Dodaj do ulubionych

Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat?

28.10.05, 20:18
Patrze na moje wykresy i widze cos, co mnie bardzo niepokoi i pozwala mi
sadzic, ze przy metodzie NPR bede skazana na celibat.
Moje cykle trwaja 24 dni - skok temperatury i jej utrzymanie sie na wyzszym
poziomie trwa u mnie 5 dni - to oznacza, ze faza III zaczyna sie u mnie w
pierwszym dniu miesiaczki. To przeciez oznacza, ze w ogole zaden dzien w
calym cyklu nie jest u mnie dobry na to, zeby wspolzyc i nie zajsc w ciaze.
Swoje obserwacje opieram na mierzeniu temperatury przez okres ostatnich 2
miesiecy.
Czy ktoras z bardziej doswiadczonych dziewczyn moglaby rozwiac moje
watpliwosci?
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 28.10.05, 20:23
      Jeżeli faktycznie ejst tak, jak opisujesz, to powinnaś udać się do lekarza -
      tak krótka faza lutealna jest wysoce niepokojąca.
      A może mogłabyś przedstawić swoje cykle tu na forum i zobaczymy jak to wygląda?
      • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 10:41
        A o czym moze swiadczyc taka krotka faza lutealna?
        A to 1 z wykresow:
        1 - nie mierzylam temperatury
        2 - j.w.
        3 - j.w.
        4 - j.w
        5 - 36.55
        6 - 36.50
        7 - 36.45
        8 - 36.50
        9 - 36.55
        10 - 36.40
        11 - 36.40
        12 - 36.50
        13 - 36.50
        14 - 36.40
        15 - 36.60
        16 - 36.55
        17 - 36.75
        18 - 36.70
        19 - 36.80
        20 - 36.80
        21 - 36.80
        22 - 36.80
        23 - 36.80
        24 - znow dostalam okres
        • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 13:05
          Szkoda, że nie napisałaś jak wygląda objaw śluzu :-( Może dopiszesz?
          Skok 15dc o pół kreski, następnego dnia temp. spada do linii podst. (36,55),
          ale to się zdarza, więc 16dc pomijamy, 17 i 18dc - 2 i 3 dzień skoku, niestety
          18dc nie osiągasz skoku o 2 kreski, więc czekasz do 18dc i wieczorem rozpoczyna
          się niepłodność poowulacyjna.
          A jak wygląda 2 cykl?
          Krótka faza lutealna tu 8 dni świadczy o niedomodze ciałka żółtego - produkuje
          ono za mało progesteronu. W przyszłości będziesz miała problem z zajściem w
          ciążę tj. zarodek będzie miał za mało czasu, żeby się zagnieździć. Poza tym
          zostaje też mało dni na współżycie.
          Powinnaś iść do lekarza, zbadać progesteron (i ew. prolaktynę) i prawdopodobnie
          przez jakiś czas brać luteinę czy duphaston w celu wydłużenia fazy lutealnej.
          • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 14:56
            w tym cyklu, ktory podalam wyzej sluz rozciagliwy pojawil sie w dniach 12, 13 i
            14tym.
            Cykl drugi, ktory - juz to czuje - dzis albo jutro zakonczy sie miesiczka
            wyglada tak -
            dni od 1- 5 - nie mierzylam temperatury
            6 - 36.45
            7 - 36.30
            8 - 36.35
            9 - 36.50
            10 - 36.30
            11 - 36.30
            12 - 36.25
            13 - 36.40 - i to byl jedyny dzien, kiedy pojawil sie sluz typu plodnego -
            rozciagliwy i przezroczysty
            14 - 36.40
            15 - 36.35
            16 - 36.30
            17 - 36.40
            18 - 36.45
            19 - 36.50
            20 - 36.68
            21 - 36.50
            22 - 36.70
            23 - 36.75
            24 - czyli dzis - 36.78
            i prawdopodobnie dzis albo jutro to bedzie koniec tego cyklu
            • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 15:56
              Skok masz dopiero 18dc. Skąd takie opóźnienie w stosunku do dnia szczytu?
              Strasznie krótka u Ciebie faza lutealna.
              • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 16:46
                Nie mam pojecia - mierze temperature zawsze o tej samej porze, spie tyle, ile
                trzeba, nie pije alkoholu.
                Przez ponad 4 lata bralam pigulki anty, ktore lekarka przepisala mi po to, zeby
                mi wydluzyc okres - przed pigulkami tez byl taki krotki. I te dwa wykresy to
                wlasnie cykle popigulkowe (biore jednak Castagnus).
                • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 16:48
                  Te pigułki wcale Ci nie pomogły, sądzę nawet, że pogorszyły sytuację :-(
                  Lekarka wybrał najłatwiejsze wyjście: pigułki zamiast zdiagnozowanie przyczyny.
                  Zmień lekarza.
                  • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 17:04
                    Zmienilam, ale ta kolejna wcale nie okazala sie sporo lepsza - ochrzanila mnie,
                    ze nie powinnam robic przerw w braniu bo sobie rozreguluje organizm - i ze mam
                    zrobic przerwe, jak bede chciala zajsc w ciaze. A to jest najlepsza pani
                    ginekolog w calej mojej okolicy...jak dla mnie tyle warta, co poprzednia tylko
                    znacznie drozsza.
    • mamalgosia Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 18:30
      Przy tak krótkiej III fazie moim zdaniem nie ma żadnych szans na zajście w ciążę
      • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 18:42
        W takim razie moze powinnam isc do lekarki z wykresami? Moze wtedy nie kaze mi
        sie faszerowac pigulkami anty, skoro i tak ich dzialanie antykoncepcyjne nie
        jest mi potrzebne...
        • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 29.10.05, 22:07
          Niestety mało który gin. się zna na wykresach. A może powiedz, że chcesz się
          starać o ciążę? Albo spytaj na forum o Twoją miejscowość - może ktoś zna
          dobrego gina? Wg mnie koniecznie powinnaś coś zrobić z tą krótką fazą lutealną -
          po co w przyszłości, gdy zapragniesz dziecka walczyć z problemami?
          • mamalgosia Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 11:16
            Niestety zgadzam sie z fiammą - ja w ogóle jeszcze nie spotkałam gina, który by
            chciał porozmawiać o NPRze w jakiejkolwiek postaci.
            Co do krótkiej fazy lutealnej, to może być spowodowana np. nadmiarem prolaktyny,
            więc należałoby to raczej wyleczyć, bo nie jest to obojętne dla organizmu.
            • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 12:13
              Bardzo Wam dziekuje - pojde i zbadam, co sugerujecie. A tak poza tym, jak to
              dobrze, ze postanowilam zmienic metode antykoncepcyjna i trafilam wlasnie na to
              forum i doszlam do wniosku, ze bardzo mi sie podoba NPR...
              • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 12:55
                Mamalgosia ma racje - możesz mieć zbyt wysoką prolaktynę (bardzo częsty efekt
                po pigułkach), co znacznie skraca fazę lutealną.
                Co do ginów - moja ginka akceptuje moje wykresy, uznaje je za miarodajne,
                ogląda je.
                • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 12:59
                  A jakie sa normy dla poziomu prolaktyny i progesteronu? I czy te badania robi
                  sie na czczo albo w jakiejs konkretnej fazie cyklu? Bo chcialbym je zrobic jak
                  najszybciej i z wynikami isc do ginki
                  • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 13:48
                    Prolaktynę robi się na czczo, po dobrze przespanej nocy, nie po stresujących
                    sytuacjach obojętnie którego dnia cyklu. Progesteron 7 dnia po przypuszczalnej
                    owulacji (czyli 7 dnia skoku temp.) Możesz zrobić oba badania za jednym
                    zamachem. Normy będziesz miała na wyniku, w razie czego znajdziesz w necie.
                    • mamalgosia Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 14:56
                      fiammo, ale przy tak krótkiej fazie lutealnej kolezanka może nie mieć możliwości
                      zbadania progesteronu. Myślę, że wystarczy nawet jakieś 3 dni po owu
                      • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 15:19
                        3 dni to chyba trochę mało, bo ciałko żółte dopiero się "rozkręca", ale może 5
                        dnia wyższych temp.?
                        • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 17:14
                          Jutro bede miala 5 dzien wyzszej temperatury, o ile nie dostane @. Polece jutro
                          z samego rana i zrobie te badania. Mam nadzieje, ze mozna je wykonac w kazdym
                          osrodku zdrowia. A jak dlugo czeka sie na wyniki?
                          • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 18:27
                            To zależy od laboratorium - jak chodzę prywatnie, to mam następnego dnia, a w
                            przychodni czekam tydzień.
                            • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 18:43
                              A czy ma sens badanie poziomu hormonow juz teraz skoro odstawilam pigulki 2
                              miesiace temu? Podobno po odstawieniu hormony szaleja i nieraz regulowanie
                              organizmu trwa nawet pol roku. chodzi mi o to, czy wynik bedzie miarodajny?
                              • fiamma75 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 30.10.05, 19:53
                                Tak. Będziesz wiedziała na czym stoisz.
    • 0golone_jajka Prezerwatywa zamiast celibatu 31.10.05, 20:45
      sprawdza się, a o ile piękniesze jest wtedy życie!
      • kathleen3 Re: Prezerwatywa zamiast celibatu 31.10.05, 22:43
        gorzej, jak peknie...a ja do lipca nie moge zajsc w ciaze ze wzgledu na
        szczepienia...
        • mamalgosia Re: Prezerwatywa zamiast celibatu 01.11.05, 15:38
          Kathleen, liczy się to, że dla Ogolonego zycie z prezerwatywą jest piękne. A
          czy peknie i kobieta zajdzie w ciążę, to przeciez nie jego problem.
          • kathleen3 Re: Prezerwatywa zamiast celibatu 01.11.05, 17:19
            Zauwazylam. Tylko, ze ja od pewnego czasu swiadomie podchodze do wlasnej
            plodnosci i przyszlego macierzynstwa - stad zmiana metody zapobiegania ciazy na
            zdrowsza dla organizmu. Do pigulek wroce tylko w ostatecznosci, w tym wzgledzie
            zreszta jestesmy z moim partnerem zgodni.
            Poki co - znow mialam 8 dniowa faze lutealna :-(
            W nastepnym cyklu lece sie badac hormonalnie na okolicznosc poziomu prolaktyny
            i progesteronu
            • mamalgosia Re: Prezerwatywa zamiast celibatu 01.11.05, 18:52
              Ja też mam problem z krótką fazą lutealną - po porodzie. Biorę castagnus - jak
              na razie drugi cykl,a już jest efekt - wydłuzyła sie o dwa dni (niewiele niby,
              ale była 8 dni, a jest 10, więc to już coś)
              • kathleen3 Re: Prezerwatywa zamiast celibatu 01.11.05, 20:24
                Ja tez biore Castagnus :-)ale mam ciagle te 8 dni maksymalnie...
    • malpolid Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 02.11.05, 11:53
      A czy uzupełniasz magnez i wit.B6 ? Mnie to pomogło i faza lutealna się wydłużyła.
      • kathleen3 Re: Czy przy moim cyklu czeka mnie celibat? 02.11.05, 16:31
        Nie przyjmuje niczego oprocz Castagnusa...ale sprobuje z magnezem i B6.
        Dziekuje za sugestie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka