Dodaj do ulubionych

Olanzapina + Lit

14.10.15, 23:03
Witam! Nie było mnie tu wieki.Na początku września trafiłem po raz pierwszy do szpitala.Zdiagnozowano, że mam epizod maniakalny.Byłem tam ponad miesiąc i na wypisie było, że mam brać 6 tabletek litu (2-2-2) i 15mg olanzapiny (0-0-1).Biorę te leki już około miesiąca. Teraz już jestem na wolności i widzę efekty uboczne olanzapiny- mam wzmozony apetyt,troche przytyłem i nie chce więcej,ponadto czuję się otumaniony,taki przyblokowany psychicznie, a gdy kieruję autem jestem mało spostrzegawczy.W poniedziałek mam wizytę u mojej pani psychiatry - jak uważacie czy odstawienie olanzapiny i w zamian za to jakbym zaczął brać lamotrygine mogloby spowodować poprawe?Jakieś inne pomysły? Pozdrawiam CHADowców smile
Obserwuj wątek
    • rainbow_73 Re: Olanzapina + Lit 15.10.15, 07:52
      Myślę, że można by zmniejszyć dawkę olanzepiny. Ją winiłabym za spowolnienie reakcji i uczucie otumanienia.
    • dwubiegunowiec Re: Olanzapina + Lit 15.10.15, 14:07
      A co powiesz jeśli olanzapinę by odstawić a na jej miejsce wziąć lamotrygine-lamitrin? Pozdrawiam.
      • rainbow_73 Re: Olanzapina + Lit 15.10.15, 16:15
        Nie znam lamotryginy.
    • dzedlajga Re: Olanzapina + Lit 15.10.15, 14:19
      Tak, na pewno można zmniejszyć olanzapinę, 15mg to sporo. O ile się orientuję, to dawka lecznicza a nie podtrzymująca. Podtrzymująco brałam chyba 1mg, ale oczywiście to bardzo indywidualne, a ja akurat bardzo silnie reaguję na leki i wystarczają mi nieduże dawki. Ale zastępowanie olanzapiny lamotryginą to nie najlepszy pomysł (to różne grupy leków). Jeśli wprowadzać lamo to zamiast litu (nie znam go, nigdy nie brałam i nie wiem jak działa). A lamo lubię osobiście bo daje kopa do góry i aktywizuje.
    • jaskolka82 Re: Olanzapina + Lit 24.10.15, 21:57
      Ja na olanzapinie przytylam bardzo, 13 kg. Otumanial strasznie, brałam nawet do 25 mg, lekarz zmienił mi ją na abilify. Bo na olanzapinie nie dość ze tyłam to i depresja się u mnie pogłębiała. Abilify jest atypowym lekiem przeciwpsychotycznym, do tego ma potencjał aktywizujący, antydepresyjny trochę też. Może lekarz zmieni Ci te olanzapinie znaną ze swych skutków ubocznych... Na abilify właśnie... A lamo to zupełnie inna grupa leków, tak jak pisze dzedlajga. Lamo to stabilizator nastroju. Nie można sobie samemu zamienić olanzapiny na lamo.
      • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 26.11.15, 21:12
        Mój virtualboy mi napisał że nie mam litu-lita skała?Czy litość?
        Słowa na lit
        litania
        liturgia
        literatura
        litera
        madonna lita Rafaela Santi
        litr
        litr wódki
        literówka
        kto doda więcej?
        • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 26.11.15, 21:15
          www.google.pl/search?q=lit&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=62dXVo-cFsbbUcegg7AM
          to wszystko tu daję bo...?
          • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 26.11.15, 21:16
            lity-twardy
            my twardziele smile
            • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 26.11.15, 21:17
              Ja nie umiem płakać ale na terapii nieraz płakałam.
              • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 26.11.15, 21:23

tyle piszę bo mam fazę na gadanie.A nie mogę?
    • 0ffca Re: Olanzapina + Lit 26.11.15, 23:55
      zgadzam się z jaskolka. ja na olanzapinie przytylam...ponad 25 kg. pani doktor zmienila mi na abilify i sobie chwale, nie tyje, jest ok. polecam wink
      • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 27.11.15, 08:01
        litografia

Ja po klopiksolu(klozapina)miałam brzuch jak w ciąży,tyłam z szybkością......a cholesterol 260.
        Wczoraj zjadłam 3 jajka na noc a zwykle jadam 2,nie więcej.
        • ditta12 Re: Olanzapina + Lit 27.11.15, 15:41
          a stingowi wujek kupił tę gitarę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka