krokus77 06.03.07, 07:59 Odebrałam wynik progesteronu oznaczany w 20dc. Mam wynik 13,81 ng/ml. Więc chyba poziom mam dobry bo norma w fazie lutealnej jest 1,5 - 22,6 ng/ml. Znacie się na tym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krokus77 Re: Agafrytko - znasz się na tym? 06.03.07, 10:59 Właśnie przeczytałam, że i Ciebie dopadło przeziębienie. Oby te choróbska już się skończyły i przyszła piękna i ciepła wiosenka. Zdrowiej kochana. Odpowiedz Link
krokus77 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 11:22 Dzięki. Mam podwyższone temp. więc to też potwierdza owulację. Zastanawiam się tylko czy niski progesteron może być też przyczyną problemów z zagnieżdżeniem? Odpowiedz Link
ae_iwona_83 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 11:26 nie rozumiem? niski tzn jaki? jesli byla owu to progesteron jest wysoki (powyzej 10 ng/ml tak sie przyjmuje choc jego dobowe wahania to az 50% ) a u ciebie jest jak najbardziej ok poziom, a jesli nie bylo owu to progesteron jest niski i nie dojdzie do zaplodnienia nie dlatego ze niski progesteron tylko dlatego ze nie bylo owulacji ;-) musisz mi napisac o co dokladnie Ci chodzi Odpowiedz Link
agafrytka Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:05 Krokusie,progesteron masz ok'.Zobacz- mieści się w normie. Naprawdę nie ma się czym przejmować.Wiem,że bardzo pragniesz dziecka,ale teraz trzeba troche cierpliwości.Tempki masz podniesione i tak trzymaj. Proszę nie domyślaj się i nie gdybaj,bo to naprawdę w niczym nie pomoże. Głowa do góry. Ze mna juz lepiej.Dzięki za pamięć.W każdym razie nie umieram. Pozdrawiam Cie i życzę samego dobra i zadnych rozczarowań. Odpowiedz Link
krokus77 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:36 Ok Aga. Ale ja nie gdybam tylko chciałabym wszystko dokładnie wiedzieć, zeby być świadoma pewnych sytuacji. Taka już jestem, że drążę temat dopóki nie zaspokoję swojej ciekawości. @ planowo powinna przyjść w sobotę a do tego czasu chyba odpuszczę sobie zaglądanie na forum, bo czytając ciągle o staraniach czy ciąży nie mogę się wyluzować. Także do przyszłego poniedziałku. Trzymaj się ciepło. Odpowiedz Link
krokus77 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:39 Myślałam, że poronienie może być spowodowane za niskim poziomem progesteronu. Tylko to pewnie może być tak, że najpierw jets odpowiedni i dochodzi do owulacji i zapłodnienia a potem jest za niski. Czy tak? Odpowiedz Link
mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 12:56 Cześć Niski progesteron raczej nie jest przyczyną poronień,lecz jego konsekwencją. Jeśli chodzi o poziom progesteronu,to jest on zalezny od jakosci jajeczkowania. Czyli jaka pierwsza faza cyklu,taka i druga. Jesli dochodzi do zaplodnienia i zagnieżdżenia to znaczy,ze poziom progesteronu jest wystarczający. Poza tym jest to hormon wydzielany pulsacyjnie,którego poziom moze się zmienic nawet o 50 % w ciagu kilku godzin,więc do oznaczenia jego własciwego poziomu konieczne byłoby badanie okolo 3 razy w ciągu doby. Odpowiedz Link
megisa1 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 13:04 mentafolia właśnie jak mi ta owu wyjdzie to chce zbadać progesteron w tym 7 dniu :) czyli co 3 razy? a ważne są godziny? czyli nie za wcześnie nie za późno bo juz kobinuje że jak ten siódmy dzien wypadnie mi w tygodniu to sprawdzę o ok 8 przed pracą ok 12 jak urwe sie z pracy i ok 16 po pracy bedzie ok? Odpowiedz Link
mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 13:12 Aż za bardzo ok :DD Godziny są niewazne.Będziesz miała zbadany prawdziwy poziom,tylko ile kasy Ty na to wydasz? Odpowiedz Link
megisa1 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 13:19 hehe no już sprawdziłam 28 zł/szt z pobraniem...ale czego się nie robi ;))) Odpowiedz Link
nglka Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 14:37 mentafolia napisała: > Niski progesteron raczej nie jest przyczyną poronień,lecz jego konsekwencją. Zaciekawiło mnie to zdanie, czy mogłabym prosić o jego rozwinięcie? Odpowiedz Link
megisa1 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:37 no właśne tez mnie to zaciekawiło...bo chyba jakby niski poziom progesteronu był konsekwencją poronienia... to na nic by sie zdały duphastony i spółka bo przecież byłoby juz po ptakach... przeciez o to chodzi że jak jest nisko to mozna go podciagnąć sztucznie... hmmm ??? mentafolia prosimy o komentarz ;) Odpowiedz Link
mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:50 Megisa,duphaston ciąży nie podtrzymuje. Jest tak jak pisałam,jesli pierwsza faza jest prawidłowa,a jajeczkowanie dobrej jakości to dochodzi do zaplodnienia i zagniezdzenia.A to znaczy,ze i poziom progesteronu jest wlasciwy.Gdyby bylo inaczej nie doszłoby do tego. Odpowiedz Link
ae_iwona_83 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:55 co do duphastonu to nie zgadzam sie tak do konca...bo masz racje i nie... owszem jesli owu jest marna to i cialko zotle marne i szanse na ciaze tez marne....ale jak juz dojdzie do ciazy to lekarze czesto przepisuja duphaston aby ciaza byla mniej zagrozona poronieniem...jako wspomagacz...nie uratuje ciazy ktora rozwija sie nieprawidlowo... Odpowiedz Link
mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 20:04 Wiem,ze lekarze przepisują duphaston,ale robią to chyba na zasadzie "nie pomoze,ale i nie zaszkodzi"... Na swiecie odeszło sie od suplementacji sztucznym progesteronem,a % poranianych ciąż wcale nie jest wyzszy. Zresztą i na naszym bocianie można poczytac o bezzasadnosci podawania duphastonu. Nie istnieją żadne badania,które potwierdzałyby jego skuteczność. Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 20:06 No dobra a co z tzw. niedomoga cialka zoltego??? Owu byla, zagniezdzenie nastapilo, zarodek jest ok ale nawala cialko zolte - produkuje za malo progesteronu i jest ryzyko poronienia. Jesli druga faza trwa ponizej 10 dni to mimo ze dojdzie do zaplodnienia i zagniezdzenia ciaza sie nie utrzyma i dlatego koneiczne sa leki wspomagajace. Tak mi sie przynajmniej dotad wydawalo????? Odpowiedz Link
mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 20:21 Jesli druga faza jest za krótka to wtedy stosuje się suplementację sztucznym progesteronem,ale juz w pierwszej fazie,najczęściej zaczynając od pierwszego dnia cyklu. Pisząc o braku działania duphastonu cały czas mam na mysli ciąże naturalne. Odpowiedz Link
mentafolia Re: Progesteron - prawidłowy??? 06.03.07, 19:46 Bardzo proszę :) Normy progesteronu w ciąży są bardzo rozległe i zależą głównie od jakości jajeczkowania.Jesli dochodzi do owulacji i zagnieżdżenia to znaczy,że jego poziom jest dobry. Głowną przyczyna poronień ( szacuje się,że ok.60-70%) są wady genetyczne zarodka. Taki zarodek jest poraniany,ale żeby do tego doszło poziom progesteronu musi się obniżyć,i zwykle tak sie dzieje.Często poronienie jest poprzedzone np.plamieniami,a po zbadaniu poziomu progesteronu okazuje sie,ze jest on niski. A jego poziom spadł,poniewaz organizm przygotowal się do odrzucenia ,często juz obumarłej ciąży. Sama natura... Odpowiedz Link