macumi 04.11.14, 19:46 Myślę, ze wiele z nas ma takie doświadczenia, jakie ma, i że warto się właczyć, albo chociaż polubić i udostępniać: www.facebook.com/lepszyporod Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truskaweczka1982 Re: Akcja Lepszy Poród 06.11.14, 12:47 A ja radzę na tą akcję uważać, jest niebezpieczna. Zobacz sobie wpis na ten temat na blogu feminasum.pl Odpowiedz Link
macumi Re: Akcja Lepszy Poród 06.11.14, 12:57 Tak, znam argumenty tej pani, która się zresztą udziela na fejsie, jakoby ta akcja była straszniem ciężarnych i naciąganiem ich na korzystanie z usług douli, ale doule to absolutny margines, natomiast fatalne porody sa faktem i doświadczeniem tysięcy kobiet i trzeba to zmienić. Wsparcie Federy i kilku babskich miesięczników sprawia, że akcja ma sens. Argument o straszeniu cieżarnych też do mnie nie przemawia - wręcz są zniechęcane do czyatnia strony (tak jak zniechęcamy je do czytania tego forum). Nie ma najmniejszego powodu, zeby przze względ na ich lęki nie mówić o swoich przezyciach z porodu - zarówno tych złych, jak i tych dobrych, bo takich na profilu akcji produkuje się jeszzce więcej. Innymi słowy, zawsze znajdzie się jakaś niezadowolona, która promuje spiskową teorię dziejów. Odpowiedz Link
momoneymoproblems Re: Akcja Lepszy Poród 06.11.14, 13:42 z jednej strony rzeczywiście - jeśli kobieta chce się sama nastraszyć niech zerknie na kilka for internetowych gdzie kobiety opisują swoje tragiczne przeżycia, niech poczyta jakikolwiek portal informacyjny gdzie co rusz jest news w stylu - lekarze olali pacjentkę, dziecko zmarło itp. Jesteśmy dorosłymi ludźmi i każdy ma swój rozum - kobiety w ciąży to nie małe dzieci które trzeba chronić przed rzeczywistością. Ale z drugiej strony jeśli ta akcja ma rzeczywiście promować pomoc douli to nie jest niczym innym jak wyłudzaniem traumatycznych wyznań od kobiet w swoim interesie (finansowym) i to jest obrzydliwe. Zresztą - żadna doula nie pomoże jak się trafi na podłego lekarza czy obojętny personel bo to przede wszystkim od nich zależy przebieg porodu i zdrowie matki i dziecka. Odpowiedz Link
macumi Re: Akcja Lepszy Poród 06.11.14, 14:27 Ale na jakiej podstawie twierdzicie, że to jest promocja douli. Szczerze mówiac śledzę tę akcję od kiedy zaczęła jej przyklaskiwac federa, i postów o doulach było... 2? Na kilkadziesiąt. Że pomysłodawczyni jest doulą? A niech będzie, wolno jej. Odpowiedz Link
macumi Re: Akcja Lepszy Poród 06.11.14, 14:32 Poprawka - postów o doulach było "aż" 1, policzyłam. Na calą zakrojoną na dużą skalę akcję, nad którą matronat ma Federa, pod którą podpisała się Fundacja "Rodzić po ludzku", którą promuje m.in. Agnieszka Graff. Nie przesadzacie aby? Albo raczej - nie strzelacie sobie w stopę? Jesteśmy jeszczed w wieku reprodukcyjnym, wiemy, jak jest na porodówkach, i wiemy, jak byśmy chciały, żeby było. Warto się przyłączyć. Odpowiedz Link