Dodaj do ulubionych

Pomóżcie początkującej

08.02.07, 07:55
Witam,
jestem po porodzie 10 miesięcy, wciąż karmię piersią. Cykle wróciły mi
niedawno (były 4-ry) regularnie co 21 dni i trwają 7-8 dni. Nie planuję teraz
dziecka i chciałabym nauczyć się metody naturalnej. Do zajścia w ciążę
próbowałam obserwować śluz i mierzyć temperaturki, ale nie byłam pewna
niczego. Po pierwsze, co sądzicie o takich krótkich cyklach? Dlaczego trwają
aż tyle dni (i są obfite, nawet bardzo)? Ginekolog mnie troszkę olał i
niewiele wyjaśnił, niby wszystko wróci jak przestanę karmić. Wstaję do dzieci
w nocy czasem jest to raz a czasem kilka razy :( Jak ustalić sobie wtedy
godzinę mierzenia temperatury? U mnie ze śluzem też jest raczej kiepsko :(
Czy to że jestem alergikiem ma duży wpływ? Może mi ktoś coś poradzi...
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Pomóżcie początkującej 08.02.07, 13:10
      Nie rozumiem pytania. Co ma związek "alergik i śluz"? Czy Twoje reakcje
      uczuleniowe odzwierciedlają się w śluzie? Jeśli nie - to nie masz się czym martwić.
      Jeśli tak - i choroba przyczynia się do powstania infekcji, to obraz śluzu może
      być zaburzony - może spróbuj badać szyjkę?
      • aneti5 Re: Pomóżcie początkującej 08.02.07, 13:57
        Może za dużo napisałam naraz. Ale te wszystkie rzeczy mnie zastanawiają. Mam
        nadzieję, że alergia nie wpływa na śluz, ale ja mam go mało i ciężko go
        obserwować. Nie wiem, co sądzić to tych moich cyklach? Czy takie krótkie to
        mogą być bezowulacyjne? Na razie przy tym nocnym wstawaniu temperatury chyba
        nie mogę mierzyć, bo będzie niemiarodajne. Spróbuję badać szyjkę.
        • nglka Re: Pomóżcie początkującej 08.02.07, 14:22
          Jak najbardzej możesz mieć cykle bezowulacyjne, jesteś przecież po porodzie,
          karmisz piersią, poziom prolaktyny jest wysoki - to właśnie naturalna
          antykoncepcja. Organizm wie, co robi - nie jest jeszcze gotów na kolejną ciążę i
          naturalnie sam się przed Nią broni.
          Kolejna sprawa - jestem przewlekłym alergikiem, od dziecka. W stanach
          zaostrzenia choroby - ta atakuje także okolice narządów płciowych (upławy,
          swędzenie - mimo stwierdzenia braku infekcji - przy kontroli u gina) - ale w
          syt. gdy jestem zaleczona, to choroba ta nie ma związku ze śluzem.
          Jeśli śluzu jest mało to zalecam wiesiołek w kasułkach (swoją drogą dobrze
          wpływają na AZS) - 2 kapsułki 2 do 3 razy dziennie. Efekty mogą być już w
          pierwszym cyklu a mogą być dopiero w 2-3 cyklu. Bierzesz od 1 dc do widocznego
          skoku i zakończenia okresu płodnego, co potwierdzi szamykająca się szyjka,
          białawy, gęsty i lepki śluz. Jeśli objawy nie potwierdzają owulacji - to bierz
          cały czas.
          Różni producenci - różne zalecenia. Dowiedz się u lekarza lub w aptece poproś o
          ulotkę - czy możesz tak duże dawki wiesiołka przyjmować w okresie karmienia piersią.
          Inne rozwiązanie jest takie, że badasz śluz bezpośrednioz szyjki. Wkładasz 2
          palce i próbujesz "objechać"czubkami paców szyjkę dookoła. Śluz, który zostanie
          między palcami - będzie miarodajny. Oznaczaj śluz nabardziej płodny z całego
          dnia (jeśli będzie się w ciągu dnia zmieniał).

A tempkę możesz spróbować mierzyć tak czy siak - a może Twój organizm słabo
          reaguje na nocne wstawanie? Możesz też spróbować spać z dzieckiem, o ile masz ku
          temu warunki - wówczas wstawanie odpada :-)
          Tak czy siak warto obserwować się jak najwcześniej, dzięki czemu za 2-3 miesiące
          będzie Ci to przychodziło z łatwością, wręcz automatycznie.
    • lianis Re: Pomóżcie początkującej 08.02.07, 13:47
      Organizm sie zmienia po porodzie i to co kiedys bylo naturalne teraz takie byc
      nie musi, tym bardziej ze ciagle karmisz piersia.
      Zacznij regularnie mierzyc temperatury i tworzyc wykresy, jesli nie mozesz
      ustalic stalej pory to tak zeby to bylo po 3godz nieprzerwanego snu, obserwuj
      sluz, moze tylko wydaje ci sie ze ze sluzem kiepsko, moze masz go niewiele ale
      obraz jest widoczny. Alergia nie powinna miec na to zadnego wplywu, ja tez
      alergiczka jestem a wykresy ladne mam. jak juz bedziesz miala wykresy to w
      interpretacji zawsze ktos ci tutaj pomoze.
      • aneti5 Re: Pomóżcie początkującej 08.02.07, 14:01
        Nie podobają mi się takie cykle. Niedość, że często to trwają długo i są mocne :
        ( Muszę dać do sypialni taki zegarek, żebym widziała godzinę. Bo czasem nawet
        nie wiem ile śpię :) Najlepszy jest zwykły termometr?
        • nglka Re: Pomóżcie początkującej 08.02.07, 14:36
          Dla karmiącej mamy zwykły rtęciowy termometr to strata czasu. Mierzenie trwa 8
          minut - a zapewne malec nie da Ci tyle leżeć :)
          Najlepiej zaopatrz się w elektroniczny ale - koniecznie z dwoma miejscami po
          przecinku, dostaniesz taki z serii Microlife - czasem apteki takowego nie mają,
          ale w aptekach internetowych i na allegro dostanies. Koszt ok. 20 zł + przesyłka.
          Nie wszystkie microlife mają 2 miejsca po przecinku, szukamj MT 1622 lub MC 16C2
        • nglka Poprawka 08.02.07, 14:38
          Miało być MT 1622 i MT 16C2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka