Dodaj do ulubionych

Święto 3 króli

24.11.10, 13:40
nie, nie - nie będę pisać czy powinno być wolne czy też nie, ale o tym że skoro jest już wolne to jak je świętować.

Ja poza pisaniem na drzwiach nie znam żadnej tradycji z nim związanej i tak się pytam - czy wy jakieś znacie.

W Warszawie szkoły sternik organizują orszak, a czy u was w miejscowościach, parafiach coś się dzieje.

Ja mam taki pomysł, by na cos namówić naszego proboszcza, ale na cosmile

pozdr
Obserwuj wątek
    • luccio1 Re: Święto 3 króli 24.11.10, 15:31
      Tradycja z czasów, gdy w większości mieszkań były piece węglowe, była taka:

przyszedłszy z kościoła z zakupionym (przed świątynią) pudełkiem kadzidła (i z włożonym do środka kawałkiem kredy) -

- kredą "opisywało się" Trzech Króli na drzwiach zewnętrznych domu lub mieszkania (inicjały "Mędrców Świata": K(asper) + M(elchior) + B(altazar) - i rok, który co dopiero się zaczął (zazwyczaj Imiona Trzech Króli trwały latami - aktualizowało się tylko rok);

- na szufelkę do węgla nabierało się z pieca trochę żaru, na to sypało kadzidło z pudełka - zazwyczaj wszystko - i z kadzidłem dymiącym na żarze na szufelce obchodziło się całe mieszkanie, okadzając.
      • mary_ann K+M+T czy C+M+T? 24.11.10, 20:19
        ... bo ja się kilka lat temu z obrazka dystrybuowanego przy okazji tegoż święta (razem z kredą i cudnie wonnym cytrusowym kadzidłem) przez Dominikanów dowiedziałam, że tylko wedle ludowej tradycji chodzi o imiona trzech króli, a naprawdę skrót (C+M+T!) pochodzi od od "Christus Mansionem Benedicat" (Chrystus Dom Błogosławi).

Tu artykuł, który o tym wspomina:
        www.tygodnik.com.pl/numer/279202/kuzmin.html
        • mary_ann (stare) K+M+B oczywiście n/txt 24.11.10, 20:21
          • mary_ann K+M+B czy C+M+B? 24.11.10, 20:23
            do trzech razy sztukasmile
            /chyba mnie jakiś wirus bierze i zaczynam już, jak widać, mylić literki, więc się już pożegnam/
    • luccio1 Re: Święto 3 króli 24.11.10, 21:05
      Oczywiście - w większości krajów zachodnich imię Kasper pisze się z początkowym C.
      Stąd wychodzi podwójny odczyt skrótu: C + M + B:

Caspar + Melchior + Baltassar - albo

Christus + Mansionem + Benedicat.

Ten drugi odczyt znaczy w tłumaczeniu na polski:
      "Niechaj Chrystus (po)błogosławi (to) mieszkanie!".

Imiona Trzech Króli pochodzą z dostojnej tradycji średniowiecznej (a być może i starszej), spisanej w XIV w. przez Jana z Hildesheim jako Historia Trium Regum.
      Symbolizują potomków trzech synów Noego: Chama, Jafeta i Sema - zatem całą ludzkość (oczywiście: tzw. "Starego Świata") - i cały świat znany ówcześnie w Europie chrześcijańskiej.
      Od trzech darów wspomnianych przez Ewangelię św. Mateusza (tę historię ma tylko On!) powiodła prosta droga do przyjęcia, że Ofiarodawców było trzech; skoro zaś wśród darów znalazło się złoto - dar królewski, to co najmniej jeden z Ofiarodawców powinien być królem... I stąd "Trzej Królowie".
      (Legenda, wiążąc Nowy Testament ze Starym, chciała również, aby złoto ofiarowane Małemu Jezusowi było tym samym złotem, które otrzymali niegdyś bracia za Józefa sprzedanego do Egiptu)
      • andrzej585858 Re: Święto 3 króli 25.11.10, 11:50
        luccio1 napisał:

>
        > Imiona Trzech Króli pochodzą z dostojnej tradycji średniowiecznej (a być może i
        > starszej), spisanej w XIV w. przez Jana z Hildesheim jako Historia Trium Re
        > gum
        .
        > Symbolizują potomków trzech synów Noego: Chama, Jafeta i Sema - zatem całą ludz
        > kość (oczywiście: tzw. "Starego Świata") - i cały świat znany ówcześnie w Europ
        > ie chrześcijańskiej.
        > Od trzech darów wspomnianych przez Ewangelię św. Mateusza (tę historię ma tylko
        > On!) powiodła prosta droga do przyjęcia, że Ofiarodawców było trzech; skoro za
        > ś wśród darów znalazło się złoto - dar królewski, to co najmniej jeden z Ofiaro
        > dawców powinien być królem... I stąd "Trzej Królowie".
        > (Legenda, wiążąc Nowy Testament ze Starym, chciała również, aby złoto ofiarowan
        > e Małemu Jezusowi było tym samym złotem, które otrzymali niegdyś bracia za Józe
        > fa sprzedanego do Egiptu)

Pozwolę sobie na uzupełnienie informacji związanych z pochodzeniem święta 3 Króli a właściwie uroczystością Objawienia Pańskiego.
        Najprawdopodobniej święto powyższe zostało wprowadzone na Wschodzie z tych samych powodów i mniej więcej w tym samym czasie, co Boże Narodzenie na Zachodzie. Obchodzone w Egipcie 6 stycznia przesilenie zimowe i związane z nim obchody ku czci Słońca Zwycięskiego chrześcijanie zastąpili Epifanią tzn, przyjściem, objawieniem Chrystusa, pradziwej Światłości świata. W tym dniu Kościół Jerozolimski ochodził tajemnicę narodzenia Chrystusa, wspominając przy tym pokłon pasterzy i Medrców. Kościół w Egipcie wspominał ponadto chrzest Chrystusa w Jordanie.

Kiedy w drugiej połowie IV wieku Rzym zacznie obchodzić Epifanię, a Wschód przyjmie Boże Narodzenie, treść uroczystośc Objawienia Pańskiego ulegnie przemianie. Zarówno Wschód, jak i Zachód obchodzą 25 grudnia narodzenie Jezusa w Betlejem. W dniu 6 stycznia Wschód skupia uwagę na chrzcie Jezusa w Jordanie, Zachód zaś na pokłonie Mędrców. Ponieważ Ewangelia mówi o trzech złożonych darach - złocie, kadzidle i mirrze - zaczeto uważać iz z pokłonem przybyło trzech Mędrców. Pod wpływem tekstów liturgicznych od VI wieku nazywano ich królami, od IX wieku otrzymali imiona Kacper, Melchior i Baltazar. Kult Trzech Króli wzmógł się od XII wieku, kiedy to cesarz Fryderyk Rudobrody zabrał ich relikwie z Mediolanu i przeniósł do Kolonii, gdzie w słynnej katedrze pozostają do dzisiaj.
        Według starego zwyczaju, sięgającego pierwszych wieków, podczas mszy św. po odspiewaniu ewangelii w ten dzien ogłaszano wiernym datę Wielkanocy i innych świąt ruchomych całego roku.
    • ese1 Re: Święto 3 króli 24.11.10, 21:08
      my swiwtujemy je w tradycji polsko-francuskiej...
      polskiej, czyli kosciol i wypisanie odpowiedniej formuly na drzwiach
      francuskiej: przygotowanie specjalnego ciasta drozdzowego i umieszczenie w nim porcelanowych figurek. Kto znajdzie krola?
    • luccio1 Re: Święto 3 króli 24.11.10, 21:31
      No i były kolędy, których także w domu nie śpiewało się wcześniej, aż dopiero na Trzech Króli:
      "Mędrcy Świata";
      "Bóg się rodzi, Gwiazda wschodzi, Trzej królowie od Wschodu...":
      "Jakaż to Gwiazda błyszczy na Wschodzie...";
      "O Mili Królowie, a skąd to idziecie...".

(Podobnie zresztą w "swoim czasie", a nie wcześniej, wchodziła kolęda:
      "Nowy Rok bieży, w Jasełkach leży, a Kto, Kto?...").

Pamiętam, że dawno temu w domu, odtwarzając - już po Wigilii, i potem w Święta - płytę z kolędami, należało wyłączyć "Mędrców Świata";
      był to ostatni kawałek na stronie drugiej - kiedy dobiegało końca poprzedzające "Przystąpmy do Szopy...", trzeba było stać w gotowości przy adapterze i w odpowiedniej chwili, wtedy kiedy wypadała przerwa między nagraniami, zdjąć ramię - ręcznie, żadnych automatów u nas wtedy jeszcze nie było... Jakie to były emocje, gdy się miało 8-9 lat...
    • luccio1 Re: Święto 3 króli 24.11.10, 21:41
      I jeszcze mały off-top:

Korelacja kalendarza juliańskiego z gregoriańskim (czyli "ruskiego" z "polskim") wygląda już od kilkudziesięciu lat, i potrwa jeszcze trochę, w taki sposób, że na "naszych" Trzech Króli Bracia Rusini obchodzą swoją Wigilię Bożego Narodzenia.

W dawnych, dobrych czasach II RP na całym naszym Południowym Wschodzie - włącznie z jego metropolią: Lwowem, ferie szkolne bożonarodzeniowe jak się zaczynały 21-22 grudnia, tak się kończyły 15-16 stycznia (14/15 stycznia - to z kolei u Rusinów tzw. "Stary Nowy Rok" - czyli Nowy Rok wedle starego kalendarza...).
      • sadosia75 Mala poprawka. 25.11.10, 12:14
        Nie Rusini a Prawoslawni.
        Kalendarz julianski obowiazuje w cerkwi prawoslawnej. Nie w cerkwi Rosyjskiej.
        Okreslenie " ruski kalendarz " itp jest obrazliwym okresleniem gdyz osoby wyznania prawoslawnego nazywa sie rosjanami a przeciez prawoslawni mieszkaja tez i np. w polsce.
        Nikt nie pisze kalendarz polski w odniesieniu do kalendarza gregorianskiego. i tak samo powinno byc w odniesieniu do kalendarza julianskiego. jest to kalendarz swiat prawoslawnych, nie rosyjskich.
        • luccio1 Wyjaśnienie 25.11.10, 12:36
          Chodziło mi cały czas o Rusinów/Ukraińców
          (według tej drugiej nazwy zaczęli się samookreślać nie wcześniej, niż pod koniec XIX w., przy czym owo samookreślenie bierze początek nie skąd inąd, jak z ziem polskich zaboru austriackiego, ściślej: Małopolski Wschodniej, bądź - jak kto woli - Galicji Wschodniej).

Przeciwstawienie: "kalendarz polski" - "kalendarz ruski" było stosowane na tamtych ziemiach powszechnie, podobnie jak i inne przeciwstawienie:
          "ksiądz polski" = kapłan katolicki obrządku łacińskiego;
          "ksiądz ruski" = kapłan katolicki obrządku grekokatolickiego (zwanego przed rozbiorami obrządkiem unickim).

Tak mówiła jeszcze moja Babcia. Dodając, że nikt po żadnej z obu stron nie widział w tych określeniach niczego deprecjonującego.

Poza tym grekokatolicy jak najbardziej obchodzą Święta według kalendarza juliańskiego. Z własnego pobytu we Lwowie w styczniu 1996 zapamiętałem: styczeń to miesiąc, w którym nie ma kiedy pracować: Wigilia Bożego Narodzenia 6 I; potem 7, 8, 9 I Boże Narodzenie; potem 14-15 I "Stary Nowy Rok" (a Sylwestra obchodzą swoją drogą! - wraz z nami); w końcu 23 I Jordan - i dzień wcześniej 22 I święto państwowe: Dzień Zjednoczenia Ziem Ukraińskich. (No i żadnego z tych świąt nie da się obchodzić "na sucho"...).
          Pół stycznia, zamiast siedzieć w archiwum nad źródłami historycznymi, miałem (nie z własnej inicjatywy) wolne - na poznawanie Miasta (czego sobie zresztą nie krzywdowałem).
          • sadosia75 Re: Wyjaśnienie 25.11.10, 12:46
            Kiedys a i owszem tak bylo. Obecnie nazywanie kalendarza czy swiat obchodzonych wg kalendarza julianskiego "ruskimi" jest delikatnie mowiac obraza.
            Juz sam fakt, ze uzywa sie okreslenia ruski a nie rosyjski wzbudza w rosjanach duze poruszenie.
            a nazywanie swiat prawoslawnych ruskimi jest "nie ladne" to tez dosc delikatnie smile
            chodzi mi o sam fakt uszanowania badz tez podkreslenia wiary. nie ma wiary rosyjskiej. jest wiara prawoslawna,ktora w rosji jest wiara dominujaca.zaden rosjanin nie powie, ze jego wiara jest ruska a prawoslawna. sa z tej wiary bardzo dumni i starannie dbaja o to, zeby nie przeinaczac nazw, dbaja o poprawnosc jezykowa itp. tak jak katolicyzm w polsce. dlatego tez nie mowi sie wiara polska lecz wiara katolicka.
            i tak samo nie powinno mowic sie ( smiechem piszac ale jednak dla wlasnego dobra big_grin ) wiara,kalendarz,swieta ruskie.
            a wiara,kalendarz,swieta prawoslawne smile
            to tak tylko w temacie okreslen.

Co do swietowania w styczniu
            No niestety ale masz racje. caly miesiac spedza sie na swietowaniu, czesto gesto jest to swietowanie bogate w wodke. i czego gesto to swietownie trwa nie jeden dzien tak jak w kalendarzu jest to oznaczone a kilka dni.
            jest to pewnego rodzaju urok tego typu miejsc.
            tak jak z weselem prawoslawnym. w dawnych czasach takie wesele trwalo tyle ile goscie wytrzymali. a wytrzymywali uwierzcie mi na slowo naprawde dlugo. pamietam wesele swojej cioci. jak zaczelo sie w piatek tak dwa tygodnie trwalo. a gosci przybywalo nigdy nie ubywalo. az wreszcie spadl snieg i goscie sie rozeszli.
            Dzis te wesela trwaja gora trzy dni. al nadal znajduja sie chetni goscie na swietowanie zaslubin w :starym stylu:
            • andrzej585858 Re: Wyjaśnienie 25.11.10, 16:58
              sadosia75 napisała:

> i tak samo nie powinno mowic sie ( smiechem piszac ale jednak dla wlasnego dobr
              > a big_grin ) wiara,kalendarz,swieta ruskie.
              > a wiara,kalendarz,swieta prawoslawne smile
              > to tak tylko w temacie okreslen.
              >
              Funkcjonował jeszcze dodatkowy podział - używano jeszcze określenia święta ukraińskie w odniesieniu do wiernych obrządku greko-katolickiego.
              Na szczęście powyższe określenia odchodzą już w niebyt. Tak się składa iż mieszkam w miejscowości w której na skutek powojennych przesiedleń - mieszkają obok siebie zarówno katolicy jak i prawosławni i greko-katolicy, czego skutkiem jest przykładowo to, że w mojej rodzinie wszystkie trzy gałęzie chrześcijaństwa są obecne i nie pamiętam żeby kiedykolwiek padało określenie ruska czy też ukraińska wiara.
              Ekumenizm na samym dole ma się całkiem nieźle - gdyż jest on praktycznie stosowany.
            • wickedwoman Re: Wyjaśnienie 23.01.11, 00:06
              z tego co ja dowiedziałam się podczas kazania w owym dniu, pisze się C+M+B czyli Chryste pobłogosław ten dom
              przy czym znaki plus to krzyżyki a nie arytmetykasmile
              imiona królów to tylko tradycja ludowa i zbieżność-pokrywa się to z informacjami w necie
          • verdana Re: Wyjaśnienie 25.11.10, 12:48
            A od XIX wieku juz trochę czasu minęło i cos jednak chyba się zmieniło. Może warto by to uwzględnić.
    • aka21 Re: Święto 3 króli 26.11.10, 10:39
      Z tego co wiem, to orszak warszawski jest większą imprezą i obejmuje nie tylko szkoły sternika, ale wszystkich chętnychsmile
      W Krakowie też w najbliższym roku jest planowany taki orszak i mam nadzieję, że wszystko pójdzie z planem i się odbędzie. Szczegółów nie znam...jeszczesmile
    • luccio1 Re: Święto 3 króli 26.11.10, 21:53
      Z tradycji "domowej" podrzucam jeszcze jedno, co zapamiętałem:
      był to pierwszy termin, po którym można było i "wypadało" rozbierać drzewko (zwłaszcza, jeśli to był świerk i powietrzu wysuszonym przez kaloryfery zaczynały lecieć z niego igły za lada dotknięciem).
      My mieliśmy zawsze jodłę - i zawsze trwała do Matki Boskiej Gromnicznej, a czasami i dłużej, omal do Popielca...
      • matizka Re: Święto 3 króli 24.01.11, 15:47
        Ja wolę K+M+B, bo mi się wydaje takie bardziej polskie...

A na pewnych drzwiach widziałam ostatnio coś co mnie bardzo rozbawiło
        K+M+B = 2011

smile
        • twoj_aniol_stroz Re: Święto 3 króli 25.01.11, 09:10
          Wszak matematyka królową nauk jest wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka