mrzagi01 04.01.05, 12:11 1 go stycznia porazila mnie informacja cenowa na "slupku" na jednej ze stacji benzynowych (lotos) Pb 95- 3,33 ON- 3,33 !!! koniec swiata. a wogole to wsiewo chroszewo z nowam godam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lexus400 Re: szok! 04.01.05, 12:54 Ten szok powodowany jest tak niską ceną benzyny czy tak wysoką ceną ON ??? Pzdr. Odpowiedz Link
mrzagi01 rozwine zagadnienie 04.01.05, 14:54 lexus400 napisał: > Ten szok powodowany jest tak niską ceną benzyny czy tak wysoką ceną ON ??? > Pzdr. w pewnym sensie jedno i drugie, ale winien jestem pewien opis sytuacji. Otoz na mojej prowincji wyglada to tak: pod latem ub.r. cena 95-tki ksztaltowala sie na poziomie 3,95. do czau kiedy Auchan uruchomil stacje paliw z cena 3,79. zaraz potem na najblizszym orlenie cena spadla do 3,85 i tak sie zaczelo. aktualnie Auchan sprzedaje benzyne po 3,29 a inni max 3,40 (BTW- ceny skacza z dnia na dzien to wte to wewte). diesla to tak nie sledze, ale LPG tez spadlo z ok. 2,09 (taka max cene odnotowalem) do 1,72 na stacji przy takiej jednej rozlewni, 1,79 w Auchan i 1,90- 1,94 na innych stacjach. zdaje sobie sprawe ze ma to zwiazek z mocna zlotowka, ale konkurencja chyba tez robi swoje. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: szok! 04.01.05, 13:03 Spasiba tawariszcz :) A to równanie cen to na pewno skutek działania jakiegoś antydieslowskiego lobby :) Odpowiedz Link
pap10 Zalamka 04.01.05, 14:36 :(((((((((((((((( Czyli niedawno kupilem samochod ktory nie dosc ze warczy to jeszcze nie bedzie sie nim oplacalo jezdzic jesli wziasc pod uwage rosnbace ceny on w stosunku do benzyny i nawet male spalanie duzo neidlugo nie zmieni... I kto wtedy ode mnie kupi auto? No kto :( Ale masakra :( A najgorsze jest to ze na ON jezdza przeciez prawie wszystkie dostawczaki wiec automatycznie 90% cen produktow bedzie rosnac od chleba po wszystkie inne... Zalamka. Odpowiedz Link
undercover_brother Re: szok! 04.01.05, 16:50 Gdyby wszystko dalo sie wytlumaczyc mocna zlotowka, to dlaczego benzyna tanieje, a ropa nie? Swoja droga bardzo mnie ciekawi dlaczego ropa jest teraz taka droga (pomijam okres zimowy). Ogolnie to ropa chyba ma w sobie mniej roznego rodzaju uszlachetniaczy. Poza tym jest nizsza frakcja niz benzyna. Chodzi mi o to, ze produkcja ropy jest tansza. Skad cena? Dodac trzeba, ze na ropie caly transport stoi (od statkow po niewielkie dostawczaki), wiec to dobrze na ceny wszystkich produktow nie wplywa. Odpowiedz Link
mejson.e Re: szok! 04.01.05, 19:30 Cena ON zimą rośnie z powodu większego zapotrzebowania na olej opałowy w USA, a opałowy to prawie ON. Poza tym zimą zawsze jest większe spalanie przez samochody. Natomiast ceny benzyny spadają, bo daleko od wakacyjnych wyjazdów, kiedy to benzyna właśnie drożeje. Pozdrawiam, Mejson -- "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia." (Leonardo Da Vinci) Odpowiedz Link