Dodaj do ulubionych

kupilem laptoka

16.09.05, 12:32
do pracy dla "kogostam".
Jest to HP, model nx6110. Ma 14 calowy ekran, celerona M 1,4 GHZ, dysk 40GB,
256 RAMu, DVD z nagrywaniem CD, karte sieciowa, modem, FireWire. Ma bardzo
zgrabna obudowe, jest stosunkowo lekki.

Co w tym najlepszego (bo parametry kompa sa raczej srednie)? Cena - kosztowal
2100 pln netto. HA! Normalnie za dwa tysie mozna sobie kupic przyzwoity komp
do pracy ;)
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: kupilem laptoka 16.09.05, 12:38
      Parametry sa zupelnie przyzwoite jak na laptopa za 2100 PLN - u nas bys taniej
      nie kupil...
      • typson Re: kupilem laptoka 16.09.05, 13:05
        no netto, z VATem wychodzi niecale 2600. Ale to i tak tanio.

Brutto z office small busi oraz winda xp proff (oba OEM) zaplacilem 4100
        • marekatlanta71 Re: kupilem laptoka 16.09.05, 13:19
          Nadal tanio:

www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=1275894&CatId=0
          • wlk.brytania Re: kupilem laptoka 16.09.05, 13:48
            Podobno bardzo niekorzystny dla ...meskiego krocza.
            Choc jego praktycznosc jest niepodwazalna.
            • sherlock_holmes Re: kupilem laptoka 16.09.05, 16:04
              Wszystko zalezy jak go trzymasz - jak na stole, nic nie grozi.
              Chociaz i tak procki mobilne grzeja sie mniej niz stacjonarne - teraz juz chyba zreszta nie ma procków stacjonarnych w laptokach.

Typsonie, chyba to model, który już wylazł z produkcji? Bo wg oferty HP, wszystkie nx6110 mają 15" matrycę.

Mimo, że parametry gorsze niż desktopa, wolałbym laptoka - zresztą teraz użytkuję takiego (niestety nie mój) i jedyne, co mu było potrzebne, to myszka - najlepeij bezprzewodowa z 2.4GHz ;)
              • typson Re: kupilem laptoka 16.09.05, 16:54
                a ja nie wiem jaki on jest i jaka ma matryce. Napisalem, ze 14 bo tak sobie
                napisalem.

zara, sprawdze w obstrukcji......zzzz

nie wiem, w instrukcji ch.. nocuje. Moze i ma 15. P/N to PY435ES - mozesz sobie
                poszukac info ;)
                • sherlock_holmes Re: kupilem laptoka 16.09.05, 17:06
                  Wsio w pariadkie :) I cena wg mnie nadzwyczaj atrakcyjna.

Jak chcesz, tu jest harakterystyka w pigułce:
                  Klasa produktu: Notebook; Rodzina produktów.: hp compaq nx6110; Klasa procesora: Intel Celeron M; Kod procesora: 360; Prędkość procesora: 1,4 GHz; Częstotliwość szyny FSB: 400 MHz; Pojemność pamięci podręcznej: 1 MB; Technologia Hyperthreading: Nie; Technologia Centrino: Nie; Pojemność dysku: 40 GB; Zainstalowana pamięć: 256 MB; Maksymalna wielkość pamięci: 2 GB; Ilość banków pamięci: 2 szt.; Ilość wolnych banków pamięci: 1 szt.; Przekątna ekranu LCD: 15 cali; Typ ekranu: TFT XGA; Maksymalna rozdzielczość LCD: 1024x768 pikseli; Maksymalna rozdzielczość karty: 1600x1200 pikseli; Typ karty graficznej: Intel Graphics Media Accelerator 900; Zainstalowana pamięć wideo: 128 MB; Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: Przydzielana dynamicznie; Karta dźwiękowa: Sound Blaster Pro compatibile; Napędy wbudowane: DVD-CDRW; Typ gniazd PCMCIA: 1 x PC Card Slot type I, II lub III; Urządzenia wskazujące: Touchpad, Dwukierunkowy scroll; All-in-one: Tak; Rodzaj baterii: Li-Ion; Przybliżony czas pracy na bateriach do:: 4 godz.; Złącza zewn.: wejście na mikrofon, wyjście słuchawkowe, 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor), FireWire (IEEE 1394), 2 x USB 2.0, RJ-45, RJ-11; Bezprzewodowa karta sieciowa: Nie; Wyposażenie standardowe: 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45), Modem (56 Kbps), głośniki stereo; Dołączone oprogramowanie: brak; Stacje dokujące (opcja): UWAGA: brak złącza Port Replikatora; Zainstalowany system operacyjny: freeDOS; Podstawowa gwarancja: 12 miesięcy; Dodatkowe informacje o gwarancji:: 12 miesięcy w serwisie, 24 miesiące dla klientów indywidualnych; Głębokość: 26,7 cm; Wysokość: 3,3 cm; Szerokość: 32,9 cm; Masa brutto: 2,75 kg;
                  • typson Re: kupilem laptoka 16.09.05, 17:40
                    co ciekawe nie ma karty bezprzewodowej ale ma przycisk do jej uruchamiania i
                    odpowiednia kontrolke. Podejrzewam, ze gdyby wgrac innego biosa lub tego nieco
                    zmodyfikowac to WiFi by sie "znalazlo" ;)
                    • truskava Re: kupilem laptoka 16.09.05, 17:47
                      typson napisał:

> co ciekawe nie ma karty bezprzewodowej ale ma przycisk do jej uruchamiania i
                      > odpowiednia kontrolke. Podejrzewam, ze gdyby wgrac innego biosa lub tego nieco
                      > zmodyfikowac to WiFi by sie "znalazlo" ;)

Niekoniecznie. U mnie też jest włącznik WiFi i kontrolka, ale karty jest brak.
                      Pod spodem jast klapka, a pod klapką pusty slot na WiFi :-(
                      Co prawda mam TOSHIBE, ale nie sądzę, żeby to jakoś diametralnie różniło się
                      w innych lapkotach.
                      • typson Re: kupilem laptoka 16.09.05, 22:41
                        Slusznie, tez tak moze byc. Pewnie moznaby cos skads wydlubac i zamontowac ;_
                        a wczoraj, apropos toszib, jedna sie nam zepsula. Naglalem z ghosta caly system
                        od poczatku ale i tak nie przestala sie wieszac "na niebiesko". Teraz musze
                        znalezc gwarancje
                        • truskava Re: kupilem laptoka 19.09.05, 08:38
                          Szukanie usterki zacząłbym od układu chłodzenia.
                          Podobno przegrzewanie się procka to domena tej marki.
                          Też miałem podobny ból (niebieski ekran) z różną częstotliwością.
                          Czasami "zwis" był 1/tydzień, a czasem i 2-3/dzień.
                          W końcu zrobiło się tak, że laptok uruchamiał się normalnie i po kilku,
                          kilkunastu sekundach wszystko gasło, jakby ktos prąd zabrał.
                          Rzeźbiłem, szukałem, kukałem, w końcu okazało się, że zepsuł się
                          _radiator_procesora_ !!!. Nie bardzo wiedziałem, jak może zepsuć się
                          kawałek miedzi, ale jednak może - w środku radiatora (w takiej rurce) jest
                          siakiś czynnik który przewodzi ciepło, a w wyniku rozszczelnienia się czynnik
                          wybył. I faktycznie po uruchomieniu kompa część radiatora (ta przy procesorze)
                          była po kilku sekundach gorąca, że tylko jajka smażyć, a ta część na którą
                          normalnie dmucha wiatrak (wymiennik ciepła) miała temp. otoczenia
                          (wiatrak w czasie próby był odłączony, więc nie schadzał ustrojstwa).
                          Zanabyłem radiator (w AC SERWIS) i ból minął "jak ręką odjął".

Ale jak wasza maszynka jest na gwarancji i tak "was to wali" ;-)
                          • sherlock_holmes Re: kupilem laptoka 19.09.05, 08:47
                            No i tu przejawia sie ogromna zaleta desktopów - większa objętość obudowy daje wieksze pole manewru w zakresie chłodzenia. Z jednej strony fajnie, że laptoki maja procki wydzielające mniej ciepła, z drugiej w desktopie da się wrzucić ogromny radiator pasywny (oczywiście nie do każdego procka sie da), ew. można wrzucic chłodzenie wodne.
                            Chociaż i tak wg pmnie rpzyszłość to laptopy - juz niedługo będzie raptem garstka fachowców potrafiących ustawić zworki na płycie, poprawnie zainstalowac procka, pamięć itd. W laptopie można sobie pogrzebać ...w nosie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka