04.01.05, 12:11
1 go stycznia porazila mnie informacja cenowa na "slupku" na jednej ze stacji
benzynowych (lotos) Pb 95- 3,33 ON- 3,33 !!! koniec swiata.
a wogole to wsiewo chroszewo z nowam godam!
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: szok! 04.01.05, 12:54
      Ten szok powodowany jest tak niską ceną benzyny czy tak wysoką ceną ON ???
      Pzdr.
      • mrzagi01 rozwine zagadnienie 04.01.05, 14:54
        lexus400 napisał:

> Ten szok powodowany jest tak niską ceną benzyny czy tak wysoką ceną ON ???
        > Pzdr.
        w pewnym sensie jedno i drugie, ale winien jestem pewien opis sytuacji.
        Otoz na mojej prowincji wyglada to tak: pod latem ub.r. cena 95-tki
        ksztaltowala sie na poziomie 3,95. do czau kiedy Auchan uruchomil stacje paliw
        z cena 3,79. zaraz potem na najblizszym orlenie cena spadla do 3,85 i tak sie
        zaczelo. aktualnie Auchan sprzedaje benzyne po 3,29 a inni max 3,40 (BTW- ceny
        skacza z dnia na dzien to wte to wewte). diesla to tak nie sledze, ale LPG tez
        spadlo z ok. 2,09 (taka max cene odnotowalem) do 1,72 na stacji przy takiej
        jednej rozlewni, 1,79 w Auchan i 1,90- 1,94 na innych stacjach.
        zdaje sobie sprawe ze ma to zwiazek z mocna zlotowka, ale konkurencja chyba tez
        robi swoje.
    • sherlock_holmes Re: szok! 04.01.05, 13:03
      Spasiba tawariszcz :)
      A to równanie cen to na pewno skutek działania jakiegoś antydieslowskiego lobby :)
    • pap10 Zalamka 04.01.05, 14:36
      :((((((((((((((((

Czyli niedawno kupilem samochod ktory nie dosc ze warczy to jeszcze nie bedzie
      sie nim oplacalo jezdzic jesli wziasc pod uwage rosnbace ceny on w stosunku do
      benzyny i nawet male spalanie duzo neidlugo nie zmieni...
      I kto wtedy ode mnie kupi auto? No kto :(

Ale masakra :(

A najgorsze jest to ze na ON jezdza przeciez prawie wszystkie dostawczaki wiec
      automatycznie 90% cen produktow bedzie rosnac od chleba po wszystkie inne...
      Zalamka.
    • undercover_brother Re: szok! 04.01.05, 16:50
      Gdyby wszystko dalo sie wytlumaczyc mocna zlotowka, to dlaczego benzyna tanieje, a ropa nie? Swoja droga bardzo mnie ciekawi dlaczego ropa jest teraz taka droga (pomijam okres zimowy). Ogolnie to ropa chyba ma w sobie mniej roznego rodzaju uszlachetniaczy. Poza tym jest nizsza frakcja niz benzyna. Chodzi mi o to, ze produkcja ropy jest tansza. Skad cena?

Dodac trzeba, ze na ropie caly transport stoi (od statkow po niewielkie dostawczaki), wiec to dobrze na ceny wszystkich produktow nie wplywa.
      • mejson.e Re: szok! 04.01.05, 19:30
        Cena ON zimą rośnie z powodu większego zapotrzebowania na olej opałowy w USA, a
        opałowy to prawie ON.
        Poza tym zimą zawsze jest większe spalanie przez samochody.
        Natomiast ceny benzyny spadają, bo daleko od wakacyjnych wyjazdów, kiedy to
        benzyna właśnie drożeje.

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
        (Leonardo Da Vinci)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka