18.05.06, 10:11
Witam Was goraca:) nie jestem doktorantka, za to mam problem z
przetransponowaniem danych z pliku tekstowego do excela z wylaczeniem
niektorych wierszy z pliku tekstowego. chodzi o wyplute dane z innego
programu obliczeniowego, ktore musze obrobic w excelu. Szukam, ale nic nie
przychodzi mi do glowy. Moze ktos spotkal sie z podobnym problemem. Z gory
dziekuje za pomoc:) Wszystkim Wam zycze polamania pior
Kasia
Obserwuj wątek
    • md0512 Re: Excel:) 18.05.06, 22:18
      Jeżeli nie jest tych wierszy do usunięcia ileś tam tysięcy, to można bawić się ręcznie. Jeżeli jest tego dużo - zaimportować całe śmiecie i napisać (nagrać) makro usuwające. Potem makro podpinamy do jakiejś kombinacji klawiszy (np. ctrl + a) i jazda. Oczywiście makro musi:
      1. Usuwać niepotrzebne wiersze.
      2. Przesuwać kursor do następnego miejsca gdzie śmiecie występują (poprzez przesunięcie o stałą ilość komórek albo poprzez wyszukiwanie).
    • md0512 Re: Tytułem uzupełnienia 19.05.06, 18:28
      Można jeszcze posłużyć się funkcją Autofiltr. Tylko jest to dość ryzykowne, bo ów autofiltr może pominąć lub co gorsza uwzględnić pewne wiersze. No, ale spróbować warto.
    • yellow_tiger Re: Excel:) 23.05.06, 11:26
      Czesc,
      kilka raz mialem taki problem (kilkadziesiat wierszy i komentarzy do usuniecia w
      kilkudziesieciu plikach) i dla mnie optymalnym rozwiazaniem bylo/jest napisanie
      skryptu w perl'u...a jak nie ma perl'a to w dowolnym innym jezyku. Zajmuje to
      moze z 15-25 min. Ale jak raz zrobisz to mozesz uzywac nawet i do konca swiata:)
      ciao,
      yellow
    • koript Re: Excel:) 19.05.14, 13:34
      Ja bym ci polecił stronę www.iexcel.pl/ która oferuje naukę całego excela i to po polsku fakt faktem jest ona płatna lecz lekcje są super zrobione wiem bo mam tam konto i polecam ^^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka