Dodaj do ulubionych

Magnum to .....

09.03.05, 22:05
... "samochód" skonstruowany przez nienawidzącego kierowców.
Pół dnia spędzone na montażu, Scania (5 letnia) i nowe Magnum.
Zostać mechanikiem w Renault Trucks, to złapać Pana Boga za nogi.
Cały czas robota ;-)
Obserwuj wątek
    • krakus.mp Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:12
      Witam.
      11 marca aktualne? :))))
      • inna-bajka Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:14
        Tak, tylko że miejsce się zmieniło.
        Koło Żarek, to jest droga z Siewierza na Zawiercie.
        • krakus.mp Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:19
          Hmmmm.
          Jakieś szczegóły na prive poproszę.
          • inna-bajka Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:24
            Postaram Ci się wysłać jutro mapkę.
            Jak się wydostam z Twojego miasta, bo znowu jestem tu uziemiona ;-)
            • krakus.mp Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:25
              Nocujesz? :))))
              • inna-bajka Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:27
                Od poniedziałku.
                Dziś miałam wracać, ale jak zwykle plany wzięły w łeb.
                I jeszcze muszę jutro być w Katowicach i w Częstochowie.
                Nie wiem kiedy się przygotuję.
                • krakus.mp Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:31
                  inna-bajka napisała:

> Nie wiem kiedy się przygotuję.

Na spotkanie? :)))))

• inna-bajka Re: Magnum to ..... 09.03.05, 22:33
                    Tak, a na co ?
                    Katalogi, stendy i inne pierdoły.
    • tomek854 Re: Magnum to ..... 09.03.05, 23:56
      a z obserwacji Autostopowych moge powiedzieć ze w przeciwienstwie do mechanikow kierowcy magnum bardzo je lubia - wielu chwali wygode...

Jednak stosunkowo malo z nich zabiera, bo sie nie chca zatrzymywac, bo nie kazdy stopowicz wie, gdzie to ma klamkę do drzwi :) :)

Ja tym lubię jeżdić - szyba się zaczyna na wysokości kostek :) Fajne uczucie :)

Za to kiedyś jechałem z facetem 15 letnią scanią i klął na nią na czym świat stoi.
      "Pierdolony gruchot się od dwóch lat nie zepsuł i kurwa nie mogę iść na urlop" :)
      Co scania, to scania :)
      • wiktor_l Re: Magnum to ..... 10.03.05, 08:28
        Dokładnie -zgadzam się z Tomkiem. Współpracowałem kiedyś z dużą firmą
        transportową, która ze względu na przebiegi zmieniła magnumy na całą kupę
        actrosów. Kierowcy do teraz nie chcą wybaczyć, większość twierdzi że to degradacja.

Parę razy jechałem jako pasażer:) Świetne wrażenie - ten komfort! A im dłuższa
        trasa, tym to przecież ważniejsze. Ich awaryjność wcale nie była większa niż
        teraźniejszych actrosów.

Wiktor
    • cracovian konstrukcja Magnum mi osobiscie pasuje... 10.03.05, 05:13
      Magnum
    • sherlock_holmes Re: Magnum to ..... 10.03.05, 10:42
      Bo jak się chce niezawodną ciężarówkę, kupuje się DAFa albo Scanię... Od Renault gorszy jest chyba tylko MAN.
      W ogóle to zdziwiła mnie nieoficjalna klasyfikacja ciężarówek europejskich: królem jest DAF, potem Scania i ...długo nic! Myślałem, że Mercedes i Volvo się wyróżniają, ale niestety na pewno nie na plus :(

PS. Choć i tak Magnum to król komfortu. Nawet mimo narzekań kierowców na to, że w Magnum nie mają pojęcia o drodze - jakby siedzieli w kabienie symulatora :(
      • inna-bajka Re: Magnum to ..... 11.03.05, 19:26
        Zgadzam się z Tobą w 80 %.
        Scania, Volvo, DAF, Mercedes, MAN, .............,
        Renault, ...........................................................IVECO
        • sherlock_holmes Re: Magnum to ..... 11.03.05, 19:41
          Iveco jest biedne - może ta opinia to trochę z czasów gdy IVECO było "pod" Fiatem?
          Ciekaw jestem jak w rankingu plasują się marki angielskie (np. Seddon-Atkinson), czy szlachetne wschodnie: Tatra, MAZ, KRAZ itp :)

I jeszcze jedno: jeżdżąc trochę jako pasażer autobusów, mogę "na słuch" i ...błędnik :) ocenić różne napędy:
          - Solaris ma DAFa, brzmi "soczyście", ale łagodnie. Zmiana biegów praktycznie perfekcyjna
          - Scania: wyjątkowo miły dla ucha i miękki dźwięk silnika, skrzynie biegów (ZF?) bez zarzutu, choć do Solarisa min. brakuje
          - Jelcz/Mercedes: okropnie twardy i dokuczliwy dźwięk silnika :)
          - MAN jest chyba jeden w Krakowie - miał straszne przepały. Nie miałem niestety okazji jeździć :(
          - o starych Ikarusach raczej nie będę wspominał - świetnie zmieniają biegi kierowcy, którzy nie przekraczają 1000obr/min i pozwalają, aby synchronizacja trwała 3 sekundy, po czym puszczają sprzęgło tak, aby nie było poślizgu - no bo się przecież zużywa ;)
          • inna-bajka Re: Magnum to ..... 11.03.05, 19:58
            Ale ja Cie lubię, jestem taka zmęczona, ale odpiszę.

Wiezrz mi IVECO - to padło, wiem bo to sprzedawałam.
            Tatra - nie do zajechania, idealna w górach.
            Ruskie marki idealne na bezludzia - młotek przecinak i naprawiony,
            przystosowane do bardzo dużych obiążeń, nie do zaj..nia, nawet takie 20 latki.
            Solaris ma takie silniki, jekie mu podpadną Daf, Man i coś tam jeszcze.
            ZF - jest gównym producentem i generalnie dla wszystkich robi skrzynie biegów.

Super teraz sie zoriętowałam, że Ty piszesz o autobusach.
            Autobusy mnie nie interesują ;-)

Co do Twoich odczuć z jazd, dopóki sam nie poprowadzisz nie będziesz miał
            wyrobionego zdania na ten temat. Kierowcy autobusów miejskich są jednymi z
            najgorszych kierowców jeśli chodzi o technikę jazdy, a co najgorsze
            NIEREFORMOWALNI.
            • lexus400 Re: Magnum to ..... 11.03.05, 20:06
              Co do Twoich odczuć z jazd, dopóki sam nie poprowadzisz nie będziesz miał
              wyrobionego zdania na ten temat. Kierowcy autobusów miejskich są jednymi z
              najgorszych kierowców jeśli chodzi o technikę jazdy, a co najgorsze
              NIEREFORMOWALNI.

100% racji.
              Pzdr.
              • inna-bajka Re: Magnum to ..... 11.03.05, 20:14
                Kiedyś prowadziliśmy takie badania, jak kierowcy MZK dalej jeżdżą z
                automatycznymi skrzyniami biegów, po dobitnym tłumaczeniu, że ni wrzuca się jej
                na luz, a potem na driwe, bo się ją mieli.
                I co ? I nic. Dalej jeździli "oszczędnie".
            • sherlock_holmes Re: Magnum to ..... 11.03.05, 20:15
              Hehe, dzięki wielkie :)

Fakt, Tatra dzięki swoim genialnym V8 chłodzonym powietrzem może pracowac tam, gdzie inne silniki topią tłoki :)

Co do kierowców autobusów miejskich - poza tymi cechami, które wymieniłaś, dadałbym jeszcze tępotę i wyjątkową złośliwość. Za to jedno udało sie u nich zmienić - teraz już umieją jeździć z automatem. Bo kiedyś wyglądało to tak, że wciskali gaz "ciut-ciut" (coby zaoszczędzić i spuścić ropę szwagrowi do kanistra) i puszczali pedał gazu akurat w momencie zmiany biegu, dzięki czemu było okropne szarpnięcie, przyduszenie silnika i ponowne szarpnięcie, bo bieg się redukował :)
              Acha - i druga sprawa: sporej części udało się wyleczyć turbofobię. Za czasów Jelczy średniopodłogowych (silniki juz z turbosprężarką) turbo włączało się 1-2 razy w tygodniu, już jako ostateczność :)
              Najlepeij jeździli jednak kierowcy autobusów podmiejskich - wokół Krakowa są pierońskie góry (szczególnie wyjeżdżając na Kielce) i kierowcy autobusów zamiast rozpędzić się w dół, dawali na luz, tocząc się 30km/h. Następnie zapinali 4 bieg i czołgali się pod górę z obrotami silnika pewnie poniżej 500. Żeby było innym milej, wtedy wciskali gaz do podłogi, z rury wydechowej szły kłęby czarnego dymu - a w celu ułatwienia wyprzedzania jechali po lini środkowej. Niektórzy desperaci wyprzedzali ich poboczem...
              Nie wiem jak jest teraz, bo nie jeżdżę tamtędy, ale kiedyś miałem to prawie na codzień...
              • inna-bajka Re: Magnum to ..... 11.03.05, 20:19
                Fajnie sie z Toba pisze, ale dziś miałam ciężki dzień, tydzień.
                Idę spać. Popiszemy jutro.
                Jak będę w Krakowie, a pewnie będzie to już niedługo bo jestem tam częściej niz
                u siebie na wsi, to niech Krakusy mnie zabiora na piwko to pogadamy ;-)
                • sherlock_holmes Re: Magnum to ..... 11.03.05, 20:21
                  OK, trzymam za słowo :)
                  Dobrej nocy ;)
          • wiktor_l Re: Magnum to ..... 11.03.05, 21:32
            Że się wtrącę;) bo o Solarisach troszkę wiem "od wewnątrz" - nie zawsze jest to
            DAF, a jeśli dobrze pamiętam - to w Krakowie jest 50/50 z Man.

Pozdr
            • inna-bajka Re: Magnum to ..... 12.03.05, 19:11
              A przeczytaj moją wypowiedź 7 wypowiedzi wyżej :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka