Dodaj do ulubionych

Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń

25.07.14, 15:56
Witam,
idąc śladem muratora postanowiłam założyć wątek, gdzie budujący w Józefowie (i okolicach) mogliby dzielić się doświadczeniami i wątpliwościami budowlanymi. Sama jestem na początku trudnej drogi budowy własnego domu i co chwila muszę mierzyć się z pytaniami: gdzie kupić? co wybrać? czy tak powinno być? i co dalej? Czy znajdą się osoby, które właśnie budują albo dopiero co zaczęły budować lub przymierzają się do budowy?
Obserwuj wątek
    • daroxy Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 26.07.14, 23:37
      Wymiana doświadczeń zawsze mile widziana, aktualnie buduję a w zasadzie wykańczam dom więc jeśli mogę w czymś pomóc smile
      • wizja8 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 28.07.14, 20:21
        Chętnie skorzystam z dobrej rady. Ściany parteru już stoją, przed nami lanie stropu. No i tu pytanie: gdzie kupić stal?, gdzie wysuszone drewno na więźbę? Czy jest w okolicy jakiś godny polecenia tartak? To pytania na które poszukuję odpowiedzi "na dzisiaj".
        • stryjku Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 28.07.14, 21:39
          Wysuszonego drewna w tartaku nie kupisz - ja zamawiałem więżbę w tartaku w Woli Karczewskiej tel 22 789 98 88
          • 635csi Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 29.07.14, 13:28
            Kończę budowę - mogę podzielić się namiarami na sensownych ludzi od okien, hudrauliki/podłogówki, dekarzy, stanu surowego i tynkarzy. A i ślusarza od elementów metalowych mogę śmiało polecić. Glazurnikiem i parkieciarzem, mam nadzieje, że niedługo także.
            Szukam sensownego stolarza do wykonania paru szafek, ekipy do ogrodzenia i układania kostki brukowej.
            • kug777 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 27.08.14, 20:24
              Potrzebuję porady nt. wentylacji w łazience. Dzielni budowlańcy w 1996 zbudowali mi poddasze bez wentylacji!! Teraz przy okazji remontu dachu chciałbym przeprowadzić z łazienki pionową rurę przez zimne poddasze i poszycie dachu i zakończyć nad dachem daszkiem lub strażakiem. Myślę, że rura musi być dobrze zaizolowana termicznie (skropliny). Tyle moja teoria - ale czy to się sprawdzi?
              • jozefow512 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 27.08.14, 22:42
                Chyba ten wątek odpowie na twoje pytanie:
                forum.muratordom.pl/showthread.php?205019-Kominki-wentylacyjne-czy-to-dobre-rozwi%C4%85zanie
                • kug777 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 11.09.14, 06:50
                  Dziękuję za ten wątek, trochę mi rozjaśnił. Ogólnie rzecz biorąc moja teoria ma szanse sie sprawdzić.
          • jozefow512 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 31.07.14, 21:46
            stryjku napisał:

> Wysuszonego drewna w tartaku nie kupisz - ja zamawiałem więżbę w tartaku w Woli
            > Karczewskie

Nie polecam tartaku w Woli Karczewskiej ......
            • stryjku Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 31.07.14, 21:57
              A mozesz cos wiecej napisae dlaczego nie polecasz tartaku w Woli Karczewskiej ?

• jozefow512 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 01.08.14, 20:46
                stryjku napisał:

> A mozesz cos wiecej napisae dlaczego nie polecasz tartaku w Woli Karczewskiej ?

Drewno było mokre, krzywe, nie trzymało wymiarów. Część na tyle nie trzymała wymiarów, że musiałem zamawiać (dużo drożej bo z dnia na dzień) gdzie indziej. Kasę zgarnęli wcześniej, wiec telefonu nikt nie odbierał. Pole manewru było małe, ponieważ ekipa była zamówiona i nie za bardzo mogła czekać.

Dziesięć razy obejrzyj zanim odbierzesz towar, zmierz wszystko dokładnie (zwłaszcza przekroje, bo długości bywają ok).

To powyższe to moja opinia na podstawie jednorazowego zamówienia. Drugiego już nigdy w Woli Karczewskiej nie będzie. Dałem się oszukać i nie miałem czasu się z nimi handryczyć.
                • wizja8 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 01.08.14, 21:02
                  Do Woli Karczewskiej dzwoniłam i rozważałam opcję zamawiania u nich. Ale po wpisie jozefow512 to mam wątpliwości. A to "gdzie indziej" to gdzie? Ktoś jeszcze polecał mi tartak w Człekówce. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia? Czy drewno z tartaku gdzieś suszyliście? A jeśli tak to gdzie?
                  • aga_jozefow Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 04.08.14, 23:25
                    Z własnego doświadczenia budowy domu mogę Ci polecić tartak w okolicy Kołbieli.Najpierw wykonali dla mnie darmową wycenę elementów więźby pod projekt budynku, cena była naprawdę korzystna. Ciężko mi to ocenić od strony technicznej , ponieważ nie znam się na tym i nie mam porównania, ale ekipa, która stawiała dach była zadowolona z dostarczonego materiału. Jeśli, Ci to pomoże zostawiam numer tel do tego tartaku 507 666 335.
                    A jeśli chodzi o zakup materiałów budowlanych to polecam skład na Błotach przy ulicy Granicznej.
                  • anet-a1972 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 11.10.14, 06:30
                    Też nie polecam Woli Karczewskiej. Ja zamawiałam drewno w firmie wykonującej dachy, na rogu ul. Sikorskiego i Poniatowskiego. Było OK.
    • daroxy Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 29.07.14, 22:42
      Osobiście jeśli chodzi o drewno to korzystam z tego składu : www.ol-bud.com.pl/kontakt.html - chyba najlepiej zaopatrzony w okolicy. Wprawdzie to obok Piaseczna ale mają duży wybór. Natomiast jeśli chodzi o tartak to proponuję tu : www.tartakpromna.pl okolice Białobrzegów. Mam jeszcze dobrego projektanta wnętrz jak by ktoś potrzebował smile
      • wizja8 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 30.07.14, 16:01
        Sprawdzę polecane miejsca.
        • venoos1 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 28.08.14, 18:26
          Ja zamawiałam drewno na dach przy trasie lubelskiej obok sklepu z hudrauliką. - kierownik budowy powiedział, ze dawno nie widział tak równego i dobrego materiału - mało tego, przyjechali samochodem dostosowanym do rozladunku - wszystko powsadzali na strop - wiec radosc kierownika budowy byla jeszcze wiekszasmile
          • wizja8 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 02.09.14, 21:57
            Dzięki, drewno już zamówiłam, przyjedzie w przyszłym tygodniu. Trochę dzwoniłam po okolicznych składach i tartakach, ale nie każdy chciał się podjąć zlecenia, bo potrzebuję desek dość długich - 10 m. Mam nadzieję, że moje deski też będą równe.
            Teraz rozglądam się za zdunem. Czy w okolicy znajdę kogoś kto zna się na stawianiu pieca?
      • d_zadrozna Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 13.11.16, 12:16
        Witam, prośba o podanie namiarów na projektanta wnętrze - może jakaś strona, profil na fb żeby podejrzeć zrealizowane projekty? Czy możesz również podzielić się informacją jaka cena za metr projektu?

Dziękuję
    • venoos1 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 02.09.14, 22:43
      sprawdz tutaj - co prawda ja kupilam gotowy piec kaflowy - ale tego Pana odwiedziłam w Wiązownie (okolicy); www.kafelgardynska.pl/
    • mzj11 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 06.10.14, 08:39
      Witam. Potrzebuję zorganizować 100 szt. 3m stempli do deskowania stropu. Jestem otwarty na sugestie, bo ceny po naszych józefowskich hurtowniach są "lekko" mówiąc wysokie. Podpowiecie coś?
      • jozefow512 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 06.10.14, 08:47
        mzj11 napisał:

> Witam. Potrzebuję zorganizować 100 szt. 3m stempli do deskowania stropu. Jestem
        > otwarty na sugestie, bo ceny po naszych józefowskich hurtowniach są "lekko" mó
        > wiąc wysokie. Podpowiecie coś?

Stemple się zwykle kupuje a potem sprzedaje.

Możesz je też wynająć.

Najlepiej jeśli ekipa ma własne stemple.
      • wizja8 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 06.10.14, 10:20
        Ja mam stemple po budowie. Być może się dogadamy?
        • mzj11 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 07.10.14, 08:12
          Wiazja8 - spróbujmy. Napisałem na prv.
        • mzj11 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 07.10.14, 08:25
          Jednak nie wysłałem na Twojego prv. smile Spodziewałem się, że składnia mail'a będzie pochodną loginu na forum, ale życie nie jest takie proste. Odezwij się pls na wzj11@gazeta.pl. Z góry dzięki.
        • mzj11 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 07.10.14, 08:28
          mzj11@gazeta.pl - dzisiejszy poranek mnie wykończy. wink
          • ameop Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 11.10.14, 22:37
            Witam
            Ja tez w kwestii wymiany doświadczeń i namiarów
            Potrzebuje firmę lub kogoś kto zajmuje sie sprawnie wyburzeniami ścian ścianek , muszę powiększyć wejścia , wybić drzwi w nośnej ścianie
            Mam do remontu stary dom i jest tam trochę na początek trochę do zdemolowania wiec szukam kogoś kto mi to zrobi
            Dodatkowo szukam dekarza ,abybsprawdzil najpierw co z dachem ,oszacował i zrobił
            Oraz dobra firmę od ociepleń
            Z góry dziekuje
            • kug777 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 12.10.14, 08:04
              Ja tez chciałem robić dach i umówiłem się już co do zakresu i ceny z dekarzem, niejakim Święchem z Otwocka(?). Pan nie pojawił się w umówionym terminie i przestał odbierać telefony. Straciłem 3 tygodnie. Ostrzegam!
            • mzj11 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 13.10.14, 14:43
              ameop - napisz do mnie na mzj11@gazeta.pl to przekażę Ci namiar na ekipę, może się dogadacie.
              • wizja8 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 19.11.14, 10:20
                Czy u kogoś buduje ekipa Janka - górala?
    • mzj11 Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 15.01.15, 15:53
      Poszukuję ekipy do położenia tynków wewnątrz budynku - polecicie kogoś?
      • wizja8 Elewacja 25.08.16, 10:51
        Może ktoś mógłby polecić ekipę do ocieplenia elewacji?
        • cinqueterre Re: Elewacja 21.11.17, 12:14
          Witam forumowiczów. Czy ktoś z Was może polecić parkieciarza? Chodzi o położenie podłogi na klik. Może ktoś od kładzenia paneli by wystarczył? Z góry dziękuję za namiary.
          • kasia385 Re: Elewacja 06.12.17, 14:46
            Witam, moje pytanie dotyczy co prawda budowy ale od strony cenowej. Budowałam siedem lat temu i wypadłam trochę z tematu. Czy w chwili obecnej 500 tys wystarczy na dom około 180 m, parterowy bez poddasza? Budowa systemem gospodarczym.
          • sn00kie Re: Elewacja 06.12.17, 21:35
            cinqueterre napisał:

> Witam forumowiczów. Czy ktoś z Was może polecić parkieciarza? Chodzi o położeni
            > e podłogi na klik. Może ktoś od kładzenia paneli by wystarczył? Z góry dziękuję
            > za namiary.

Robert 795987200 - będziesz zadowolony (podłogi, schody i tarasy)
    • pawel-s-pawel Re: Budujący w Józefowie - wymiana doświadczeń 08.12.17, 08:49
      Ja również buduję w Józefowie, Czy ktoś z Państwa może śmiało polecić ekipę do ocieplenia poddasza wełną? Potrzebuję kogoś kto zna się na rzeczy i będzie wiedział jak prawidłowo to wszystko uszczelnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka