17.08.05, 23:03
Jakie polecacie?
Chodzi mi o coś niezawodnego i w miarę taniego.
Kompletnie nie siedzę w temacie, a przydałoby się zamontować w służbowym
autku.
Bajka ma, to ja też chcę.:)))))
Pzdr.
PS.
Podobno na gierkówce często bajkę słychać jak nawija do TIRowców.:))))
Obserwuj wątek
    • albercik7 Re: CB radio 18.08.05, 22:27
      polecam takie jak ma Bajeczka tylko nie pamietam jak sie nazywa nie drogie i
      dobre Pozdrawiam :-)
    • bart.ez Re: CB radio 18.08.05, 22:38
      Uniden pro 520xl i do tego antenke Lemm At-1200.
      Adresy sklepów i trochę innych informacji znajdziesz na www.cb.nio.pl
    • adek28 ja też mam -) 19.08.05, 19:15
      od ponad , no prawie 3 lat.
      nie znam sie w tej materii zupełnie prawie.
      jedynie co moge doradzic , to nie kupuj magnesowej antenki jedynie na dokrecanie
      nie ma sladu na klapie
      ta magnesowa rysuje dach i nie zawsze da sie ja prztwierdzic w te same miejsce
      pzdr
      • krakus.mp Re: ja też mam -) 20.08.05, 21:54
        adek28 napisał:

> od ponad , no prawie 3 lat.
        > nie znam sie w tej materii zupełnie prawie.
        > jedynie co moge doradzic , to nie kupuj magnesowej antenki jedynie na
        dokrecani
        > e
        > nie ma sladu na klapie
        > ta magnesowa rysuje dach i nie zawsze da sie ja prztwierdzic w te same miejsce
        > pzdr

Witam.
        Jak chodzi o antenę, to będzie ona przykręcona do rynienki dachowej (w jumbo).
        Kiedyś miałem CB i jak chodzi o radyjko, to było marki President (nie pamiętam
        modelu).Służyło bezawaryjnie i miało dobry zasięg.
        Pzdr.
        • adek28 Re: ja też mam -) 21.08.05, 11:28
          zapomniałem , że w Jumbo.
          Już kiedyś pytałem : co wozisz w tej maszynie?
          Uciekam na rowerek do Lipowej
          pozdrówka
          • krakus.mp Re: ja też mam -) 21.08.05, 20:52
            adek28 napisał:

> Już kiedyś pytałem : co wozisz w tej maszynie?

Puch. :)
            • adek28 Re: ja też mam -) 22.08.05, 09:37
              nie wierzę *)
              • inna-bajka Re: ja też mam -) 22.08.05, 21:53
                Najważniejsza jest antenka, co najmniej 1,5 m i dostrojenie.
                Ja mam Presidenta robionego na stany nazywa się UNIDEN PRO510XL
                Ja mam zasięg ok. 20 km przy małym natężeniu ruchu, a średnio 10 km.
                Radio nowe ze wszystkim 500 zł brutto, antena magnesowa Milland 1,70m 250 zł
                brutto
                • krakus.mp Re: ja też mam -) 22.08.05, 22:56
                  inna-bajka napisała:

> Najważniejsza jest antenka, co najmniej 1,5 m i dostrojenie.
                  > Ja mam Presidenta robionego na stany nazywa się UNIDEN PRO510XL
                  > Ja mam zasięg ok. 20 km przy małym natężeniu ruchu, a średnio 10 km.
                  > Radio nowe ze wszystkim 500 zł brutto, antena magnesowa Milland 1,70m 250 zł
                  > brutto
                  Siedem strzałów za zestaw? Firma mi nie wróci, bo uważa że mi to jest nie
                  potrzebne.Jak mam z własnej kiesy wywalić na CB kasę, to chyba odwiedzę giełdę
                  RTV i poszukam kogoś z nocnego sklepu.:)
                  • bart.ez Re: ja też mam -) 22.08.05, 23:19
                    Na giełdzie nie ma za dużego wyboru (albo ja się słabo rozglądałem?) i masz duże szanse trafić na jakiegoś rozstrojonego paścia.
                    Nie wiem skąd Bajka wytrzasnęła te ceny?
                    Przykłady z allegro:
                    uniden 520xl cena: 315zł www.allegro.pl/show_item.php?item=60440209
                    i od tego samego gościa antena president NEW ALASKA: 95zł www.allegro.pl/show_item.php?item=60440993
                    W dodatku koleś jest z Krakowa więc możesz odebrać osobiście
                    Do tego potrzebny będzie jeszcze jakiś uchwyt rynienkowy za ~20zł
                    • inna-bajka Re: ja też mam -) 24.08.05, 08:54
                      Takie są ceny w sklepie, bo ja po giełdach kupować nie lubię.
                      A ja za wszystko zapłaciłam niecałe 350 zł, bo pan w sklepie był tak miły, że
                      mi 50% opuścił ;-)
              • krakus.mp Re: ja też mam -) 22.08.05, 22:53
                adek28 napisał:

> nie wierzę *)
                Błogosławieni, co nie widzieli a uwierzyli.:)))
                • adek28 Re: ja też mam -) 23.08.05, 17:48
                  nooooooo

popytaj ,jak mozesz na cb wsrod Tirowcow , Oni czesto cos maja.
                  No i pewnie jest jakis specjalista w Krakowie co ma sklep z akcesoriami etc
    • kajtan Re: CB radio 24.08.05, 22:41
      nie rozumiem, dlaczego argumentem posiadania CB radia jest cena?
      jak 300zl, to kupie, jak 700zl to nie...

czy przy kupnie komorki tez macie takie dylematy? ;)
      i nie chodzi o to, ze po zakupie CB zycie na drodze bedzie spokojniejsze, bo
      tez mozna TIRa poprosic o zjazd na margines (pobocze), zapytac o przyczyne
      korkow (wypadek, roboty drogowe), jak to objechac, adres wypytac i podobne...

Jak sie czesto jezdzi, to ciezko sobie potem wyobrazic jazde bez CB...
      Najwazniejsze, zeby pytac i samemu zglaszac wszelkei anomalie drogowe ;)

bajo ;)
      --
      ryzykanci żyją krócej - i dodał gazu...
      • inna-bajka Re: CB radio 27.08.05, 10:56
        Sory bardzo, ale dla niektórych 700 zł to prawie cała wypłata, więc sobie daruj
        te swoje mądrości.
        • tomek854 Re: CB radio 28.08.05, 15:25
          Slusznie bajka mowi.

A ja dodam od siebie: jak mam kupic komorke za 200 stowy, to kupie. Jak mam
          kupic za 2000 to nie kupie, bo co z tego, ze ona lepsza, ma wbudowany zestaw
          kina domowego odkurzacz i lewa rakiete nosna od promu kosmicznego jak ja
          potrzebuje tylko telefonu do dzwonienia? Nawet jakbym tyle mial, to bym nie
          kupil bo znam lepsze metody wydawania pieniedzy jak kupowanie czegos, co jest
          mi niepotrzebne :-)
          • inna-bajka Re: CB radio 28.08.05, 15:37
            Dokładnie tak.
            Po co kupować wódę za 100 zł, skoro mozna mieć za to 5 litrów Luksusowej,
            a o ile więcej radości. Mam gdzieś czy destylacja odbywała się w kryształowej
            rurce ;-)
            • wo_bi Re: CB radio 29.08.05, 01:47
              inna-bajka napisała:

> Dokładnie tak.
              > Po co kupować wódę za 100 zł, skoro mozna mieć za to 5 litrów Luksusowej,
              > a o ile więcej radości. Mam gdzieś czy destylacja odbywała się w kryształowej
              > rurce ;-)

mozna podestylowac sobie tez samemu. A ile radosci jak kolor sie zmienia w
              czasie tegoz procesu. ;)) No ale to juz dla zaawansowanych hardcore'owcow. ;))

Pozdrawiam
              Wobi
              • inna-bajka Re: CB radio 29.08.05, 09:07
                Ale trzeba szybko wypiś, bo podobno kolorek wraca ;-)
            • tomek854 Re: CB radio 30.08.05, 17:28
              No, jezeli chodzi tylko o to, zeby sie tanio nabombic to jak najbardziej - z
              komorka tak samo - jezeli chcesz zeby dzwonila i smsowala, to ceglowka nokii
              wustarczy :-)
      • bassooner KAJETANIE !!! 14.11.05, 17:49
        argumentem posiadania czegokolwiek jest przede wszystkim CENA !!!
        • inna-bajka Re: KAJETANIE !!! 14.11.05, 17:53
          Masz rację, ale nie dajmy sie zwariować, po co mi taniocha,
          która nie spełnia swojego zadania.
    • okrutny_mariuszek Re: CB radio 14.11.05, 16:49
      A co sądzicie o radiach firmy ONWA? UNikać? Pytam ponieważ mają dobre niskie
      ceny (relatywnie).
      • mrzagi01 Re: CB radio 14.11.05, 16:54
        nie mam zielonego pojęcia o CB, ale nazwa jakby prosto z kiosku na dworcu PKP
        • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 16:57
          Dokładnie, jakiś taki.
          Nigdy nie zrozumien dlaczego ktoś kupuje wynalazki.
          Ja na swoje zbierałm troszke więcej czasu, ale przynajmniej nie musze czekać na
          odpowiedź, jak inne baranki z osobowych z tymi malutkimi antenkami.
          • okrutny_mariuszek Re: CB radio 14.11.05, 17:08
            ja właśnie do osobówki szukam...
            potrzebuję czegoś malego, malutkiego, by zmieściło sie w schowku na konsoli,
            było zasilane z zapalniczki i żeby antena nie wyglądała jakoś szczególnie
            śmiesznie na samochodzie (długa antena jest super, ale dobrze wygląda na
            samochodzie ciężarowym lub dostawczym, w osobówkach trochę rozwesela oczęta).
            Polecono mi Unidena Pro510XL lub Unidena Pro520XL lub President Johnny II ASC.
            President Johnny II ASC jednak nie bardzo jest dla mnie - cena niezachęcająca.
            I jestem zdecydowany na Pro 520XL, ale najgorzej jak człowiek szuka lub pyta,
            wtedy mnożą się wątpliwości...
            zresztą sami wiecie.
            • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 17:17
              To poczytaj sobie początek tego wątku.
              Ktoś Ci dobrze radził. A Ty wiesz swoje.
              Ja i moi znajomi też mają w osobówce, po co mi coś co ma sie komponować z
              pięknymi okolicznościami przyrody skoro nie zdaje egzaminu. Jedziesz na wsi,
              zero samochodów z CB, pytasz się i pytasz i zanim ktoś się zbliży bna odległość
              3 km, już Cie suszą misiaczki. I co ?
              To kup sobie krótkofalówkę, schowasz do schowka i żadna antenka nie bedzie Ci
              autka szpecić.
              • mrzagi01 Re: CB radio 14.11.05, 17:35
                inna-bajka napisała:

>> To kup sobie krótkofalówkę, schowasz do schowka i żadna antenka nie bedzie
                Ci
                > autka szpecić.
                o! a to tego na krótkofalówke możesz rwać panny, że niby jesteś prawa rąsia
                szefa BOR-u, albo coś w tym stylu. :)))
                • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 17:40
                  Na to nie wpadłam, ale pomacne przy tym może być bluetooth, mozna z nim wejść
                  do sklepu, czy sobie pochodzić po mieście. Czasem jak widze takich gości, chcę
                  zapytać czy wiedzą jaka była geneza tego urządzenia.
            • truskava Re: CB radio 14.11.05, 17:59
              okrutny_mariuszek napisał:

> ja właśnie do osobówki szukam...
              > potrzebuję czegoś malego, malutkiego, by zmieściło sie w schowku na konsoli,
              > było zasilane z zapalniczki i żeby antena nie wyglądała jakoś szczególnie
              > śmiesznie na samochodzie (długa antena jest super, ale dobrze wygląda na
              > samochodzie ciężarowym lub dostawczym, w osobówkach trochę rozwesela oczęta).
              > Polecono mi Unidena Pro510XL lub Unidena Pro520XL lub President Johnny II ASC.
              > President Johnny II ASC jednak nie bardzo jest dla mnie - cena niezachęcająca.
              > I jestem zdecydowany na Pro 520XL, ale najgorzej jak człowiek szuka lub pyta,
              > wtedy mnożą się wątpliwości...
              > zresztą sami wiecie.

ONWA jako taka nie była jakimś koszmarnie złym radiem (jeżeli chodzi o
              awaryjność), ale do samochodu to nie jest za szczęśliwy wybór (trochę za mało
              czuły odbiornik).
              Pro 520XL jest chyba najlepszym wyjsciem - na dzień dzisiejszy ma chyba
              najlepszy wskaźnik "parametry/cena" (biorac pod uwagę sprzęt z dolnej półki).
              Natomiast nie oszczędzałbym na antenie i nie napewno odpusciłbym sobie jakąś
              miniaturkę - antena CB ma być skuteczna, a nie "pasować do samochodu"
              (wizualnie). Jeżeli myslisz inaczej - to szkoda kasy.
              • okrutny_mariuszek Re: CB radio 14.11.05, 18:16
                Dzięki Truskava - takich rad oczekiwałem. Nie znam się i dlatego pytam.
                Zjebywanie mnie nic nie da - nic się przez to nie dowiem.
                • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 18:26
                  Ej, tylko nie rób scen.
                  Cały watek to kilkadziesięt wpisów o CB, a Ty dalej sie pytasz.
                  Napisz ile chcesz wydac kasy, to ci załatwię nowe takie jak ja mam i antene na
                  magnes. Ok ?
                  • truskava Re: CB radio 14.11.05, 18:39
                    inna-bajka napisała:

(...)
                    > Napisz ile chcesz wydac kasy, to ci załatwię nowe takie jak ja mam i antene na
                    > magnes. Ok ?

Jeżeli jest możliwość zamontowania montażu anteny "na stałe" (np. "dziura"
                    w dachu, uchwyt rynienkowy lub na pokrywie bagażnika itp.) - odpuściłbym sobie
                    magnesówkę. Jedyna zaleta magnesu to szybkość "montażu" (lub "demontażu").
                    Mówiąc o zamontowaniu anteny na stałe mam na mysli oczywiście uchwyt antenowy.
                    Samą antenę (tzw. bat) można w razie potrzeby oczywiście odkręcić i skitrać
                    w autku.
                  • truskava Re: CB radio 14.11.05, 18:42
                    inna-bajka napisała:

(...)
                    > Napisz ile chcesz wydac kasy, to ci załatwię nowe takie jak ja mam i antene na
                    > magnes. Ok ?

Nie żebym był złośliwy, ale jeżeli będzie chciał wydac 50 zł to załatwisz mu
                    "nowe takie jak ty masz i magnesówkę" ? ;-)
                    Jak uraziłem to z góry przepraszam.
                    • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 18:46
                      Nie, nie uraziłeś.
                      Poprostu mam mozliwośc załatwić, bo chłopak jakiś zestresowany.
                      A czemu nie polecasz magnesówki, wytrzymuje powyżej 140 km/h.
                      • truskava Re: CB radio 14.11.05, 18:55
                        Słabe "osiągi" ("zasięg" odbioru jest raczej podobny do pełnowartościowej anteny
                        zamontowanej centralnie w otworze na dachu, natomiast zasięg nadawania jest
                        niewiele lepszy od tych gównianych miniaturek "ładnie się prezentujących")
                        • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 19:04
                          Nieprawda, liczy sie długość, a nie uchwyt, ja mam 1,5 m.
                          Średnio mam powyżej 5 km, jak jest mały ruch ok. 15 km
                          • truskava Re: CB radio 14.11.05, 19:12
                            Owszem, długość jest istotna przy odbiorze. Natomiast przy nadawaniu poza
                            długościa ważny jest jeszcze sposób i miejsce mocowania anteny.
                            • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 19:16
                              Coś ściemniasz.
                              Przecież to jak mnie słychać wiem po tym, że odpowie mi ktoś kto mnie słyszy.
                              • truskava Re: CB radio 14.11.05, 19:17
                                inna-bajka napisała:

> Coś ściemniasz.
                                > Przecież to jak mnie słychać wiem po tym, że odpowie mi ktoś kto mnie słyszy.

A czy powyższe przeczy temu co ja wcześniej napisałem?
                                Musze uciekać, do jutra.
                                • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 19:19
                                  Dobra dobra, ślizgasz sie ;-)
                                  • truskava Re: CB radio 15.11.05, 15:08
                                    inna-bajka napisała:

> Dobra dobra, ślizgasz sie ;-)

Odnośnie ślizgania się odrobinę szerzej rozpisałem sie tutaj :-P

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=31927840&a=31929015
                                    • inna-bajka Re: CB radio 15.11.05, 17:52
                                      Miałam podobnie zaraz po wymianie opon na zimowe, które sa wyjątkowo g...
                                      Ale cóż, jakby były tańsze na rynku, to może by kupili, a tak :-(
                                      Letnimi można pole orać, a tymi lekki deszczyk, a samochód ziiiiiiiuuuuuuuu.
                  • okrutny_mariuszek Re: CB radio 14.11.05, 18:44
                    troche podramatyzowac trzeba ;-)

na radio mogę wydać 425 zł i chciałbym Unidena Pro 520XL.
                    Czy to Realne marzenie?
                    • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 18:47
                      Ale masz wymagania, ja mam 510 i nie płaczę, ale ok.
                      Jutro na priw przyślę Ci cenę no i jaka antena ?
                      • truskava Re: CB radio 14.11.05, 19:05
                        inna-bajka napisała:

> Ale masz wymagania, ja mam 510 i nie płaczę, ale ok.
                        > Jutro na priw przyślę Ci cenę no i jaka antena ?

Na allegro nowe 520 chodzą po ok 300 - 320 zł. Warto dać. RF-Gain jednak czasami
                        przydaje się. Do tego antena PRESIDENT NEW ALaska
                        www.allegro.pl/show_item.php?item=70829797
                        i na początek starczy.

Jezeli mozesz troche poszalec, to taka antenka jest juz full wypas
                        www.allegro.pl/show_item.php?item=70830036
                        tylko, ze dlugosc jej to ok 2 m...
                        • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 19:11
                          Ja tam nie bardzo wierzę w Allegro.
                          • truskava Re: CB radio 14.11.05, 19:13
                            inna-bajka napisała:

> Ja tam nie bardzo wierzę w Allegro.

Z przyczyny?
                            • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 19:18
                              Wolę nie trafić na kogoś, kto mi przyśle cegłę zamiast radyjka.
                              Z resztą raz zamówiłam kolumnę kierownicy, przyszła, niby ok, a się okazało, że
                              walnięta, dzwonię do gościa, a on nie ma czasu. I co bedę sie szarpać z debilem
                              z drugiego końca Polski.
                              • truskava Re: CB radio 15.11.05, 15:11
                                inna-bajka napisała:

> Wolę nie trafić na kogoś, kto mi przyśle cegłę zamiast radyjka.
                                > Z resztą raz zamówiłam kolumnę kierownicy, przyszła, niby ok, a się okazało,
                                > że walnięta, dzwonię do gościa, a on nie ma czasu. I co bedę sie szarpać z
                                > debilem z drugiego końca Polski.

Fakt, przykra sytuacja, jeżeli komuś cos takiego sie przytrafi...
                                Ale przestrzegając kilku zasad można sprawic, że zakupy na allegro
                                są prawie w 100% bezpieczne.
                                • inna-bajka Re: CB radio 15.11.05, 16:12
                                  Hmm.
                                  Mam to szczęście, że co bym nie chciała kupić to zawsze sobie załatwię za pół
                                  ceny, za długo w tym siedzę i raczej wszystko u siebie na wsi mogę załatwić ;-)
                                  I jeszcze panowie są tacy mili ;-)
                                  Wróciłam właśnie z Citroena, chcieli mnie zamienić na dwóch swoich mechaników,
                                  jako urodzona "dyplomatka" z wyjątkowo niewypazoną buzią, powiedziałąm, że nie
                                  mogła bym sprzedawać czegoś, co ma tylko cenę :-(
                                  • truskava Re: CB radio 15.11.05, 16:20
                                    inna-bajka napisała:

> Hmm.
                                    > Mam to szczęście, że co bym nie chciała kupić to zawsze sobie załatwię za pół
                                    > ceny, za długo w tym siedzę i raczej wszystko u siebie na wsi mogę załatwić ;-)

No taki argument jest nie do podważenia. Jak będę w potrzebie, to pozwolę sobie
                                    zaatakować szanowną koleżanke - może uda się cuś taniej wyszarpnąć.
                                    Przy okazji, odrazu zapytam: te "pół ceny" to w każdej dziedzinie, czy tylko CB?
                                    Mam na mysli np. palmtop+GPS+jakas automapa. Co wogóle sądzisz o takim
                                    rozwiązaniu, bo ja w temacie nawigacji zielony jestem kompletnie.

> I jeszcze panowie są tacy mili ;-)
                                    > Wróciłam właśnie z Citroena, chcieli mnie zamienić na dwóch swoich mechaników,
                                    > jako urodzona "dyplomatka" z wyjątkowo niewypazoną buzią, powiedziałąm, że nie
                                    > mogła bym sprzedawać czegoś, co ma tylko cenę :-(

M.in. dlatego nie nadaję sie na sprzedawcę wiekszości towarów ;-)
                                    • inna-bajka Re: CB radio 15.11.05, 17:55
                                      Ślizgacz, zacząłeś wyjątkowo sliski temat.
                                      Od navi zaczęła się chyba jedna z najwiekszych wojen na Auto-Moto.
                                      Palmtop, to nie jest NAVIGACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                      Napisz jaki masz samochód i ile chcesz m.w. wydać na NAVI, a nie ustrojstwa na
                                      przylepiec.
                                      • truskava Re: CB radio 15.11.05, 19:56
                                        Hmm... Jeżdżę autkiem wartym może kilkanaście tyś. zł, więc nie bede wyposażał
                                        go w nawigację za kilka tysięcy. Szczególnie że jest to francuska myśl
                                        techniczna w postaci reno megane I, gdzie kształt i ergonomia deski rozdzielczej
                                        jest na takim poziomie, że nie mam porządnego miejsca na przymocowanie CB,
                                        a co dopiero nawigacji.
                                        Wracając do meritum: na dzień dzisiejszy nie interesuje mnie jakiś porządny
                                        system nawigacji, natomiast potrzebuję wymienić sobie palmtopa, bo stary się
                                        trochę spsuł i pomyslałem sobie, ze może jak juz coś kupowac to może z GPS'em i
                                        mapą od razu. Stąd moje pytanie.

Muszę kończyć, teściowie gonią, odezwę się jutro.
                    • mrzagi01 Re: CB radio 14.11.05, 20:41
                      okrutny_mariuszek napisał:

> troche podramatyzowac trzeba ;-)
                      >
                      > na radio mogę wydać 425 zł
                      o w morde! jaka precyzja! czy pracujesz może w księgowości ?????
                  • tomek854 Re: CB radio 14.11.05, 20:15
                    > magnes. Ok ?

O, da się tak? A mogę ja też? To ja też poproszę takie jak ty masz i antenę na magnes. A chcę na to wydać... hmmm. 5 złotych :D
                    • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 20:52
                      Ok, pogadam z Matchboxem, to Ci zrobią małe chińskie rączki.
                      • tomek854 Re: CB radio 14.11.05, 21:09
                        E, no ja powaznie pytalem :-) reszte musze wydac na bagaznik, akumulator i specjalne uchwyty do roweru :-)
                        • inna-bajka Re: CB radio 14.11.05, 22:30
                          No i pelerynke, bo zima ;-)
                          • tomek854 Re: CB radio 14.11.05, 23:19
                            e tam pelerynkę. Po prostu trzeba dobrać odpowiednią prędkośc - taką żeby się ogrzać od pedałowania a jeszcze nie taką, żeby zamarznąć od pędu powietrza :-)

To jakaś funkcja dwóch zmiennych :-)
    • tomek854 Za granicą 15.11.05, 19:03
      A jak wygląda kwestia posiadania CBradia za granicą? Czy są jakieś ograniczenia - jakieś zezwolenia jak u nas jeszcze do niedawna było? Czy skoro możemy mieć je w PL to możemy też w innych krajach?
      • inna-bajka Re: Za granicą 15.11.05, 19:15
        Można, tylko kraje mają różne kanały ogólne.
        Np. u nas zjest to kanał 19.
        • tomek854 Re: Za granicą 15.11.05, 19:17
          No, to wiem. Jak raz jechałem jako pomocnik na ciężarówce w szkocji i było CB to sobie włączyliśmy na chwilkę 19 - mnóstwo polaków :-)

A czy kiedyś to nie był 24 czy któryś?
          • inna-bajka Re: Za granicą 15.11.05, 19:20
            Każde miasto dodatkowo posiada tzw kanał ogólny.
            Np u mnie jest to kanał 23, a w Krakowie 22.
            Tam zawsze siedzi jakiś pan, czasami pani i nadają jak gdzie kto ma jechać.
            Świetny pomyśł, bo 19 jest tylko do wywoływania, a do gadania cała reszta.
            • tomek854 Re: Za granicą 15.11.05, 19:58
              No, wlasnie cos pamietalem. jak bylem maly i podlaczalem radio do kaloryfera pod parapetem to to ja siedzialem na 24 i gadalem jak maja jechac :-)
              • inna-bajka Re: Za granicą 15.11.05, 20:24
                ;-)))))))))))))))))))))))
                • tomek854 Re: Za granicą 15.11.05, 21:16
                  Serio serio :-) Się dziwili że ja wtedy może do 6-tej klasy chodziłem, a potrafiłem tirowi powiedzieć jak wyjechać na autostradę :)
                  • inna-bajka Re: Za granicą 15.11.05, 22:12
                    To Ty niezły zasięg miałaeś, bo prawie do Enerdefenu ;-)
      • truskava Re: Za granicą 15.11.05, 19:52
        tomek854 napisał:

> A jak wygląda kwestia posiadania CBradia za granicą? Czy są jakieś ograniczenia
        > - jakieś zezwolenia jak u nas jeszcze do niedawna było? Czy skoro możemy mieć
        > je w PL to może

Podstawowa różnica między Polska a Europą zachodnią są częstotliwości:
        U nas CymBał Radio pracuje w tzw "rastrze zerowym" a w Europie w "piątkowym".
        Oznacza to, że np, kanał 19 u nas ma częstotliwośc 27.190 MHz a tam 27.195 Mhz -
        przy czym odległoś między kanałami to 10 kHz - czyli "oni" są jakby dokładanie
        między naszymi kanałami, co skutecznie uniemozliwia porozumienie się (chyba, że
        jesteś w odległości 100m od takiego goscia ;-)
        Jak się chce śmigać po kraju i po Europie, to dobrze jest mieć radio wyposażone
        w tzw. "piątki" (przełacznik który podbija częstotliwość kanału o 5 kHz), albo
        możliwość płynnego dostrojenie częstotliwości (to mają z reguły droższe radia
        wyposażone w modulację SSB).

Ponadto swego czasu u helmutów były ograniczenia w mocy radia - jak sie nie myle
        to 1W/AM i 4W/FM (u nas jest 4W AM/FM i 10W SSB) i mocno tego pilnowali.
        Nie wiem jak podchdzą do tematu teraz.
        • tomek854 Re: Za granicą 15.11.05, 19:59
          hehe, to ja nie wiem, czy to radio tego Szkota co z nim jezdzilem bylo takie polowkowe, czy polscy kierowcy siedza "z przyzwyczajenia" na #19 po prostu ;-)
          • inna-bajka Re: Za granicą 15.11.05, 20:06
            Siedzą, bo to jest ich kanał i tam zawsze jakiekos krajana można znaleźć ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka