trajlajlaj 06.04.08, 20:19 Czy jeżdziliście na tzw.kolonie letnie? Ja tylko raz - ale nie podobało mi się i rodzice dali spokój. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Kolonie 06.04.08, 20:34 Od trzeciej klasy co rok przynajmniej jeden turnus, czasem dwa aż do skończenia podstawówki, ostatni rok po ósmej klasie. Baaaardzo miło wspomniam! Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Tajna Kolonia :) 06.04.08, 20:45 Ja na kolonii byłam tylko raz (potem było sanatorium dwa lata pod rząd, a potem zaczęły się tzw. obozy młodzieżowe), ale ten jeden raz był bardzo nietypowy. Mianowicie w lecie 1982 roku wyjechałam na tajną kolonię dzieci działaczy Solidarności. Mój ojciec nie był czynnym działaczem Solidarności, ale bardzo pomagał rodzinom internowanych po 13 grudnia (m. in. opiekował się rodziną przewodniczącego Związku u nas po tym, jak jego zabrali), przechowywał różne rzeczy w domu, i dzięki temu mógł mnie zapisać na tę kolonię. Kolonia miała miejsce w domu dziecka, który prowadziły zakonnice niedaleko Poznania. Oczywiście zawożono nas tam i odwożono prywatnymi samochodami. Powiedziano nam, że "w razie czego" mamy mówić, że jesteśmy z tego domu dziecka. Pamiętam szpicla, który w Dożynki kręcił się między nami i wypytywał o różne rzeczy. On chyba jednak nie wiedział, że my nie jesteśmy prawowitymi mieszkańcami tego domu, bo powoławszy się na krewnego jednej z dziewczynek (akurat tej, która przez kilka dni była w tym domu i którą poznałyśmy), pytał, czy siostry nas biją, i czy przypadkiem nie jesteśmy głodzeni... Zupełnie tego wtedy nieświadoma, byłam uczestniczką tamtych wydarzeń. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kolonie 06.04.08, 20:54 Byłem też w początku lat 60. na kolonii prywatnej działającej półoficjalnie w Rabce. Stamtąd pamiętam, że mi rozszabrowano kredki "harcerz", jeszcze przedwojenne, wszystkie połamano, i jeszcze zniszczono kartonowe pudełko z obrazkiem przedstawiającym tytułowego harcerza nocą przy ognisku. A na koniec odbyło się coś w rodzaju sądu nade mną - jako nad elementem aspołecznym. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Kolonie 06.04.08, 21:00 A jesteś pewien, że nie spędziłes dzieciństwa w ChRl? Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kolonie 06.04.08, 21:02 Ten sąd zrobiły inne dzieci. Za to, że upomniałem się o zwrot kredek. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Kolonie 07.04.08, 10:55 Po 3 i 5 klasie podstawowki byłam na Lubogoszczy - oboz zwany kolonią w drewnianych domkach 10-os, w srodku lasu, zdala od cywilizacj Po 6 i 8 - kolonie pracowe w Rabce po 1 LO - oboz wedrowny tylko tyle, bo w pozostale lata inne plany powodowaly, ze juz kolonie sie nie miescily w czasie. Bylam zachwycona i moje dziecko staralm sie wyslac na jakis oboz jak najwczesniej Odpowiedz Link