17.05.09, 01:28
Małego tydzień temu udziabał kleszcz. Dziś jest minimalny ślad u żadnych innych objawów póki co. Ale ja się juz zdąrzyłam naczytać i wystraszyć boreliozy. Pojechałam z nim na badania (pct rt) ale wyniki będa za 2 tygodnie.
Przewertowałam równiez o forum i widze że polecacie ledum 30 ch po ugryzieniu. Czy ma to sens, skoro u nas upłynął już tydzień od ukąszenia. Czy skupić się raczej na profilaktyce i wtedy 5 ch?
Jakie dawkowanie?
Obserwuj wątek
    • marciszonka Re: kleszcz 17.05.09, 19:42
      Ma sens jeśli są objawy po ukąszeniu w obrazie Ledum. Jeśli nie to 5 ch.
      • dorek3 Re: kleszcz 17.05.09, 22:28
        Nie ma żadnych objawów. Miejsce ugryzienia praktycznie nie widoczne. To 5 ch na stale równiez zapobiegawczo?
        • matthewr Re: kleszcz 20.05.09, 16:25
          mimo tego wybrałbym się do lekarza, jeśli miejsce zacznie siniec, powiększać
          się, zmieniać położenie...wiem bo sam tak miałem:)
          homeopatia owszem, ale jeśli konieczny będzie antybiotyk to radzę brać... :)
          • dorek3 Re: kleszcz 20.05.09, 23:26
            Nie będę boleriozy leczyć homeopatycznie, obiecuję. Teraz nie mam z czym iść do lekarza. Śladu po ugryzieniu nie ma-oglądamy go codziennie, nic się z małym nie dzieje. Czekam na wynik badania.
            • 5_monika Re: kleszcz 22.05.09, 18:17
              mojej mamie lekarz internista zaraz po ugryzieniu przepisał badanie
              na boreliozę (przeciwciała na czynną infekcję).powiedział, że jeśli
              byłoby zakażenie to i tak antybiotyk podaje się przez miesiąc, jakiś
              inny i w większych dawkach).Śladu nie było po ugryzieniu.
              Duże info jest na forum borelioza.
              Kulki homeo o nazwie Borrelia też są.
              pzdr
              • dorek3 Re: kleszcz 22.05.09, 20:25
                Na forum Borelioza to trzeba mieć stalowe nerwy. Juz je przeczyta łam i odpadam.
                Badanie zrobiłam jeszcze nie mam wyników, oby ujemne..

Teraz dziecko nr dwa raczy nas zielonym katare co w połączeniu z koszmarnym zapaleniem ucha sprzed 1,5 miesiąca zaraz doprowadzi mnie do obłędu.
                • 5_monika Re: kleszcz 25.05.09, 11:40
                  dokładnie tak
                  z forum wynika nawet, że kleszcz moze zakazic zaraz po ugryzieniu i
                  nie ma znaczenia jak szybko go wyjmiesz i to czy nie ma śladu też
                  nie gwarantuje niezakażenia.A badania są nieswoiste i w sumie jak w
                  większości innych chorób kluczowe są objawy.W sumie na dwoje babka
                  wróżyła.Lekarze też mają różne podejście, poprzedni lekarz po
                  ugryzieniu przepisała w zeszłym roku zwykły antybiotyk na
                  tydzień.Ten teraz ma inne zdanie.Mama też czeka na wynik.
                  pzdr
                  a z tym uchem wymyśl coś, nie da rady homeo ?
                  • dorek3 Re: kleszcz 27.05.09, 10:25
                    Ucho poległo w 3 dni. 4 razy w tym roku, 2 raz w ciągu 2 miesięcy.
                    Chyba skończy się usunięciem 3 migdała jako sprawcy problemów.
                    Ale chyba pójdę do dr K jako ostatniej deski ratunku
                    • lidiam1 Re: kleszcz 22.06.09, 20:29
                      witaj, ja tez bylam dwa razy ugryziona przez kleszcza i to w czasie
                      ciąży,byłam jedną z osób na forum która leczyła sie u jednej z
                      polecanych tam lekarzy. Gdybyście chcieli czegoś sie dowiedziec na ten
                      temat to napisz na priva, masz racje trzeba mieć stalowe nerwy czytając
                      tamte forum, trzeba też do wszystkiego podejść z dystansem, a
                      najrozsądniej jest zrobić badanie WB, tym bardziej ze juz chyba 6
                      tygodni od ugryzienia minęło. pozdrawiam
                      • dorek3 Re: kleszcz 23.06.09, 10:19
                        Robiłam badanie pcr rt, wynik wyszedł ujemny więc temat był zamkniety. ale teraz na wakacjach już był kolejny kleszcz (siedział jeszcze krócej ale zakażenie i tak jest mozliwe przecież) wiec jak wróci to zbadam ponownie (kosztowna "zabawa"). W miejscu ugryzienia nie ma kompletnie żadego śladu.
                        • lidiam1 Re: kleszcz 29.06.09, 22:31
                          Mój drugi kleszcz siedział zaledwie 2 godziny, może nawet nie, i
                          prawdopodobnie to on mnie zaraził, karmilam wtedy miesięczne dziecko,
                          wiec warto badania zrobic, by sprawdzic, ja wtedy karmilam i zrobilam
                          PCR natychmiast, ale jest dużo kontrowersji co do wiarygodnosci tego
                          badania, napewno jesli wyjdzei pozytywnie to coś to może znaczyć,
                          natomiast najwiekszym zaufaniem ciesy sie jednak badanie WB.
                          Najważniejsza w tym wszystkim jest obserwacja dziecka, i nie popadać
                          w obłęd, bo różne objawy nie koniecznie muszą wskazywać na boreliozę,
                          ale mogą. pozdrawiam.......no ja niestety mam fobie na kleszcze:(
                          • kasia-j84 Re: kleszcz 30.06.09, 18:07
                            lidiam...czytalam twoje watki na forum borelioza...tylko nie wiem
                            czy juz wyleczylas sie zupelnie??? czy twoje dziecko sie nie
                            zarazilo??? i czy jak sie jest juz zdrowym to kolejna ciaza nie jest
                            problemem???sama jestem w 7 miesiacu ciazu...i chyba ugryzl mnie
                            kleszcz...nie wiem dokladnie bo w miejscu w ktorym mi trudno bylo
                            dostrzec...jak zdrapalam to dopiero wtedy zorientowalam sie co to
                            moglo byc...i teraz sie boje...ale pewnosci nie mam...
    • 30mama Re: kleszcz 22.06.09, 21:16
      ja 2 tyg temu na wizycie pytałam naszego homeo właśnie o kleszcze.
      Stwierdził że nic nie ma na boleriozę a jeżeli w miejscu po kleszczu robi się
      jakiś "odczyn" to trzeba po prostu podać antybiotyk.
      • berecik7 Re: kleszcz 05.07.09, 17:11
        W zeszłym tyg. małego udziabał kleszcz. Zaczerwienione miejsce w przypływie
        inwencji posmarowaliśmy Notakhelem. Po dwóch dniach nie było śladu nawet po
        ugryzieniu.

Co do antybiotyku, to jak twierdzi mój homeo, w Niemczech jest dostępny jakiś
        odpowiednik antybiotyku na boreliozę, który tez b. długo się podaje, ale
        niestety nazwy nie znam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka