Dodaj do ulubionych

Skacze mi temperatura!

26.03.07, 20:18
W piatek - 37,2, w sobote 37,1, a dzis 37,3... Nie wiem, moze to przez
tabletki, ale czy to jest mozliwe? Coraz bardziej sie boje, ze to metoda nie
dla mnie...
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 20:20
      Gdybyś miała 36,5 - 36,9 - 36,3 - to mogłabyś mówić, że skacze.
      Wszystko jest ok.
      • skrzynka3 Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 20:33
        Spokojnie -temperatura prawie nigdy nie jest jak po sznurku na tym samym
        poziomie tylko sobie oscyluje -w pierwszej fazie cyklu zwykle wiecej w drugiej
        mniej ale to nie znaczy ze jest caly czas identyczna.
    • veevaa Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 20:39
      Dzieki:)
      Ale jak to skorelowac z tym, ze pdczas owulacji temperatura podnosi sie o 0.2
      stopnia? (czy moze ja znowu cos zle zrozumialam...?)
      • 87lnbv veevaa 26.03.07, 21:12
        nie zrozumiałam o co teraz pytasz? obecne Twoje tempki świadczą, że jestes juz
        po owu, w II fazie cyklu, skok 0,2 stopnia to określenie przejścia z fazy I w
        fazę II, sprecyzuj proszę, a na pewno pomożemy? jest skok tempki w okolicach
        owu, i żeby przyjąc, że faktycznie owu sie odbyła, to jedna tempka z 3 wyzszych
        musi byc wyższa o 02 stopnia od ostatniej z fazy niskich tempek
        • veevaa Re: veevaa 26.03.07, 21:33
          No ale ja biore tabletki antykoncepcyjne jeszcze... (do konca opakowania zostalo
          11 tabletek), wiec nie powinnam miec owulacji i skokow...
          Zobaczymy, co bedzie jutro rano.
          Chyba, ze przy tabletkach takie skoki sa normalne...
          • ae_iwona_83 Re: veevaa 26.03.07, 21:37
            bez sensu badac temperature przy tabletkach...nie ma prawa byc owulacji i skoku?
            p[ytanie dlaczego badasz swoja temperature?
          • agafrytka Re: veevaa 26.03.07, 21:39
            No to zmienia postać rzeczy...Skończ opakowanie pigułek i dopiero rozpocznij
            obserwacje.
      • agafrytka Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 21:37
        Cześć Veevaa,jeżeli tempka podniosła Ci się w dniu szczytu,czyli w momencie
        domniemanej owu,a byłto ostatni dzień najlepszej jakości śluzu,to mógł to być
        tzw.skok termiczny.Może on wystąpić w dniu szczytu lub dzień wcześniej.Tej
        tempki wówczas nie bierze się do interpretacji,tylko szuka sie pierwszej
        wyzszej po szczycie.
        Pozdro
    • veevaa Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 21:51
      Pisalam juz o tym - mierze, zeby wyrobic w sobie nawyk, ze co rano o 6.30 wstaje
      (leze) i mierze... Zanim serio przejde na stosowanie tylko tej metody, chce sie
      o niej jak najwiecej dowiedziec. Stad moje (naiwne i glupawe moze) pytania i
      stad (naiwne i glupawe) mierzenie temp. podczas stosowania tabletek .
      • ae_iwona_83 Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 22:13
        nie ma głupich pytan ;-) pytaj, tylko tak zeby bylo wszystko jasne, pozdrawiam
      • skrzynka3 Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 22:18
        Ok :) Tylko musisz wiedziec ze te pomiary sa czysto treningowe i nie ma sensu
        ich interpretowac ani sie nad nimi zastanawiac.
        Dokladnie zacznij zapisywac (razem z dokladnym opisem sluzu) po skonczeniu
        calego opakowania. I uzbroj sie w cierpliwosc bo mozesz (ale nie musisz) troche
        poczekac na pierwsza owu i pierwszy prawdziwy skok.
        Przygotuj sie ze tempka bedzie sie wachac i to zupelnie normalne.Te 0,2 musi
        byc miedzy najwyzsza z 6 nizszych przed skokiem a trzecia wyzsza. Nastepne sa
        zwykle jeszcze wyzsze i tez moga falowac -wazne zeby nie spadly ponizej lini
        (ktora wyznacza wlasnie ta najwyzsza z 6 nizszych).
        • veevaa Re: Skacze mi temperatura! 27.03.07, 12:15
          Wiem ze to trening, ale i tak mnie to zastanawia, bo dzis rano bylo 36,9... Nic
          z tego nie rozumiem...
          • lilith76 Re: Skacze mi temperatura! 27.03.07, 12:58
            Pigułki antykoncepcyjne imitują w organiźmie stan poowulacyjny i twoje temperatury to dobrze ilustrują, są z kategorii wyższych.
            Nad ich skokiem teraz się nie zastanawiaj, bo hormony mogą dac różne efekty.

I nastaw się, że po odstawieniu pigułek temperatura może przez jakiś czas też dziwnie skakać, być wysoka. Organizm wraca do stany sprzed pigułek dniami, tygodniami, czasem miesiącami.
            • nglka Re: Skacze mi temperatura! 27.03.07, 13:27
              Popieram, po tabletkach mogą być skoki i to znaczne.To jest mój wykres - 9ty
              cykl po definitywnym odstawieniu tabletek:

28dni.pl/ngL/wykresy/2006-09-21
              I uwierz mi, że to wcale nie są tak duże skoki, jakie mozna "spotkać" u innych.
              • veevaa nglko, mam pytanie 27.03.07, 13:43
                O testy owulacyjne - jesli moglabys mi wyjasnic, o co chodzi? (pewnie moge o
                nich poczytac w internecie, ale jakos mi latwiej zrozumiec, kiedy ktos
                tlumaczy). Czy mozna je stosowac, kiedy nie chce sie dziecka na razie? Czy sa
                drogie?
                • nglka Re: nglko, mam pytanie 27.03.07, 13:49
                  Testy owulacyjne kupiłam na allegro - z ciekawości. Ogólnie uważam, że to
                  niepotrzebny ale ciekawy dodatek do cyklu.
                  Test ten wskazuje pik LH, czyli najwyższą wartość hormonu, po ktorym dochodzi do
                  pęknięcia pęcherzyka. Pik LH jest wykrywany na 12-36 godzin przed faktyczną
                  owulacją, ALE nie ma żadnej pewnosci, ze w tym czasie do owulacji dojdzie. To
                  tylko prognoza. Z różnych przyczyn może nie dojśc do owulacji, wzrost pęcherzyka
                  zatrzyma się na konkretnym poziomie (np przez nagły silny stres) i pęcgerzy moze
                  się wchłoonąć bądź pęknąć kilka dni później - co na 12-36 godzin wcześniej
                  ponownie wykaże test owulacyjny.
                  Dlatego nie jest to pewny sposób na odkładanie poczęcia, ale możesz używać tych
                  testów w połączeniu z metoda objawowo termiczną.

Na przykładzie wklejonego przeze mnie wykresu mozesz zobaczyć, że test
                  owulacyjny dodatni miałam po wzroście, czyli w pierwzym dniu wyższej tempki - co
                  wskazało na fakt, że owulacja odbyła się w drugim diu wyższej temperatury.
                  Metoda objawowo termiczna rzewiduje taką możliwość, dlatego potrzebne jest
                  potwierdzenie temperatur. Ani trzecia wyższa, ani czwarta z kolei po wzroście -
                  nie potwierdziły przebycia owulacji, czyli uchroniły mnie przed ciążą.
                  Dlatego metoda objawowo termiczna jest pewniejsza od testów owulacyjnych i w
                  przypadku wystąpienia owulacji później - poinformuje Cię temperaturą, że coś
                  poszło nie tak - a test owulayjny nie powie Ci kiedy była owulacja - on,
                  podobnie jak sam śluz - informuje Cię tylko o zbliżającej się owulacji.
                • nglka Re: nglko, mam pytanie 27.03.07, 13:50
                  Dostaniesz je już w cenie 1,80 - 2 zł za pasek testowy. Należy wykonywać
                  codziennie - a od którego dnia to zalezy od długości Twoich cykli.
                  • anulka80 nglko, mam pytanie??? 27.03.07, 13:57
                    Troche nie zwiazane z tym postem pytanie:
                    Jaka jest oplata za korzystanie z konta na www.28dni.pl?? i czy jestes
                    zadowolona z interpretacji??
                    • nglka Re: nglko, mam pytanie??? 27.03.07, 14:01
                      Jestem zadowolna z interpretacji, bo interpretuję sama :) Nie znoszę automatów,
                      które zbyt często się mylą.
                      Przy okazji bardzo wiele funkcji jest dostępnych (np wybór rodzaju śluzu, dośc
                      szeroki opis) i inne takie... Miesiąc masz za darmo a potem płacisz albo
                      kasujesz konto i zakładasz nowe na miesiąc (inny login, ten sam email) :-)
                      Opłaty to 49 zł za rok korzystania, lub 30 zł za pół roku.
                      • anulka80 Re: nglko, mam pytanie??? 27.03.07, 14:20
                        Dzieki za szybka odpowiedz
                        Pozdrawiam
                        Buziale
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka