                            • bassooner Re: Ej! Jest tu kto? 16.03.15, 20:05
                              ale koniecznie ten przedłużany!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka