verdana 28.12.13, 13:00 www.facebook.com/photo.php?fbid=10200319696514240&set=a.1373057905689.46387.1809030376&type=1&theater Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Bagno:) 28.12.13, 13:03 A, dopiero teraz przeczytałam jeszcze raz i uważniej. "W porozumieniu z RADNYM ustalono". Do tego momentu było śmiesznie. Od tego - to skandal. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Bagno:) 28.12.13, 13:19 verdana napisała: > A, dopiero teraz przeczytałam jeszcze raz i uważniej. "W porozumieniu z RADNYM > ustalono". Do tego momentu było śmiesznie. Od tego - to skandal. Skandal. Żeby proboszcz z radnym coś ustalili, a parafianie się nie zastosowali?! Nie do pomyślenia. To jest nie tylko skandal. To jest... prześladowanie katolików! Odpowiedz Link
joa66 Re: Bagno:) 28.12.13, 14:00 i nagonka polityczna. Na radnego. BTW Czy to dotyczy tylko katolików praktykujących? Czy można powiedzieć - nie korzystam-nie sprzątam Odpowiedz Link
hankam Re: Bagno:) 28.12.13, 16:36 Pewnie można, ale nie pochowają Cię w poświęconej ziemi. Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Bagno:) 28.12.13, 23:07 Jak nie ma cmentarza komunalnego, to jakby nie mają wyboru (tzn. ani ksiądz, ani hipotetyczny zmarły niewierzący/innowierca) A radny się widać angażuje w lokalne problemy Odpowiedz Link
limotini Re: Bagno:) 29.12.13, 17:47 Mam wrażenie, że "Radny" = "członek rady parafialnej" Więc chyba właśnie tak powinno być. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Bagno:) 28.12.13, 17:20 Wiecie co, mnie się nawet podoba zasada, że wszyscy zusammen do kupy sprzątają dom Boży (albo zrzucają się solidarnie na personel sprzątający). Co innego forma napomnienia. Rozumiem jednak, ze jeśli wszyscy razem sprzątają, to: a) zostało to demokratycznie ustalone; b) sprzątają wszyscy solidarnie, także proboszcz, wikary (tj. ci ostatni nie występują w roli gospodarza domu Anioła); c) sprzątają zarówno panie, jak i panowie, itd, itd. Tylko nie piszcie, że naiwna jestem Odpowiedz Link
ding_yun Re: Bagno:) 28.12.13, 19:24 mary_ann napisała: > Wiecie co, mnie się nawet podoba zasada, że wszyscy zusammen do kupy sprzątają > dom Boży (albo zrzucają się solidarnie na personel sprzątający). Mnie to się co do zasady takie podejście również podoba. Natomiast w praktyce ta zasada działać może dobrze chyba tylko w małych i demokratycznych wspólnotach, zorganizowanych raczej na wzór zboru luterańskiego, a nie typowej parafii rzymskokatolickiej. Zrzutka na osobę sprzątającą ma sens, kiedy finanse wspólnoty są transparentne i ludzie wiedzą, że pieniędzy na sprzątanie wnętrza (uporządkowanie obejścia, remont dachu - niepotrzebne skreślić) po prostu z obiektywnych przyczyn nie ma, a nie brakuje ich dlatego, że są trwonione. Sprzątanie osobiste ma sens, kiedy ludzie mają również coś do powiedzenia w kwestii np. wystroju kościoła. Niestety chyba w większości parafii KRK wierni mogą mieć obowiązki, ale na pewno nie prawa. I dlatego mało kto czuje się naprawdę członkiem wspólnoty, szczególnie jeśli parafia jest duża. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Bagno:) 28.12.13, 18:55 zresztą, kto wie, może nie. Tyle, że stare: obecny proboszcz nazywa się Grzegorz Skałecki, podpis pasuje do poprzednika, Benona Hojeńskiego. Przestał być proboszczem w 2011. bagno.sds.pl/ zakładka "o parafii" Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Bagno:) 28.12.13, 19:17 Ksiądz pana wini, pan księdza, a nam biednym zewsząd nędza Odpowiedz Link