Dodaj do ulubionych

mleko sojowe

21.06.09, 18:57
a może wiece gdzie najtaniej kupić mleko sojowe?w osiedlowych ok 10zł.niestety
u dziecka stwierdzono alergię więc zaczyna doskwierać ten wydatek.
Obserwuj wątek
    • eny79 Re: mleko sojowe 22.06.09, 08:03
      Dzieci alergiczne na mleko krowie czesto dobrze tolerują mleko kozie (dobry jest
      Damnis, bo niezbyt kwasny) lub owcze. Warto to rozwazyc bo oba mleka sa bardzo
      wartosciowe. Z preparatów mleko zastępczych są tez mleka ryzowe wzbogacone
      wapniem i owsiane - moze to jakas alternatywa, bo soja też często uczula.
    • mywork Re: mleko sojowe 23.06.09, 13:47
      ja kupuję w hipermarketach za ok. 8 zł. Jest też mleko sojowe w proszku może to
      wyjdzie taniej?
      Czy dziecku z alergią nie należą się jakieś mieszanki na receptę? Może nie musi
      pić tylko sojowego?
    • reni_78 Re: mleko sojowe 24.06.09, 09:40

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,67167879,,Mleko_sojowe_w_kartonie.html?v=2

z tego co pamiętam, dla mnie najtaniej było w carrefour i champion

obecnie w biedronce jast coś takiego jak napój sojowy ok 4zł/litr
      nie wiem co to jest konkretnie, nie kupowałam, producent z wiednia
    • jola_ep Re: mleko sojowe 24.06.09, 16:01
      > u dziecka stwierdzono alergię więc zaczyna doskwierać ten wydatek.

Może najoszczędniej będzie zastanowić się w jakim celu jest to mleko sojowe?
      Jeśli to malutkie dziecko to zdrowiej będzie zamiast mleka sojowego podawać mleka specjalnie przeznaczone dla dzieci z alergią. Sojowe jest po pierwsze silnie alergizujące, po drugie ostatnio coraz częściej radzi się ostrożnie podawać je dzieciom ze względu na zawartość fitoestrogenów. Generalnie obecnie odchodzi się od zalecania podawania mleka sojowego.

Jeśli to większe dziecko, to prześledź jego dietę. Może wcale tego mleka aż tak bardzo nie potrzebuje? (chyba, że lubi - jak kiedyś moja córa wink ) Ja w każdym razie nie znam powodów, dla których powinno się je podawać. Ewentualnie można porozmawiać z lekarzem o uzupełnieniu np. wapnia.

Mi alergolog przy stwierdzonym uczuleniu na mleko radziła zamiast koziego (podobno często dzieci też się uczulają, bo białka mleka są podobne) sprawdzić jak zareaguje na mleko ukwaszone. Udało się smile Mogła więc pić kwaśne mleko, jeść jogurt i twarożek. O sojowym pani pediatra-alergolog nie wspominała ani przy moim pierwszym dziecku, ani przy drugim. A mądra była z niej lekarka smile

Pozdrawiam
      Jola
    • zarin Re: mleko sojowe 25.06.09, 21:39
      W Biedronce zdarza się mleko sojowe za 4 zł/litr.

Najtaniej jednak zrobić je samodzielnie, koszt to kilkanaście-kilkadziesiąt groszy za litr. Opłaca się je nawet robić z ekologicznej soi, cena nadal nie powinna przekroczyć złotówki.

Przepis:

"Składniki:
      do mleka sojowego
      soja - 2 pełne szklanki o pojemności 200 ml (namoczone przez noc)

Odlać wodę z namoczonej soi i dodać 2-3 szklanki wody, całość zmiksować, wyjdzie taka pulpa sojowa. W bardzo dużym garnku zagotować 2,5 litra wody i wtedy dodać sojową pulpę. Uważnie gotować, bo pojawia się piana i trzeba uważać, by nie wykipiała. Kiedy piana się podnosi polewać ją odrobiną zimnej wody. Powtarzać tę czynność 3-5 razy. Gotować 30-40 minut. Na durszlaku ułożyć gazę i całość przecedzić. W gazie zostaną wytłoki (zwane okrą), z których można zrobić sojowe kotlety, zaś przecedzony płyn to mleko sojowe."

www.puszka.pl/przepis/4211-mleko_sojowe_i_tofu.html
      Od siebie dodam, że nie ma konieczności tak długiego gotowania - wystarczy parę minut, oraz że zaleca się 3-dniowe namaczanie ziaren w lodówce, naprzemiennie w wodzie i bez.

Aha, prawidłowo moczona soja nie zawiera fitoestrogenów (pomijając już fakt, że one występują nawet w marchewce czy ziemniakach).
      • zarin Inne rodzaje mleka roślinnego 25.06.09, 21:50
        Polecam dodatkowo spróbować zrobić mleko inne niż sojowe, karmić dzieko na zmianę, etc.Przykłady:
        wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=230&start=0
      • jola_ep Re: mleko sojowe 27.06.09, 18:47
        > z ekologicznej soi

A dobra jest? smile
        Dawno, dawno temu moja mama (miłośnik nowości) kupiła ziarna soi i posiała na działce. Była przepyszna i podbiła nasze serca. Niestety, za dużo jej nie wyrosło na małym zagonku, więc ucieszyliśmy się, gdy w końcu pojawiła się w sklepach. Bardzo się jednak rozczarowaliśmy. Nie ten smak uncertain

> Aha, prawidłowo moczona soja nie zawiera fitoestrogenów
        Są one w gotowych mlekach sojowych. Czy to wynika z różnic w technologii? (tak jak np. uprzemysłowiona produkcja serów nie dake tak dobrych produktów jak tradycyjna)

>cryingpomijając już fakt, że
        > one występują nawet w marchewce czy ziemniakach).

I wielu innych produktach, choć soja zawiera ich dużo więcej.
        Moim zdaniem nie tyle chodzi o ich unikanie, co o proporcje. Niemowlę żywione mlekiem sojowym otrzyma dużo większą dawkę fitoestrogenów na kg niż ktoś starszy, kto tylko urozmaica sobie nim dietę.

Pozdrawiam
        Jola
        • zarin Re: mleko sojowe 27.06.09, 22:05
          > A dobra jest? smile

Podobno jest różnica między smakiem ekologicznej i zwykłej soi. Mam do czynienia z obiema, ale chyba nie jestem na tym poziomie wrażliwości smaku smile. Zauważyłam jedynie, że długo moczona jest lepsza, naturalnie sładkawa, nie doprawiam już mleka.

> > Aha, prawidłowo moczona soja nie zawiera fitoestrogenów
          > Są one w gotowych mlekach sojowych. Czy to wynika z różnic w technologii? (tak
          > jak np. uprzemysłowiona produkcja serów nie dake tak dobrych produktów jak trad
          > ycyjna)

Nie znam szczegółów technologii, ale pewnie to racja - wątpię w 3-dniowe namaczanie przy masowej produkcji. Warto się też wystrzegać kartonowego mleka ze względu na cukier, sól, polepszacze smaku.
          Ogólnie, nawet poza kwestią fitoestrogenów, kwasu fitynowego, namaczanie strączkowych jest bardzo ważne. Ja, jedząc na mieście, poznaję niemoczone po późniejszym bólu brzucha.
    • agpagp Re: mleko sojowe 26.06.09, 08:30
      www.kuchareczka.com/przepisy/tofu_i_mleko_sojowe
      w obrazkach jak zrobić tanie mleko sojowe
    • wiedzma30 A moze pic mleko migdalowe? Jest lepsze... 26.06.09, 14:54
      Ma lepszy smak od sojowego.
      Sojowe nie jest az tak zdrowe...
      • aniusia_u Re: A moze pic mleko migdalowe? Jest lepsze... 26.06.09, 16:29

bardzo dziękuję za tyle pomysłów, syn ma 4lata odstawienie jogurtów i serków
        było tragedią, dlatego tyle tego sojowego, koziego nie chciał pić ale widzę że
        jest jeszcze wiele innych możliwości
        • eny79 Re: A moze pic mleko migdalowe? Jest lepsze... 27.06.09, 15:18
          Jedziemy na tym samym wózku: 4 latek i rezygnacja z lodów, sera białego ze
          smietaną, a nawet pizzy (ser zółty tez wywoływał ostra reakcję). Do tego
          panstwowe przedszkole, w którym pytano mnie czy jesli nei moze nabiału pierogi
          ruskie moze jesc... Po sześciu miesiącach wreszcie spróbowaliśmy mleka koziego,
          ale tej firmy o ktrórej juz wczesniej pisałam Danmis, inne jak np ME! mu nie
          smakowało. Robią jeszcze sery zółte, białe, typu camembert i homogenizowane. Na
          razie nei ma żadnej reakcji. Jestem przeszczęśliwa. Spróbuj różnych opcji,moze
          cos z tego mu podejdzie, ale pamietaj ze jesli nie bedzie dostawal mleka
          zwierzecego to musisz mu suplementowac wapń.
          • e.tm Re: A moze pic mleko migdalowe? Jest lepsze... 27.06.09, 17:20
            Ja właśnie zakupiłam maszynę do robienia mleka sojowego, koszt
            jednego litra ok zależy ile kosztuje soja ale na allegro analazłam
            tanio więć ok 60gr za litr pyszte i zdrowe nie ma 4 linijej skłądu
            mój mąż syn i córka są wniebowzięci maszyna kosztowała mnie 125
            zł polecam robię taż mleko ryżowe i migdałowe mąz mówi pycha
          • zarin Re: A moze pic mleko migdalowe? Jest lepsze... 27.06.09, 22:13
            Spróbuj różnych opcji,moze
            > cos z tego mu podejdzie, ale pamietaj ze jesli nie bedzie dostawal mleka
            > zwierzecego to musisz mu suplementowac wapń.

Lepiej po prostu stosować roślinne źródła wapnia.
            Najlepszym źródłem wapnia jest mak smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka