Dodaj do ulubionych

Siem budujem

28.10.07, 02:18
czyli zanabylismy dorga kupna jakis skrawek ziemi za horrendalne pieniądze i
teraz bedziemy budować dom. Potem zasadze drzewo (wlasciwie to juz sporo
zasadzilem) i w sumie syna tez zapodałem, wiec reszte zycia spedze bredzac na
forum ze swiadomosca zrealizowania planu.

Tak czy inaczej - temat budowania przewija sie teraz czesto. W ten weekend
odbywaja sie targi budowlane. I jest calkiem ciekawe. Pojawily sie dwie koncepcje.

- podgrzewany powietrzem fundament - wyglada na fajna sprawe i bardziej
ekonomiczna od grzania podlogowego, bardziej ekonomicznego od grzania
zelastwem na scianie pod oknem.

- cos co hucznie nazywa sie "dom inteligentny" czyli troche okablowania ze
sterownikiem i nieco bardziej rozsadny wplyw na dzialanie wszystkiego co
elektryczne (czyli wystąpie o nadanie adresu IP mojemu kiblowi)

Generalnie najwiekszy problem to dach - chcemy miec dom z plaskim dachem. A
wszedzie kaza budowac z taki,m 45 stopni. Nie wiem jak to obejsc. Dom z
plaskim dachem ma wiele zalet. Mozna na dachu zmontowac stanowisko do
obserwacji i fotografii noca a w dzien dokarmiac fotonami Wacława. A tu każa
skosy... Nie wiem co to bedzie...
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Siem budujem 28.10.07, 07:41
      Moj znajomy ma takie ogrzewanie. Nie narzeka, ale on nie jest miarodajny - podobnie jak ja lubi w zimie temperatury z przedzialu 17-19o. Co wiecej, wlaczyl w system podgrzewania kominek i pali w nim systematycznie.

Dom z windowsem? Nie boisz sie :) Z reszta ceny kabli dadza Ci do myslenia. Przez Chinczykow straszliwie zdrozaly.

Plaski dach, to mam ja. 18o. Bywalo latalem z lopata odsniezalem, bo bydlak raczej nie rozklada sie rowno tylko tworzy zaspy. A tego konstrukcja moze nie lubic.
      • sven_b Re: Siem budujem 28.10.07, 09:25
        Zycze wytrwałości w budowie. A wiecie coś o cichej podłodze? Stoje przed
        położeniem sufitu/podłogi dzielącej parter od piętra. Chcemy drewnianą, ale ma
        być cicha. Na razie mam kalkulacje tylko z jednej firmy. Mają licencje jakiejś
        skandynawskiej technologii, ale jest droższa od lania betonu.
    • lexus400 Re: Siem budujem 28.10.07, 09:53
      Gratulujemy wraz z żoną i czekamy na bieżące informacje.
    • franek-b Re: Siem budujem 28.10.07, 17:09

> - podgrzewany powietrzem fundament - wyglada na fajna sprawe i bardziej
      > ekonomiczna od grzania podlogowego, bardziej ekonomicznego od grzania
      > zelastwem na scianie pod oknem.

Ja mam podłogówkę na dole i żelastwo na górze i szczrze powiem, że nie mam zaufania do innych systemów. Wydajność tego możesz podnieść stosując jakieś pompy cieplne, dobre piece (plus kominek wpięty w obieg) lub też panele słoneczne na dachu. Na samym sposobie wymiany ciepła różnica nie jest duża a problem z eksploatacją może być spory.

> - cos co hucznie nazywa sie "dom inteligentny" czyli troche okablowania ze
      > sterownikiem i nieco bardziej rozsadny wplyw na dzialanie wszystkiego co
      > elektryczne (czyli wystąpie o nadanie adresu IP mojemu kiblowi)

Też mam takie okablowananie, ale ja wykorzystuję to jedynie do alarmu - ponieważ jestem trochę konserwatywny to trochę nie mam przekonania do takich bajerów. Realnie uważam, że sprzężenie ogrzewania z takim ustrojstwem ma jakiś sens + alarm a reszta jak zapalajace się światło po wejściu do pomieszczenia itp. to taka sztuka dla sztuki.

> Generalnie najwiekszy problem to dach - chcemy miec dom z plaskim dachem. A
      > wszedzie kaza budowac z taki,m 45 stopni. Nie wiem jak to obejsc.

Jak każą? masz tak w planie zagospodarowania przestrzennego??? raczej podaje się maksymalną wysokość zabudowy. Poza tym jako fan skosów i różnych wygibasów pod dachem nie rozumiem tego problemu (od strony estetycznej), choć podobają mi się nowoczesne projekty domów i nie jestem fanem dworków itp projektów (bleeee).

Dom z
      > plaskim dachem ma wiele zalet. Mozna na dachu zmontowac stanowisko do
      > obserwacji i fotografii noca a w dzien dokarmiac fotonami Wacława. A tu każa
      > skosy... Nie wiem co to bedzie...

Plan zagospodarowania przestrzennego, a btw to co już masz? jakieś pozwolenie na budowę?
      • typson Re: Siem budujem 28.10.07, 22:19
        kupujac dzialke dostalismy komplet aktualnych dokumentow - wypisy, podzialy +
        plan zagospodarowania. W wielu gminach plan mowi o kilku najwazniejszych sprawach:

- 70% powierzchni dzialki biologicznie czynnej (gwarancja domow pojedycznych)
        - wysokosc w kalenicy nie wieksza niz np. 12 metrow - czyli j.w.
        - pochylenie dachu = 45 stopni - czasem pisza (u nas) zalecane a czasem bardziej
        sztywno
        - liczba kondygnacji - w teorii na 12 metrach da sie zmiescic parter i dwa
        pietra ale w praktyce ten punkt nakazuje parter + poddasze

i tak to wyglada. Szukamy jakiegos architekta, zobaczymy
        • franek-b Re: Siem budujem 29.10.07, 00:11
          typson napisał:

> kupujac dzialke dostalismy komplet aktualnych dokumentow - wypisy, podzialy +
          > plan zagospodarowania. W wielu gminach plan mowi o kilku najwazniejszych sprawa
          > ch:

Czyli pozwolenie na budowę przed Tobą:-) + uzgodnienia na przyłączenia - ale przy jednorodzinnym to nie problem (bo jak rozumiem media są).

> - wysokosc w kalenicy nie wieksza niz np. 12 metrow - czyli j.w.
          > - pochylenie dachu = 45 stopni - czasem pisza (u nas) zalecane a czasem bardzie
          > j
          > sztywno

ważne co u Ciebie, jak zalecane to nie znaczy, że nie zaakceptują projektu z płaskim. Jak spora działka to większe prawdopodobieństwo, że nie będą się czepiać.

> - liczba kondygnacji - w teorii na 12 metrach da sie zmiescic parter i dwa
          > pietra ale w praktyce ten punkt nakazuje parter + poddasze

12 m to całkiem sporo 7,5 metra to parter i poddasze:-) w Józku miałem mieszkanie w wielorodzinnym z piwnicami (2 piętra + poddasze) gdzie plan mówił o max 12 metrach.

> i tak to wyglada. Szukamy jakiegos architekta, zobaczymy

dobrze będzie. Jak będziesz miał jakieś problemy formalno-prawne to mogę pomóc - wal na priv.
    • franek-b najważniejsze 28.10.07, 17:11
      Zapomniałem najważniejszesgo (to ze starości...;-)

Gratuluję zakupu!!! własny dom to super sprawa!!!
      • bassooner Chłopcy borowcy. 28.10.07, 20:58
        Gratulejszyn!!! Mogę Ci podesłać fajną ekipę z dwoma udarami, młoto - wiertarką
        i gumówką...słyszałem, że przystał do nich piąty fachowczyk...beznogi karzeł,
        bawił się kiedyś z "Wędkarzem" w rybaczkę, ale coś tam źle kabelek pociągnął z
        trakcji i mu się giry spoliły...;-(((...stawiają go pod ścianą z udarem i
        zapierają dechą o ścianę, żeby się nie obalił. Ale boruje ponoć pięknie...
        • edek40 Re: Chłopcy borowcy. 28.10.07, 21:02
          Po kolei. Niech najpierw zbuduje.
          • franek-b Re: Chłopcy borowcy. 29.10.07, 00:13

> Po kolei. Niech najpierw zbuduje.

Może w Szamonii zaczynają budowę od schronu atomowego? albo piwniczki na weki? :-P
            • edek40 Re: Chłopcy borowcy. 29.10.07, 07:50
              Chyba od rozp.... Przyjezdza ciezarowka z materialem, a bass i koledzy juz czekaja. Przerabiaja towar na mial. W sumie jak w sam raz na utwardzenie drogi dojazdowej.
    • mrzagi01 Re: Siem budujem 28.10.07, 20:53
      typson napisał:

>
      > - cos co hucznie nazywa sie "dom inteligentny" czyli troche
      okablowania ze
      > sterownikiem i nieco bardziej rozsadny wplyw na dzialanie
      wszystkiego co

głos sceptyka: ...czyli że wyp... w to kupe szmalu, a potem w kilka
      miesięcy stopniowo wszystko przełączysz w tryb manual.
      >
      >
      > Generalnie najwiekszy problem to dach - chcemy miec dom z plaskim
      dachem. A
      > wszedzie kaza budowac z taki,m 45 stopni. Nie wiem jak to obejsc.
      Dom z
      > plaskim dachem ma wiele zalet. Mozna na dachu zmontowac stanowisko
      do
      > obserwacji i fotografii noca a w dzien dokarmiac fotonami Wacława.

a zimą fajnie sie zap... z szuflą po takim dachu :)
      • typson Re: Siem budujem 28.10.07, 22:21
        zimą bede robił orły albo żółte ślady :)
        • tomek854 Re: Siem budujem 29.10.07, 00:45
          Taaa. Tyle, że jak nie odśnieżysz płaskiego dachu, to je będziesz mógł robić
          sobie na podłodze w salonie patrząc w nocne niebo ;-)

No, chyba ze bunkier budujesz ;-)
    • crannmer Re: Siem budujem 29.10.07, 08:29
      typson napisał:

> ekonomiczna od grzania podlogowego, bardziej ekonomicznego od
      > grzania zelastwem na scianie pod oknem.

Dobre naprawde niskotemperaturowe klasyczne ogrzewanie (ew. z kilkoma zakresami
      podlogowymi) trudno pobic.

> - cos co hucznie nazywa sie "dom inteligentny" czyli troche
      > okablowania ze sterownikiem i nieco bardziej rozsadny wplyw na
      > dzialanie wszystkiego co

Oj tu sie otwieraja mozliwosci naprawde nieskonczone. Aktualna nowinka to biurko
      z wbudowanym planem lekcji, mowiace na podstawie tagow RFID w zeszytach i
      ksiazkach, czego jeszcze brakuje w tornistrze :-)

O automatyce budynku otworzmy najlepiej oddzielny watek.

MfG
      C.
      So you want to write a fugue?
    • 1realista Re: Siem budujem 29.10.07, 19:11
      Płaski dach raczej nie bo choc mozna zrobic sobie zielony dach to jednak konstrukcja bedzie cieżka. Pomysl rownież o pompie ciepła - zawsze to troche dodatkowej energii. W dom inteligentny warto zainwestowac bo choc drozszy to sie splaci w kilkanaście lat (10-15). Jesli chodzi o skosy to możesz np instalacje fotowoltaiczną sobie zalozc na takim dachu i bedzie efektywniejsza jak na plaskim dachu( bo masz dwie strony i większą powierzchnię). Zanim sie na cos konkretnie zdecydujesz to poswiec jakieś pół roku - rok na poznanie zalet i wad wszelakich rozwiazan. Dobrze jest poczytac dokumentacje udostepniane w internecie przez producentow tych rozwiazan. Niestety czesto niemiecko lub anglojezyczną .Ale idzie to przetłumaczyć we wlasnym zakresie.
      • crannmer Re: Siem budujem 29.10.07, 19:41
        1realista napisał:

> Pomysl rownież o pompie ciepła - zawsze to troche dodatkow
        > ej energii.

Sorry, ale perpetuum mobile jeszcze nie jest dostepne.

Zaleznie od wykonania sond gruntowych i pogody pompy cieplne maja wspolczynnik
        2..3. Tzn. oddaja budynkowi 2..3 razy wiecej ciepla, niz pobieraja pradu.
        Poniewaz cena pradu jest wiecej, niz dwa razy wieksza od ceny palnych nosnikow
        energii, oplacalnosc pompy ciepla jest co najmniej dyskusyjna.

Chyba, ze trafi sie na sprzedawce, co Eskimosowi lodowke sprzeda...

> W dom inteligentny warto zainwestowac bo choc drozszy to sie splaci
        > w kilkanaście lat (10-15).

Inteligencja budynku (poza dobra regulacja i sterowaniem instalcji grzewczej i
        cwu) nie zwroci sie za zycia inwestora. Jest to praktycznie wylacznie inwestycja
        we wlasny komfort. I ewentualne hobby.

> Jesli chodzi o skosy to możesz np instalacje foto
        > woltaiczną sobie zalozc na takim dachu i bedzie efektywniejsza
        > jak na plaskim dachu( bo masz dwie strony i większą powierzchnię).

Mozesz przyblizyc ta ciekawa idee i zasade dzialania?

MfG
        C.
        So you want to write a fugue?
        • 1realista Re: Siem budujem 29.10.07, 19:58
          > Sorry, ale perpetuum mobile jeszcze nie jest dostepne.

A gdzies napisalem ze to perpetum? Trzeba to sobie przekalkulować. Gdyby było nieoplacalne to by nie lansowali takich rozwiazań.

> Inteligencja budynku (poza dobra regulacja i sterowaniem instalcji grzewczej i
          > cwu) nie zwroci sie za zycia inwestora. Jest to praktycznie wylacznie inwestycj
          > a
          > we wlasny komfort. I ewentualne hobby.

Jakieś kalkulacje? Może sie wykażesz i przedstawisz kosztorys dla typowego domu z róznymi rozwiazaniami. Oczywiscie przelicz to potem na rynek polski dla naszych stawek.

> Mozesz przyblizyc ta ciekawa idee i zasade dzialania?

Zdaje sie jako szkolona madrala powinienies znac zasady rzutowania. Jak nie znasz to sie zapoznaj i potem sie poprodukuj. No i zapoznaj sie z instalcjami na dachach czy to energotwórczymi czy ciepłotówrczymi. Jak przyjdziesz z konkretna wiedza a nie z linkami to pogadamy.
          • crannmer Re: Siem budujem 29.10.07, 20:24
            1realista napisał:

> A gdzies napisalem ze to perpetum? Trzeba to sobie przekalkulować.
            > Gdyby było nieoplacalne to by nie lansowali takich rozwiazań.

Rozwiazania sa oplacalne. Glownie dla producentow i instalatorow.

> Jakieś kalkulacje? Może sie wykażesz i przedstawisz kosztorys dla
            > typowego domu
            > z róznymi rozwiazaniami. Oczywiscie przelicz to potem na
            > rynek polski dla naszych stawek.

Ja nic nie musze wykazywac. POstawiles teze, ja zaprzeczylem. Teraz
            zaprezentujesz wyliczenie, a ja je obale. Taka a nie inna jest kolejnosc.

> Zdaje sie jako szkolona madrala powinienies znac zasady rzutowania.
            > Jak nie znasz to sie zapoznaj i potem sie poprodukuj.

Przeszedlem kolo stolu, a nozyce sie odezwaly :-)

Dla danego polozenia geograficznego jest jeden optymalny azymut i dla tego
            azymutu jedna optymalna elewacja kolektorow (bedaca kompromisem miedzy praca
            letnia, a praca zimowa tudziez inna dla fotowoltaiki, a inna dla solartermii).

Sens dzielonej instalacji z dwoma azymutami jest jak dla mnie gleboko ukryty.

> Jak przyjdziesz z konkretna
            > wiedza a nie z linkami to pogadamy.

ROFTL

Wyskoczyles z twierdzeniami, to je udowadniaj.

MfG
            C.
            For a canon in inversion is a dangerous diversion
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka