gazdziikowa 31.08.08, 19:56 Mam pytanie jak długo stosujecie ta metodę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: NPR 31.08.08, 22:29 23 cykle, z których: - 18 cykli odkładałam poczęcie - 5 cykli "co będzie, to będzie" I jest obecnie 41 tc :-) Po porodzie wracam planowo do NPR. Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: NPR 01.09.08, 10:42 Obserwacje od okolo 15 lat, w praktyce od 14 lat. Trojka zaplanowanych dzieci.Najmlodsze w grudniu skonczy 6 lat :) Odpowiedz Link
zimowa.net Re: NPR 01.09.08, 11:46 I codziennie mierzycie temperature?? Ja chcialam zaczac od tego miesiaca, ale jakos czasu rano nie mam :( Postanowilam zaczac od testow owulacyjnych.. zobaczymy czy podzialaja, slyszalam,ze nie na wszystkie kobiety dzialaja. Odpowiedz Link
nglka Re: NPR 01.09.08, 16:01 zimowa.net napisała: > I codziennie mierzycie temperature?? A jaka to różnica, czy codziennie mierzymy przez pół minuty, czy codziennie łykamy tabletkę? Przecież, że żadna (prócz efektów, rzecz jasna). Rano ZAWSZE znajdzie się czas. Przy elektronicznym z 2ma miejscami po przecinku pomiar dokonuje się u mnie często w 30 sekund, do 60 jeśli wolno rośnie. A że ma pamięć pomiaru, to nie trzeba zapisywać natychmiast. Odpowiedz Link
zimowa.net Re: NPR 02.09.08, 12:05 Tez kupilam ten termometr,ale wyczytalam,ze nie nadaje sie do pomiarow temp przy NPR. I faktycznie daje inna temp niz zwykly rteciowy. Roznica wynosila ok 1 stopnia. Odpowiedz Link
nglka Re: NPR 02.09.08, 12:33 zimowa.net napisała: > Tez kupilam ten termometr,ale wyczytalam,ze nie nadaje sie do > pomiarow temp przy NPR. I faktycznie daje inna temp niz zwykly > rteciowy. Roznica wynosila ok 1 stopnia. Gdzie wyczytaaś że elektroniczny Z DWOMA MIEJSCAMI PO PRZECINKU się nie nadaje? Wręcz przeciwnie. Z tego, co mi wiadomo, powstał on głównie z myślą o NPR i został zaakceptowany przez, choćby INER. Poza tym nie ma żadnego znaczenia jaka jest różnica między elektronicznym a rtęciowym byle ta różnica była stała. Jeśli nie jest stała to też nie wiesz, który pokazuje błędnie a który dobrze. Przyrównując ze sobą 5 różnych termometrów rtęciowych na każdym z nich otrzymujesz inną temperaturę. Dlatego w NPR liczy się przede wszystkim to, by mierzyć jednym termometrem przez cały cykl. Dotyczy to zarówno elektronicznych z 2ma miejscami po przecinku jak i rtęciowych. Wszystkich. Odpowiedz Link
zimowa.net Re: NPR 02.09.08, 13:00 Dobrze wiedziec :) Wyczytalam to gdzies na stronie o NPR. Ale tak jak piszesz..logiczne jest,zeby mierzyc tym samym termometrem :) dzieki :) Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: NPR 01.09.08, 19:22 To zalezy do jakich celow chcesz uzywac NPR. Jak do unikania poczecia to testy owulacyjne sie absolutnie do tego nie nadaja! Jak do poczecia to....moga byc tylko moim zdaniem szkoda kasy- wystarczy kierowanie sie sluzem i ochota na seks. Mierze codziennie owulacyjnym rteciowcem. Po prostu budzik jest nastawiony 5 min wczesniej i ma opcje drzemki. Teraz i tak wiekszosc dziewczyn mierzy elektronicznym z dwoma miejscami po przecinku i wtedy to juz nikt mi nie wmowi, ze nie ma 30s rano :)) Odpowiedz Link
5ala Re: NPR 02.09.08, 12:11 To nie jest raczej problem braku czasu tylko pamięci:-) Na początku też mi się wydawało, że nie dam rady tak codziennie mierzyć i czasem się zdarzało ,że zapominałam, ale to kwestia przyzwyczajenia. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: NPR 03.09.08, 11:54 Ja od 7 cykli, odkładam... :) CZasem bywa trudno z interpretacją ale dzieki temu forum jakos sobie radze. Z temp to kwestia przyzwyczajenia.. ja sama sie budze bez budzika i mierze. Przeciez to moment.. Odpowiedz Link