Dodaj do ulubionych

dziwne cykle

24.04.07, 15:25
Bardzo proszę o radę. Zazwyczaj mam cykle dosyć długie 31-33 dni, ale
regularne. Wszystko jest ok, ale problem polega na tym, ze jak trafi mi się
wyjazd np. na wakacje i jest to wycieczka samolotowa to wszystko się
rozregulowuje. Cykl robi się wtedy 40-43 dniowy. I moje pytanie jest takie.
Kiedy można spodziewać się owulacji przy takiej anomalii ? Planuję zajść w
ciążę i wygląda na to że wszystkie moje ddotychczasowe obliczenia wezmą w
łeb :(((( Pomocy !!!
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: dziwne cykle 24.04.07, 15:43
      obliczenia to niezbyt wiarygodna metoda

zajrzyj do linków powyżej - dni płodne przed owulacją wiążą się z obecnością
      śluzu o cechach płodnych;

podróże, stres, złe odżywianie, niedosypianie i inne mogą opóźnić owulację w
      bardzo różny sposób; jak się nie mierzy temperatury, to nie wiadomo, czy
      owulacja była, bo taka przesuwająca się owulacja zawyczaj wygląda jak normalna
      (rozwój objawu śluzu), ale temperatura po niej nie wzrasta
      • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 17:35
        >bo taka przesuwająca się owulacja zawyczaj wygląda jak normalna
        > (rozwój objawu śluzu), ale temperatura po niej nie wzrasta

możesz mi wyjasnic jak to działa? bo ja mialam wlasnie tak w tym cyklu ze objawy
        owulacji byly ale gorzej z temperatura
      • horpyna4 Re: dziwne cykle 24.04.07, 18:53
        To niezupełnie tak. Są w zasadzie dwie możliwości - pierwsza z nich to taka, że
        pęcherzyk rośnie, zaczyna pojawiać się śluz płodny, ale nie dochodzi do
        pęknięcia i uwolnienia jajeczka i zaczyna rosnąć następny. Dopiero po
        uwolnieniu jajeczka z tego następnego pęcherzyka kończy się śluz płodny i rośnie
        temperatura.
        Drugi przypadek wygląda tak, że przeciąga się czas niepłodności przedowulacyjnej
        i w tym przypadku sytuacja jest bardziej czytelna - śluz płodny pojawia się
        później, ale od jego pojawienia się wszystko już dzieje się normalnie. W obu
        tych przypadkach cykl może się sporo wydłużyć, ale w tym drugim bardziej. Nawet
        o kilka tygodni. W pierwszym raczej około tygodnia.
        To co opisałam, to moje własne obserwacje. We wczesnej młodości właśnie miałam
        przypadkowe owulacje, ale objawy były wyraźne i zawsze wiedziałam, kiedy nastąpi
        koniec cyklu. Później cykle nieco się uregulowały, ale zaczęły pojawiać się
        czasem nieregularności związane z niepękaniem pęcherzyków. I wydłużał się czas
        potencjalnie płodny w związku z pojawieniem się śluzu płodnego przy narastaniu
        pęcherzyka, który jednak nie pękał.
        • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 19:00
          no u mnie temepratura mimo tego ze właczyłam progesteron nadal dosc niska, choc
          w fazie moich wyzszych, moze nie dziala termogennie luteina podjezykowa brana
          dopochwowo 2 razy dziennie?
          zastanawiam sie czy dobrze zrobilam biorąc luteine i ile dni powinnam ja brac...
          www.fertilityfriend.com/home/1831df
          • wiosenka1 Re: dziwne cykle 24.04.07, 21:24
            hej iwonka, w sumie po co bierzesz te luteinke, lekarz Ci zalecil mam nadzieje?
            mialas jakies zle wyniki progesteronu, czy faza lutealna za krotka?

ja biore duphaston, to tez progesteron, ale silniejszy niz luteinka, biore go
            na rozpulchnienie endometrium (sluzowka macicy) i na ewentualne zagniezdzenie
            jajeczka, no i ciut wydluzyc faze II cyklu, bo u mnie to 11 dni

progesteron warto przyjmowac na 3 dzien wyzszej tempki, czyli po owu, i przez
            10 dni, ja tak mam zalecone
            pozdrawiasm
            • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 21:34
              wiosenka1 napisała:

> hej iwonka, w sumie po co bierzesz te luteinke, lekarz Ci zalecil mam nadzieje?
              > mialas jakies zle wyniki progesteronu, czy faza lutealna za krotka?
              >
              nie zalecił, a faze lutealna mam jak najbardziej ok bo 14 dni
              a wzielam bo juz był 28 dc i sie zdenerwowałam ze nie mam skoku zadnego mimo
              innych objawow owulacji a przeciez tylko skok potwierdza, i tak sobie teraz
              mysle ile by trwał cykl jakbym nie wziela tej luetiny...a przeciez ten okres
              jakby przyszedl jakis to by nie był taki prawdziwy okres bo nie poprzedzony
              wyzszymi tempkami....
              moze za bardzo czekałam na ten skok i sobie przesunełam owulacje czy co....

> ja biore duphaston, to tez progesteron, ale silniejszy niz luteinka,

no wlasnie nie wiem czy on w sumie dziala bo te tempki co mam to wcale nie
              jakies super wysokie, moze wiesz czy wlasnie tak jest dlatego bo ta podjezykowa
              dopochwowo biore? moze ona ma bardzo slabe dzialanie ?

> progesteron warto przyjmowac na 3 dzien wyzszej tempki, czyli po owu, i przez
              > 10 dni, ja tak mam zalecone
              > pozdrawiasm
              w sumie wziełam go po 3 troche wyzszych tempkach bo 3 kolejna byla zaburzona
              (imprezka)...no i biore juz 4 dzien, wiec jak juz zaczelam to bede brac te 10 dni

dziekuje wiosenko imienniczko
              • wiosenka1 Re: dziwne cykle 24.04.07, 21:46
                Kobieto!!!! po co Ci ta luteinka, 14 dni fazy II toz pieknie, owulka mogla sie
                przesunac, pamietam Twoj poprzedni piekny cykl, nie bierz jej bo sobie
                rozchustasz cykl, po co po co? jeszcze sama sobie lekarzem jest!!!! no nie ale
                jazda

zaraz Cie tu kolezanki objada, mierz tempki, niech cykle beda naturalne,
                wszystko jest ok, naczytalas sie za duzo i lykasz luteinke, ale my ja bierzemy,
                bo musimy!!!!

odtawisz ja? prosze
                • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 21:51
                  ale teraz? moge po 4 dniach? bo jak moge to to zrobie...
                  ej przepraszam, wiem ...głupia jestem
                  • wiosenka1 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:12
                    ostaw odstaw spokojnie, nic tam nie bedzie, luteinka jest bardzo slaba, nie
                    mysl o tym i sie tym nie denerwuj, cykl wroci do normy, nawet jesli ciut
                    zwariowal

smiac mi sie chce z Ciebie, nikogo nawet nie zapytalas? sama sobie wymyslila, a
                    skad ja wzielas

cieplutko pozdrawiam
                    • wiosenka1 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:16
                      jeszcze nie napisalam, ze mozesz miec w II fazie nizsze tempki niz dziewczyny
                      tu wrzucaja, bo poprostu taka Twoja uroda, jestes tzw niskotemperaturowa, wrzuc
                      swoj wykresik, chetnie polukam, ja mam tempki ok 36.8 w II fazie, a niektore
                      laski maja 37.2
                      • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:22
                        no ja mam 36,6 - 36,8 , około 36,6 czesciej....a teraz jak bralam te pare dni
                        luteine to nie byla wcale wysoka...dlatego sie pocieszam ze nie zrobilam sobie
                        spustoszenia
                    • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:17
                      no jak w styczniu byłam u gina zeby zrobic cytologie to mowilam że podejrzewam u
                      siebie cykle bezowulacyjne i ona mi powiedziala zeby ja brac jak sie okres do 45
                      dni nie pojawi ale ja idiotka sie pospieszylam

mozemy o tym zapomniec? nie bylo tego....plizzzz ;-)
                      chyba faktycznie słabo sie wchłania bo nie czuje dzialania progesteronowego

myslisz ze sobie nie zrobilam "krzywdy" ?
                    • wiosenka1 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:17
                      chcialam Ci jeszcze napisac, ale to do smiechu

NIE MARTW SIE BEDZIESZ ZYC
                      • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:19
                        ok....to zamknijmy temat...
                        wiedzialam ze i tym razem nie unikne @ na wyjazd...a jade nad Balaton....sie
                        pokąpie kurka wodna....
    • wiosenka1 Re: dziwne cykle 24.04.07, 22:36
      NIC SOBIE NIE ZROBILAS, SPOCZKO

ach to Ty o wyjezdzie myslisz, moze nie bedzie tak zle, pozdrawiam
      • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 25.04.07, 17:36
        no to odstawiłam, ostatnia tabletka wczoraj 19:00, dzis rano tempka podwyzszona
        to moze jeszcze po luteinie ale cały dzien mam biały śluz i to chyba za sprawa
        mojego progesteronu ;-) bo nie sadze zeby ta tabletka dalej
        dzialala....zwlaszcza ze te podjezykowe sie slabo wchlaniaja (tak słyszałam) jak
        brane dopochwowo....po całej dobie by jedna tabletka działała?

nie wazne, zobaczymy jaka bedzie jutro tempka
        • wiosenka1 Re: dziwne cykle 25.04.07, 22:13
          no wlasnie luteinka jest slaba ogolnie, ale nie mozna wykluczyc ze nie dziala,
          ale czy podnosi tempke, eeee, duphaston teoretycznie nie podnosi, a jest
          silniejszy 30X, choc ja uwazam ze duph ciut podnosi tempke i przedluza faze
          lutealna
          • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 25.04.07, 22:16
            a patrząc na moj wykres www.fertilityfriend.com/home/1831df
            czy mozna juz mowic o poowulacyjnej nieplodnosci?
    • wiosenka1 Re: dziwne cykle 25.04.07, 22:27
      na tym FF sie nie wyznaje za bardzo, ten cykl by mial ok 38 dni, czy takowe
      miewasz?
      czy sluzik plodny byl przed skokiem tempki i kiedy byl szczyt?
      czy 14 i 15 dc to tempka 36.5? a w 26, 27, 28, 29 jaka to tempka?
      • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 25.04.07, 22:32
        wiosenka1 napisała:

> na tym FF sie nie wyznaje za bardzo, ten cykl by mial ok 38 dni, czy takowe
        > miewasz?
        ..raz w ciagu 2,5 lat zapisywania mi sie zdarzył

> czy sluzik plodny byl przed skokiem tempki i kiedy byl szczyt?

bardzo duzo sluzu 20 dc i 24 dc sluz podbarwiony - ostatni sluz wiec tu szczyt

> czy 14 i 15 dc to tempka 36.5? a w 26, 27, 28, 29 jaka to tempka?

tak ,14 i 15 dc 36,5
        26 - 36,52
        27 - 36,53
        28 - ? zaburzona
        29 - 36,54
        30 - 36,54
        31- 36,66
        32 - 36,61
        • wiosenka1 Re: dziwne cykle 25.04.07, 22:52
          ja tez raz na kilka lat mialam cykle 40 dniowe albo dluzsze, ale to bylo dawno
          temu

interpretacja: raczej trzymam sie zaokraglen tempek, zakladam ze
          26-36,5
          27-36.55
          28-?
          29-36.55
          30-36.55
          31-36.65
          wiec pierwsza wyzsza to 27-36.55, druga wyzsza to 29dc-36.55, trzecia wyzsza to
          30dc-36.55, ale nie ma jeszcze wyzszej o 0,2 stopnia od ostatniej z fazy
          niskich tempek czyli od 26dc-36.5, jesli jutro bedzie tempka 36.7 to
          wieczorkiem jest juz nieplodnosc bezwzgledna

to przyjety bezpieczniejszy schemat zeby nie zajsc

gdyby przyjac ze 26dc-to 36.55 to ta tempka jest pierwsza wyzsza, ostatnia
          niska jest 25dc-36.4 i wowczas wyzsza od tej 36.4 o 0,2 stopnia jest juz tempka
          z 31dc-36.65

i sklaniam sie do tego ostaniego, ale lep[iej zaczekac na wyzsza tepke minimum
          36.7
          • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 26.04.07, 10:30
            wiosenka1 napisała:

> i sklaniam sie do tego ostaniego, ale lep[iej zaczekac na wyzsza tepke minimum
            > 36.7
            dziś wow 36,90 ;-) to chyba dobrze bo jak zapytałam Cie wczoraj o to czy juz
            jest niepłodnosc poowulacyjna to już była "musztarda po obiedzie"....(tzn po
            przytulanku)
            • wiosenka1 Re: dziwne cykle 26.04.07, 15:47
              spoko bedzie dobrze, hi hi takie dzidziulki nieplanowane sa slodkie, jak ja bym
              chciala kiedys wpasc, zawsze jakos dziwnie planowane ciaze u mnie, pozdrawiam
              cieplutko
              • ae_iwona_83 Re: dziwne cykle 26.04.07, 16:07
                to znaczy że było niebezpiecznie? plizz...;-)
                • wiosenka1 Re: dziwne cykle 26.04.07, 16:30
                  Iwonko bezpieczniej bylo liczyc ze to dzis wieczorkiem sie zaczyna plodnosc,
                  ale nie zamartwiaj sie, owu mogla byc dawno dawno temu

jesli mierzysz tempke w ustach, to proponuje w pochwie, na moj gust to wieksza
                  pewnosc, przynajmniej dla poczatkujacych, i raczej staraj sie zaokraglac
                  tempki, nie 36.53 tylko to juz 36.55, 36.52 to juz raczej 36.5

spokojnie bez paniki
    • wiosenka1 Re: dziwne cykle 26.04.07, 16:32
      Iwonko staraj sie nie zaburzac tempek w okolicach owu, a jesli nawet byla jakas
      imprezka to bierz na to poprawke
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka