Dodaj do ulubionych

co wykluczyć przy natrium muriaticum?

16.04.05, 22:54
Witam, wreszcie dotarłam do homeopaty, dostałam j.w., ale nie wiem, co
absolutnie wyłaczyć (poza miętą), czego tylko unikać, a co jest dozwolone.
Chodzi mi o herbatę, kawę, perfumy i resztę zwykle uzywanych substancji.
Kupiłam homeopatyczną pastę do zebów z anyżkiem, ale nie wiem, czy akurat
taka jest dobra.
Proszę, podpowiedzcie. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • tom_j23 Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 08:51
      czarnarebeka napisała:

> Witam, wreszcie dotarłam do homeopaty, dostałam j.w., ale nie wiem, co
      > absolutnie wyłaczyć (poza miętą), czego tylko unikać, a co jest dozwolone.
      > Chodzi mi o herbatę, kawę, perfumy i resztę zwykle uzywanych substancji.

Poczytaj www.homeokulkafc.pl/faq.php
      Punkty 8 i 9.

Przy Natrum Muriaticum wymieniona jest tylko mięta, ale jeśli chciałabyś ściśle
      wypełnić zasady Hahnemanna, to w pkt 8 zaleceń tych jest więcej.

Pozdrawiam
      Stefan

• tom_j23 Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 09:06
        Sorry, w linku zabrakło kropki:
        www.homeokulka.fc.pl/faq.php
        Stefan
        • czarnarebeka Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 16:03
          Dziękuję!
          A co zrobić z anyżową pastą do zębów? Ma w składzie babkę, chrzan, oczar,
          nagietek, aromat anyzowy i fluor. Niby jest homeopatyczna, ale czy nie opóźni
          kuracji?
          I czy wystarczy po wzięciu kulek zrobić dwugodzinną przerwę zeby wypić kawę lub
          herbatę? Czy trzeba całkiem odstawić? Zależy mi na szybkich efektach leczenia,
          ale tak o samej wodzie to smutno...
          • tom_j23 Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 16:57
            czarnarebeka napisała:

> A co zrobić z anyżową pastą do zębów? Ma w składzie babkę, chrzan, oczar,
            > nagietek, aromat anyzowy i fluor. Niby jest homeopatyczna, ale czy nie opóźni
            > kuracji?

Hm - no nie wiem co Ci doradzić. I tak moje poglądy na forum są odbierane przez
            niektóre osoby jak herezje :-). Pewnie zaraz znowu mi się dostanie :-(.
            W sumie - trudno jest powiedzieć co pomaga, a co szkodzi. Moim zdaniem nie ma
            jednak powodu, aby nie wierzyć Hahnemannowi, a więc wszystko co ma działanie
            lecznicze (zioła, substancje lecznicze) mogą moim zdaniem wpływać na efekt i
            szybkość leczenia. Jeśli chodzi o tę pastę, którą opisujesz, to zawiera fluor,
            a ten nie jest polecany nie tylko przez homeopatów.
            Więc postaraj się o pastę bez mięty i bez fluoru. Są takie - dedykowane dla
            dzieci - o zupełnie neutralnym smaku.

> I czy wystarczy po wzięciu kulek zrobić dwugodzinną przerwę zeby wypić kawę
            > lub herbatę? Czy trzeba całkiem odstawić? Zależy mi na szybkich efektach
            > leczenia, ale tak o samej wodzie to smutno...

Co do kawy, czy herbaty - nie wiem jak to jest bez nich, bo nie mam nałogów.
            Oczywiście najzdrowiej byłoby odstawić wszystko i pić czystą wodę. Ponadto nie
            wiem jakie schorzenia chcesz wyleczyć. W niektórych schorzeniach właściwa dieta
            jest wręcz nieodzowna. Kiedyś był tu podawany link do ciekawego artykułu na
            temat TMC (Tradycyjna Medycyna Chińska)
            www.logonia.org/passwd/I_Ching/kp2-2.htm
            gdzie wymienionych jest sześć podstawowych używek cywilizacyjnych. Są to:
            alkohol, tytoń, cukier, kawa, herbata czarna i narkotyki. Jakby nie patrzeć,
            kawa czy herbata muszą wywierać wpływ na nasz organizm. Oczywiście - nie ma
            sensu przeginać w żadną stronę. F. Master w jednej z książek poświęcił nawet
            krótki rozdzialik problemowi kawy. Pisze w nim, że jeśli ktoś ma nałóg picia
            kawy, to dyskomfort wynikający z jej odstawienia może przynieść więcej szkody
            niż rzeczywistego pożytku. Ale - robi dalej wyliczenie - ile filiżanek kawy na
            dzień, ile łyżeczek, itd. i w końcu wychodzi mu, że jednak lepiej byłoby
            zastąpić kawę prawdziwą bezkofeinową, bo jednak ta kofeina działa na nas i
            jakiś tam wpływ ma.
            Myślę, że to zależy od Ciebie. Jeśli zależy Ci na szybkich efektach, a możesz
            zmienić kawę i herbatę na herbatę zieloną - to na pewno wyjdzie Ci to na
            zdrowie. No i nie wiem, czy tę kawę słodzisz (i jak bardzo). Podczas leczenia
            wielu schorzeń cukier po prostu przeszkadza w leczeniu.

Pozdrawiam
            Stefan
            • stapelia Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 17:20
              Po prostu bez przesady, myj pasta jaka chcesz tylko przynajmiej pol godziny
              przed kulkami i tuz przed wyplucz porzadnie usta woda. Co do kawy to 2 godzinna
              przerwa wystraczy. oczywiscie jak pijesz 50 kaw dziennie to nie jest to
              najlepsze a jak jedna rano z mlekiem to nie ma sensu z niej rezygnowac.Zachowaj
              tylko przerwe. Jedyne co, to zmien gumy mietowe na jakies dla dzieci:))
              Spoko- bez paniki, wszytsko jest dla ludzi:))
              • tom_j23 Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 17:40
                stapelia napisała:

> Po prostu bez przesady, myj pasta jaka chcesz tylko przynajmiej pol godziny
                > przed kulkami i tuz przed wyplucz porzadnie usta woda.

No właśnie to jest problem z organizacją dnia. Rano wstajesz i musisz i wymyć
                zęby i zjeść śniadanie i łyknąć kulki. A jak jeszcze do tego dorzucisz poranną
                kawę - to robi się ścisk i nie bardzo jest czas na półgodzinne przerwy. A jak
                jeszcze masz do łyknięcia kilka kulek - to cały dzień chodzisz z zegarkiem w
                ręku. Stąd lepiej da się to zorganizować, jeśli da się pewne sprawy uprościć,
                choćby stosując neutralną pastę (i jeden problem z głowy).

Stefan

• very_martini Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 18:15
            Hej, a skąd jesteś? Bo wytropiłam w Warszawie pastę bez mięty i bez fluoru nawet
            (w Gal. Mokotów)

16%VOL
            22%VAT
            • czarnarebeka Re: kraków 17.04.05, 23:33
              nie mamy galerii mokotów ;((
              • very_martini Re: kraków 17.04.05, 23:47
                następna z Krakowa, no co za forum...
                Sprawdzę nazwę tej firmy, jak tam kiedyś będę, i dam znać.

16%VOL
                22%VAT

• czarnarebeka Re: kraków 17.04.05, 23:54
                  Dziękuję!
                  My tu wszyscy chorzy, piśmienni, zinternetowani i homeowierzący?
                  Pozdrawiam zatem z zagłębia dolegliwości :-)
                  • very_martini Re: kraków 17.04.05, 23:57
                    Hehe, spoko, wirtualny ciemnogród niepiśmiennych (co widać) oszołomów, co to się
                    aspiryny boją, jest tutaj. Rezerwat taki.

16%VOL
                    22%VAT

• stapelia Re: kraków 17.04.05, 23:59
                    Martini warszawski wiesniaku - mamy za to Galerie Kazimierz:))) Witam w
                    rodzinnym grobowcu:))) choc ja staram sie gum mietowych nie zuc.
                    • very_martini Re: kraków 18.04.05, 00:23
                      Kazimierz, buhahaha, ale nazwa dla Galerii. My mamy w Łodzi Galerię Łódzką i to
                      jest lepsze niż inne buraczane nazwy, o Starym Browarze w Poznaniu nie wspomnę.
                      A gum starasz się nie żuć, chociaż ciężko sie powstrzymać, jak chłop z targu raz
                      na tydzień przywiezie, co? U mnie nie ma kto na targ jeździć, więc pożuwam
                      pietruchem z przychałupnego łogródka.

16%VOL
                      22%VAT

• czarnarebeka Re: kraków 18.04.05, 01:07
                        Ja sie mało znam, ale czy po przeżuciu rośliny z przydomowego ogródka w
                        Warszawie szuka się ratunku w homeopatii?
                        • very_martini Re: kraków 18.04.05, 01:31
                          Nieeeeee. Pozwala się organizmowi oczyścić nie tamując żadnych wydzielin.
                          Pfu. Smacznego, jak ktoś przy śniadaniiu czyta.

16%VOL
                          22%VAT

• 5_monika Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 19:14
            są dla dzieci bez mięty i bez fluoru o smaku coca-coli :)
            • very_martini Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 19:20
              To co, oni dolewają do tego coli, czy jak? To by było totalnie bez sensu...
              Well, zawsze pozostaje nam jeszcze szorowanie zębów popiołem:)

16%VOL
              22%VAT

• beba2 Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 20:02
                Albo niemycie wcale :P
                No i pijmy tylko wodę i jedzmy trawę. Bedziemy wtedy zdrowi i kulki nie będą
                nam potrzebne...ech...

A nasz homeopata odradza wszystko co związane z colą, nawet pastę do zębów.
                Ale ja juz sobie na to gwiżdżę. Piję colę, kawę, żuję gumy miętowe, a
                homeopatia działa. Nawet zęby sobie myje pastą miętową ( powinnam juz chyba nie
                żyć od tych nałogów ).

W kazdym razie trzeba się dostosowac do porad swojego lekarza, bo nie na
                każdego te dobrodziejstwa mogą stosowie działać podczas leczenia homeo.
                Ziół moim zdanie stosowac się nie powinno, bo nie wiadomo co wtedy działa, albo
                co pogarsza, lub blokuje ustępowanie choroby.
                • very_martini Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 20:11
                  > A nasz homeopata odradza wszystko co związane z colą, nawet pastę do zębów.
                  > Ale ja juz sobie na to gwiżdżę. Piję colę, kawę, żuję gumy miętowe, a
                  > homeopatia działa. Nawet zęby sobie myje pastą miętową ( powinnam juz chyba
                  nie żyć od tych nałogów ).

To bedziem w jednym grobie leżeć...

16%VOL
                  22%VAT
                  • virginia1 Re: co wykluczyć przy natrium muriaticum? 17.04.05, 21:32
                    mogę wcisnąc się jako trzecia...????:):):):)
                  • kasiorek76 Re: do very_martini 20.04.05, 13:41
                    czytam tak sobie Wasze wypowiedzi tzn. jeszcze beby i śmieję sie pełną buźką,
                    żeby nie napisac gębą. Super, ze macie takie fajne poczucie humoru :)
                    A co do zaleceń, to moja pani homeo powiedziała ze moge myc ząbki pasta z mieta
                    np colgate, więc myje ale kawy nie pije bo nie kazali :)No własnie a skoro
                    czarna herbata nie jest za dobra, to moge pic zielona z czyms tam, np z opuncja
                    figową?
                    Pozdrawiam serdecznie
                    • stapelia Re: do very_martini 20.04.05, 14:36
                      mojzesz:P
                      • beba2 Re: do very_martini 20.04.05, 20:15
                        Taaa : mojżesz. Jak mojżesz to przez duże M chyba, Stapelio buraczana, hehehe...
                    • beba2 Re: do very_martini 20.04.05, 20:17
                      Ty się Kasiorek nie śmiej, bo Ci jeszcze zaszkodzi, abo Ci zęby wylecom.
                      • very_martini Re: do very_martini 20.04.05, 20:33
                        To łot tego zemby wylatujo?
                        O żesz.

16%VOL
                        22%VAT
                      • kasiorek76 Re: do very_martini 20.04.05, 20:34
                        A żebys wiedziała, ze zaszkodzi, bo będę miała więcej zmarszczek :) ale co tam,
                        lepsze ze smiechu niz z kłopotków.
                        Pozdrawiam :)
                        • stapelia Re: do very_martini 20.04.05, 21:44
                          Beba- taki sam z ciebie burak jak i ze mnie:)) ale jak mowi madre przyslowie
                          lepiej byc burakiem z Krakowa niz wiesniakiem z Warszawy:p
                          • very_martini Re: do very_martini 20.04.05, 21:49
                            ja jezdem z Łodzi Burakiem przez duże B, burolu galicyjski. My, Buraki z Garbu
                            Łódzkiego z wyższością i litością patrzymy na inne buraki.

16%VOL
                            22%VAT

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka