01.03.13, 23:16
Od jakiegoś czasu coraz mocniej zaciskam zęby, gdy słucham wypowiedzi Wałęsy. Facet zrobił dla Polski bardzo dużo, jak by nie patrzeć, ale czasami byłoby lepiej, gdyby przestał się już publicznie wypowiadać, bo się tylko ośmiesza i sam niszczy swoją legendę. Źle mi z tym, że się muszę za jego słowa wstydzić. Dziś szczególnie:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13490913,Walesa_o_homoseksualistach__Niech_mniejszosc_nie_wchodzi.html#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Wałęsa 01.03.13, 23:45
      Wlasnie weszlam na forum zeby zalozyc watek "Mam slabosc do Walesy" - great minds think alike smile
      Tez zaciskam zeby i do czytania jego kolejnych wypowiedzi zabieram sie juz od dluzszego czasu jak pies do jeza. I mysle o tym tak jak o sytuacji Kaczynskiego - czy naprawde nie ma w otoczeniu tych starzejacych sie panow nikogo z glowa, kto by umial powstrzymac zanim ...?
      Oh, daj mi Matko Naturo czy inna Mocy Wielka te madrosc zebym kiedys umiala zamilknac na czas!
    • rufus-5 Re: Wałęsa 02.03.13, 00:39
      sebalda napisała:

Źle mi z tym, że się muszę za jego słowa wstydzić. Dziś s
      > zczególnie:

Dlatego że w tym przypadku wypowiedzial się sensownie? z tego powodu wstydzisz sie?
      "ideał sięgnął bruku" - może warto przypomniec sobie te słowa ale w calkiem innym kontekscie?
      >
      • kajaanna Re: Wałęsa 03.03.13, 16:47
        > Dlatego że w tym przypadku wypowiedzial się sensownie?

Całkiem bezsensownie. Bo w Sejmie nie ma oddzielonych murem krzeseł dla przedstawicieli tych mniejszości, które ma opiewać oczekiwane przez Wałęsę numerus clausus.
        • rufus-5 Re: Wałęsa 04.03.13, 08:00
          kajaanna napisała:

>
          > Całkiem bezsensownie. Bo w Sejmie nie ma oddzielonych murem krzeseł dla przedst
          > awicieli tych mniejszości, które ma opiewać oczekiwane przez Wałęsę numerus cla
          > usus.

Szkoda, że tylko ta część wypowiedzi, rzeczywiście bezsensowna tak bardzo przykuwa uwagę. Sensowna, natomiast jest wypowiedź o dyktacie mniejszości ktora poprzez głoszenie haseł o tzw. uciśnionej mniejszości głosi najbardziej nietolerancyjne hasła oraz domaga się nienaleznych, im praw.
          Jak można zabraniac ludziom, posłom, postepowania zgodnie z wlasnymi przekonaniami? stygmatyzowac ich jako homofobów tylko dlatego ze nie wyrazają zgody na przyznanie parom homoseksualnym praw małżeńskich?
          Gwoli scisłości, związki partnerskie to tylko parawan. Następne żądania to właśnie małżeństwo, adopcja dzieci itd.
          Najbardziej podoba mi się "zawodowy pokrzywdzony" Biedroń który jakoś nie widział nic niestosownego w organizowaniu nielegalnej demonstracji, szarpaniu się z policjantami -, bo on ma prawo, bo on jest mniejszością.
          Totalna paranoja polegająca na ostentacyjnym manifestowaniu swoich preferencji seksualnych i to ma być mniejszość? z tego też powodu ma terroryzować swoimi poglądami innych?
          Nikt rozsądny nie chce oddzielać ich żadnym murem, są takimi samymi ludźmi, ale też nie mogą manipulować opinią publiczną
          • croyance Re: Wałęsa 20.03.13, 02:28
            Dlaczego 'nienaleznych' praw?
            Mniejszosci sa u siebie, to ich kraj, maja takie samo prawo zadac praw jak i Ty.
            • croyance Re: Wałęsa 20.03.13, 02:29
              O kurde, dwa razy sie wpisalam w ten watek i dwa razy napisalam dokladnie to samo ...
    • dziadek_alex Re: Wałęsa 02.03.13, 08:56
      Die Welt zamiescil na ten temat artykul:
      www.welt.de/politik/ausland/article114063326/Walesa-wuerde-Schwule-hinter-Mauer-verbannen.html
      Oczywiscie z jedynie slusznych pozycji krytykuje Walese.
      Natomiast czytelnicy w zdecydowanej wiekszosci Walese popieraja. Przy czym czesc uzasadnien jest rzeczywiscie glebszej natury.
      • rufus-5 Re: Wałęsa 02.03.13, 09:23
        Określenie "jedynie słuszne poglady" przypomina czasy realnego socjalizmu. To też byl postępowy, nowoczesny nurt. Taki sam jak dzisiejsza lewica.
        Poza tym to jestem zdziwiony, że do tej pory nie został napisany zaden list adresowany do Komitetu Noblowskiego. List, w którym zawarty zostałby postulat odebrania homofobowi Wałęsie nagrody Nobla. W koncu, jeżeli można postulować wyrzucenie wykładowców z uczelni to dlaczego nie odebrać nagrody Nobla?
        Oczywiście pod takim listem powinny widniec podpisy wszystkich obrońców tej jakże "uciśnionej mniejszości", czyli Środy, Szczuki, Palikota, Hartmana itd. itp.
        Ciekawe dlaczego teraz milczą?
        • guineapigs Re: Wałęsa 02.03.13, 11:01
          Wesz co, rufus, poglady sa jak du.a - kazdy je ma. Ale istnieje tez taka niezapisana w konstytucji zasada, ze kultura obowiazuje - szczegolnie tych 'na gorze'. Nie jest elegancko wypowiadac sie w takim tonie o osobach, ktorych sie nie lubi tylko za to, ze zostali przez nature wyposazeni w pewna ceche. Ceche, dodajmy, ktora nikomu krzywdy nie wyrzadza, co najwyzej budzi niechec estetyczna.
          Niech sie Walesa moze lepiej wypowie nt. kierowcow - pijakow czy nieprzestrzegajacych zasad ruchu drogowego oraz ludzi jawnie oszukujacych fiskusa. Mysle, ze tacy stanowia wieksze zagrozenie niz homoseksualisci. Moze takich osadzac gdzies za murem?
          • rufus-5 Re: Wałęsa 02.03.13, 11:08
            guineapigs napisała:

> Niech sie Walesa moze lepiej wypowie nt. kierowcow - pijakow czy nieprzestrzega
            > jacych zasad ruchu drogowego oraz ludzi jawnie oszukujacych fiskusa. Mysle, ze
            > tacy stanowia wieksze zagrozenie niz homoseksualisci. Moze takich osadzac gdzie
            > s za murem?

Słuszna stwierdzenie. Jest tylko jedno - ale. Ci ludzie nie domagaja się nienaleznych im praw. W przeciwienstwie do homoseksualistów. Mają najczęściej świadomość tego że ich czyny godzą w społeczeństwo.
            • mary_ann Re: Wałęsa 02.03.13, 12:14
              rufus-5 napisał(a):
              "W przeciwienstwie do homoseksualistów. Mają najczęściej świadomość tego że ich czyny godzą w społeczeństwo. "

Poproszę o konkretne przykłady, w jakiż to sposób czyny homoseksualistów godzą.
              • rufus-5 Re: Wałęsa 03.03.13, 07:59
                mary_ann napisała:

> Poproszę o konkretne przykłady, w jakiż to sposób czyny homoseksualistów
                > godzą.

ak już zostało to udowodnione mam problemy z samodzielnym mysleniem, więc także i teraz posłużę się cudza wypowiedzią, bo to takie wygodne:

"Tu chodzi o formowanie nowego Polaka. Po raz kolejny mamy akcję czy ruch bazujący na budowaniu w nas poczucia winy. Jest sugestia, że ktoś prześladuje w Polsce mniejszości seksualne. Ja tej dokuczliwości nie widzę. Ludzie krzyczą, że ich ktoś bije, a ich nie bije. Nie wnikam w to, jak rodzice dzieci homoseksualnych, rozmawiają z nimi. Nie rozumiem, dlaczego miałbym mieć poczucie winy z racji tej czy innej orientacji seksualnej czyjegoś dziecka. Razi mnie, że władza publiczna się w to angażuje. Daje przyzwolenie na kształtowanie ludzi w poczuciu winy, w kompleksach. Słyszeliśmy, że jesteśmy antysemitami, że trzeba Grossa, żeby nam udowodnić, że jesteśmy bandytami, słyszeliśmy, że jesteśmy idiotami za kierownicą, więc trzeba wszędzie stawiać radary, teraz okazuje się, że wszyscy jesteśmy homofobami. Nie wiem co jeszcze można nam starać się wmówić... W imię czego to się robi?"

wpolityce.pl/wydarzenia/48292-trzy-pytania-do-prof-nalaskowskiego-o-akcje-kph-to-kolejna-proba-budowania-w-nas-poczucia-winy-tu-chodzi-o-formowanie-nowego-polaka
                Aha, oczywiście odpowiedź nie na temat.
                • hankam Re: Wałęsa 03.03.13, 08:09
                  No, a nie jesteśmy idiotami za kierownicą?
                  Postawiono fotoradary i cała Polska nagle zwolniła, a wcześniej jakoś nie mogła.

Co do reszty nie wypowiadam się, bo mi się nie chce z samego rana bić piany.
                • mary_ann Re: Wałęsa 04.03.13, 15:13
                  Nadal zero konkretów. Przytoczenie odczuć (wrażeń, obaw) pana Nalaskowskiego doprawdy nie sposób uznać za poważną argumentację.
                  • rufus-5 Re: Wałęsa 04.03.13, 15:53
                    mary_ann napisała:

> Nadal zero konkretów. Przytoczenie odczuć (wrażeń, obaw) pana Nalaskowsk
                    > iego doprawdy nie sposób uznać za poważną argumentację.

Jak nie pasuje to nie jest poważna. Dla mnie jest. Tak samo jak to co powiedział Wałęsa:

"Mam dość tego afiszowania się, dość mówienia tylko o tym, zamiast o innych sprawach. Oni próbują mi ograniczyć moją wolność. To jest niewłaściwe i z tym zamierzam walczyć. Nie zagrażam im, udowodniłem to przez swoje życie i walkę. Natomiast teraz to te mniejszości są groźne, te mniejszości zagrażają większości, afiszują się i chcą narzucić większości swoje prawa. Ja się z tym nie zgadzam jako demokrata."

Pewnie to tez nie jest powazna wypowiedź.
                    • mary_ann Re: Wałęsa 04.03.13, 16:42
                      Nie wiem, czy nie rozumiesz, czy udajesz, że nie rozumiesz. W sumie mnie to nie obchodzi - szkoda mi czasu na bicie piany, tj., rozmowę z kimś, kto nie potrafi dyskutować merytorycznie.
                      Problem nie polega na tym, że mi "się nie podoba", tylko na tym, że nie przytoczyłeś żadnego konkretnego przykładu, w jaki sposób homoseksualiści - na równi z piratami drogowymi - stanowią zagrożenie dla społecznego ładu. Stwierdzenia typu "mam obawy", "mam dość", "oni próbują" (bez żadnego przykładu na poparcie), "ja się nie zgadzam" - to nie są, wybacz, żadne argumenty, tylko ulewanie emocji.
                    • kkokos Re: Wałęsa 04.03.13, 19:22
                      >>>>>>>>Oni próbują mi ograniczyć moją wolność. To jest niewłaściwe i z tym zami
                      > erzam walczyć.

czy mogłabym dowiedzieć się, w jaki sposób fakt, że jeden pan ożeni się z innym panem ograniczy wolność wałęsy?

• croyance Re: Wałęsa 02.03.13, 13:16
              Jakich nienaleznych?
              Sa w swoim kraju, u siebie, jak psu zupa naleza im sie 'prawa' i nikt im zadnej laski nie robi - chyba ze uznajesz prymitywne prawo wiekszosci i za priorytet uznajesz pokazanie, kto tu ma racje i kto rzadzi, a nie to, zeby wszystkim zylo sie komfortowo w naszym wspolnym kraju.
              • rufus-5 Re: Wałęsa 03.03.13, 07:48
                croyance napisała:

> Jakich nienaleznych?
                > Sa w swoim kraju, u siebie, jak psu zupa naleza im sie 'prawa' i nikt im zadnej
                > laski nie robi

Sa jak najbardziej w swoim kraju i podobnie jak wszyscy są zobowiązani do przestrzegania chociazby konstytucji, która wyraźnie definiuje małżeństwo jako zwiazek kobiety i mężczyzny.
                Nie mogą, więc domagać sie praw, im nienaleznych. Zresztą zarówno od strony prawnej jak powiedzmy praktycznej związek homoseksualny nigdy nie będzie małżeństwem gdyz jak to słusznie stwierdziła prof. Pawlowicz zawsze będzie związkiem "jałowym". Nie pomoże w tym przypadku zaklinanie rzeczywistości i przytaczanie różnych skrajnych przypadków.

- chyba ze uznajesz prymitywne prawo wiekszosci i za priorytet
                > uznajesz pokazanie, kto tu ma racje i kto rzadzi, a nie to, zeby wszystkim zylo
                > sie komfortowo w naszym wspolnym kraju.

Bardzo słuszna uwaga. Nie zgadzam się, aby jakas prymitywna większość sejmowa przegłosowywała ustawy i wymagała ode mnie abym sie do nich stosował. Jestem mniejszościa i mam prawo żyć komfortowo w moim kraju - czyż nie tak?
                Ciekawe, że nawet p. minister Kudrycka ma w tej materii nieco odmienne zdanie.

"Jeśli większość uważa, że krzyż jest niezbędny w sali senatu, bo na przykład wynika to z wielowiekowej tradycji uniwersytetu, czy też rozmaitych historycznych uwarunkowań, to wówczas mniejszość powinna to zaakceptować."
                wyborcza.pl/1,75248,13490252,Prof__Kudrycka__Krzyz_w_Sejmie_latwiej_powiesic__niz.html
                Pewnie w tym przypadku to tez jest dyktat większości? Prymitywny dyktat oczywiście.
                • hankam Re: Wałęsa 03.03.13, 08:13
                  Toteż nie mówi się o małżeństwach, tylko o związkach umozliwiających nabycie podobnych praw spadkowych, podatkowych, o prawo do informacji medycznej etc.
                  Masz problem z tym, ze para prowadząca wspólne gospodarstwo mogłaby mieć takie prawa?
    • mary_ann Re: Wałęsa 02.03.13, 10:22
      No cóż, też pozostaję skonsternowana oraz zażenowana.

Poza tym, co oczywiste, nieprzyjemnie zaskoczyła mnie ta akurat wykładnia demokracji słyszana z jego ust.
    • kosheen4 Re: Wałęsa 02.03.13, 14:25
      być może się mylę, ale mam wrażenie że nie o to mu chodziło, o co mu chodziło.
      jeśli ktoś kandydując do parlamentu jako jedyne przesłanie niesie swoją orientację seksualną, to imo ma mizerną motywację. przykładowo, Biedroń czy Grodzka są dla mnie niezależnie od swojego seksualizmu osobami wartościowymi, posiadającymi coś pod kopułą, kulturalnymi. ich obecność na polskiej scenie politycznej sprzyja przełamywaniu stereotypów, umacnia pozytywny wizerunek osoby homoseksualnej/transseksualnej.
      i uważam że tak właśnie powinno być. opcja 'mniejszości homoseksualnej' traktowanej na równi z narodową do mnie nie przemawia.
      Wałęsa, jako śmieszny już tradycjonalista, wcale mnie nie zaskakuje swoim podejściem do "niesmacznych" manifestacji, mówi to, co wśród ludzi cechujących się myśleniem tzw. prostym i konserwatywnym podejściem do seksualności jest rzeczą powszechną imo. a przy okazji miesza swoje osobiste zastrzeżenia do szeroko pojętego pedalstwa ze słusznym wg mnie poglądem, że sama orientacja nie predestynuje do bycia politykiem (takoż aktorem, lekarzem, pisarzem, kierowcą, modelem).
      • bi_scotti Re: Wałęsa 02.03.13, 16:42
        Najsmutniejsze w wypowiedzi sa odniesienia do wnukow, ktorych LW chce chronic i bronic przed ... A wszak kazdy z tych wnukow badz kazda z tych wnuczek moze akurat zmagac sie z problemem "jak TO dziadkowi powiedziec?". Miedzy innymi dlatego, bedac postacia publiczna, trzeba bardzo wazyc slowa zeby odpryskiem nie ugodzic w osoby sobie najblizsze ... Obecna krotkowzrocznosc tych, ktorzy kiedys mieli takie otwarte glowy zwyczajnie boli i zasmuca. Przy okazji zreszta, wszystkim majacym jakies wewnetrzne problemy z "pedalstwem" zawsze jak najserdeczniej zycze homoseksualnego dziecka (dziecka w rodzinie) - milosc, dobra rodzicielska (rodzinna) milosc potrafi czlowieka naprawde uczynic lepszym/zyczliwszym dla swiata smile Mam znajoma, ktorej sie tak wlasnie przytrafilo z ukochanym siostrzencem - z zacofanej homofobicznej "baby" wlasciwie z dnia na dzien (gdy Mlody came out) stala sie empatyczna, przyjazna WSZYSTKIM (roznym/roznorodnym) ludziom kobieta - power of love! Ciekawe jak by LW wyszedl z takiej proby gdyby mu sie przytrafila ... smile
        • verdana Re: Wałęsa 02.03.13, 17:13
          Ależ Wałęsa nigdy nie miał otwartej głowy....
          Ja ludziom mającym problemy z akceptacją nie życzę geja/lesbijki w rodzinie, bo niestety - nie zawsze się to kończy tak pięknie. Bardzo często kończy się tragedią.
          • bi_scotti Re: Wałęsa 02.03.13, 17:24
            verdana napisała:

> Ależ Wałęsa nigdy nie miał otwartej głowy....

Bym polemizowala smile
            Na miare swiata, z ktorego wyszedl, mysle (wiem?), ze mial. Zawsze przeciez wazne jest od czego sie mierzy ten pierwszy centymetr "otwarcia" smile
            • verdana Re: Wałęsa 02.03.13, 17:38
              Nie. Bycie opozycjonistą nie oznacza "otwartej głowy".
              • kosheen4 Re: Wałęsa 02.03.13, 17:45
                verdana napisała:

> Nie. Bycie opozycjonistą nie oznacza "otwartej głowy".

przy całej sympatii do Wałęsy zgadzam się z tym. zawsze był pryncypialny, a z biegiem lat pogłębiło się to do karykatury.
                • bi_scotti Re: Wałęsa 02.03.13, 17:54
                  Dlaczego pryncypialnosc ma wykluczac open-mindedness?
                  • verdana Re: Wałęsa 02.03.13, 18:08
                    Bo nie przsyjmuje argumentów innych stron.
                    • nchyb Re: Wałęsa 02.03.13, 18:19
                      o to, to to właśnie...
                      • bi_scotti Re: Wałęsa 02.03.13, 21:20
                        A co jesli pryncypium jest voltairowskie "I disagree with what you say, but I will defend to the death your right to say it"?
                        Bo byl czas, naprawde byl czas smile gdy nie werbalizujac tego publicznie dokladnie tak ale jednak zgodnie z powyzszym dzialajac, Walesa owe pryncypium ewidentnie w duszy nosil ...
                        I za tamtym Walesa teskno mi, Panie ... wink
                        Ja sie juz przyznalam powyzej, ze nie potrafie go oceniac obiektywnie, ze sluchajac/czytajac go ostatnimi laty odczuwam glownie poglebiajacy sie smutek i zal do jego otoczenia, ze nikt go nie ochroni przed tym, czego on sam nie rozumie jak jest niszczace. Niszczace rowniez ten jakis jego publiczny image, na ktorym chyba zawsze nieco nadmiernie mu zalezalo ...
                        Walesa odbrazowiony uncertain
                        • verdana Re: Wałęsa 02.03.13, 21:37
                          Ależ kiedt Wałęsa coś takiego w duszy nosił? Nie jestem w stanie wymienić ani jednego takiego momentu w historii.
                        • mary_ann Re: Wałęsa 02.03.13, 22:41
                          bi_scotti napisała:
                          I za tamtym Walesa teskno mi, Panie ... wink

Ale o Wałęsie z jakiego okresu mówisz?
                          Tęskno Ci za Wałęsą z 1991 r?
                          • hankam Re: Wałęsa 03.03.13, 08:16
                            Pewnie z 1980, albo 1982.
                            Albo do tego z debaty z Miodowiczem.
                            Ale były i inne debaty, których pamiętać nie chcemy.
                            • bi_scotti Re: Wałęsa 17.03.13, 19:28
                              hankam napisała:

> Pewnie z 1980, albo 1982.
                              > Albo do tego z debaty z Miodowiczem.
                              > Ale były i inne debaty, których pamiętać nie chcemy.

No ja siegam pamiecia dalej/glebiej - raczej tym z lat 1976-1981 ... To troche jak ze wspomnieniami dziecinstwa/mlodosci - zawsze piekne wink
    • godiva1 Re: Wałęsa 04.03.13, 16:29
      No, troche wstydu jest, ale z drugiej strony zadna niespodzianka ze starszy, konserwatywny katolik tak sie wypowiedzial. Nawet jego rodzina sie wzdrygnela ze wstydu.
      To pokolenie juz wymiera, trzeba ich przeczekac, za kilkanascie lat Walesa i Rufus to beda dinozaury, bedzie sie o niich czytalo w ksiazkach o historii tak jak teraz sie czyta z niedowierzaniem ze byli ludzie ktorzy bronili instytucji niewolnictwa, albo apartheidu, albo braku praw wyborczych dla kobiet argumentujac tradycja i religia. Ja bym im dala sie wygadac, ignorowala ich glupote i przeczekala - swiat idzie w dobra strone.
      • pavvka Re: Wałęsa 04.03.13, 17:08
        W ogólnym zarysie się zgadzam, ale nie jestem aż takim optymistą. Homofobia wśród młodych Polaków trzyma się jeszcze całkiem mocno. Postęp w porównaniu z pokoleniem starszym jest, ale zanim taka postawa stanie się rzeczywiście czymś egzotycznym, trzeba ze 2-3 pokoleń, a nie kilkunastu lat.
      • rufus-5 Re: Wałęsa 04.03.13, 17:30
        godiva1 napisała:
        u.
        > To pokolenie juz wymiera, trzeba ich przeczekac, za kilkanascie lat Walesa i Ru
        > fus to beda dinozaury,

Haha Rufus jest jeszcze mlodym człowiekiem. Zapewniam tez że nie jedynym który ma konserwatywne poglądy. Tak więc jesteśmy mlode dinozaury

Ja bym im dala sie wygadac, ignorowala ich glupote i prz
        > eczekala - swiat idzie w dobra strone.

Pewnie że idzie w dobra stronę. Coraz wyraźniej olewa lewackie pomysły i tzw. poprawnośc poltyczną
      • rufus-5 Re: Wałęsa 16.03.13, 19:52
        godiva1 napisała:

- swiat idzie w dobra strone.

Świat naprawdę idzie w dobrą stronę !!!

rojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,13572945,Znany_gdanski_cukiernik_napisal_list__Ja_i_moich_200.html#BoxSlotII3img

"poprawnośc polityczna" powoli odchodzi w niebyt. Ludzie mają powoli dośc braku tolerancji prezentowanej przez homolobby.
        • verdana Re: Wałęsa 16.03.13, 20:14
          Facet, który uwaza, ze bez konsultacji ma prawo wypowiadać się w imieniu poracowników - ach, cóż za wspaniała moralność i uczciwość - po prostu wzór. Jak ktoś płaci pensję, to ma prawo kupowac także sumienie.
          • rufus-5 Re: Wałęsa 16.03.13, 21:52
            verdana napisała:

> Facet, który uwaza, ze bez konsultacji ma prawo wypowiadać się w imieniu porac
            > owników - ach, cóż za wspaniała moralność i uczciwość - po prostu wzór. Jak kto
            > ś płaci pensję, to ma prawo kupowac także sumienie.

Ważne, że ma odwagę w ogóle wypowiedzieć się.
            Tak z ciekawości zapytam się - a kto upoważnil p Nowicką, Środę, Szczuke i inne feministki do wypowiadania sie w imieniu kobiet?
            • verdana Re: Wałęsa 17.03.13, 12:32
              Ma prawo wypowiadać sie w swoim imieniu. Tylko.
              Gdybym wypowiedziała sie w imieniu forum, ze tu wszyscy popierają gorąco związki homo, nie byłbyś zachwycony i pewnie uznałbyć to za grubszą nieuczciwość, a nie odwagę.
              Czym innym jest wypowiadanie sie "w imieniu kobiet" - tez nieco absurdalne, przyznaję, a co innego w imieniu podwładnych, a więc ludzi zaleznych. To pierwsze moze byc głupotą, to drugie jest nieuczciwością i nadużyciem władzy.
              • rufus-5 Re: Wałęsa 20.03.13, 07:38
                verdana napisała:

> Ma prawo wypowiadać sie w swoim imieniu. Tylko.

Od strony formalnej - na pewno.
                > Gdybym wypowiedziała sie w imieniu forum, ze tu wszyscy popierają gorąco związk
                > i homo, nie byłbyś zachwycony i pewnie uznałbyć to za grubszą nieuczciwość, a n
                > ie odwagę.

Na pewno nie za "grubą nieuczciwość", ale za nieobiektywne stwierdzenie. "Zdecydowana większość" byłaby stwierdzeniem prawdziwym.

> Czym innym jest wypowiadanie sie "w imieniu kobiet" - tez nieco absurdalne, prz
                > yznaję, a co innego w imieniu podwładnych, a więc ludzi zaleznych. To pierwsze
                > moze byc głupotą, to drugie jest nieuczciwością i nadużyciem władzy.

Na pewno nie była to ani nieuczciwośc ani naduzycie władzy. Jestem przekonany, że rozmawiał ze swoimi pracownikami i jestem przekonany, że zdecydowana większośc ma takie samo zdanie jak właściciel.
                Tak samo mógłbym stwierdzić i byłoby to zgodne z prawdą iz dorosli mieszkancy mojego bloku - okolo 100 osob popiera stanowisko Wałęsy i byłaby to prawda, gdyż rozmawiam z nimi i znam ich opinię.
                Problem jest w tym, że ludzie nie chca oficjalnie wypowiadać sie na ten temat gdyz znane z swojej tolerancji homolobby po prostu urzadza nagonkę na tzw. homofobów.

• rufus-5 Re: Wałęsa 26.03.13, 11:44
                  Przyjdzie się chyba ponownie podziękowac dla Wałęsy za odwagę. Odwagę, która w obowiązującym dzisiaj świecie kosztuje dużo, także od strony czysto materialnej.Nie mozna także zapomnieć o kosztach psychicznych związanych z nagonką homolobby

"Lech Wałęsa twierdzi, że po jego wypowiedzi na temat homoseksualistów odwołano już dwa spotkania z nim. Za jedno miał dostać 20 tysięcy dolarów, za drugie 50. - Straciłem już 70 tysięcy dolarów. Obliczę moje straty i wystawię rachunek. Pokażę światu, jak mniejszość seksualna prześladuje większość - zapowiada w rozmowie w RMF FM były prezydent. "

Nie tylko były prezydent wykazał się w tym przypadku dużą niezależności. Jeszcze bardziej cieszy wypowiedź J. Szczepkowskiej, która bardzo otwarcie wypowiedziała się o presji wywieranej przez środowiska gejowskie, wręcz o mobbingu przez nich stosowanym i to oczywiście wszystko w ramach głoszenia haseł o tolerancji.

" Nie może być tak, że środowiska gejowskie cały czas nam mówią, że zdajemy egzamin z tolerancji i że nie możemy ich krytykować. Cokolwiek się powie, człowiek od razu spotyka się z tym, że jest albo homofobem, albo jest nietolerancyjny

- mówi Joanna Szczepkowska na antenie TVN24.

Cały czas uczymy się tego, że jest takie zjawisko jak mobbing, że jest takie zjawisko jak lobbing, żeby się bronić przed manipulacją. Otóż, środowiska gejowskie nie są od tego wolne. Teraz w imię tolerowania wszystkiego, będziemy przymykać oczy. Jest zjawisko przymykania oczu ze strachu, że się będzie posądzonym o to, że jest się nietolerancyjnym"

wpolityce.pl/wydarzenia/49919-joanna-szczepkowska-nie-moze-byc-tak-ze-srodowiska-gejowskie-caly-czas-nam-mowia-ze-zdajemy-egzamin-z-tolerancji-i-ze-nie-mozemy-ich-krytykowac.
                  Ludzie zaczynają powoli miec dość milczenia tam, gdzie trzeba mówic ostro i wyraźnie. Tolerancja - tak, dyktat - nie.

• sebalda Re: Wałęsa 26.03.13, 12:15
                    Też miałam ochotę wkleić tę kuriozalną wypowiedź Wałęsy. Jego zidiocenie sięgnęło zenitu. Jedną głupią wypowiedzią sam sobie odebrał ogromny kawałek autorytetu, a teraz się dziwi, że ponosi tego konsekwencje. Jak się kogoś obraża, to się potem nie dziwi, że komuś się to może nie spodobać. Trzeba brać odpowiedzialność za swoje słowa i czyny.
                    Komu on chce wystawić ten rachunek? Jak ktoś taki może mówić o prześladowaniach? Zapomniał już co znaczy to słowo?
                    Czy on zawsze był taki głupi, czy na starość zgłupiał?
                    • the_dzidka Re: Wałęsa 27.03.13, 12:01
                      > Też miałam ochotę wkleić tę kuriozalną wypowiedź Wałęsy. Jego zidiocenie sięgnę
                      > ło zenitu.

To tak jakby facet, który przyszedł pijany do pracy i został zwolniony, pozwał o to sklep monopolowy.
                      Ale założę się że na przykład rufus żadnego zidiocenia w tej wypowiedzi nie widzi.
                      • rufus-6 Re: Wałęsa 27.03.13, 14:56
                        the_dzidka napisała:

>
                        > To tak jakby facet, który przyszedł pijany do pracy i został zwolniony, pozwał
                        > o to sklep monopolowy.
                        > Ale założę się że na przykład rufus żadnego zidiocenia w tej wypowiedzi nie wid
                        > zi.

Rufus za to widzi wypowiedx J. Szczepkowskiej pod która jak najbardziej podpisuje się:

" Nie może być tak, że środowiska gejowskie cały czas nam mówią, że zdajemy egzamin z tolerancji i że nie możemy ich krytykować. Cokolwiek się powie, człowiek od razu spotyka się z tym, że jest albo homofobem, albo jest nietolerancyjny"

Wałęsa na własnej skorzy odczuwa teraz jak wygląda tolerancja o która walczył.

• jottka Re: Wałęsa 26.03.13, 12:17
                    rufus-5 napisał(a):

> Tolerancja - tak, dyktat - nie.

tak jest, socjalizm - tak, wypaczenia - nie!

sorry, nie mogłam się powstrzymaćsmile
                    • rufus-5 Re: Wałęsa 26.03.13, 12:20
                      jottka napisała:
                      >
                      >
                      > tak jest, socjalizm - tak, wypaczenia - nie!
                      >
                      > sorry, nie mogłam się powstrzymaćsmile

Nie ta epoka. Hasło na dzisiaj brzmi inaczej.

związki partnerskie - tak, małżeństwo - nie.

Tez nie mogłem sie powstrzymać.
                  • pavvka Re: Wałęsa 26.03.13, 12:49
                    rufus-5 napisał(a):

> Przyjdzie się chyba ponownie podziękowac dla Wałęsy

Bardzo charakterystyczna składnia.
                    • sebalda Re: Wałęsa 27.03.13, 10:57
                      www.tokfm.pl/blogi/karl/2013/03/list_otwarty_do_lecha_walesy_opamietaj_sie_i_odwolaj_slowa_o_murze_dla_gejow_sprawa_70_tys_dolarow/1
                      Podpisuję się obiema rękami.
                      • jhbsk Re: Wałęsa 27.03.13, 13:56
                        Słowa Wałęsy o tym , że stracił 70 tys. wyjątkowo mnie zasmuciły. On kompletnie nie rozumie, że głupstw nagadał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka