jafajna 07.03.07, 13:07 Proszę o informację od osob uzaleznionych od kodeiny , mam chyba z tym problem i chcę zebrać parę informacji od ludzi z podobnym problemem.;-(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rauchen Re: Kodeina w tabletkach 07.03.07, 20:52 a jakich informacji potrzebujesz na temat uzaleznienia od kodeiny? uzaleznia jak kazdy narkotyk. Jedyne wyjscie to odstawic. Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 08:26 no np. jeżeli biorę prawie codziennie tabl.-typu eferragan z kodeiną w ilosci 1,2 szt???? Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 10:17 sama biore 2 dziennie, jestem przerazona ale brak siły do odstawienia Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 10:40 no to witaj w klubie. A ile bierzesz juz lat?, ja przy migrenach zaczęłam rok temu,i potem juz nawet przy małym bółu.Napisz coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 10:44 czy w odstępach bierzesz czy 2 naraz? Ja tez wiem, ze potrzebuję pomocy, ale jak tu sie zabrac do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
jhing Re: Kodeina w tabletkach 15.07.08, 21:30 Naprawdę nie potrafię pojąc, jak można uzależnić się od 30mg kodeiny dziennie, branej nawet przez 2 lata... 30mg kodeiny to ~3mg morfiny podanej doustnie... Odpowiedz Link Zgłoś
malgkrzys Re: Kodeina w tabletkach 01.11.08, 10:34 ja tez biore.nawet 4 tabletki.ograniczam,ale sa gorsze trucizny moim zdaniem.sama codeina nie jest szkodliwa bardziej paracetamol.oczywiscie pomijam kwestie uzaleznienia,ja mam fibromialgie i tylko to mi pomaga.mam tylko pytanie: gdzie kupujecie bez recepty? wiem,ze nie powinnam brac,ale jesli mam wybor,ze nie funkcjonuje z bolu a funkcjonowac musze bo mam dzieci na utrzymaniu to w koncu cos trzeba wybrac.zreszta na bole tego rodzaju jest to lek objawowy z wyboru oprocz Tramalu,ktory jest swinstwem niezlym.bede wdzieczna za odpowiez i pomoc w zakupie. Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 10:48 regularnie to biore od 3 lat, nie biore ich naraz tylko pojedyńczo. Jak nie zabiore ich do pracy to wpadam w taka wewnetrzna histerie, ze mnie sama ogarnia przerazenie, wracam po nie do domu. Czuje taki wewnetrzny imperatyw do wziecia ich. Nie wiem jak zaczac je odstawiać... niech tylko mi nikt nie pisze, zeby zebrac sie w sobie i przestac brac bo mnie zirytuje Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:02 ale tez z powodu jakichs tam bólu zaczelas?, czy przy jakiejs okazji? ja czasem 4 nawet jak mam migrenę, tez bardzo sie boje co to bedzie, wkoncu to narkotyk,a one sa na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:04 I też szlag mnie trafia jak niemam ich przy sobie, w dodatku jeżdzę samochodem;- ((( Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: Kodeina w tabletkach 30.12.07, 01:19 No a jakiej innej odpowiedzi się spodziewasz? Nie jesteś uzależniona fizycznie, więc nie potrzebujesz do tego żadnych leków. Problem masz jedynie w głowie. Możesz co najwyżej udać się do psychologa. P.S. Ja sam używam kodeiny, tyle że rekreacyjnie, w dawkach ok. 300 mg (20 tabletek Thiocodinu lub Antidolu). Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:17 zaczeło sie oczywiscie bolami głowy ale nie typu migrenowego ale skurczami naczynek i na "ich rozluznienie" zaczełam brac e+c głowe miałam przebadana "wszerz i wzdłuz". Teraz biore ten lek kiedy tylko pomysle o bolu głowy.... tez na codzien jezdze samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:20 No to mamy problem.A konsultowałaś soe z kimś w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:22 cholewcia teraz to trochę się zaczęłam naprawde bać.I jak to przerwać?, no jasne, pewnie jakas terapia by sie przydała Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:25 z tego co czytałam i wiem z internetu to nie ma zartów, najgorzej jak coś zacznie wysiadać-wątroba, nerki czy cosjeszcze, wiem, ze to małe dawki, ale kto wie, jak póżniej może być. Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:37 jak cos rozsądnego przyjdzie ci do głowy (chodzi o sposób odstawienia) to daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.03.07, 11:44 ok, , a powiedz mi jeszce czy jest jakis dzień u Ciebie bez tych tabletek?, moze 1 albo 2? Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 20.03.07, 12:47 Co boli?, kości?, dlaczego bez paniki? Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 20.03.07, 12:50 odpal- proszę o trochę szersze wytłumaczenie, bo chyba końca wypowiedzi twojej nie ma.Byłabym wdzięczna;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
odpal Re: Kodeina w tabletkach 20.10.08, 18:45 Nie było mnie tu ponad rok, dużo komentarzy nie napisałem, bo wywoływały one złość i oburzenie, też często były on kasowane, jednak trochę mi przykro, gdy teraz po ponad rocznej przerwie tu zaglądam i widzę, że znikły wszystkie moje komentarze... Czy naprawdę prawda jest tak straszna? Czy naprawdę redaktorzy gazety wyborczej wiedzą to tym dziwnym zjawisku, że nie wolno pisać prawdy na tym forum? To napiscie na gorzej tego forum komunikat, że wolno pisać tylko coś w rodzaju tego- narkotyki są straszne i trzeba je przestać brać jak najszybciej. A wszystkie inne dywagacje będą karane! Kłamstwo zawsze niesie za sobą krzywdę i płacz, nawet gdy kłamie się niby w ważnych powodów. Wiele tu o tym pisać, ale po co, jak każde kontrowersyjne zdanie jest tu usuwane, mimo że pisze się prawdę i tylko prawdę. Jest jeszcze gorzej, bo nawet nikt nie próbował tu podjąć dyskusji, by stwierdzić, jak to ja jestem w strasznym błędzie. Była tylko to- takich rzeczy nie wolno na tym forum pisać! To prawda jest groźna? To zamiast tego forum, to dajcie tu tylko link do strony monaru, lub innych kłamliwych stron, gdzie pracownikami są zakłamani ludzie, którzy żyją z tego, że do społeczeństwa nie dopuszcza się prawdy o narkotykach. Bo po co społeczeństwo ma znać prawdę? Przecież wystarczy wiedza na poziomie, że narkotyki są straszne i trzeba je jak najszybciej przestać brać, oraz że trzeba prześladować i tępić narkomanów i dealerów. Ot cała prawda dla ciemnego luda, który i tak by nie zrozumiał całej zawiłej i skomplikowanej prawdy o narkotykach. Tylko kto wam panowie dał prawo decydować za społeczeństwo, ile prawdy ma ujrzeć światło dzienne? kto wam panowie powiedział, że to wy jesteście tak mądrzy, że możecie znać prawdę, ale już społeczeństwo jest za głupie, aby zrozumieć całą złożoność i zawiłośc rzeczy? A może jest na odwrót? Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Nieprawda 20.03.07, 20:33 Brałem kodeina przez ponad 4 lata. Z początku 10 tabletek, szybko 20, potem 30, następnie już 40 (4 opakowania Thicodinu). Po jakim czasie brałem kilka razy dziennie, czyli 160 tbl/dobę. Kodeina ulega w wątrobie rozkładowi do morfiny i norkodeiny, podobnie jak heroina, dlatego jej nadużywanie prowadzi do zależności typu morfinowego. Na odtrucia dostawałem te same leki co heroiniści, bo dobowe dawki kodeiny odpowiadały sporym dawką morfiny. Kodeina tylko wydaje się taka bezpieczna, bo jest bez recepty itp, itd. Moja przygoda z opiatami skończyła się na heroinie. Oczywiście biorąc 1 - 6 sztuk dziennie nie ma mowy o uzależnieniu fizycznym, ale to narkotyk, uzależnia, wymaga zwiększania dawek i prowadzi do ciężkiej choroby. Oczywiście zdarza się to w ułamku użytkowników leków z kodeiną, jednak osoby, które zauważają u siebie przymus brania, niech nie lekceważa symptomów. Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Nieprawda 22.03.07, 15:35 no tak , ja nie zwiekszam dawek, ale boje sie czasem , ze zwieksze, mam straszne migreny, nawet leki od neurologa nie pomagają, ale dzieki, dalo mi to do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 23.03.07, 12:39 Mam pytanie. Tylko sie nie smiejcie ale nie mam pojęcia... czy odtrucie o którym pisze zoltnek jest mozliwe w domu? W jaki sposob sie je przeprowadza i jakimi specyfikami (rozumiem, ze na recepte), ile trwa? Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: Kodeina w tabletkach 23.03.07, 16:07 tak, można odtruć się ambolatoryjnie. wszystko zależy od stopnia zależności fizycznej. z reguły dostaje się relanium 1 - 5 tbl / db ketonal na bóle mięśni dormicun na sen methocarbamol na niespokojne nogi laremin na sraczke odtrucie trwa od około 7 do 14 dni Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 24.03.07, 22:40 Ale Ty zzijaa moze nie musisz tak sie odtruwac, przeciez bierzesz 2 dziennie, a to dawki znikome w porownaniu z jego uzaleznieniem.Może faktycznie silna wola, przecież jak pisalas nie zwiekszasz dawek??? Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 26.03.07, 15:08 myslę o oczyszczeniu watroby bo tych wszystkich lekach a po drugie to mam bardzo słabą silną wolę :( Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 26.03.07, 15:19 a jak to odstawić??? jaka jest metoda ostawienia tego? poszalałam w tym tygodniu 4 dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 26.03.07, 22:53 Ja rozumiem. Mnie sie ostatnio udało tydzień, ale migrena potem zwaliła mnie z nog i znow siegnelam;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
green.dot Re: Kodeina w tabletkach 26.03.07, 23:42 doświadczenie z kodeiną mam podobnie jak Zoltanek (pozdrawiam). zaczęłam od 10, potem 20 tabletek, 30.. 60.. itd. dzień w dzień. miesiącami. szybko trzeba było zwiększać dawki. nieprawda, że nie uzaleznia fizycznie. jak każdy drug kazała patrzeć na zegarek. inaczej zaczynał się spad. a to raczej średnia przyjemność. wkrótce przestała wystarczać i zaczęła się heroina. potem tzw. speedball, którego nazywaliśmy z kumplem "szarlotką" - heroina + kokaina. odtruwałam się.. naście razy. wytrzymywałam od 3 dni do 8 miesięcy (prawie). za każdym razem w domu. najczęściej bez leków, kroplówek, bez pomocy. waląc głową w ścianę, zwijając się z bólu na podłodze i takie różne przyjemności. czasem z pomocą wyłudzonego kiedyś clonazepamu. obecnie też jestem na detoxie w domu. i zdycham. a, i też się tłumaczyłam, że ból głowy itd. tylko ja wcześniej takich migren nie miałam. a lata brania opiatów spowodowały niewrażliwość na inne środki przeciwbólowe albo zdecydowanie zmniejszoną wrażliwość. lata w towarzystwie opiatów wywołały nawracające migreny, których nie mogę zbić żadnym lekiem przeciwbólowym (albo ew. osłabić nieco). znaczy - jeden tylko daje radę. ale akurat tego wziąć nie mogę, bo "tylko raz" kończy się w najlepszym razie po miesiącu-dwóch jak przypadkiem lekko przetrzeźwieję z ciągu.. więc mimo wszystko - ostrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 27.03.07, 10:09 Ja wiem i rozumiem, ale chodzi mi o to czy takie dawki( czyli 30 mg codeiny w 1 tabl. )jesli sie bierze 2 razy dziennie to bardzo szkodliwe dla organizmu???, tam pisze ze mozna nawet 6 wziac w razie silnego bolu, oczywiscie w odstepach czasu.ZZiajaa po co siegalas po 4 tabl??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: Kodeina w tabletkach 29.03.07, 11:42 pozdrawiam Cię! Zawsze kończy się tak samo, przepraszam Cię, że się do tego przyczyniłem. Damy radę. Trzymam za Ciebie kciuki. Ja już po detoksie, wszedłem na blokery. Może i ty spróbujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
green.dot Re: Kodeina w tabletkach 29.03.07, 15:10 przepraszać mnie nie musisz Zoltan. nie wstrzyknąłeś mi helu na siłę. zwykła rozmowa. cokolwiek zrobiłam, zrobiłam SAMA. i wiedziałam co robię. przynajmniej tak mi się zdawało.. nie musiałam przecież. cieszę się, że już po jesteś. mam nadzieję, że blokery skutecznie pomogą się trzymać z daleka. powodzenia! i pozdrawiam :] Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 27.03.07, 10:26 dzieki za odpowiedzi. sięgnęłam po 4 tabl. bo czuje wewnętrzną potrzebę, nie mogłam sie powstrzymać. takie natrętstwo wcale nie boli mnie głowa po prostu czuje przymus brania :( Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 27.03.07, 13:13 To tak jak ja czasami. Jaką masz pracę??? Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 27.03.07, 13:16 boje sie tylko tego ,ze może mi coś wysiadzie, wiem, ze to głupie, ale tylko po nich żołądek mnie nie boli, marne tłumaczenie;-((, cholera jasna z tymi lekami!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 02.04.07, 13:08 Mam pytanie do Zoltanka... co to znaczy, ze "Ja już po detoksie, wszedłem na blokery", proszę odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
jafajna Re: Kodeina w tabletkach 08.04.07, 13:55 zzijaa czy TY masz jakies objawy nie tak ze strony nerek, wątroby , żołądka???, jak wogólew wychodzą Ci badania krwi , moczu.Ja sie przerazilam ostatnio odebralam wynik z moczu i jest b. zły, białko w moczu i dużo krwinek białych,może nerki mi sie uszkodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
zzijaa Re: Kodeina w tabletkach 24.08.07, 10:56 na wtorek mam umówioną wizytę w pradni leczenia uzależnień od leków. 17.00 psycholog a po psychologu spotkanie z lekarzem. na wizytę muszę czekać tylko trzy dni (ale tylko dlatego, że dopiero ta popołudniowa godzina mi pasowała). rozmowa telefoniczna z panią z poradni była bardzo krzepiąca. wiem, że dużo ciężkiej pracy przede mną ale mam nadziję, że dam radę! Odpowiedz Link Zgłoś
pikaczu8 Re: Kodeina w tabletkach 22.06.08, 01:34 Ja biore kodeine od roku, dawki różne od 300 mg do 900 mg. Kodeine uzyskuje z leku Tchiocodin lub po ekstrakcji z Antidolu wcześniej 20 a teraz 15. Jestem w to w..y. Niesamowicie ciężko to odstawić. Przyjemność po kodeinie jest zajebista, po prostu się leży i jest przyjemnie. Teraz właśnie robie ekstrakcje 450 mg kodeiny. Trzeba do tego użyć trzech opakowań Antidolu 15 to jest 30 tabletek jednorazowo. Ekstrakcja polega na usunięciu szkodliwego paracetamolu. Rano się zrelaksuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jhing Re: Kodeina w tabletkach 15.07.08, 21:28 Tak, kodeiny niby słaba i niepozorna, ale jak da się jej pole manewru, to potrafi pokazać pazurki. Gdy odstawiałem oxycodone, chciałem się przerzucic najpierw na tramadol, a później na kodeinę. Byłem mocna uzależniony od silniejszych opiatów, ale zaczynałem od kodeiny, a jak. Ekstrakcja z antidolu, nie thiocodin bo zawiera sulfogwajakol, który jest syfem i prowadzi do wrzodó żoładka przy częstym spożywaniu. Kodeina była dostępna dawno temu także w syropie :D Ale nie pamiętam nazwy już. Zaczynałem od 300mg, z czasem 450, a później 600. Ładowanie większej ilości niż 600mg mija się z celem, bo mocniej już nie zadziała. Brałem ją jakieś 2 lata, w ciągach, systematycznie itd. 450mg to standardowa dawka była u mnie. Ale NIGDY nie uzależniła mnie fizycznie... Nawet gdy po prawie 3 tyg ciągach przestawałem... nic. Oczywiście nie radzę Ci zaczynać z kodeiną, bo to 1 krok do silniejszych opiatów. Ja skończyłem na morfinie i opium. Gdy wyjechałem do Atlanty, tam przerzuciłem się na oxycodon, syntetyczny lek opioidowy. W zenicie mojego lekomaństwa wchłaniałem 1.5g-2g oxycodonu. 1 tab. - 100mg, dawka dobowa - 300mg. Trzymajcie się od tego z daleka, bo kodeina niby słabiutka i fajniusia, ale to też opiat ! Odpowiedz Link Zgłoś
malgkrzys Re: Kodeina w tabletkach 22.11.08, 09:38 napisz jak ekstrachujesz te kodeine bo mam chyba problem.nie egzystuje bez efferalganu z codeina a jest na rp.wiec trudno zdobyc.wiem ze to kanal.ale choruje na fibromialgie i bez tego nie ruszam sie.a pracowac musze bo dzieci dom itd.z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
jhgfdsw Re: Kodeina w tabletkach 16.10.08, 18:31 wiesz nie wiem ile ty kody bierzesz ale ja bralem przez ponad rok kolosalne ilosci narkotyczne udalo mi sie odstawic najpierw na dwa tygodnie pózniej spowrotem zaczołem i odstawilem ponownie mam nadzieje ze teraz mi sie uda na stałe przez kode mam konflikt z prawem problemy na mój stan psychiczny sa bardzo duze ale teraz staram zaczac zycie na nowo zycie jest ciezikie ale nie mozna w ten sposob uciekac od problemow i od zycia jutro ide do psychologa ponownie Odpowiedz Link Zgłoś
odpal Re: Kodeina w tabletkach 21.10.08, 09:08 Kodeina jest z jednej strony bardzo bezpieczna, bo nieomal nie wywołuje objawów głodów fizycznych, więc niby nie ma tego strasznego ubocznego działania morfiny i innych, jednak przy kodeinie strasznie rośnie tolerancja i po krótkim czasie bierze się wręcz astronomiczne ilości. Do tego, nikt nie ma dostępu do czystej kodeiny, tylko kupuje się w aptece leki złożone, w których oprócz kodeiny, jest mnóstwo innych leków, które zażywane całymi opakowaniami wywołują straszne działania uboczne, bo w takim przypadku, to kodeina jest tu najmniej szkodliwa, bo innych składników nie można już tak bezkarnie przekraczać kilkadziesiąt razy dawki jednorazowej, jak to można zrobić po czasie z kodeiną! Odpowiedz Link Zgłoś
larox Re: Kodeina w tabletkach 19.03.09, 12:32 hej...mam pytanko jak ja mozna dostac????chcialabym sprobowac... Odpowiedz Link Zgłoś
rrag Re: Kodeina w tabletkach 04.11.09, 17:11 Cpacie ? Ja juz pare lat wale od 300 do 600 mg kodeiny (doustnie)wiec co wy tu gadacie o 4 tabletkach dziennie ? ile jest w tych tabsach ? Max 15 mg + syf w postaci paracetamolu albo innych nieantagonistyczniych leków przeciw bol. Ogarnijcie sie bo tak naprawde nie macie macie problemu tylko sobie go uroiliscie. A jak uz chcecie sprobowac jak działa "naprawde" kodeina to polecam wieksze dawki-tylko zrobcie ekstrakcje najpierw bo wam watroby wysiada (dziwne ze jeszcze tego nie zrobily) Post ten jest ma cele jedynie informacyjne i niekogo nie powinien zachęcać do probowanie pochodnych morfiny. ------------------------- szukaj hyperreal. Odpowiedz Link Zgłoś
jacaffka MACIE lekko przerąbane 11.11.09, 14:13 Kodeina, morfina, heroina, tramadol, petydyna - to tylko niektóre z leków/narkotyków, które działają identycznie pod kątem uzależnienia, ale są o różnej sile. Trudno będzie wam odstawić kodeinę bez pomocy lekarzy. KODEINA w ok. 10 -20 % przekształca się w waszych organizmach do MORFINY, więc pośrednio jesteście uzależnieni także od niej. Przy próbach odstawienia będą występowały niezmietrnie bolesne objawy. Odpowiedz Link Zgłoś