Dodaj do ulubionych

co myslicie?

04.08.06, 10:14
wklejam mój wykresik i prosze o pomoc w interpretacji doświadczone koleżanki.
to mój drugi cykl z mierzeniem. w poprzednim po owulacji temp. była w
okolicach 36,8 ale utrzymywała sie na stałym poziomie. tu rośnie. czy mozliwe
baby?

www.fertilityfriend.com/home/12f36b
Obserwuj wątek
    • j_o_asia Re: co myslicie? 04.08.06, 10:23
      Wszystko jest możliwe:)

Ale tak serio, to jeszcze jest za mało danych żeby móc to stwierdzić - trzeba
      będzie jeszcze poczekać.

Mam do Ciebie pytanie - masz długie cykle, czy Ty to konsultowałaś z jakimś
      lekarzem? Czy bierzesz jakieś leki np. na ich skrócenie?
      Sama mam długie cykle dlatego się pytam.
      Pozdrawiam:)
      • czuszkaa Re: co myslicie? 04.08.06, 10:45
        konsultowałam. z normalnym ginekologiem i endokrynologiem. ten pierwszy kazał
        się nie przejmować tlyko narazie próbowac bez żadnych leków bo widac ze
        owulacja jest więc jest szansa na normalną ciążę. ten drugi podobnie. zaczęłam
        mierzyc temp. bo podejrzewałam PCOS i brak owulacji.
        • j_o_asia Re: co myslicie? 04.08.06, 10:53
          aha... no to u mnie jest podobna sytuacja.
          Na USG wychodzą struktury drobnopęcherzykowe na jajnikach, też mam podejrzenie
          PCO oraz brak owulacji.
          I też jak na razie mój gin postanowił wszystko zostawić naturze.
          Przypuszczam że od IV cyklu będę jednak musiała zacząć przyjmować leki jakieś bo
          cykle moje są potwornie długie (I 116 dni, II 59 dni, III (obecny) dzis jest 37
          dc i owu nie widać.
          No to ciekawa jestem jak się potoczą nasze losy.
          Choć z Twowich wykresów widać ze jednak owu masz.
          pozdrawiam
          • czuszkaa Re: co myslicie? 04.08.06, 11:44
            gino tez tak stwierdził. mówi że długie cykle to przez to że jeden jajnik nie
            pracuje prawidłowo. ale ten drugi daje nadzieję. pożyjemy zobaczymy. dla mnie
            pocieszający jest sam fakt że ta owulacja faktycznie chyba jest. tez cykle mam
            strasznie długie, czasem i 3 misiące bez okresu. kiedys się tym nie
            przejmowałam, ale teraz zaczęlismy myslec o dziecku i wszystko się zmieniło :)
    • burczykowa Re: co myslicie? 04.08.06, 13:34
      Czuszko, czy miałas robione jakiekolwiek badania hormonalne? Jak długo się
      starasz i czy gin oglądał Twoje wykresy, nim wydał tak dziwaczny werdykt? Aha,
      ile obecnie ważysz?
      Sorry, że tak wypytuję, ale te wykresy nie wyglądają najlepiej.
      • czuszkaa Re: co myslicie? 04.08.06, 13:53
        miałam robione badania. wg endrokrynologa proprcja LH do TSH (chyba dobrze
        apmietam) może świadczyc o PCOS. z kolei na USG nic takkiego nie wychodzi. ważę
        50 kg ale jestem niska (152 cm). dlaczego nie najlepiej wyglądają?
        • burczykowa Re: co myslicie? 04.08.06, 16:59
          Nie wyglądaja najlepiej, bo sa zbyt długie i za bardzo nieregularne. Wbrew
          niemal powszechnej opiniii takie cykle najczęściej mają swoją przyczynę.
          Dlatego pytałam o badania, bo jeśli planujesz ciążę, warto je zrobić- nawet,
          jesli zdarzaja się owulacje w takich cyklach (tj. z jakimis problemami
          hormonalnymi), to istnieje duże prawdopodobieństwo różnych komplikacji już od
          poczatku ciąży (np. zbyt wysokie TSH czy PRL).
          Miałas robione LH i FSH. A czy sprawdzałas TSH i PRL? Masz niskie podstawowe
          temperatury ciała w cyklach, co może poniekąd sugerowac kłopoty z tarczyca (jej
          niedoczynność). Jesli TSH jest za wysokie (niedoczynność), to wzrasta też PRL,
          a hiperprolaktynemia lubi mieszać w cyklu- i niestety, wpływa na przebieg ciąży.
          Do tego warto byłoby zrobić testosteron- jest najczęściej podwyższony przy
          PCOS, co ułatwia rozpoznanie przy mało czytelnym obrazie jajników w USG.
          Waga raczej nie powinna mieć związku z takimi cyklami, chyba, że w ostatnim
          czasie schudłas sporo.
          Aha- a masz wydolną przysadke i nadnercza? To tak w związku z Twoim wzrostem-
          to akurat może wpływac na cykle.
          • dagps Re: co myslicie? 06.08.06, 09:13
            co ma wzrost do wydolnosci przysadki, zapytaj ja o wzrost rodzicow najpierw a potem zacznij wyszukiwac problemow. zgadzam sie co do sprawdzenia w kierunku pcos, mozesz tu poczytac:
            pco.enarea.com/forum/index.php
            • burczykowa Re: co myslicie? 07.08.06, 21:37
              dagps napisała:

> co ma wzrost do wydolnosci przysadki,

A to, że przysadka wydziela nie tylko LH i FSH, ale także np. hormon wzrostu.

zapytaj ja o wzrost rodzicow najpierw a p
              > otem zacznij wyszukiwac problemow.

Czyli Twoim zdaniem- jesli rodzice sa tez tacy niscy, to już nie ma problemu? A
              ja własnie tym bardziej przyjrzałabym się m.in. przysadce oraz nadnerczom.
          • czuszkaa Re: co myslicie? 06.08.06, 20:50
            mialam robione kilka dni po okresie TSH, FSH, LH, estriadol, progesteron i
            kortyzol. wszysyko w normie dla tego momentu cyklu tylko ponoć ten stosunek LH
            i FSH odbiega od ideału. TSH było podane i nie wykazuje problemów z tarczycą.
            testostreronu nie robiłam ale nie mam np. problemów z nadmiernym owosieniem co
            chyba się zdaza przy zbaurzeniach tego hormonu.
            a propos wzrostu - to u nas rodzinne, mama i siostra to tez drobne kobitki, do
            tego szczuplejsze. ja lubię słodycze i musze bardziej uważać na wagę. ale nie
            schudłam ani nie przytyłam znacząco ostatnio.
            • czuszkaa Re: co myslicie? 07.08.06, 09:01
              i przesunął mi program termin owulacji. średnio się z nim zgadzam. ale
              zobaczymy co bedzie dalej.
              • burczykowa Re: co myslicie? 07.08.06, 21:39
                Najlepiej włączyc do tego obserwacje śluzu.
                Na wykresie nie wygląda, aby program się pomylił- chociaż nic nie wiadomo na
                temat sluzu.
            • burczykowa Re: co myslicie? 07.08.06, 21:45
              czuszkaa napisała:

> mialam robione kilka dni po okresie (...) progesteron
              Akurat progesteron nie był potrzebny w tej fazie cyklu. I jeszcze taka uwaga-
              te hormony-do oceny PCO- nalezy robić zaraz na poczatku cyklu- 3-5 dc, a nie
              kilka dni po zakończeniu krwawienia. To jest bardzo istotne; podobnie USG.

i
              > kortyzol.

Czyli lekarz podejrzewał nadczynnośc kory nadnerczy? W tej sytuacji faktycznie
              cykle moga być calkiem rozchwiane a wzrost niski.

wszysyko w normie dla tego momentu cyklu tylko ponoć ten stosunek LH
              > i FSH odbiega od ideału.
              Ale mam nadzieję, że było to jednak badanie z poczatku cyklu- w innym wypadku
              te wyniki nie muszą byc miarodajne.

> TSH było podane i nie wykazuje problemów z tarczycą.

Mam nadzieje, że TSH było poniżej 2?

>
              > a propos wzrostu - to u nas rodzinne, mama i siostra to tez drobne kobitki,
              do
              > tego szczuplejsze.

Hmmm..., czy żadnego lekarza nigdy to nie zainteresowało? A czy siostra i mama
              nie mają problemów z miesiączkami?

Koniecznie zbadaj jeszcze prolaktyne- w miarę mozliwości także test z
              metoclopramidem.
              • czuszkaa Re: co myslicie? 08.08.06, 13:11
                kortzol był badany z powodu tego że powiedzialam ze prtzygotowuje się do ciąży.
                mialam tez usg wątroby.
                nie wiem jak problemy z miesiączka u mamy i siostry ale siostra ma dziecko i
                specjlanie o nie się długo nie starała :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka