Dodaj do ulubionych

Lodowisko 2010-2011

17.11.10, 07:58
W związku z dużą ilością maili, chciałbym na forum przekazać informację dotyczącą prawdopodobnego terminu otwarcia lodowiska.

Długoterminowa prognoza pogody dla Józefowa, przewiduje spadek temperaury poniżej zera 24/25 listopada. Wtedy też możliwe jest rozpoczęcie budowania lodu. Mamy nadzieję, że przy sprzyjających warunkach atmosferycznych lód uda się zrobić w ciągu 3-4 dni, czyli optymistyczny termin to niedziela 25 listopada.
Ale bardziej prawdopodobny 29.11-01.12.

W ubiegłym tygodniu robiliśmy próbę zamrożenia płyty z firmą Hefal, która wygrała przetarg na dostarczenie lodowiska, ale skończyło się to niepowodzeniem. Z moich informacji wynika, że jeszcze żadne lodowisko otwarte nie jest czynne w Polsce.

Nowe informacje będę przekazywał na bieżąco.
Pozdrawiam wszystkich Piotr Gąszcz
Obserwuj wątek
    • leonek-dwa Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 08:39
      panie Piotrze, trochę z innej beczki, nie mogę znaleźć informacji na temat aerobiku (na stronie), czy mogłabym prosić o info kiedy się odbywa i o której?
      • icsir_jozefow Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 08:55
        jeśli chodzi o aerobik suchysmile/bo w wodzie odbywają się zajęcia/, to niestety nie prowadzimy od września takich zajęć. W wakacje ogłosiliśmy konkurs na wynajem salki fitness - tej z wejściem od ulicy Ślusarskiego i konkurs wygrał klub Yuko Józefów, czyli zajęcia judo dla dzieci.

Nie dało się niestety pogodzić już aerobiku, tańca i judo i musieliśmy zaproponować takie rozwiązanie, ekonomicznie również zdecydowanie bardziej korzystne dla ICSiR, a ponadto moi pracownicy nie muszą codziennie składać i rozkładać 56 metrów tatami. Po zmianie trenerki aerobiku nasze przychody z tego tytułu znacznie zmalały, to też wpłynęło na naszą decyzję.

Wydaje mi się, że jest ze 3-4 miejsca w Józefowie, gdzie prowadzone są takie zajęcia.

pozdrawiam Piotr Gąszcz
        • abigeil12 Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 09:27
          witam p. Piotrze , czy są zajęcia koszykówki dla chłopców młodszych mam namyśli wiek 11-12 lat . Jesli tak to proszę o jakiś kontakt do osoby prowadzącej a jeśli nie to czy jest mozliwość wprowadzenia takich zajęć . pozdrawiam
          • jurij12 Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 09:38
            Panie Piotrze,
            informowanie na stronach FJ o tym co sie dzieje w ICSiR to bardzo dobry pomysł, w swoim imieniu (ale myśle ze nie tylko) bardzo prosze o podążanie właśnie tą drogą...

nie zawsze pamietam żeby zerknąc na strone ICSiR czy przypadkiem nie zbliża się jakies ciekawe wydarzenie a szkoda niektórych imprez nie zobaczyć lub w nich nie zauczestniczyć,
        • jozee Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 09:38
          Dzień dobry.Było wiele krytyki pod adresem pana teścia,że ustawił swojego na basenie.A tu po latach okazuje się,że pan naprawdę jest swój chłop.Robi pan swoje,widać,że z zaangażowaniem,bez ciśnienia,bez afer,tak normalnie.Zarządza pan tym basenem zgodnie ze sztuką i za to szacun.
          • icsir_jozefow Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 10:20
            1) koszykówka: www.victoriajozefow.pl/koszykowka - myślę, że to są roczniki, które będą Pani odpowiadały.
            2) jesli chodzi o imprezy - 18 i 19 listopada IX Zawody o Puchar Józefowa w pływaniu, dla dzieci i młodzieży, 21.11. turniej piłki siatkowej, 27.11. Turniej Frisbee, 28.11. o 10:00 mecz ligowy Józefovii.
            3) będę umieszczał tu informację ja i Pani Danusia Górecka.
            4) ostatni wątek - dzięki za dobre słowo. Dużo zmieniło się przez te lata, ten basen to wspólne kochane dziecko zarówno całej ekipy UM i RM, jak i pracowników ICSiR, ale najważniesi są Klienci, bo w kilkudziesięciu miastach w Polsce podobne obiekty świecą pustkami i wymagają milionowych dotacji.
            Polecam ostatnie wydanie Pływalni i Basenów www.plywalnieibaseny.pl/images/stories/WYDANIE_06/bip_06-st_screen.pdf jest tam fajny artykuł o naszym basenie, który jest pokłosiem moich różnych wykładów z zarządzania.
            5) przypominam o mailu: icsir@wp.pl

pozdrawiam Piotr Gąszcz
          • rooney71 Re: Lodowisko 2010-2011 17.11.10, 12:27
            Może jakaś zniżka dla mieszkańców Jóżka,a dla innych podwyżka.Z Józka mało osób korzysta(nie mówię oszkołach - super),natomiast wszystkie gminy korzystają z naszego basenu,a to za nasze podatki.Do przemyślenia.
    • mateusz.wlodarczyk Re: Lodowisko 2010-2011 01.12.10, 16:54
      Dzisiaj miało być ciągle przekładane otwarcie lodowiska, ale nic z tego.
      Byłem punktualnie o 16:00 ale dowiedziałem się tylko że rolby (maszyna do pielengnacji lodu) jest zepsuty i otwarcie może będzie jutro.

Dlatego mam pytanie do icsir, kiedy na 100% wszystko będzie sprawne i będzie pogoda aby otworzyć lodowisko?

• terpu Re: Lodowisko 2010-2011 01.12.10, 21:36
      Dlaczego bezpłatnie z lodowiska może korzysta młodzież z Józefowa do 18 roku życia.
      A studenci?
      Przecież co roku podczas ferii zimowych (szkolnych, bo uczelnie maja w różnych terminach) młodzież z Józefowa do 24 lat może korzysta z lodowiska bezpłatnie.
      Może jest błąd w regulaminie i trzeba zmienić granicę wieku.
      (graniczny wiek 24 lat dla młodzieży z Józefowa uchwaliła jakiś czas temu rada miasta)
      • jackie_brown Re: Lodowisko 2010-2011 02.12.10, 12:25
        daj spokój i tak wystarczy, że dzieciaki mają za darmo. smile
        • shelmahh Działa już? 02.12.10, 16:36
          dajcie znać smile)))
          • mateusz.wlodarczyk Re: Działa już? 02.12.10, 17:40
            Tak już działa.

Dzisiaj o 16:00 było otwarcie, jeśli można było nazwać to otwarciem.
            Zaraz po 16:00 zapalono światło, włączono muzykę.

Na lodowisko przyszła tylko jedna osoba.

Pewnie było by więcej osób gdyby nie ciągłe przekładanie otwarcia.

Ale mam nadzieje że od jutra ludzie zaczną przychodzić.
            Zapraszam na lodowisko!!!

Zdjęcia z "otwarcia" lodowiska na stronie: picasaweb.google.com/xxxwlodarxxx/OtwarcieLodowiska#
            • 111majka Re: Działa już? 02.12.10, 19:09
              Mateusz.wlodarczyk na naszym FF pokazał jak działa smile
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,782,119292109,119426067.html
            • shelmahh Wypożyczalnia :(( 03.12.10, 10:20
              byłem i działa ale wypożyczalnia łyżew zaskoczyła mnie negatywnie. od zeszłego roku nikt nie naprawił popsutych łyżew..czy były w ogóle ostrzone? nie mam takiego wrażenia. zapięcia łyżew popsute. dostałem łyżwy, które pamiętam z zeszłego roku i nic nie zostało naprawione....

szkoda...
        • terpu Re: Lodowisko 2010-2011 02.12.10, 22:30
          No ok dzieciaki mają za darmo ale ja jako student nie zarabiam na swoje utrzymanie i płacenie 5 zł jako osoba dorosła za wstęp + 4 zł za łyżwy to jest wg mnie trochę za dużo jak na moją kieszeń, a lubię pojeździć na łyżwach.
          Chcę zauważyć że w Falenicy lodowisko jest całkiem za darmo.

Dlaczego w ferie za młodzież uznaje się osoby do 24 roku życia, a po za tym okresem do 18 lat? Ja jakoś tego nie pojmuje.

Dalej apeluję o zmianę regulaminu w tym zakresie.
          • aniam35 Re: Lodowisko 2010-2011 03.12.10, 11:45
            Gdzie w Falenicy jest lodowisko , poproszę o ulicę
            • icsir_jozefow KILKA ODPOWIEDZI W/S LODOWISKA 03.12.10, 21:07
              1) najstarszą grupą wiekową objętą wejściami bezpłatnymi są uczniowie szkół średnich zamieszkali w Józefowie. Uchwała RM z listopada 2007 roku.
              2) w pierwszym roku użytkowania bezpłatnie korzystali /o ile mnie pamięć nie myli/ wszyscy mieszkańcy Józefowa. Wtedy były nieco inaczej rozliczane koszty pomiędzym UM, a ICSiR.
              3) zmiany cen i ulg - możecie Państwo rozmawiać ze swoimi nowymi/starymi radnymi i burmistrzem. ICSiR realizuje uchawały RM i my jako jeden z najniżej dotowanych OSIRów w Polsce nie mamy środków własnych, aby proponować takie rozwiązanie, gdyż obsługa i organizacja lodowiska jest bardzo kosztowna.
              4) Wkrótce dopłynie kontener z łyżwami, mamy zamówione kilkadziesiąt par łyżew. 85% użytkowników lodowiska korzysta z własnych łyżew. Zdecydowana większość łyżew nie posiada elementów naprawczych - głównie chodzi o zapięcia.
              5) Na portalach aukcyjnych są naprawdę tanie łyżwy - my wymieniamy wkładki w tych rodzajach łyżew w których można - dostawa również dociera do Polski.
              6) Wkładki pierzemy i suszymy oraz używamy specjalnych środków bakteriobójczych do dezynfekcji.
              7) Od niedzieli będziemy dysponować profesjonalną maszyną do ostrzenia łyżew, będzie można za niezbyt dużą opłatą naostrzyć łyżwy.
              8) Otwarcie bez pompy, ponieważ śnieg i bardzo niska temperatura sprawiła, że start lodowiska był bardzo utrudniony. 01.12. niestety zepsuła się rolba /maszyna do czyszczenia lodu/ i nie udało się ręcznie doprowadzić lodowiska do takiego stanu, abyście mogli Pańśtwo z niego bezpiecznie korzystać.
              9) TEGOROCZNE LODOWISKO JEST DUŻO WIĘKSZE NIŻ UBIEGŁOROCZNE, gdyż jest o dwa metry szersze.

10) Proszę zgłaszać pęknięcia lodu obsłudze lodowiska, jeździć ostrożnie i uważać na najmniejszych użytkowników lodowiska.
              11. W ferie zimowe postaramy się, aby objąć promocją wejść bezpłątnych studentów i emerytów z Józefowa.

Miłej zabawy

Piotr Gąszcz[/b]
              • alcobar Mam do Pana Gąszcza ważne pytanie 04.12.10, 21:45
                Czy może spowodować aby osoba odpowiedzialna za stronę techniczną działania lodowiska ustawiła głośnik po drugiej stronie lodowiska tak aby jego siła oddziaływania była skierowana do zainteresowanych na lodowisku i w stronę ICSIR a nie działała jak nazistowskie głośniki na słupach w czasie drugiej wojny światowej racząc przez cały dzień okolicznych mieszkańców informacjami. Przecież wystarczy głośniki albo zawiesić nad lodowiskiem albo jak napisałem wcześniej skierować je w stronę ICSIR. Gdy jestem u moich znajomych (mieszkają ca 200m od lodowiska i mają okna w stronę lodowiska) nie da się normalnie oglądać telewizji bo głos z odbiornika miesza się z głosem z bomby akustycznej na lodowisku. Moje pytanie to taka mała podpowiedź racjonalizatorska ponieważ wiem, że wnerwia to okolicznych mieszkańców, którzy co roku przez kilka miesięcy żyją jak na jakimś dworcu... z płynącą z głośnika muzyką przeplataną wiadomościami i komendami ... teraz jeździmy w drugą stronę...
                • icsir_jozefow Re: Mam do Pana Gąszcza ważne pytanie 04.12.10, 22:13
                  zobaczę w poniedziałek co da się z tym zrobić, dzięki za sygnał. To pierwsza uwaga w tej materii od początku istnienia lodowiska, problemem może być brak słupów w poblizu lodowiska od strony ulicy Wawerskiej i duża odległość słupów od strony ulicy Leśnej, głosniki zamontowane są na piłkochwycie od strony hali sportowej i nie bardzo widzę gdzie w innym miejscu można je zamontować bez montazu dodatkowych masztów. Jak Pan wie ICSiR nie jest nawet administratorem terenów gdzie znajduje się lodowisko, gdyż jest to teren Gimnazjum Nr 1. Jeśli uciążliwość dla okolicznych mieszkańców będzie zbyt duża, zrezygnujemy z włączonej muzyki.

Na swoją obronę mogę jedynie powiedzieć, że kilka osób które mieszkają tuż obok lodowiska znam, same korzystają z lodowiska i nigdy nie miały uwag w tej materii.

Problem jest jednak znacznie szerszy, bo wszycy chcą boisk, placów zabaw byleby nie były obok naszego domu.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda się rozwiązać problem który Pan zasygnalizował.
                  • icsir_jozefow Re: Mam do Pana Gąszcza ważne pytanie 04.12.10, 22:20
                    jutro przewieszę kolumny w drugą stronę, tak żeby wisiały frontem do hali, mam nadzieję, ze taka operacja sprawi, że mieszkańcy będą mogli żyć normalnie, a łyżwiarze będą słyszeli odrobinę muzyki i komunikaty.

Pozdrawiam PG

proszę o sygnał, czy ten zabieg odniósł skutek
                    • klimatyk ławki 05.12.10, 16:43
                      Jeśli to możliwe to bardzo proszę o wstawienie wyższych ławek do zmiany łyżew(tak jak w roku ubiegłym).
                      Dla osób dorosłych korzystanie z niskich ławek to jednak utrudnienie.
                      Tak, tak...wiem, że schylanie się to dodatkowy trening ale może coś da sie zrobić.

Pozdrawiam serdecznie. K
                      • icsir_jozefow Re: ławki 05.12.10, 16:52
                        będę od jutra, może nawet dziś wieczorem.
                        • klimatyk Re: ławki 05.12.10, 16:57
                          Dzięki!!!
                        • icsir_jozefow wyższe ławki już są dostępne. 05.12.10, 17:00
                          już są, a najpóźniej od piatku będzie można skorzystać z ostrzenia łyżew. Ostrzyć będziemy tylko na prosto, bez rowka. Maszyna bardzo profesjonalna już dojechała, technicy muszą jednak trochę poćwiczyć na naszych łyżwach.
                          Na początku tygodnia podam godziny w jakich będzie można naostrzyć łyżwy i koszt, który będzie oczywiście trochę niższy niż u konkurencji.

pozdrawiam PG
                          • marc_gg Re: wyższe ławki już są dostępne. 05.12.10, 19:36
                            Jak już tak wszystko można załatwić przez neta to ja jeszczę poproszę o możliość płacenia kartami w kasie basenu za karnety smile

Pozdrawiam
                            • icsir_jozefow karty kredytowe 05.12.10, 20:37
                              tu niestety tak szybko się nie dasad. Od dość dawna próbuję ten temat wprowadzić, ale trochę boimy się dłuższych kolejek oraz wysokości prowizji, szybkości terminali. Poza hotelowymi aquaparkami jest niewiele osirów, gdzie wprowadzono i utrzymano to rozwiązanie. Powiedziałbym, że nie ma żadnego, ale ... wszystko zmienia się. Sąduję ten temat kilka razy do roku na wykładach jakie prowadzę i nigdy nie zgłosiła się osoba, która wprowadziła karty kredytowe na plywalnie.

Wrócę do rozmów z operatorami terminali, być może tym razem zaoferują jakieś szybsze terminale za niską opłatę.

Pozdrawiam,

generalnie proszę Państwa o korzystanie z maila icsir@wp.pl tam szybciej otrzymacie odpowiedź.

PG
                    • alcobar Dziękuję za odpowiedź. Miło widzieć, że 07.12.10, 18:03
                      sprawy, które nie sa dyskusyjne mozna załatwić od ręki. Pozdrawiam serdecznie.
                      PS. Jasne, że z obiektami uzyteczności publicznej jest tak jak PAn napisał (vide stadion w Poznaniu z, którego oklaski niby powodują pekanie murów w okolicznych blokach). Nagłosnienie lodowiska to jednak inna sprawa, problem można rozwiązac beznakładowo a wszyscy nadal sa zadowoleni - uzytkownicy lodowiska maja non stop decybeli pod dostatkiem a mieszkańcy chcący w tym momenci odpoczywać wystarczająco cicho. Jak napisałem wyżej chodziło tu o pomysł i dobra wolę. Za dobrą wole jeszcze raz dziękujemy!smile
                      • icsir_jozefow Re: Dziękuję za odpowiedź. Miło widzieć, że 07.12.10, 18:32
                        jeśli chodzi o muzykę wybrałem najprostrze rozwiązanie - muzyka sączy się z głośnika, tak że nie przeszkadza sąsiadom. Sprawdzałem dziś sam obchodziłem lodowisko dookoła jest naprawdę cicho.

Myśle, że jakoś przetrwamy kolejny sezon - dotarły nowe wkładki do łyżew, profesjonalna maszyna do ostrzenia - ostrzymy za 5 zł parę łyżew, za kilka dni dotrze paczka z kilkudziesięcioma nowymi parami łyżew.

W imieniu własnym i pracowników powiem tylko, że liczymy każdy dzień do końca sezonu, bo ciężki to i niewdzięczny kawałek chleba - obsługa lodowiska. Na szczęście udało się połozyć na korytarzach glazurę, to trochę zniszczeń będzie mniej po sezonie.

Jeszcze walczymy z ustawieniem noża w rolbie /maszyna równająca lód/, ale mam nadzieję, że po jutrzejszym dniu będzie już wszystko OK.

pozdrawiam Piotr Gąszcz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka