14.06.05, 12:24
Moi drodzy. W związku z podjętym wcześniej wątkiem chciałam Was spytać czy w
związku z "opóźnieniem" mowy chodziłyście ze swoimi dziećmi do logopedy?Bo ja
chodziłam do tej pory, ale już sama nie wiem. Nie cierpię tych wizyt. Facetka
każe nam grzebać małemu w buzi a on nie daje a poza tym nie wiem czy trzeba.
Myślę, że do logopedy można chodzić z dzieckiem, z którym można pracować,
które coś będzie np. powtarzać, a nie z małym bąblem, u którego szuka się nie
wiadomo czego.Czy chodziłyście z roczniakami z powodu tego, że mało mówiły
lub wcale?Pa
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: logopeda 14.06.05, 12:32
      Cóż nasze wizyty u logopedy na razie ograniczaja sie do wywiadu i pogadance z
      nami rodzicami na co zwrócic uwagę - uważam, że grzebanie w buzi to nie na
      miejscu chyba trochę...
      Roczne dziecko powinno reagowac na proste polecenia typu pokaż lampe, gdzie
      jest piesek i inne tego typu (od Ciebie zalezy czego malucha nauczysz, twój
      może umieć pokazac jak boli go głowa, a ja Igorowi nigdy tego nie pokazywałam,
      więc on tego nie bedzie umiał pokazać wink ot i cała filozofia)
      • asia_233 Re: logopeda 14.06.05, 12:40
        Aluś rozumie- gdzie piesek, Bozia, piłeczka, światełko itp..umie kosi-kosi, pa-
        pa, gdzie sroczka poleciała, rozumie bardzo wiele. Tylko jak mówi mu się nie
        wolno, to wtedy pojawia się u niego taki szyderczy uśmiech no i efekt jest
        odwrotny czyli akurat robi to, i patrzy tylko jak ja się złoszcze to on z
        jeszcze większym zapałem to robi. Mały łobuz.Pa
        • mamaigora1 Re: logopeda 14.06.05, 12:42
          No to według mnie (matki po prostu) jest wszystko ok...
    • goska12345 Re: logopeda 30.06.05, 00:13
      "Grzebanie w buzi" ma na celu usprawnianie aparatu artykulacyjnego. Nie jest to
      robione bez podstawnie, należy wykonywać dziecku masaż czynny warg, języka,
      podniebienia miękkiego. Jeśli pani lpgopeda nie powiedziała do czego służy
      grzebanie w buzi, to tylko działa na jej niekorzyść.Ja jestem tegoroczną
      magistrantką logopedii, więc... jeśli ma Pani jakieś obiekcje co do pracy
      logopedy z dzieckiem, to zapraszam do siebie na terapię. Dziecko z opóźnionym
      rozwojem mowy, zależy czy opóźnienie jest prost, czy złożone, samoistne, czy
      niesamoistne itd, terapia trwa ok 5,6 lat. dziecko już po 2,3 latach terapii
      może dogonić w mowie swoich rówieśników, będzie jednak popełniać
      błędy.Zastępować głoski, zniekształcać. Opóźniony rozwój mowy to temat na
      rozmowę w cztery oczy, a nie na pisanie e-maila.Pisałam na temat opóźnionego
      rozwoju mowy pracę magisterską i prowadziłam terapię dziecka z opóźnionym
      rozwojem mowy przez 2,5 roku. Pozdrawiam Małgorzata J.
      • mamaemmy do Asi 30.06.05, 00:51
        Coś tam czytałam po przyjeżdzie na temat Waszego rzekomego(!!!)opóznienia mowy.Moja chrzesnica ma własnie rok,wszystko umie pokazać-gdzie jest Bozia,mama,gi(czyli dzidziuś-moja Emma) a mówi właściwie ze zrozumieniem tylko DAJ I GI.Nikt nie mówi,że ma jakiekolwiek opóznieniesmile))U niej szybko postępował rozwój ruchowy a to zawsze jest albo rybki albo akwarium.Dla porównania jej koleżanka Jagoda,która trzymała główke w 4 miesiącu,siedziała chyba w 8 czy 9,wstała w 11,mówi chyba z 10 słów.Każde dziecko jest inne.Na pewno nie macie żadnego opóznienia,ale ćwiczyć nie zaszkodzismile
      • mamaigora1 A jakie sa objawy 'opóźnienia mowy'? 01.07.05, 08:45
        I w jakim wieku dziecka mozna mówic juz o opóźnieniu mowy?
        • asia_233 Re: A jakie sa objawy 'opóźnienia mowy'? 01.07.05, 08:53
          Ja z kilku już źródeł dowiedziałam się, że jeśli dziecko nie mówi do trzeciego
          roku życia to nie należy się jeszcze przejmować, jeśli później też nic wtedy
          już trzeba szukać logopedy.U nas w rodzienie chłopczyk nic nie mówił do 3 roku,
          a jak skończył jak sypnął wiązankę to gada i gada, jest strasznym gadułą.
          Pozdrawiamy. Pa
    • minkapinka Re: logopeda 30.06.05, 09:42
      A ja nie rozumiem o jakim opoznieniu mowy mozna mówic w przypadku dziecka
      rocznego. Dziecko roczne powinno mowic kilka słow, a jak nie mówi (zwłaszcza
      wczesniak), to tez nie problem.
      Nas nikt nigdy nie kierował do logopedy, Zosia w wieku roku (korygowanego)
      mówiła około 5 słow. W wieku 22 miesiecy mowiła ok. 100 słow, ale jeszcze nie
      łaczyła ich w zdania, pozniej mowa przyszła błyskawicznie - w drugie urodziny
      mówiła zdaniami składającymi się z 6-7 wyrazów.
      Teraz (3 lata 2m) gada bez przerwy, ostatnio na placu zabaw babcia jakiegoś
      dziecka powiedziała o Zosi, że druga Bielicka rosnie smile)
      • basiaf1 Re: logopeda 30.06.05, 17:11
        Jasiek ma 19 miesięcy i nie gada nic. To znaczy niewiele w języku zrozumiałym
        dla otoczeniasmile) Nikt nas do logopedy nie wysyłał choć to zasugerowałam. Moze
        czas zmienić lekarza???
        • dorek3 Re: logopeda 01.07.05, 00:09
          Akurat jestem tuż po spotakniu z neurologiem, z którym rozmawiałam na temat
          rzekomego opóźnienia rozwoju mowy moich chłopców. Mają skończone 22 miesiące i
          ich cały repertuar to: mama, tata, dziadzia, baba, dzidzia, kicia, auto. Kuba
          zaczyna odrobinkę powtarzać ale tylko najprostrze słowa: nie (choc zaprzeczanie
          kreęceniem głową ma opanowane do perfekcji), Lala, Po (Tubisie), kaka (kaczka).
          Lekarz stwierdził, żebym dała im spokój, a do logopedy wybrala się za rok jeśli
          coś mnie dalej bedzie niepokoić. Stwierdział, że najważniejsze jest, ze
          rozumieją co się do nich mówi. Mamy duzo im opowiadac, pokazywać, nazywać itp
        • minkapinka Re: logopeda 01.07.05, 10:53
          Ja bym jeszcze poczekała, 19 miesięcy to jeszcze nie tak duzo.
          Czy Jasiek mówi mama, tata, daj?
          Jak wczesniej napisałam, u Zosi mowa "przyszła" w 21-22 miesiącu , postępy były
          błyskawiczne. Mozna jeszcze skonsultowac to z psychologiem (przynajmniej my tak
          robilismy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka