Dodaj do ulubionych

Komory boczne

19.11.05, 14:51
Witam,

Bylismy dzisiaj na usg ciemiaczka. Wyszlo nam ze komory boczne poszerzone sa do 10 mm / 8 mm poprzedni stan. Poza tym wszystko ok. Wskaznik evansa na poziomie 0,40 jak poprzednio. Malutki ma dosc duze ciemiaczko 5/4 cm - wymierzylam centymetrem. Na poczatku tez mial tyle mierzone przez neurologa ale nie centymetrem - na pewno bylo wieksze.
Obwod glowy ok.
Powiedzcie mi moze mialyscie z tym jakies doswiadczenia? Czy jest powazne zagrozenie wodoglowiem przy takich danych czy nie.
Nie ma za bardzo na ten temat napisane w internecie. Lekarz wykonujacy usg mowil ze raczej bedzie ok. dynamika jest b. mala ale nie wiem.
Dzieki za info.

Pozdrawiam
Hania
Obserwuj wątek
    • kasiamarias Re: Komory boczne 21.11.05, 20:55
      moja córeczka też tak miała, tylko dodatkowo przyrastała jej główka. w tej
      chwili jest po operacji wszczepienia zastawki.
      lepiej dokładnie sprawdź, może też i u innego lekarza.
      życzę powodzenia i zdrówka.
      • hania.wiecewicz Re: Komory boczne 22.11.05, 00:31
        Kontrolujemy to caly czas. Dobra nie martwie sie na zapas.

Pozdrawiam
        Hania
    • hania.wiecewicz Re: Komory boczne 22.11.05, 00:33
      Dzwonilam do CZD do neurologa. Powiedzial ze to male niedotlenienie i zmiany sa niewielkie i raczej mala szansa zeby cos sie z tego zrobilo.
      Zobaczymy pojutrze ide do medicover na wizyte i jeszcze prywatnie sie umowie do polecanej neurolog. Zobaczymi. Ile to stresu cholera przez to wczesniactwo i placzu.

Pozdrawiam
      Hania
      • wiki90 Re: Komory boczne 22.11.05, 10:28
        witam,moja coreczka tez miala znaczne poszerzenie ale po dwoch miesiącach od
        badania wszystko wrocilo do normy.ja niestety nie wiedzialam ze to moze byc
        takie niebezpieczne.teraz wiki ma 5 miesiecy i prawie 5kg,a urodzila sie w 31
        tyg. z waga 980.trzymaj sie,aga.
        • hania.wiecewicz Re: Komory boczne 22.11.05, 13:23
          Nie moglam wytrzymac. Strasznie sie martwilam i pojechalam na litewska do szpitala zrobic dobre usg. Komory wyszly 8 mm i 9 mm czyli lepsze usg i mniejsze.
          Lekarz powiedzial ze zalezy od neurologa czy ma byc rehabilitacja. Rehabilitacja juz jest i z dobrym skutkiem:0) Powiedziala ze nie ma zagrozenia wodoglowiem i ze sa to niewielkie zmiany niedotlenieniowe. Mowi to juz kolejna osoba (wczesniej lekarz neurolog z CZD, neonatolog:0)))
          Uff. Juz wiecej nie czytam na ten temat bo Szymek nie bedzie mial matki jak mu zemze ze stresu:0)))
          Umowilam nas do dr Potakiewicz na konsultacje jako 2 neurologa na wszelki wypadek i tyle.
          Jestem juz duzo spokojniesza. Dzwonilam do kolezanki ktora ma synka (30 t wczesniak) w Szymka wieku biologicznym i jego obwod glowy to 47 cm a szymcia 44,5 cm:0)))
          Boze ile to stresu....
          Życze zdrówka wszystkim naszym dzieciaczkom i mamom.

Buziaki
          Hania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka