bubu-siek 10.02.11, 15:04 dziewczyny co myślicie na temat tego leku?? dostałam dzis telefon z DSK Z IN FORMACJA ,że Gabrysia zakwalifikowała się na podanie synagisu.tylko,że ja nigdzie nie zgłaszałam, co wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nastjaa Re: synagis 10.02.11, 15:17 I ty się jeszcze zastanawiasz? Rodzice oddają majątek, zeby kupić dziecku Synagis. Bierz i nie zastanawiaj się. 1 dawka kosztuje ok.5 tysięcy zł. Odpowiedz Link
mama_kasia_77 Re: synagis 10.02.11, 15:38 Ty nie musiałaś nigdzie niczego zgłaszać,szpital sam zgłasza dzieci,którym ten lek jest bardzo potrzebny.Dodam,że w grę wchodzą tylko niektóre dzieciaczki bo lek jest cholernie drogi,jedna dawka to 5 tys. zł i dzieciaczek aby się do podania tego leku zakwalifikować musi spełniać liczne kryteria wagowe,zdrowotne,ważne jest też w jakim okresie i w którym tygodniu przyszło na świat..Jeżeli Gabrysia dostanie lek za darmo to nawet się nie zastanawiaj,moja Jula też została wybrana i jest już po 4 dawkach,na początku marca bierzemy piątą,ostatnią.Synagis chroni przed wirusem RS,wywołującym śródmiąższowe zapalenie płuc.Jeśli mój "skrajniaczek"z silną dysplazją złapałby tego wirusa,wyladowałaby pod respiratorem a w najgorszym przypadku...nawet nie chcę mówić. Tak więc bierz i bądź świadoma,że wielu rodziców zadłuża się aby kupić dziecku chociaż 3 dawki... Kasia,mama Weroniki-40 hbd,3300 gram (17.05.2004r) i Julki - 25 hbd,690 gram(21.05.2010 r) Moje dziewczyny - fotoforum.gazeta.pl/5,2,mama_kasia_77.html Odpowiedz Link
zbiszkopcik Re: synagis 10.02.11, 15:33 Szpitale same kwalifikuja dzieci do synagisu. Bierz i sie nie zastanawiaj. Odpowiedz Link
ola_mi Re: synagis 10.02.11, 15:39 przepraszam za pytanie, ale czy Ty w ogóle orientujesz się co twojemu dziecku dolega i jak mu możesz pomóc. Wystarczyy wpisać w google lub na tym forum w wyszukiwarce Synagis i zorientujesz się, jak cennym lekiem on jest i jak wiele rodzice potrafia zrobić żeby go kupić. Ty go dostajesz za darmo. Odpowiedz Link
ola_mi Re: synagis 10.02.11, 15:44 jeszcze chciałam przeprosić za ta uszczypliwośc w poprzednim poście. PO prostu wspomniałam sobie ile nas kosztowało zdobycie tego leku, ile próźb, błagań, wydzwaniaania, aby pomóc Natalce. Zirytowało mnie trochę, że ktoś dostaje taki lek za darmo i nawet nie wygoogluje sobie że poniekąd dostaje "deske ratunku" dla dzieciaka-taka sezonową. Poczytaj o tym, a na pewno bez zawahania stawisz sie w wyznaczonym terminie na podanie leku. Odpowiedz Link
bubu-siek Re: synagis 10.02.11, 16:14 ale ja sobie wygooglowałam ,poczytałam ale i chciałam znać wasze zdanie. a chodzilo mi o to,że ja nigdzie nie zgłaszałam Małej. i jakoś nie jestem przyzwyczajona ze nasza służba zdrowia daje cos za darmo. a tym bardziej cos tak drogiego. i bardzo dobrze wiem co dolego mojemu dziecku. Odpowiedz Link
marcowa82 Re: synagis 10.02.11, 16:04 Wiesz na temat tego leku i biurokracji w naszej kochanej Polsce było tu juz wiele wątków. Mnie podirytowało to dlaczego do Ciebie zadzwonili dopiero w lutym, a nie we wrześniu kiedy dzieciaczki powinny otrzymac pierwsze dawki. Widzę , że jest powtórka z rozrywki w tym roku, że pierwsze dawki idą DOPIERO w lutym, a nie tak jak pisałam we wrzesień/pażdziernik. Ten temat wałkowałam rok temu. Wydzwaniałam, dopytywałam sie co z tym Synagisem dla mojego syna i dowiedziałam sie, że mój syn nie kwalifikuje sie do niego. A urodził się w 25 tygodniu z waga 620 gram. Nie był tym szczęśliwcem i nie dostał. I srał ich pies. Twój post mi o tym przypomniał jakiego wkur..miałam rok temu. Do tej pory nie wiem jakimi zasadami kierują się szpitale przy kwalifikacji i wyborze, kto ma dostać, a kto nie. Więc jak piszą dziewczyny jak dają, to bierz. Odpowiedz Link
fredka666 Re: synagis 10.02.11, 17:03 my też nigdzie niezgłaszaliśmy pawełka.zadzwonili ze szpitala i powiedzieli że mamy przyjść na szczepienie.było to rok temu.wtedy jeszcze mało wiedziałam o wcześniaczkach i o synagisie.dopiero jak zaczełam czytać forum zobaczyłam jak wiele szczęścia mieliśmy że dostaliśmy za darmo. Odpowiedz Link
moniek7935 Re: synagis 10.02.11, 20:41 My musieliśmy trochę powalczyć ale udało się, dostaliśmy od szpitala za darmo trzy dawki. Jakaż byłam szczęśliwa...Naprawdę, nie ma się nad czym zastanawiać Odpowiedz Link
agajedi Re: synagis 11.02.11, 10:50 Dziwne to trochę, bo Gabrysia nie była długo na respiratorze, ani waga nie kwalifikuje jej do Synagisu. Nie pomyliły się panie w DSK. Może zadzwoń na wcześniaki, gdzie mała leżała i to zweryfikuj. Bo ja musiałam walczyć o ten lek a wymiary Miśka i 2 m-ce na respi mówią same za siebie. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: synagis 11.02.11, 11:39 W lutym zaczynają podawać, no pięknie :-]. W zeszłym roku tez opóźniali, ale chyba w styczniu były pierwsze dawki. Jak dają, to bierz. Odpowiedz Link
mamusia-myszeczek Re: synagis 13.02.11, 12:54 do nas też zadzwonili ze szpitala,że zostaliśmy zakwalifikowani.Też byłam zdziwiona bo się nie starałam o niego-( maluchy są z 27 tc)-ale bardzo się ucieszyłam bo wcześniej czytałam na forum,jak rodzice walczą o ten lek.Nie wiem czy on nam pomógł ale starsza córka miała zapalenie oskrzeli,tata i ja wirusówkę,a u maluchów skończyła się katarem.My jutro dostajemy 3 przedostatnią dawkę. Odpowiedz Link
aga.n.f Re: synagis 16.02.11, 11:14 Nie, program ruszył w ub roku pod koniec lutego, przynajmniej Wrocław tak dawali - dokładnie 21.02 mały dostał pierwsza dawke w Korczaku. Pierwsze 3 kupilismy sami. Widać ze w tym roku trzymają sie tego samego trendu. Pięknie.. Odpowiedz Link
nie_fikaj Re: synagis 13.02.11, 18:00 No to masz wielkie szczęście. Synagis to bardzo drogi lek, podawany w kilku dawkach. Kwalifikuje się do niego skrajne wcześniaki, które cierpią na umiarkowaną bądź ciężką postać dysplazji oskrzelowo-płucnej (rozpoznaje się ją, gdy dziecko dostaje tlen powyżej 28 dni). Odpowiedz Link
mamagabrysi2010 Re: synagis 16.02.11, 10:31 nasza Gabrysia urodziła się w 27tc i Bogu i lekarzom dziękowałam za Synagis,mamy jeszcze dostać 2 dawki. nie wiem nad czym tu debatować-zdrowie dziecka przecież najważniejsze! Odpowiedz Link
katja1201 Re: synagis 09.04.11, 18:20 Ja też sie ciesze że moja dostała synagis dzieki temu ominie nas nie jedna infekcja taka poważna Odpowiedz Link
est-ii Re: synagis 10.04.11, 19:25 Mój synek urodził się w listopadzie,dostaliśmy trzy dawki i w tym tygodniu dostanie czwartą ostatnią w poradni.Słyszałam że powinniśmy dostać jeszcze synagis w sezonie zachorowań do ukończenia roku przez dziecko, trochę mi się nie chce w to wierzyć bo wiem jak trudno o ten lek. Wiecie coś na ten temat,ostatnio też słyszałam że od przyszłego roku nie będzie wogle refundowany synagis.Ale do czego zmierzam czy kupowałyście dla swoich dzieci za własną kasę? Ja bardzo się nad tym zastanawiam gdyż Jaś ma płuca w kiepskim stanie po pęknięciu opłucnej i niedodmie,nadal utrzymuje się wysiłek oddechowy u małego.Jeśli kupowałyście to ile dawek? A może są jakieś sposoby na zdobycie choć jednej dawki fundacje itp? Odpowiedz Link
m27ny Re: synagis 21.01.12, 08:43 Mieszkam w USA, moj syn urodzil sie w 28 tygodniu ciazy, wazyl 1185g i spedzil 11 tygodni na intensywnej terapii, z czego wiekszosc czasu w inkubatorze. Po wyjsciu ze szpitala poza normalnymi szczepieniami dostawal zastrzyki z synagis czyli paliwizumab przez 12 miesiecy po dwa zastrzyki w uda czyli w sumie 24 zastrzyki. Mial bardzo slabo rozwiniete pluca i spedzil w szpitalu wiele tygodni na roznych respiratorach, teraz ma dwa lata i nigdy nei chorowal, nigdy nie byl przeziebiony nawet, raz mial 2 dniowy katar bez zadnych innych objawow, a chowamy go normalnie, jak mial rok to pojechalismy z nim do Polski i do Grecji, 5 tygodniowa podroz, w Grecji wszyscy sie pochorowalismy, a On nie, w domu tez my bywamy przeziebieni, nawet z grypa, a On nic. Wszyscy otrzymujemy przeciwgrypowe szczepionki, a my z mezem bywamy chorzy,a On nie i moim zdaniem zawdzieczamy to wlasnie paliwizumab. Dodam jeszcze, ze nie zaplacilismy ani centa za te szczepionki z wlasnej kieszeni. Odpowiedz Link
anchela77 Re: synagis 25.01.12, 15:37 Witam, w październiku urodziłam 26 t.c. synka. Wiadomo, że walczył o życie 3 m-ce. Nikt nie wystąpił o synagis dla niego, dopiero ja jakoś się dowiedziałam o tej szczepionce i zapytałam w szpitalu. Wtedy dopiero ordynator wystąpił o synagis i nam przyznano. Pierwszą dawkę mam na 13 lutego, potem jeszcze tylko w marcu i kwietniu. Gdybym sama nie nie zapytała i w ogóle dowiedziała sie o takiej szczepionce to moje dziecko nie byłoby zaszczepione. Odpowiedz Link
mamagabrysi2010 Re: synagis 23.03.12, 20:07 Estii moja Gabi miała 5 dawek synagisu.Też się pytałam o tą szczepionke po 1urodzinach,ale nasz p.dr powiedział,że tego nie ma. Anchela zazwyczaj w/w szczepionki są dawane wcześniaczkom z problemami płuc/oddychaniem i to NFZ decyduje tak naprawdę kto i ile dawek dostanie(kwestia pieniędzy chyba).koleżanki syn mimo,że urodził się w 28tc nie otrzymał synagisu... Gabrysia generalnie nie choruje-raz miała zapalenie uszu(była na zastrzykach),parę razy katar i kaszel(okres wiosenno-jesienny) Odpowiedz Link
anchela77 Re: synagis 25.03.12, 09:31 Olek nie ma prawie dysplazji oskrzelowo-płucnej a dostał synagis. Myśle, czy w tym roku od października sama mu nie zakupić synagisu, bo juz refundowanego nie będziemy mieli. Teraz w kwietniu będzie brał ostatnią dawkę na NFZ. Odpowiedz Link
mamagabrysi2010 Re: synagis 17.04.12, 16:11 jeśli finanse Wam pozwolą to można wykupić kolejne dawki.zawsze to jakies zabezpieczenie. ja teraz zastanawiam sie nad meningokokami,wzwA i na kleszcze.mam za tydz szczepienie to popytam nasza p.dr Odpowiedz Link
nadi_25 Re: synagis 02.09.13, 13:05 witam, zostal nam synagis, jesli ktos jest zainteresowany kupnem to prosze o kontakt: 508-788-400. szczepionka jest przechowywana w aptece. Odpowiedz Link
jaceko1984 Re: synagis 21.09.13, 08:43 Witam, posiadam do sprzedania szczepionke synagis w ilosci 6szt po 50ml kazda. atrakcyjna cena Szczepionka pozostała nam po Synku ktory nie zdązył jej całej wybrac jaką zakupiliści wraz z żona. Obecnie znajdyje się ona w aptece. Możliwy transport pod wskazany adres Więcej info pod nr tel 505-440-010 Polecam bo cena jest naprawde atrakcyjna Odpowiedz Link