Dodaj do ulubionych

Encyklopedia PWN

28.02.14, 10:56
Zastanawiałem się dzisiaj o zmianach zachodzących jeśli chodzi o książki słusznej wagi (trochę z przymrużeniem oka) i tak pomyślałem o poczciwej Encyklopedii PWN...
zakladkibezp.blogspot.com/2014/02/210-wiedza-swoja-wage-ma.html
Wiem, że można znaleźć na forum wtrącenia o encyklopedii - oczywiście mam na myśli papierowe wydanie - ale są to raczej przykłady świątecznych prezentów. Mnie interesuje bardziej, czy jeszcze ktoś korzysta z tych "cegieł" dziś, w dobie internetu?
Szczerze mówiąc, u mnie 6-tomowa jej odmiana raczej zbiera kurze i zaglądam do niej raczej w celach "naukowych", aby porównać dane lub spojrzenie na różne tematy.
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: Encyklopedia PWN 28.02.14, 15:24
      U rodziców mam 13-tomową i korzystam z niej odruchowo i z przyjemnością. Z "cegieł" używam także słowników, jakoś większe zaufanie mam do nich.
      • slawnw Re: Encyklopedia PWN 01.03.14, 08:45
        Rzeczywiście, zaufanie można mieć większe do tego typu wydawnictw. Kilka razy "sparzyłem się" na Wikipedii.
        Poniżej spis encyklopedii PWN z ich strony.

12-tomowa Wielka encyklopedia powszechna PWN (1962-1969)

4-tomowa Encyklopedia powszechna PWN (1973-1977)

w 1980 roku Leksykon PWN i Encyklopedia popularna PWN – jej 21. wydanie w 1991 roku było pierwszym wydaniem bez cenzury

pierwsza polska encyklopedia wielobarwna Mała encyklopedia powszechna PWN (1974)

Nowa encyklopedia powszechna PWN (1995-1996) – pierwsza wielotomowa encyklopedia polska z kolorowymi ilustracjami, z nowoczesnym rozwiązaniem typograficznym i układem graficznym (Najpiękniejsza Książka Roku w konkursie PTWK 1996 roku)

Encyklopedia multimedialna PWN (1996) – pierwsza w Polsce encyklopedia multimedialna wydana na płycie CD (pierwsza prezentacja odbyła się na MTK w maju 1996 roku)

31-tomowa Wielka encyklopedia PWN ( 2000 – 2005) – największa na rynku polskim (w 2006 roku otrzymała Medal Europejski 2006 – prestiżową nagrodę dla najlepszych produktów w swojej kategorii przyznawaną przez Business Centre Club)

wydawnictwo.pwn.pl/publikacje.html
    • minerwamcg Re: Encyklopedia PWN 28.02.14, 18:35
      Mieliśmy w domu "czwórkę" i zazdrościliśmy tym, co mają "trzynastkę". Obecnie "trzynastka" (zdobyta przez Arthura w ten sposób, że przyniósł do domu komplet wystawiony do wyrzucenia przez sąsiada) stoi u nas na półce i regularnie jest w użyciu.
      Jaki pod koniec PRL-u był głód encyklopedii może świadczyć fakt, że ludzie kupowali na subskrypcję reprint XIX-wiecznej encyklopedii Orgelbranda, który wypuściło jakieś przedsiębiorcze wydawnictwo. Były tam hasła w rodzaju "samolot - machina latająca dotychczas nie wynaleziona", więc jej przydatność była znikoma (aczkolwiek wydawnictwo obiecywało suplementy z aktualizacją), ale była to encyklopedia!
      • yoma Re: Encyklopedia PWN 09.03.14, 23:25
        Sama mam Orgelbranda. Nie żeby używać jako encyklopedii pod koniec XX w., ale jako uroczy staroć. Zresztą hasła geograficzne lepsze niż w PWN-owskich. Albo np. "Kolejowe sądy rozjemcze" - konia z rzędem temu, kto dziś wie, co to było takiego. A w Orgelbrandzie jest :)
    • plater-2 Re: Encyklopedia PWN 28.02.14, 18:52
      Stoi na polce Nowa Encyklopedia PWN i zagladam bardzo rzadko . Natomiast bbb często do trzytomowego Słownika Jezyka Polskiego !
      • ewa9717 Re: Encyklopedia PWN 28.02.14, 20:57
        Lubię, używam, choć nie co dzień. No i do krzyżówek leksykon pod ręką musi być.
    • aankaa Re: Encyklopedia PWN 05.03.14, 15:14
      mam 13-tomową (kupowaną na zapisy, był też komplet okładek). Całkiem niedawno z niej korzystałam - żeby pokazać dzieciom jak naprawdę wyglądała Pustynia Błędowska :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka