dorota_79 14.03.07, 12:18 Witam! Zbliżają się święta a ja w tym roku wydaję śniadanie.... Pomóżcie skomponować tanie ale eleganckie potrawy na świąteczny stół. Z góy dziękuję i pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
procesor Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 14.03.07, 14:19 Wielkanoc - to proste jajka i jeszcze raz jajka w przeróznych postaciach nawiasem mówiąc - chrzan najtaniej.. jest wykopac i zetrzeć samemu i pisze to całkeim poważnie w życiu nie kupie takiego chrzanu w sklepie jaki robi moja rodzinka jest bieluśki, mocny ale nie palący i ten smak! poszukam przepisów to zamieszczę -0 ale z jajek to po prostu fantazji trzeba wodze popuścić Odpowiedz Link
magdalenka77 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 15.03.07, 10:11 Popieram - jajka na 100 sposobów. I koniecznie trzeba wszystkie półmiski ozdobnie udekorować (szczypiorek, kukurydza, czerwona papryka, itp) - wtedy najprostsze dania od razu nabiorą "swiąteczności". Odpowiedz Link
kobietazwyczajna Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 16.03.07, 21:14 Przykładowe śniadanie z mojego świątecznego stołu Po pierwsze oczywiście jajka, gotowane na miękko i twardo. Podane oddzielnie, żeby się nie pomyliły Do jajek, sos chrzanowy własnej produkcji (chrzan ze słoiczka czyli kupiony, do tego majonez, śmietana, ciut cukru i to chyba wszystko), sam majonez i koniecznie keczup (dla dzieci). Tradycyjna sałatka jarzynowa. Wędlina; koniecznie szynka, kabanosy. świeżutka drożdżowa bułka, pieczywo. Masło. Nowalijki w postaci pomidorów i ogórków. I u mnie jeszcze koniecznie do śniadania musi byc zupa czyli biały barszcz. Gotowany na przykład na frankfurterkach (dla każdego po jednej). Kiełbaski wyjmuję. Do wywaru dodaję liście laurowe, pieprz, ziele, vegetę, sól, odrobina cukru, a potem śmietanę wymieszaną z mąką i na samym końcu kwasek cytrynowy. Posypuję obficie majerankiem i bazylią. Barszczyk jemy z frankfurterką, jajkiem i dobrociami z koszyczka: pokrojonym drobniutko chrzanem, pieczywem, kiełbasą itp. Bez barszczu nie wyobrażam sobie śniadania Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 17.03.07, 11:51 A gdzie barszcz biały kiszony, bo coś niewidzę w przepisie, i po co ten kwasek cytrynowy, sam kiszony barszcz nie wystarczy? Odpowiedz Link
lorenai Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 19.03.07, 22:02 "Barszcz biały kiszony" - u nas to nazywa się żurek i jest to coś zupełnie innego niż podany wyżej barszcz. No i konieczna do niego biała kiełbasa. Oprócz tego szynka i inne wędliny na zimno, ćwikła z chrzanem i sałatka jarzynowa. Proste to, ale po odpowiednim udekorowaniu potrafi wyglądać wykwintnie. Odpowiedz Link
a_gneskka Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 20.03.07, 02:02 Barszcz biały = zakwas na bazie mąki pszennej. Żurek = zakwas na bazie mąki żytniej. U mnie będzie żurek z białą kiełbasą, ćwikła, chrzan, zamiast wędlin pieczony schab/pierś z indyka/boczek (jeszcze niezdecydowane) i pasztet, jaja w 2-3 wersjach + 1-2 surówki (za sałatką jarzynową nie przepadamy). W ramach deseru sernik i może jakiś mazurek...albo w wersji bardziej kosztownej keks. Odpowiedz Link
jmtor1 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 20.03.07, 09:02 najtaniej to wybrać sie do rodziny my tak robimy ) Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 20.03.07, 14:37 Też tak robiliśmy, dopóki żyła moja mama i teściowie. Teraz niestety można liczyć tylko na siebie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kobietazwyczajna Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 27.03.07, 01:31 Mój biały barszcz nie jest kiszony tylko zakwaszany kwaskiem, dokladnie tak jak podałam w przepisie ...i jeszcze taniutki mazurek-miodownik przekladany masa grysikową w wersji taniej lub serową w wersji exclusive. Jutro wrzucę przepis, jezeli ktoś będzie zainteresowany Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 27.03.07, 20:25 Barszcz biały zakwaszany kwaskiem cytrynowym, czy octem to nie barszcz. Dla mnie to jest zupa kwaskowa lub octowa. Brrr. Odpowiedz Link
kobietazwyczajna Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 28.03.07, 12:55 są tacy dla których nasze ogórki kiszone to po prostu zgniłe ogórki Myślę, że to kwestia gustu, smaku i tradycji. Nikt nikogo nie namawia, prawda? Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 29.03.07, 19:18 Wszysko sie zgadza, tyle, że mnie twoja zupa w żaden sposób nie kojarzy się z barszczem. Powiedziałabym raczej, że jest to twoja zupa wielkanocna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kobietazwyczajna Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 30.03.07, 17:03 z czystej ciekawości poproszę o przepis na ukiszenie barszczu. Spróbuję może... Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 30.03.07, 21:12 Proszę ci bardzo. Jest to przepis mojej teściowej. Z góry jednak zaznaczam, że wydziela on bardzo specyficzny zapach. Przepis: 3 łyżki mąki żurowej,(ja daję mąkę żytnią razową kupioną na stoisku ze zdrową żywnością) 1 litr wody przegotowanej letniej 1 cebulka pokrojona w plastry 3 żąbki czosnku, pokrojonego w plastry szczypta soli szczypta cukru kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żur nalepiej kisi sie w naczyniu kamiennym, można też w słoju. Naczynie przykryć czystą gazą. Po tygodniu z tego kiszonego żurku można zrobić zupę. Ja kiszę krócej, bo nie lubię bardzo kwaśnego żurku. Odpowiedz Link
kobietazwyczajna Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 31.03.07, 21:52 Dzięki wielkie, ale miał byc kiszony barszcz biały, a nie żur Żur to ja sobie kupuję gotowy już ukiszony domowym sposobem, bez atrakcji w postaci aromatu Jak już ktoś wspomniał Barszcz biały = zakwas na bazie mąki pszennej. Żurek = zakwas na bazie mąki żytniej. A może wystarczy tylko zmienic mąkę? Odpowiedz Link
a_gneskka Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 06.04.07, 03:07 Prawie wystarczy (ewentulalne przyprawy te same) Tylko mąkę pszenną na zakwas na barszcz biały powinno się zalać gorącą wodą, a zytnią na żurek przegotowaną, zimną. Odpowiedz Link
azonka1 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 30.03.07, 19:14 Proponuję upiec pasztet, moja mam robi go co roku na Wielkanoc, jest pyszny i w składnikch są głównie jarzyny, więc cyba nie wychodzi drogo, a z całą pewnością domowy pasztet będzie doceniony. Dla mnie Wielkanoc to najpiękniejsze ze wszystkich świąt w roku i chyba nie drogie. Dużo jajek chrzanu i białej kiełbasy (to chyba najdroższe), żurek i tyle. Cudowna zabawa z dzieciakami w dekorowanie mazurków. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 30.03.07, 21:16 Można poprosić o przepis na ten pysznościowy pasztet? Odpowiedz Link
azonka1 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 05.04.07, 13:58 mam napisała mi tak: do pasztetu kup: kawałek łopatki,przerośniętego boczku,jakiejś wątróbki.30 dag słoninki(kawałak z tego trzeba odłożyć do wyłożenia dna foremekdo pieczenia),może wszystkiego po około 30dag.Potrzebna będzie 1 cebulka.1 czerstwa bułka,ja dodaję marchewkę, seler ,ząbek czosnku, 1 cebulkę, listek laurowy,kawałek suszonego grzybka.Mięsa można krotko obsmażyć i włożyć do garnka,dodać wszystkie warzywa, przyprawy i zalać wodą zeby się z godzinke pogotowało.Wystudzić wyjąć ziele i listek. zimne zmiksowac, dodac 2 całe jajka, doprawic solą, pieprzem, galką muszkatalowa, kieliszek wytrawnej wodki (żołądkowa gorzka),malą lyżeczke cukru, posmakowac czy dobre i włozyć do wysmarowanej tluszczem i wysypanej tartą bułką blachy.Piec około godziny pod przykryciem poten zdjąć folię i 15-minut bez przkryci w temp. 180-200 stopni.Jest przy tym trochę roboty wiec mysle ze powinnaś zrobić to przed sobotą .pa mama. Zawsze myślałam że jest tam więcej warzyw, ale i tak jest pyszne. No to będę próbować robić sama. Odpowiedz Link
mrowka_r świąteczne menu :) 05.04.07, 09:19 Witam serdecznie! Wczoraj wieczorem okazało się, że po raz pierwszy w życiu spędzę Wielkanoc nie u rodziców jak to zwykle bywało, ale w towarzystwie męża i jego młodszej siostry. W związku z tym mam mały dylemat. Dzisiaj wybieram się po zakupy i nie do końca wiem co powinno znaleźć się na mojej liście. Na śniadanie wielkanocne chciałam przygotować: * żurek * jajka * sałatkę jarzynową * jakieś wędliny * bułka drożdżowa * buraczki ćwikłowe * ciasto Czy to wystarczy? Pytam bo w sumie nie wiem od czego mam zacząć i może ktoś z Was ma jeszcze inny patent na świąteczne menu? Odpowiedz Link
liilka1 Re: świąteczne menu :) 05.04.07, 16:18 u mojej babci wygląda to tak: święconka którą się dzielimy żurek/barszcz biały z jajkiem i kiełbaską potem kiełbaska biała na gorąco ćwikła i chrzan chleb jajka na twardo pieczony schab/pasztet/kabanosy ciasto do tego herbata/ewentualnie zimne napoje tak jest od kiedy byłam malutka i jak dla mnie nigdy się może nie zmieniać Odpowiedz Link