mader1 05.03.05, 15:49 Czy ktoras z Was slyszala o takiej swietej ? Kolezanka corki wybrala ja sobie do bierzmowania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samboraga Re: Telimena ? 05.03.05, 21:46 Mnie się zawsze wydawało, że to Mickiewicz wymyślił to imię (chyba też Grażynę), ale może się mylę, w końcu maturę się zdawało ponad 10 lat temu))) Odpowiedz Link
mader1 Re: Telimena ? 05.03.05, 23:45 tez Jej nie znam. Spojrzalam w zwyklych miejscach w internecie i na polce... bez rezultatu Odpowiedz Link
samboraga Re: Telimena ? 06.03.05, 18:15 Zajrzałam do moich notatek z maturalnej (trzymam, trzymam bo świetne i polonista świetny bbyl-dla przyszłych pokoleń oczywiscie) i jak wół przy wieszczu naszym notka o tzw. imionach literackich, fikcyjnie tworzonych przez pisarzy, a telimena z greckiego to coś z 'tejemnicą, tajemniczoscią' wiec na klimaty romantyczne by pasowało; o ile oczywiście czegos nie pomyliłam jako dziecię szkolne - ale gratuluję sobie pamięci, jak policzyłam to ta matura prawie 15 lat temu, rety... Może niech dziewczyny podpytają polonistkę, może być bardziej 'w temacie' niż ksiądz... Odpowiedz Link
tarba Re: Telimena ? 07.03.05, 09:37 Aż sprawdziłam w mądrej księdze. Nawet św.Telesfor jest ale Telimeny nie ma Odpowiedz Link