Dodaj do ulubionych

Progesteron - prawidłowy???

06.03.07, 07:59
Odebrałam wynik progesteronu oznaczany w 20dc. Mam wynik 13,81 ng/ml.
Więc chyba poziom mam dobry bo norma w fazie lutealnej jest 1,5 - 22,6 ng/ml.
Znacie się na tym?
Obserwuj wątek
    • krokus77 Agafrytko - znasz się na tym? 06.03.07, 10:57
      • krokus77 Re: Agafrytko - znasz się na tym? 06.03.07, 10:59
        Właśnie przeczytałam, że i Ciebie dopadło przeziębienie. Oby te choróbska już
        się skończyły i przyszła piękna i ciepła wiosenka.
        Zdrowiej kochana.
    • ae_iwona_83 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 11:02
      tak , owulacja sie odbyla
      • krokus77 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 11:22
        Dzięki.
        Mam podwyższone temp. więc to też potwierdza owulację. Zastanawiam się tylko
        czy niski progesteron może być też przyczyną problemów z zagnieżdżeniem?
        • ae_iwona_83 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 11:26
          nie rozumiem? niski tzn jaki? jesli byla owu to progesteron jest wysoki (powyzej
          10 ng/ml tak sie przyjmuje choc jego dobowe wahania to az 50% ) a u ciebie jest
          jak najbardziej ok poziom, a jesli nie bylo owu to progesteron jest niski i nie
          dojdzie do zaplodnienia nie dlatego ze niski progesteron tylko dlatego ze nie
          bylo owulacji ;-) musisz mi napisac o co dokladnie Ci chodzi
          • agafrytka Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:05
            Krokusie,progesteron masz ok'.Zobacz- mieści się w normie.
            Naprawdę nie ma się czym przejmować.Wiem,że bardzo pragniesz dziecka,ale teraz
            trzeba troche cierpliwości.Tempki masz podniesione i tak trzymaj.
            Proszę nie domyślaj się i nie gdybaj,bo to naprawdę w niczym nie pomoże.
            Głowa do góry.

Ze mna juz lepiej.Dzięki za pamięć.W każdym razie nie umieram.
            Pozdrawiam Cie i życzę samego dobra i zadnych rozczarowań.
            • krokus77 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:36
              Ok Aga.
              Ale ja nie gdybam tylko chciałabym wszystko dokładnie wiedzieć, zeby być
              świadoma pewnych sytuacji. Taka już jestem, że drążę temat dopóki nie zaspokoję
              swojej ciekawości.
              @ planowo powinna przyjść w sobotę a do tego czasu chyba odpuszczę sobie
              zaglądanie na forum, bo czytając ciągle o staraniach czy ciąży nie mogę się
              wyluzować.
              Także do przyszłego poniedziałku.
              Trzymaj się ciepło.
          • krokus77 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:39
            Myślałam, że poronienie może być spowodowane za niskim poziomem progesteronu.
            Tylko to pewnie może być tak, że najpierw jets odpowiedni i dochodzi do
            owulacji i zapłodnienia a potem jest za niski. Czy tak?
            • mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:56
              Cześć

Niski progesteron raczej nie jest przyczyną poronień,lecz jego konsekwencją.

Jeśli chodzi o poziom progesteronu,to jest on zalezny od jakosci jajeczkowania.
              Czyli jaka pierwsza faza cyklu,taka i druga.
              Jesli dochodzi do zaplodnienia i zagnieżdżenia to znaczy,ze poziom progesteronu
              jest wystarczający.
              Poza tym jest to hormon wydzielany pulsacyjnie,którego poziom moze się zmienic
              nawet o 50 % w ciagu kilku godzin,więc do oznaczenia jego własciwego poziomu
              konieczne byłoby badanie okolo 3 razy w ciągu doby.
              • megisa1 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 13:04
                mentafolia właśnie jak mi ta owu wyjdzie
                to chce zbadać progesteron w tym 7 dniu :)

czyli co 3 razy?

a ważne są godziny? czyli nie za wcześnie nie za późno bo juz kobinuje
                że jak ten siódmy dzien wypadnie mi w tygodniu to sprawdzę
                o ok 8 przed pracą
                ok 12 jak urwe sie z pracy
                i ok 16 po pracy

bedzie ok?
                • mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 13:12
                  Aż za bardzo ok :DD
                  Godziny są niewazne.Będziesz miała zbadany prawdziwy poziom,tylko ile kasy Ty
                  na to wydasz?
                  • megisa1 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 13:19
                    hehe no już sprawdziłam 28 zł/szt z pobraniem...ale czego się nie robi ;)))
              • nglka Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 14:37
                mentafolia napisała:
                > Niski progesteron raczej nie jest przyczyną poronień,lecz jego konsekwencją.

Zaciekawiło mnie to zdanie, czy mogłabym prosić o jego rozwinięcie?
                • megisa1 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:37
                  no właśne tez mnie to zaciekawiło...bo chyba jakby niski poziom progesteronu
                  był konsekwencją poronienia... to na nic by sie zdały duphastony i spółka bo
                  przecież byłoby juz po ptakach...

przeciez o to chodzi że jak jest nisko to mozna go podciagnąć sztucznie...

hmmm ???
                  mentafolia prosimy o komentarz ;)
                  • mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:50
                    Megisa,duphaston ciąży nie podtrzymuje.
                    Jest tak jak pisałam,jesli pierwsza faza jest prawidłowa,a jajeczkowanie dobrej
                    jakości to dochodzi do zaplodnienia i zagniezdzenia.A to znaczy,ze i poziom
                    progesteronu jest wlasciwy.Gdyby bylo inaczej nie doszłoby do tego.
                    • ae_iwona_83 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:55
                      co do duphastonu to nie zgadzam sie tak do konca...bo masz racje i nie...
                      owszem jesli owu jest marna to i cialko zotle marne i szanse na ciaze tez
                      marne....ale jak juz dojdzie do ciazy to lekarze czesto przepisuja duphaston aby
                      ciaza byla mniej zagrozona poronieniem...jako wspomagacz...nie uratuje ciazy
                      ktora rozwija sie nieprawidlowo...
                      • mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 20:04
                        Wiem,ze lekarze przepisują duphaston,ale robią to chyba na zasadzie "nie
                        pomoze,ale i nie zaszkodzi"...
                        Na swiecie odeszło sie od suplementacji sztucznym progesteronem,a % poranianych
                        ciąż wcale nie jest wyzszy.
                        Zresztą i na naszym bocianie można poczytac o bezzasadnosci podawania duphastonu.
                        Nie istnieją żadne badania,które potwierdzałyby jego skuteczność.
                      • skrzynka3 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 20:06
                        No dobra a co z tzw. niedomoga cialka zoltego??? Owu byla, zagniezdzenie
                        nastapilo, zarodek jest ok ale nawala cialko zolte - produkuje za malo
                        progesteronu i jest ryzyko poronienia. Jesli druga faza trwa ponizej 10 dni to
                        mimo ze dojdzie do zaplodnienia i zagniezdzenia ciaza sie nie utrzyma i dlatego
                        koneiczne sa leki wspomagajace. Tak mi sie przynajmniej dotad wydawalo?????
                        • mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 20:21
                          Jesli druga faza jest za krótka to wtedy stosuje się suplementację sztucznym
                          progesteronem,ale juz w pierwszej fazie,najczęściej zaczynając od pierwszego
                          dnia cyklu.
                          Pisząc o braku działania duphastonu cały czas mam na mysli ciąże naturalne.
                • mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:46
                  Bardzo proszę :)
                  Normy progesteronu w ciąży są bardzo rozległe i zależą głównie od jakości
                  jajeczkowania.Jesli dochodzi do owulacji i zagnieżdżenia to znaczy,że jego
                  poziom jest dobry.
                  Głowną przyczyna poronień ( szacuje się,że ok.60-70%) są wady genetyczne zarodka.
                  Taki zarodek jest poraniany,ale żeby do tego doszło poziom progesteronu musi się
                  obniżyć,i zwykle tak sie dzieje.Często poronienie jest poprzedzone
                  np.plamieniami,a po zbadaniu poziomu progesteronu okazuje sie,ze jest on niski.
                  A jego poziom spadł,poniewaz organizm przygotowal się do odrzucenia ,często juz
                  obumarłej ciąży.
                  Sama natura...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka