finka9 02.02.13, 17:58 Czy woda z dzbanka z filtrem typu brita nadaje się bezpośrednio do picia ? Byłaby to tańsza alternatywa wody niegazowanej ,(nie wspominając o ekologii ). Co o tym sądzicie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
birkin-bag Re: Filtr do wody... 02.02.13, 18:00 my tak pijemy. Brita plus ewentualnie zamienniki filtrów z rossmanna Odpowiedz Link
melazja Re: Filtr do wody... 20.02.13, 13:39 Woda z kranu również nadaje się do picia, kwestia smaku i regionu. U mnie w kranie woda ma taki "kamienny" posmak, a Brita sprawia że jest smaczniejsza i mniej się kamienia osadza. W dodatku jednego filtra używam dwa cykle, bo przy 2 osobach nie muszę zmieniać co miesiąc, woda zachowuje swoje walory. Odpowiedz Link
johana75 Re: Filtr do wody... 20.02.13, 16:56 Ja mam dzbanek Dafi z naszymi polskimi tańszymi filtrami, sprawdza się wyśmienicie. Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: Filtr do wody... 20.02.13, 17:58 do picia sie nadaje , nawet kranowka sie nadaje ale woda mineralna to to ne jest Odpowiedz Link
krainawody Re: Filtr do wody... 27.02.13, 20:31 Finka9, wiele zależy od tego jaką wodę masz u siebie w domu. Powszechnie wiadomo, że woda w Polsce się bardzo różni. Dla przykładu w Łodzi woda jest świetnej jakości, w Warszawie dużo gorsza, ale na Śląsku jest już po prostu dramat. Z doświadczenia wiem, że filtry dzbankowe sprawdzają się w Warszawie, choć nie jest to tak dobra woda jak po osmozie, to chyba oczywiste. Odpowiedz Link
altz Re: Filtr do wody... 01.03.13, 18:19 krainawody napisała: > Powszechnie wiadomo, że woda w Polsce się bardzo różni. > Dla przykładu w Łodzi woda jest świetnej jakości, w Warszawie dużo gorsza, > ale na Śląsku jest już po prostu dramat. Jasne, że woda się różni, ale to nie zależy od miejscowości, tylko do ujęcia, z którego się korzysta. W jednej miejscowości może być bardzo dobra woda, a obok bardzo kiepska, ale zazwyczaj wszystkie nadają się do picia choćby po przegotowaniu, a najczęściej bez gotowania. U mnie w kranie jest woda mineralna, ale i tak niektórzy mieszkańcy narzekają, bo trudno wziąć prysznic w mineralce. > Z doświadczenia wiem, że filtry dzbankowe sprawdzają się w Warszawie, > choć nie jest to tak dobra woda jak po osmozie, to chyba oczywiste. Wody po osmozie nie powinno się jej pić bez mineralizacji. Nie przesadzajmy z tymi filtrami, gdy woda nie będzie się nadawać do picia, to będą stały na ulicy beczkowozy. Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: Filtr do wody... 12.03.13, 18:22 > Jasne, że woda się różni, ale to nie zależy od miejscowości, tylko do ujęcia, > z którego się korzysta rowniez od jakosci przesylu swietna woda moze byc poprostu posuta zlymi rurami > U mnie w kranie jest woda mineralna, ale i tak niektórzy mieszkańcy narzekają, > bo trudno wziąć prysznic w mineralce. wysokie zmieneralizowanie nie znaczyu ze to dobra woda Odpowiedz Link
altz Re: Filtr do wody... 13.03.13, 17:07 jamesonwhiskey napisał: > wysokie zmieneralizowanie nie znaczyu ze to dobra woda Jasne, że woda mineralna nie jest dobra dla każdego, są osoby, które nie mogą pić wody mocno zmineralizowanej, ale one są wyjątkiem. Woda butelkowana albo woda z filtra jest pusta, można na niej spokojnie rozrabiać spirytus i nic nie osiądzie, nie widzę więcej zalet tej wody. Woda nawet mocno zmineralizowana, jest badana i dopuszczona do spożycia. Umiem czytać skład wody, a on jest dostępny na stronach wodociągów. Warto wiedzieć, co się pije i nie dać się straszyć przedstawicielom handlowym. Odpowiedz Link
krainawody Re: Filtr do wody... 16.03.13, 12:57 Warto też wiedzieć, że woda płynąca z wodociągów do Twojego kranu ma dość długą drogę do przebycia. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Filtr do wody... 28.02.13, 17:26 Nadaje się. Używam Brity z zamiennikami filtrów z Rossmanna (rozważam jednak powrót do oryginału). Odpowiedz Link
nives1 Re: Filtr do wody... 02.03.13, 00:15 Teoretycznie - wg badań - Moja woda z kranu nadaje się do picie - i ja i małżon takowa pijamy, ale dziecim daję włascie z Britty. I mam wrażenie że kawa/herbata tez mają lepszy smak. Nie zostawiają też tyle osadu na szklankach. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Filtr do wody... 02.03.13, 08:33 Od roku mam dzbanek Brita i od tego czasu nie kupuję wody butelkowanej. Piję tę wodę i ja, i moje córki. Używam filtrów z Rossmanna. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Filtr do wody... 06.03.13, 10:31 monika3411 napisała: > Od roku mam dzbanek Brita i od tego czasu nie kupuję wody butelkowanej. Piję tę > wodę i ja, i moje córki. Używam filtrów z Rossmanna. O, to muszę Cię o coś zapytać. Też - ze względu na koszty, przerzuciłam się na filtry z Rossmanna (Rubin). Woda jest tak samo smaczna, choć pojawił się osad kamienny w czajniku i poidle dla kota (to drugie jest dla mnie szczególnie up...iwe). Największy problem dla mnie jednak jest inny: obserwuję, że ten filtr nie pasuje idealnie do dzbanka, przynajmniej mojego (Brita Marella). Niby jest zamocowany, ale przy mocowaniu nie "klika", a przy mocniejszym uciśnięciu chwieje się i, co najgorsze, zostaje przerwa między filtrem a brzegiem tego wewnętrznego naczynia. Przez tą przerwę woda dostaje się pod spód, do otworu, omijając filtrowanie. Stale mała warstwa wody stoi też pod filtrem. Też tak masz? Przy oryginalnym filtrze Brita Maxtra tego nie było, po prostu był dokładnie dopasowany i idealnie, z kliknięciem, "zaskakiwał" przy montażu... A może ktoś zna lepsze ( przynajmniej precyzyjniejsze wymiarowo), a też tanie zamienniki? Odpowiedz Link
monika3411 Re: Filtr do wody... 16.03.13, 09:45 A wiesz, nie zwróciłam na to uwagi (na to niedokładne dopasowanie - jak wrócę z pracy, to się temu przyjrzę). Osadu w czajniku nie mam, zwracam na to uwagę. Nie pamiętam też nazwy dzbanka (sprawdzę wieczorem i napiszę). Odpowiedz Link
poziomek86 Re: Filtr do wody... 02.03.13, 11:40 Ja też popijam wode z brity. Ciekawy artykuł był w zeszłym roku w gazecie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11632909,Nie_trac_kasy_na_wode_w_butelkach__Mozesz_smialo_pic.html OKazuje się, żę kranówka jest bardziej minrealna niż wody mineralne butelkowane W 2009 r. badania objęły kranówkę w stolicy - na której smak narzekają mieszkańcy - i okazało się, że zawiera więcej minerałów niż typowe wody źródlane sprzedawane w sklepie. Bo zły smak nie jest wyznacznikiem jakości Odpowiedz Link
szapocznikov Re: Filtr do wody... 04.03.13, 15:49 Teraz w Tesco jest promocja na filtry Brita, kupiłam wczoraj 4 sztuki maxtra w cenie 55 zł, więc b. tanio. Odpowiedz Link
evel-inea Re: Filtr do wody... 07.03.13, 12:37 Dla mnie ten artykuł to totalna bzdura. Od kilku lat używam tego dzbanka www.krainawody.pl/352-dzbanek-dafi-astra.html i jestem bardzo zadowolona. Przynajmniej wiem, że ja i moje maleństwo pijemy czystą i zmineralizowaną wodę Odpowiedz Link
hermilion Re: Filtr do wody... 05.03.13, 23:32 Filtr brita nie ma na to wpływu. Ten filtr to po prostu węgiel aktywowany - czyli to samo co stosuje się w akwarystyce, pochłania cząstki zanieczyszczeń na zasadzie mechanicznej - jest porowaty i absorbuje cząstki dużo większe od wody, zasadniczo zanieczyszczenia organiczne i niektóre metale. Opis: www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm Ale nie usunie wszystkiego, więc to czy możesz taką wodę pić zależy ot tego .. co w niej jest. Warto na przykład taką wodę odtsać na 1 dzień i zobaczyć czy coś się osadzi na dnie .. Odpowiedz Link
evel-inea Re: Filtr do wody... 07.03.13, 12:39 Polecam jednak używać wkładów wzbogacających wodę (poniżej link), bo warto oprócz gaszenia pragnienia - dostarczać organizmowi niezbędnych minerałów www.krainawody.pl/356-wklad-dafi-aquamag.html Odpowiedz Link
agentka01 Re: Filtr do wody... 08.03.13, 15:02 Czy do dzbanka Brita Maxtra też są zamienniki z Rossmana? Odpowiedz Link
mary_ann Re: Filtr do wody... 10.03.13, 14:36 Było wyżej wątku. Są, nazywają się Rubin. Ja np. mam do nich zastrzeżenia, o czym pisałam. Odpowiedz Link
mary_ann p.s. 10.03.13, 14:38 Maxtra to typ filtra do różnych dzbanków Brity, nie samego dzbanka. Odpowiedz Link
evel-inea Re: Filtr do wody... 12.03.13, 11:31 A te Aquamag, które podałam wyżej nie pasują? Odpowiedz Link
krainawody Re: Filtr do wody... 12.03.13, 12:25 Jeśli jako zamiennik do Brita Maxtra to co najwyżej ten model - www.krainawody.pl/358-wklad-dafi-unimax-aquamag.html - czyli te owalne wkłady unimax. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Filtr do wody... 12.03.13, 18:37 Ale on ma chyba średni sens jako zamiennik (przy założeniu nawet, ze jest idealnym zamiennikiem) - kosztuje 17 zł w sklepie, który podlinkowałaś. Oryginalny Brita Maxtra w Rossmannie kosztuje ok. 20 zł, na allegro przy zakupie większej ilości sztuk da się kupić za ok. 15-16 zł (po uwzględnieniu kosztów wysyłki). Odpowiedz Link
evel-inea Re: Filtr do wody... 13.03.13, 14:29 A Dafi Aquamag nie jest oryginalny? Brita nie jest zbytnio przereklamowana ? Odpowiedz Link
mary_ann Re: Filtr do wody... 13.03.13, 18:03 evel-inea napisał(a): > A Dafi Aquamag nie jest oryginalny? Brita nie jest zbytnio przereklamowana ? Ależ oczywiście że Dafi jest oryginalny - do Dafi. A Brita (Brita Maxtra) do Brity (różnych). Dafi czy Rubin dla Brity są zamiennikami. Zareagowałam na post Krainywody: Jeśli jako zamiennik do Brita Maxtra to co najwyżej ten model - www.krainawody.pl/358-wklad-dafi-unimax-aquamag.html bo nie wiem, po co stosować zamiennik, który nie jest wcale tańszy od oryginału W ogóle nie wypowiadałam się natomiast na temat tego, co jest od czego lepsze, ponieważ nie mam zdania (poza tym, że Rubin mi do Brity nie do końca pasuje wymiarem). Odpowiedz Link
sinceramente Re: Filtr do wody... 13.03.13, 20:48 evel-inea coś mam wrażenie, że Ty chyba nie musisz kupować filtrów do wody, bo Ci je firma (dafi) funduje i jeszcze na dodatek za reklamę na forum Ci płacą Odpowiedz Link
dzoana.krupa Re: Filtr do wody... 11.04.13, 14:01 Czy mógłby ktoś polecić, który wybrać dzbanek z www.krainawody.pl ? Odpowiedz Link
a.macierewicz Re: Filtr do wody... 11.04.13, 20:45 www.krainawody.pl/351-filtr-dafi-atri.html ten mam, polecam. Nie jest duży, za to zgrabny i akurat. Odpowiedz Link
monia-1970 Re: Filtr do wody... 10.05.13, 15:51 Pamiętajcie, żeby pić wodę - może być nawet prosto z kranu pijwode.blogspot.com/ Odpowiedz Link
evel-inea Re: Filtr do wody... 05.06.13, 12:40 Tu coś podobnego znalazłam www.pij-wode.pl/ Odpowiedz Link
mary_ann spam reklamowy 07.06.13, 08:59 Przepraszam, ale czy ewidentny spam reklamowy nie powinien być usuwany? Odpowiedz Link
monia-1970 Re: spam reklamowy 08.06.13, 10:19 owszem, ewidentnie azaliż przyznaję Ci rację owszem! Odpowiedz Link
hanka2501 Re: Filtr do wody... 21.10.13, 09:16 A co sądzicie o zamienniku ANNA. Tu link allegro.pl/filtr-wklad-do-bardzo-twardej-wody-brita-dafi-anna-i3619750144.html Cenowo wychodzi super bo ok. 9 zł. i podobno zastępuje MAXTRA. Korzystał ktoś??? Odpowiedz Link
hanka2501 Re: Filtr do wody... 21.10.13, 09:17 Tu jest ANNA ale tamte też podobno pasują. Korzystał ktoś?? Odpowiedz Link
ada_12315 Re: Filtr do wody... 03.03.14, 16:50 A czy nie warto zastanowić się nad czymś innym niż dzbanek filtrujący? Czymś ,co naprawdę dałoby jakiś efekt? Wcześniej używałam dzbanków, ale w mojej rodzinie to sie nie sprawdziło. Wkłady trzeba było wymieniać bardzo często, na doszliśmy do wniosku, że może warto założyć filtr pod zlew z odwróconą osmozą. Tak też zrobiliśmy. Cena nie jest aż tak wygórowana, a w perspektywie czasu bardzo opłacalna i na bardzo długie lata. Warto to sobie podliczyć i przekalkulować. Poza tym dzbanki nie są aż tak dobre, jeżeli chodzi o jakość przefiltrowanej wody. Ten plastik jest przezroczysty, przepuszcza światło, a przy użytkowaniu powietrze, a od tego już krok do powstawania nowych bakterii. Koło się zamyka. Poza tym jeśli nie za często wymieniasz te filtry to i tak ta woda będzie średnio przefiltrowana, o ile w ogóle. Poczytaj więcej: bregus.pl/ Odpowiedz Link
igia_pieniska Re: Filtr do wody... 19.03.14, 13:19 ja jeszcze swoją gotuje, czyli wlewa z powrotem do czajnika. Odpowiedz Link
ada_12315 Re: Filtr do wody... 21.03.14, 09:46 rodzy_nek, gdyby była taka możliwość pewnie kliknęłabym "lubię to!" Odpowiedz Link